AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Diplomski odnosno specijalistički studij

Magic Girl

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Netko je dolje napisao da bi nakon još 2 godine bili izjednačeni s magistrima sveučilišta a to je nemoguće, mi ćemo biti specijalisti svoje struke na Veleučilištu i to nikako nemože biti u istom rangu sa Sveučilišnim magistrima, jer mi imamo i slabiji program i uostalom mi smo Veleučilište, shvaćam ja sve, ali nemožemo se mjeriti sa SVEUČILIŠTEM nikako

lovemagic

Netko je dolje napisao da bi nakon još 2 godine bili izjednačeni s magistrima sveučilišta a to je nemoguće, mi ćemo biti specijalisti svoje struke na Veleučilištu i to nikako nemože biti u istom rangu sa Sveučilišnim magistrima, jer mi imamo i slabiji program i uostalom mi smo Veleučilište, shvaćam ja sve, ali nemožemo se mjeriti sa SVEUČILIŠTEM nikako
Hallo ljudi! Kud ste navrli, jel znate što uopće znači veleučilište??? Veleučilište vam se tretira kao samostalno sveučilište ali orijentirano prema struci, ali može i znanosti, ovisno o programima. To bi trebalo biti veleučilište u pravom smislu rijeci, a druga je stvar kaj veleučilišta imaju danas razne studije, od dvogodišnjih do petogodišnjih, jer danas ako niste primjetili postoje svakakva sranja od studija, veleučilišta imaju vlastitu autonomiju i mogu raditi što im se sprdne, naravno da im je u interesu obrazovat neke manje studijske programe, ipak je to biznis, čast iznimkama... Eto takvo vam je stanje sa veleučilištima, jer oni su priznati od strane ministarstva znanosti, za razliku od visokih škola gdje neznaš uopće čemu neki studiji služe.

Melani

ne znam šta nekima nije jasno sve u vezi studiranja je kristalno jasno naravno da specijalist ce biti stručnjak u svojoj branši a magistar će uvijek bii nešto više i glavni cilj je dobra naplata studija i velika zarada nekih a prazni đepovi studenata kao i uvijek.

nixx

ne znam šta nekima nije jasno sve u vezi studiranja je kristalno jasno naravno da specijalist ce biti stručnjak u svojoj branši a magistar će uvijek bii nešto više i glavni cilj je dobra naplata studija i velika zarada nekih a prazni đepovi studenata kao i uvijek.
Ajde da ti pojasnim... Specijalist jest stručni naziv, dok je magistar akademski naziv, no po stupnju obrazovanja specijalist=magistar... Prouci Zakon o strucnim i akademskim nazivima...

Žuža

Ajde da ti pojasnim... Specijalist jest stručni naziv, dok je magistar akademski naziv, no po stupnju obrazovanja specijalist=magistar... Prouci Zakon o strucnim i akademskim nazivima...
To stoji, ali u stvarnom životu magistar bude uvijek magistar što će reći više vrijedan i bolje kotiral na tržištu! Uvijek!! A i zapitajte se zašto nisu dali da budemo u sklopu sveučilišta za što se Koprić svesrdno zalagao! Jer da mu je uspjelo to bi onda bila druga priča! Ovako...

nixx

To stoji, ali u stvarnom životu magistar bude uvijek magistar što će reći više vrijedan i bolje kotiral na tržištu! Uvijek!! A i zapitajte se zašto nisu dali da budemo u sklopu sveučilišta za što se Koprić svesrdno zalagao! Jer da mu je uspjelo to bi onda bila druga priča! Ovako...
...

nixx

Čitajte kolegice...

Za početak moramo odvojiti magistra struke (npr. prava...ekonomije i sl.) od magistra znanosti (mr.sc - koji se postaje završetkom poslijediplomskog studija i obranom magistarskog rada)...Sad kad smo to učinili moram vam reći da je npr. magistar prava (dakle po bolonji - 300 ECTS, 5) po stupnju obrazovanja jednak eventualnom danas-sutra specijalistu javne uprave (300 ECTS, 3+2), dakle 60 ECTS bodova po godini studija...Tu dileme nema...Jedino sto magistar prava moze birati oce li u odvjetnistvo, javno bilježništvo, sudstvo...dok specijalist javne uprave ne bi imao toliki radijus odabira svog poziva...

Žuža

Čitajte kolegice...

Za početak moramo odvojiti magistra struke (npr. prava...ekonomije i sl.) od magistra znanosti (mr.sc - koji se postaje završetkom poslijediplomskog studija i obranom magistarskog rada)...Sad kad smo to učinili moram vam reći da je npr. magistar prava (dakle po bolonji - 300 ECTS, 5) po stupnju obrazovanja jednak eventualnom danas-sutra specijalistu javne uprave (300 ECTS, 3+2), dakle 60 ECTS bodova po godini studija...Tu dileme nema...Jedino sto magistar prava moze birati oce li u odvjetnistvo, javno bilježništvo, sudstvo...dok specijalist javne uprave ne bi imao toliki radijus odabira svog poziva...
Draga kolegice ili kolega,
meni je to sve jasno i ne morate me podučavati osnovama samo velim da nikad ne bude u percepciji poslodavca isto[/B] zaposliti magistra i specijalista. Ne uspoređujem pravnike i nas samo napominjem da smo, da je sve drukčije organizirano, mogli i mi biti magistiri javne uprave! Ali kad se zaposlite vidjeti ćete o čemu ja pričam, ovako je sve još kod vas idealističko...

nixx

Draga kolegice ili kolega,
meni je to sve jasno i ne morate me podučavati osnovama samo velim da nikad ne bude u percepciji poslodavca isto[/B] zaposliti magistra i specijalista. Ne uspoređujem pravnike i nas samo napominjem da smo, da je sve drukčije organizirano, mogli i mi biti magistiri javne uprave! Ali kad se zaposlite vidjeti ćete o čemu ja pričam, ovako je sve još kod vas idealističko...
Slazem se s Vama u dijelu kad kazete da bi i mi mogli biti magistri javne uprave...no tu se opet javlja onaj problem koji ste spomenuli u par postova prije a to je da nismo u sastavu sveučilišta...Ja bih za početak bio sretan i da imamo mogućnost postati specijalisti javne uprave...što je još uvijek neizvjesno...Uglavnom u natječajima se redovito pojavljuje kao jedan od formalnih uvjeta završen specijalistički diplomski stručni studij (pa nam to kao buducim specijalistima otvara mogucnost da se javimo na natječaj), dok se završen trogodišnji stručni studij kao uvjet rijetko spominje u natječajima...

Afrodita

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Ako mi netko meže pojasniti, koji su razlozi što nas nisu prihvatili u sastav sveučilišta (vidim da je netko dolje pisao o tome)? Jer ako se sjećam, prije(par godina?) je studij socijalnog rada bio Viša a sad je u sklopu sveučilišta.
Nemam pojma o tome a ako netko zna neka mi pojasni. Naravno ako zna ;)

lila_887

Ako mi netko meže pojasniti, koji su razlozi što nas nisu prihvatili u sastav sveučilišta (vidim da je netko dolje pisao o tome)? Jer ako se sjećam, prije(par godina?) je studij socijalnog rada bio Viša a sad je u sklopu sveučilišta.
Nemam pojma o tome a ako netko zna neka mi pojasni. Naravno ako zna ;)

dobro pitanje, sad i mene to zanima.. nisam znala da je socijalni prije par godina bio viša a sad je u sklopu sveučilišta, od kad je to tako??

Nina :)

ocito nekome nije u interesu da bude u sastavu sveucilista
to su informacije koje nama smrtnicima nisu dostupne :angry:

Afrodita

Ma mi nikome nismo u interesu, nemamo ni čak taj famozni specijalistički, a u mnogim drugim MALIM gradovima stručni studiji imaju mogućnost nastavka studija odnosno specijalistički, da ne povjeruješ!
Puno toga ne valja na tom našem "faksu" a niti studenti se nebi aktivirali za poboljšanje studija, čast iznimkama!

nixx

Ma mi nikome nismo u interesu, nemamo ni čak taj famozni specijalistički, a u mnogim drugim MALIM gradovima stručni studiji imaju mogućnost nastavka studija odnosno specijalistički, da ne povjeruješ!
Puno toga ne valja na tom našem "faksu" a niti studenti se nebi aktivirali za poboljšanje studija, čast iznimkama!
Daj mi molim te navedi te gradove i nazive studija.

lila_887

Pitam zato jer mislim da ni u jednom gradu u RH ne postoji specijalistički diplomski stručni studij javne uprave.
mislim da kolegica nije mislila na specijalistički diplomski stručni studij javne uprave u drugim gradovima nego da na drugim studijima u malim gradovima imaju mogućnost nastavka tog studija kojeg su upisali...

Afrodita

Tako je kolegice,evo citiram opet "u mnogim drugim MALIM gradovima stručni studiji" , napisala sam -stručni studiji- a ne -stručni studiji javne uprave-, mislim po meni žalosno, ipak je ovo Zagreb, mislim da na Zdravstvenom Veleučilištu u Zg imaju diplomski, a za Tehničko Vel.neznam.
Ah, ionako nije bitno, možda i kod nas osvane jednoga dana taj famozni diplomski, do tada, nadajmo se ;)

nixx

Tako je kolegice,evo citiram opet "u mnogim drugim MALIM gradovima stručni studiji" , napisala sam -stručni studiji- a ne -stručni studiji javne uprave-, mislim po meni žalosno, ipak je ovo Zagreb, mislim da na Zdravstvenom Veleučilištu u Zg imaju diplomski, a za Tehničko Vel.neznam.
Ah, ionako nije bitno, možda i kod nas osvane jednoga dana taj famozni diplomski, do tada, nadajmo se ;)
Ispričavam se onda...Nadajmo se da :)

Tia_Dalma

I Zdravstveno i Tehničko Veleučilište imaju oformljeno 3+2:wink5:

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks