AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

martina_sk

Administrator
moze li mi netko tko je bio u cetvrtak na repetitoriju reci da li je prof spomenula jesu li bitni strukturno-org, funkcionalni i personalni aspekt? nisam mogla biti do kraja predavanja jer sam zurila na vlak...

Ucim iz skripte od 33str.tamo kod poslova drzavne uprave,kod nabrajanjs tijela drz.uprave ima dosta upitnika.jel to na kraju tocno il ne?dal je neko naisao ili uocio kakve greske opcenito u toj skripti?
ja jos nisam dosla do toga. najbolje je provjeriti u zakonu kako cu i sama napraviti...

topanga

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
moze li mi netko tko je bio u cetvrtak na repetitoriju reci da li je prof spomenula jesu li bitni strukturno-org, funkcionalni i personalni aspekt? nisam mogla biti do kraja predavanja jer sam zurila na vlak...

ja jos nisam dosla do toga. najbolje je provjeriti u zakonu kako cu i sama napraviti...
pogledat cu i ja tak...
nisam bila na predavanju...dal netko zna dal je prof napomenula koji su bitniji djelovi?:confused2:

martina_sk

Administrator
pogledat cu i ja tak...
nisam bila na predavanju...dal netko zna dal je prof napomenula koji su bitniji djelovi?:confused2:
pa dosta toga je napomenula. nabrojat cu cega se sjecam. vlada (sastavljanje, glasovanje, uzi kabinet, pitanje povjerenja vladi) drzavni duznosnici, namjestenici, drzavni sluzbenici i rukovodeci drzavni duznosnici, kako su formirana, tko je na celu, tko ih postavlja, ovlasti (ta pitanja vrijede za ministarstva, drzavne up org, sredisnje drzavnie urede), predsjednik (najcesce na ispitu su njegove ovlasti u obrani i unutarnjim poslovima), horizontalno razgranicenje (nadleznost, djelokrug, delegacija, supliranje, rekvizicija i ono jos jedno), tus i vrste poslova po obliku i sadrzaju, poslovi uprave (svaka vrsta bitna za objasniti), vrste reformi javne uprave, 3 doktrine (bitniji NJM i dobra uprava), ustanove (sve, razlika izmedu javne i obicne, tko je na celu, tko ga postavlja, kad joj se smije zabraniti rad)...

neozbiljna

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
hej,dali zna netko odgovor na ovo pitanje..
a) Kojim aktima se uređuje unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave
Detaljnije objasni te akte..
ja mislim da je odgovor uredbom vlade.. ali šta da tu detaljno objašnjavam ??

Ucim iz skripte od 33str.tamo kod poslova drzavne uprave,kod nabrajanjs tijela drz.uprave ima dosta upitnika.jel to na kraju tocno il ne?dal je neko naisao ili uocio kakve greske opcenito u toj skripti?
hej.. znači tamo kod tijela državne uprave... uredi državne uprave (to su prvostupanjski uredi državne uprave u jedinicama lokalne i područne samouprave.. ) tako piše u zakonu.. a tko ih osniva i kako ne piše..pa neznam jeli točno da ih osniva vlada uredbom :(

Donki

tocno je nozbiljna, vlada uredbom ih osniva. čl.49 ZSDU- unutarnje ustrojstvo ureda drzavne uprave ureduje se uredbom Vlade.

neozbiljna

tocno je nozbiljna, vlada uredbom ih osniva. čl.49 ZSDU- unutarnje ustrojstvo ureda drzavne uprave ureduje se uredbom Vlade.
hahah,, tako je to kada letimično prođem zakon :)) hvala :))

hej, ja učim iz skripte od 33 stranice i ona je dovoljna jer su u njoj svi članci koji bi trebali biti samo nisu baš po redu.. ima ih par koji nedostaju i to su..iz zakona o sustavu državne uprave- čl.31.34.35.46.stavak3. 60-62. jedino možda neke dijelove iz ustava bolje prouči.. odgovornost predsjednika, izbor, raspuštanje sabora od njegove strane, pa onda predsjednik u resoru vanjskih poslova i u obrani... i tako da mislilm da nema potrebe za time da učiš i sve propise jer je to u skripti. a ova skripta od 70 pitanja je samo valjda smanjena skripta ove od 33 stranice.. sretno :))
ja se ispričavam zbog netočnog navoda.. imala sam isprintan stariji zakon i on je u potpunosti obuhvaćen skriptom.. no kako se kod nas zakoni mijenjaju preko noći tako je i s ovim.. tako da ćete ipak uz skriptu morati proći i zakon o sustavu državne uprave...

monii

ucim iz skripte od 33 str. a zanima me jel bitno tj.koliko cesto se pojavljuju pitanja vezana uz mjere za modernizaciju uprave u Hrvatskoj (3 aspekta: strukturno-organizacijski, funkcionalni i personalni - svako ima dosta nabrajanja a to mi se ne da ucit...)

hrgolina

ne znam. ja nisam imala to pitanje,fala bogu ali samo da pobrojiš treba ti dosta vremena...tak da...ja sam učila samo nabrojati.

zoks3

bio sam 2 puta do sad i svaki put je bilo...one rokove koje nisam bio a čekao sam ostale da završe i njima nije bilo...znači 90% da će biti aspekti

zoks3

jednom je bilo samo nabrojiti,a drugi puta je bilo i objasniti :) to je bitno i to obavezno treba znati

dorach

jednom je bilo samo nabrojiti,a drugi puta je bilo i objasniti :) to je bitno i to obavezno treba znati

ahh...onda ću i to nekako naučiti, al se ISKRENO nadam da se to ovaj put neće biti...:crazy:

Plavooki

molim vas da mi netko odgovori na pitanje -klasifikacija upravnih poslova ... da li sde tu misli na poslove tiijela držv uprave -neposredna provedba zakona i dr .propisa ,provedba upr,.,inspek.nadzora,te drugi upravni i stručni poslovi ... i oja se klasifikacija primjenjuje kod nas ??? HVALA

martina_sk

Administrator
molim vas da mi netko odgovori na pitanje -klasifikacija upravnih poslova ... da li sde tu misli na poslove tiijela držv uprave -neposredna provedba zakona i dr .propisa ,provedba upr,.,inspek.nadzora,te drugi upravni i stručni poslovi ... i oja se klasifikacija primjenjuje kod nas ??? HVALA
sve se to moze naci u ona dvije najpopularnije skripte.

hawk

klasifikacija upravnih poslova ti je po sadrzaju, oblicima, instrumentima, metodama i korisnicima(imas u skripti od 33str nabrojano sta spada u svaku) a kod nas je po oblicima jer ZSDU ureduje upravne poslove po obliku a to su ti neposredna provedba propisa, donosenje provedbenih propisa, provodenje upravnog i inspekcijskog nadzora i obavljanje drugih upravnih i strucnih poslova

Tincincila

pitanja s danasnjeg ispita, grupa A:
1. a) objasni nacelo pogresivosti uprave
b) u cemu se ocituje politicka odgovornost uprave (u tom stilu nes)
2. a) klasifikacija uprav.poslova po korisnicima (nabrojati)
b) objasni sto znaci "neposredna provedba zakona"
3. a) o kojim odlukama vlada odlucuje dvotrećinskom većinom
b) koje propise Vlada objavljuje u Narodnim Novinama
4. a) tko provodi nadzor nad zakonitošću rada ustanove
b) kako i na koji nacin i tko moze ukinuti ustanovu (tako nesto. mislim da je to onaj 66.čl. o ustanovama)
5. a) nabrojati sto spada u strukturno-organizacijski aspekt
b) glavne preporuke za reformu javne uprave u Hrvatskoj
to bi valjda bilo to. ako sam nesto zaboravila, dodajte :)

Sto su rekli, kada ce biti rezultati? nisam cula, (i oni uvijek te stvari pricaju dok smo mi u vrtlogu tenzija! -_-'' ) pa ako je netko uspio pohvatat tu informaciju...

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks