AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

antonia

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Ej kolege evo nekih pitanja sa današnjeg usmenog kod profesorice Džinić:
-Uži sastav vlade
-Koje akte Vlada donosi, sve o njima
-Odnos uprave i građana, demokratska država i uprava sve o tome a posebno početak tog razvoja,
-Razlika između ustanove i javne ustanove, kako se imenuje ravnatelja i njegove ovlasti i zaduženja
-Mjere za modernizaciju uprave u Hrvatskoj, objasni funkcionalni aspekt

-rforme u upravi sve o tome
-razlika između upravnog i inspekcijskog nadzora
-podzakonski općenormativni akti tko ih donosi i kada

Prošli smo svi koji smo danas bili u prvoj grupi.
Po mom mišljenju malo preopširan ispit,stvarno želim puno sreće svim kolegama na idućim rokovima.

martinareb

da kratka plava kosa,obično je na pismenom.ovako pitala je sve o inspekcijskom nadzoru,zakon o sustavu državne uprave skoro cijeli,zakon o ustanovama,javni odnosi akti Vlade,reforme sve uglavnom sve po malo.sretno svima!

medo

Prošli smo svi koji smo danas bili u prvoj grupi.
Po mom mišljenju malo preopširan ispit,stvarno želim puno sreće svim kolegama na idućim rokovima.[/QUOTE]

Apsolutno se slažem,da je ispit preopširan ,bodovi s pismenog nisu baš imali utjecaja na ocjenu, no prošao sam i to je najbitnije.Sretno onima kojima sreća treba,uključujem i sebe za ponedjeljak

smotankusha

Apsolutno se slažem,da je ispit preopširan ,bodovi s pismenog nisu baš imali utjecaja na ocjenu, no prošao sam i to je najbitnije.Sretno onima kojima sreća treba,uključujem i sebe za ponedjeljak
čak ni za one koji su imali dobre bodove i ajmo reć dobro odgovarali ? mada sumnjam za dobro odgovaranje nakon što sam vidla pojedina pitanja :D

medo

čak ni za one koji su imali dobre bodove i ajmo reć dobro odgovarali ? mada sumnjam za dobro odgovaranje nakon što sam vidla pojedina pitanja :D
Ma sve je to individualno,znam, ali 8, 12, pa i 14 bodova na pismenom = 2 na usmenom. Neznam možda smo stvarno tak bili loši:confused2:

Zelena

Molim za pomoć nekoga tko zna odgovore na ova pitanja:
1.Koje funkcionere imenuje Vlada?
2.koje dužnosnike imenuje Vlada u području središnje državne uprave?
3.Upravni i teritorijalni sustav-problemi?
4.Zadaće javog upravljanja?
5.Zašto je važna koordinacija u teritorijalnom upravnom sistemu?
6.Teritorijalni i funkcionalni upravni sustav-problemi?
7.Skupštinski režim?

hrgolina

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
teritorijalni u sustav-problem:U NJEMU SU PREMA KRITERIJU teritorija okupljene upr organizacije različitog sadržaja rada pa iz tog proizlazi problem koordinacije tih heterogenih djelatnosti odnosno integracije u susatv jedinica koje funkcionalno tendiraju u različitim pravcima. funkcionalni-organizacije obavljaju istu funkciju pa je sustav funkcionalno homogen.odnosi sa korisnicima su značajni za funk institucije;one ne primjenjuju vlast u svom djelovanju. skupštinski režim-koncentracija pol utjecaja je u zakonodavnoj skupštini;u njenim pojedinim tijelima i odborima.kupština kontrolira upravu svojim stlnim odborom,stalnim ili ad hoc delegatima.izvršnu vlast ima poseban kolegijalni organ koji je pol ovisan o skupštini.npr.švicarska gdje je Savezno vijeće steklo vweću pol samostalnost i jaču ulogu od one namijenjene ustavom.problem;raširenost velikog skupa i pomanjkanje dosljednosti politike.otud potječe i tendencija pretvaranja skup režima u neki drugi oblik odnosa vlasti i uprave. vlada imenuje-ministre,drž tajnike,pomoćnike drž tajnika,tajnika vlade, njegove pomoćnike i zamjenike, predstojnika,ravnatelja drž upr organizacije,ravnatelja ureda. evo,ako netko još nešto zna,slobodno nek nadopuni...

Jadranka15

Za informaciju:
Zakon o sustavu državne uprave imate razrađen u slajdu - power pointu - Državna uprava u RH
predavanje 4.4.2008.

chasei

netko da ima uredbu u unutarnjem ustrojstvu ureda državne uprave u županijama da mi pošalje na mail?
ali, nekako mi se to predugo čini, se pojavljuju uopće pitanja vezana za tu uredbu?

Sanjek

molim vas lijepo pitanja sa današnjeg ispita,tko zna?
hvala..
Kako se načelo pogrešivosti afirmiralo kroz povijest?
Elementi javnosti funkcioniranja uprave?

Političke i tehničke funkcije centra vlade?
Kako može biti ustrojen centar vlade?

Koje odluke vlada donosi dvotrećinskom većinom?
Koje urede vlada osniva za obavljanje stručnih poslova i kojim aktom?

Što tijela državne uprave mogu ako se prilikom nadzora utvrdi da postoje određene nepravilnosti?
što je to inspekcijski nadzor i tko ga provodi u prvom stupnju?

Funkcionalne aspekt mjera za modernizaciju uprave u RH?
Personalni aspekt?

To ti je bila B grupa

Sanjek

Jel može netko napisat nešto o lokalizaciji??
Globalizacija je praćena istodobnom lokalizacijom u smislu da neki poslovi prelaze sa centralnog državnog aparata na poddržavne teritorijalne jedinice, regiju, lokalnu upravu i samoupravu, naglašavanje položaja pojedinca, njegovih prava i sloboda naspramsvih organiziranihkolektiva u društvu (individualizacija)

to ti je to...ali mislim da to vrlo rijetko pitaju, no...treba znati :)

Tia_Dalma

Ljudi kak je prošao usmeni?

Vidim da je jako malo ljudi prošlo pismeni,šta je bio tako težak?

Sanjek

Ljudi kak je prošao usmeni?

Vidim da je jako malo ljudi prošlo pismeni,šta je bio tako težak?
Nije baš puno ljudi ni izašlo na pismeni.
Smatram da nije bio težak, a šta se tiče usmenog ne znam kakvi su rezultati bili, ali mislim da je dosta ljudi prošlo.
Kolegica i ja smo imale komisijski ispit i obje prošle bez ikakvih problema, jedina zamjerka je što je asistentica Džinić malo škrta na dobrim ocjenama, ali to je moje osobno mišljenje.

morskasipa

Please,tko je prošao pismeni da mi odgovori na pitanje:kako može biti ustrojen centar Vlade,da li je točno monokratsko vodstvo ili hijerarhija?

Sanjek

Please,tko je prošao pismeni da mi odgovori na pitanje:kako može biti ustrojen centar Vlade,da li je točno monokratsko vodstvo ili hijerarhija?
Da točno je.
U organizaciji centra vlade prevladava monokratsko vodstvo ili hijerarhija. Često centar ima širi sustav i užu jezgru - tajništvo vlade ili slično, a vezan je faktički uz šefa vlade i onda kada formalni predstavlja organ vlade kao cjeline.

U pogledu unutarnje organizacije centra primjenjuje se ili podjela po stručnim područjima, odnosno po problemima ili podjela po resorima centralne uprave tako da svaka jedinica u centru pokriva jedan ili više resora.

morskasipa

Da točno je.
U organizaciji centra vlade prevladava monokratsko vodstvo ili hijerarhija. Često centar ima širi sustav i užu jezgru - tajništvo vlade ili slično, a vezan je faktički uz šefa vlade i onda kada formalni predstavlja organ vlade kao cjeline.

U pogledu unutarnje organizacije centra primjenjuje se ili podjela po stručnim područjima, odnosno po problemima ili podjela po resorima centralne uprave tako da svaka jedinica u centru pokriva jedan ili više resora.
hvala ti sanjek,može još jedno pitanjce,da li je dovoljno za izbor predstojnika uprave,bira se na temelju javnog natječaja i na prijedlog drž.tajnika sred.drž.ureda za upravu imenuje Vlada.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks