AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

monii

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Komplicirate previše,a jednostavno je, samo naučite i nema problema, neznam da je netko znao a pao ispit.
kolega nemojte vi previse komplicirati jer nisu svi ispiti svima jednaki za savladati i poloziti. to je individualna stvar!
meni je teza drzavna od prava drustava, a drugima je drzavna najlaksi predmet dok se muce s pravom drustava ili nekim drugim ispitom. haha samo naucite i nema problema... o tome bi se isto dalo raspraviti...

Nego molim nekog dobre volje za komentar o danasnjem usmenom kod prof. Marcetic... hvala :)

hawk

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
kolega nemojte vi previse komplicirati jer nisu svi ispiti svima jednaki za savladati i poloziti. to je individualna stvar!
meni je teza drzavna od prava drustava, a drugima je drzavna najlaksi predmet dok se muce s pravom drustava ili nekim drugim ispitom. haha samo naucite i nema problema... o tome bi se isto dalo raspraviti...

Nego molim nekog dobre volje za komentar o danasnjem usmenom kod prof. Marcetic... hvala :)
ej, bila je danas seka kod nje, prosla je :)) imala je 12bodova i kaze da ne pita tesko, vecinom osnovne stvari..seku je pitala upravno vijece, poslovi drz. uprave, podjela upravnih poslova po korisnicima i akti vlade
uslo ih je troje unutra i seka i jos jedna su prosle, a treca je ostala odgovarati unutra jos..eto valjda sam nes pomogao :)

monii

ej, bila je danas seka kod nje, prosla je :)) imala je 12bodova i kaze da ne pita tesko, vecinom osnovne stvari..seku je pitala upravno vijece, poslovi drz. uprave, podjela upravnih poslova po korisnicima i akti vlade
uslo ih je troje unutra i seka i jos jedna su prosle, a treca je ostala odgovarati unutra jos..eto valjda sam nes pomogao :)
Jesi kolega puno ti hvala (mogu reci TI jer te znaaam :)) )

zadar73

Svaki komentar suvišan.

marxmaja

imala sam na pismenom isto 12 bodova i odgovarala sam kod Marčetić sa još dvije cure (ja sam ona koja je ostala još unutra odgovarat) i prošla, ugl. žena je fakat predobra i pita osnove i trudi se pustit kolko sam skužila eto toliko o Marčetić :D

enna

jel mi može netko reći nešto u vezi neposredne provedbe zakona?
jer definicija iz zakona nije dovoljna, nego treba znati KAKO provode zakon, i kako tijela riješavaju u stvarima i pomoću kojih akata??jer nigdje to ne uspjevam naći...
Pravna pravila prema kojima se riješavaju upravne stvari iz nadležnosti tijela državne uprave, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i drugih tijela javnih vlasti i pravnih osoba koje imaju javne ovlasti, uređuju se prema Zakonu o općem upravnom postupku
(NN 47/1986, 53/1991, 103/1996, 47/2009). Međutim, u postupanju specifičnim upravnim stvarima primjenjuju se posebno propisana pravila upravnog postupka. Jedan od takvih posebnih upravnih postupaka jest porezni postupak čija su načela propisana Općim poreznim zakonom (NN 147/2008).

evo i linka.. http://www.tax-fin-lex.hr/StaticContent/TFLGlasnik/TFLGlasnik-2009-16.htm

monii

I ja sam odgovarala kod Marčetić. Imala sam 11 bodova... uglavnom pita osnove, i ako nesto ne znas pomaze ti, daje primjer, vise trazi razumijevanje nego nastrebano napamet. pitala je upravni nadzor - sve, provedbeni propisi - tko ih donosi, koji su, objasni svaki, ovlasti predsjednika u resoru obrane i vanjskih poslova - kako suraduje s vladom, javne ustanove, akti vlade. mislim da je to to. Uglavnom nista pretesko, zena je stvarno ugodna i razumna, meni je super bilo.

:marina:

Pozdrav!
Pošto ću sad tek prvi puta učit za ovaj ispit, vidim ovdje u vodiču treba znat sto i jedan propis, pa me zanima jesu li to propisi kojih nema u knjizi pa ih i uz ove dvije knjige treba pročitat, ili ih ipak ima u knjizi pa su u vodiču navedeni samo kao usputna pomoć, informacija?

I još jedno pitanje, piše npr Zakon o Vladi RH NN 101/98, 15/00, 117/01, 199/03, 30/04, 77/09 (čl. 1 - 24, 26 - 32) i što je sad tu od ovog pobrojanog bitno? jel stvarno potrebno znat što je pisalo u NN '98 godine, pa 2000-te, pa 2001...

Unapred hvala!

Marinica

Pozdrav!
Pošto ću sad tek prvi puta učit za ovaj ispit, vidim ovdje u vodiču treba znat sto i jedan propis, pa me zanima jesu li to propisi kojih nema u knjizi pa ih i uz ove dvije knjige treba pročitat, ili ih ipak ima u knjizi pa su u vodiču navedeni samo kao usputna pomoć, informacija?

I još jedno pitanje, piše npr Zakon o Vladi RH NN 101/98, 15/00, 117/01, 199/03, 30/04, 77/09 (čl. 1 - 24, 26 - 32) i što je sad tu od ovog pobrojanog bitno? jel stvarno potrebno znat što je pisalo u NN '98 godine, pa 2000-te, pa 2001...

Unapred hvala!
moraš i te zakone znat! nije to nikakva usputna informacija i pomoć
imaš jako dobru skriptu u skrtiptarnici s odgovorima i pitanjima

sufi

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Pozdrav!

Unapred hvala!
Marina, ne treba ti sve to..za Vladu ti treba naučiti:nastanak,odgovornost,(ne)povjerenje Vladi,uredi za stručne poslove,odlučivanje Vlade,tajnika, akte, uži kabinet, od čega se sastoji..
ZSDU nauči dobro,shvatiti ćeš po pitanjima s foruma kaj je bitno znati iz istoga. Radije bih ti preporučila skriptu od 33 str.ako ćeš raditi po skriptama, po ovoj 70pit.event.ponavljaj, ali savjet-barem pročitaj knjige..jer neke stvari u skripti su premalo objašnjene, a neke i stare(vidi u ZSDU) I sretno!

martina_sk

Administrator

Unapred hvala!
to godine nabrojane su godine kada su bile izmjene zakona, bitno je da imas zakon s unesenim svim tim izmjenama, znaci trazi 77/09.

paula

prvi put se susrećem sa ovim ispitom pa bi molila da mi netko kaže iz čega mi je najbolje i najjednostavnije učiti, iz koje knjige ili postoji neka dobra skripta koja sve pokriva?
unaprijed hvala

archi

Po mojoj logici jednostavnije je postaviti pitanje sad, te se nadati odgovoru od nekoga koji je nedavno položio taj ispit, nego pregledavati cjelu temu koja seže još od 2007. godine te se izgubiti u tom beskrajnom mnoštvu informacija od kojih pola više ne vrijede za ispit u 2011. godini...
Polagala sam državnu upravu prošle godine i to mi je stvarno bio najlakši ispit.. Stigne se naučiti u 5-6 dana.. Napravila sam dvije skripte, jednu opširnu koju na kraju nisam ni pogledala i jednu od 19 stranica po pitanjima.. Na kraju sam učila samo iz ove druge i super je prošlo.. Na zadnjem roku je kolega polagao po njoj i kaže da su sva pitanja koja je dobio na pismenom i usmenom obuhvaćena u skripti..

Jedino što bih napomenula je da nedostaju pojašnjenja onih mjera jer mi se to uopće nije dalo učiti, tako da to možda treba eventualno pročitati iz opširnije skripte + postupak izbora predsjednika što nisam napisala jer je dosta lagano..

Prvih 10 stranica se odnosi na knjigu, a drugih 9 na zakone i uredbe.. Preporučila bih da prvo učiš ovaj drugi dio jer je puno lakši, a uvijek se pojave bar 2 ili čak 3 pitanja iz tih zakona..

Ako netko zna mail na koji se inače šalju skripte nek napiše, pa ih mogu poslati u skriptarnicu.. Dok ne objave, pošalji mail na PM pa ti proslijedim skripte i pitanja..

čedomir

Polagala sam državnu upravu prošle godine i to mi je stvarno bio najlakši ispit.. Stigne se naučiti u 5-6 dana.. Napravila sam dvije skripte, jednu opširnu koju na kraju nisam ni pogledala i jednu od 19 stranica po pitanjima.. Na kraju sam učila samo iz ove druge i super je prošlo.. Na zadnjem roku je kolega polagao po njoj i kaže da su sva pitanja koja je dobio na pismenom i usmenom obuhvaćena u skripti..

Jedino što bih napomenula je da nedostaju pojašnjenja onih mjera jer mi se to uopće nije dalo učiti, tako da to možda treba eventualno pročitati iz opširnije skripte + postupak izbora predsjednika što nisam napisala jer je dosta lagano..

Prvih 10 stranica se odnosi na knjigu, a drugih 9 na zakone i uredbe.. Preporučila bih da prvo učiš ovaj drugi dio jer je puno lakši, a uvijek se pojave bar 2 ili čak 3 pitanja iz tih zakona..

Ako netko zna mail na koji se inače šalju skripte nek napiše, pa ih mogu poslati u skriptarnicu.. Dok ne objave, pošalji mail na PM pa ti proslijedim skripte i pitanja..

Evo da se nadovežem; prošla sam ovaj ispit na zadnjem roku, učila sam iz skripte i zakona (budući da podaci o državnim službenicima u skripti nisu točni, odnosno, promjenili su se)...na pismenom sam imala 12 bodova, a usmeni sam odgovara kod Škarice - čovjek je stvarno ok, šta se tiče atmosfere, skroz opušteno, pomaže, postavlja pod-pitanja...no', međutim, pitanja na usmenom baš i nisu bila iz skripte, evo neka od njih; oprečni reformski procesi, centar vlade u RH i primjer, objasni centar vlade Velike Britanije i nabroji koji je centar vlade u SAD-u, Francuskoj i (nekoj)Njemačkoj...zatim neki teoretičari koji se spominju na početku knjige, čak je jednu kolegicu pitao kako se zove knjiga iz koje je učila i br.stranica, uglavnom nisu svi prošli usmeni...tako da mislim da je dobro i knjigu proći... nadam se da sam nekom pomogla...sretno svima na sljedećim rokovima! P.S. na usmenom će vam svakako pomoći što veći broj bodova na pismenom! :)

enna

Evo da se nadovežem; prošla sam ovaj ispit na zadnjem roku, učila sam iz skripte i zakona (budući da podaci o državnim službenicima u skripti nisu točni, odnosno, promjenili su se)...na pismenom sam imala 12 bodova, a usmeni sam odgovara kod Škarice - čovjek je stvarno ok, šta se tiče atmosfere, skroz opušteno, pomaže, postavlja pod-pitanja...no', međutim, pitanja na usmenom baš i nisu bila iz skripte, evo neka od njih; oprečni reformski procesi, centar vlade u RH i primjer, objasni centar vlade Velike Britanije i nabroji koji je centar vlade u SAD-u, Francuskoj i (nekoj)Njemačkoj...zatim neki teoretičari koji se spominju na početku knjige, čak je jednu kolegicu pitao kako se zove knjiga iz koje je učila i br.stranica, uglavnom nisu svi prošli usmeni...tako da mislim da je dobro i knjigu proći... nadam se da sam nekom pomogla...sretno svima na sljedećim rokovima! P.S. na usmenom će vam svakako pomoći što veći broj bodova na pismenom! :)
Da moras imat vise od 8bodova,al opet mi se ne svida Skarica,dugo ispituje,pita svasta tipa,kak se osniva upr.vijece,kak bi ti osnovala centar vlade i pita onu drugu knj.,koju sam ja kopirala,pa nisam znala odgovorit kak izgleda,a i malo sam iz nje ucila,al sve ostalo iz knj.i zakona i pala sam..a bas mi je bilo bezobrazno pitanje kak izgleda knj.,pitao je pitanja,znate onu lekciju prije centra vlade itd.
Uopce mi se ne svida...eto toliko..

martina_sk

Administrator
Da moras imat vise od 8bodova,al opet mi se ne svida Skarica,dugo ispituje,pita svasta tipa,kak se osniva upr.vijece,kak bi ti osnovala centar vlade i pita onu drugu knj.,koju sam ja kopirala,pa nisam znala odgovorit kak izgleda,a i malo sam iz nje ucila,al sve ostalo iz knj.i zakona i pala sam..a bas mi je bilo bezobrazno pitanje kak izgleda knj.,pitao je pitanja,znate onu lekciju prije centra vlade itd.
hmm... ja sam bila 2 puta kod njega u 2 mj i nije to nikome radio. izgleda da se ubezobraznio :)

Latica

Je l' itko može napisati kak izgleda ta knjiga? Da znamo ako opet to pita :cool:
Hvala :happy:

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks