AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

ana22

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Hvala, a evo pitanja od moje grupe ( a grupa)
1a)Kako definiramo javnost uprave i ucemu se sastoji politicka vaznost uprave
B)objasnite sresstva kojima se ostvaruje sustavna suradnja (kontak) uprave i gradjana

2. A)Kako klasificiramo upravne poslove po instrumentima, kako po metodama
B)objasni glavne elemente horizontalnog razgranicenja.

3.a)izglasavanje nepovjrenja vladi prema ustavu, objasni
B) tko, za sto i na koji rok moze imenovati posebne savjeznike i savjete

4. A)koordinacija ? Vrste ?
B) koje organizacijski instrumenti koordinacije poznajte, objasni

5a) tko moze osnivati ustanove, a tko javne ustanove?
B)koje tijelo upravlja radom ustanove i koje su mu ovlasti?
zna li itko odgovor na ovo 3. a)

Vugra

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
zna li itko odgovor na ovo 3. a)
Na prijedlog najmanje jedne petine zastupnika u Hrvatskom saboru može se pokrenuti pitanje povjerenja predsjedniku Vlade, pojedinomu njezinom članu ili Vladi u cjelini.

Glasovanje o povjerenju Vladi može zahtijevati i njezin predsjednik.

Ne može se raspravljati i glasovati o povjerenju prije nego protekne sedam dana od dana dostave prijedloga Hrvatskom saboru.

Rasprava i glasovanje o povjerenju mora se provesti najkasnije u roku od 30 dana od dana dostave prijedloga Hrvatskom saboru.

Odluka o nepovjerenju je donijeta ako je za nju glasovala većina od ukupnog broja zastupnika u Hrvatskom saboru.

Ako Hrvatski sabor odbije prijedlog za izglasavanje nepovjerenja, zastupnici koji su ga postavili ne mogu ponovno podnijeti isti prijedlog prije isteka roka od šest mjeseci.

Ako se izglasa nepovjerenje predsjedniku Vlade ili Vladi u cjelini, predsjednik Vlade i Vlada podnose ostavku. Ako se u roku od 30 dana ne izglasa povjerenje novom mandataru i članovima koje predlaže za sastav Vlade, predsjednik Hrvatskoga sabora obavijestit će o tome Predsjednika Republike Hrvatske. Nakon primljene obavijesti predsjednika Hrvatskoga sabora Predsjednik Republike će odmah donijeti odluku o raspuštanju Hrvatskoga sabora i istovremeno raspisati izbore za Hrvatski sabor.

Ako se izglasa nepovjerenje pojedinom članu Vlade, predsjednik Vlade može umjesto njega predložiti drugoga člana Hrvatskom saboru da mu izglasa povjerenje ili predsjednik Vlade i Vlada mogu podnijeti ostavku.

ovo je kopiran čl. 116 Ustava.

ana22

zapravo sam mislila pod b), jer znam da jedno pod 3 nisam napisala..

kako god, hvala vugra;)

mape5

Super Moderator
pod 3 b je odgovor u zakonu o vladi
Članak 23.
Radi utvrđivanja stanja, izrade strateških razvojnih planova i analiza, pripreme prijedloga i usklađivanja provedbe pojedinih projekata iz programa Vlade te za pojedina pitanja stalne ili povremene prirode od značaja za obavljanje dužnosti predsjednika Vlade, predsjednik Vlade može imenovati posebne savjetnike ili osnivati savjete i imenovati članove savjeta.
Posebni savjetnici i savjeti mogu se imenovati na cijelo vrijeme trajanja mandata predsjednika Vlade ili na određeno vrijeme dok priroda posla to zahtijeva.
Za posebnoga savjetnika može se imenovati i osoba koja nije u stalnom radnom odnosu u Vladi, a rješenjem o imenovanju može joj se odrediti naknada za rad.
Na imenovanja i razrješenja posebnih savjetnika ne primjenjuju se odredbe propisa o zapošljavanju državnih službenika.
Pojedini član Vlade može, uz suglasnost predsjednika Vlade, imenovati posebnoga savjetnika uz odgovarajuću primjenu odredaba ovoga članka.

eto...

penny lane

Ljudi imam jednu nedoumicu,pa molim ako mi netko može pomoći.Kada je pitanje klasifikacija poslova po sadržaju,instrumentima,metodama,korisnicima... možda ste primjetili da ima malo razlike u ove dvije knjige koje su nam literatura. Zapravo sve se svodi na isto, ali opet...iz koje knjige dati odgovor?
svodi se na isto, svejedno je iz koje daješ odgovor, i jedno i drugo je točno.

onda treba provjeriti na konzultacijama... pa bumo skup fućkali

a i zavisi kako je bilo postavljeno pitanje.
točan odgovor vam je rukovodeći državni službenici i državni dužnosnici. da biste dobili 2 boda, obavezno morate nabrojati jedne i druge (cca 10 ih ima u obje grupe) i napisati koja je razlika među njima (biranje: javni natječaj/politička podobnost). :D

mape5

Super Moderator
svodi se na isto, svejedno je iz koje daješ odgovor, i jedno i drugo je točno.

točan odgovor vam je rukovodeći državni službenici i državni dužnosnici. da biste dobili 2 boda, obavezno morate nabrojati jedne i druge (cca 10 ih ima u obje grupe) i napisati koja je razlika među njima (biranje: javni natječaj/politička podobnost). :D
kao što gore napisah... bitno je kako je pitanje glasilo, ovako možemo naklapati vječno Zakon točno propisuje vrste ljudi

penny lane

kao što gore napisah... bitno je kako je pitanje glasilo, ovako možemo naklapati vječno Zakon točno propisuje vrste ljudi
ja sam vam dala odgovor na pitanje: " KOJE SU DVIJE VRSTE LJUDI U DRŽAVNOJ UPRAVI?" (ZOSDU). taj odgovor je sto posto točan jer sam ga točno odgovorila na pismenom, a to pitanje se često ponavlja na pismenim ispitima. za druge formulacije pitanja moguće da postoje drugi odgovori, ali na ovo pitanje je odgovor koji sam napisala. :D

mape5

Super Moderator
ja sam vam dala odgovor na pitanje: " KOJE SU DVIJE VRSTE LJUDI U DRŽAVNOJ UPRAVI?" (ZOSDU). taj odgovor je sto posto točan jer sam ga točno odgovorila na pismenom, a to pitanje se često ponavlja na pismenim ispitima. za druge formulacije pitanja moguće da postoje drugi odgovori, ali na ovo pitanje je odgovor koji sam napisala. :D
PA OKEJ... pročitala ja Zakon i dobro sam ja navela ako si gore pažljivo čitala ;)

zato je važno koliko god je moguće napisati točnije pitanje, i zato ja ne stavljam sva pitanja jer ih se ne sjećam :D

a najgore je kaj sam doživjela kaj su neki studenti došli na konzultacije s pitanjima s foruma pred jednu profu i ova se sva naježila ali ih je ljepo uputila da su to stara pitanja i tak... svašta se može doživjeti na ovom faksu :rolleyes:

Monsoon

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Pozdrav. Na web-u fakulteta pod ''Sažeci nastavnog programa'' za Državnu upravu piše da je obavezna literatura za ispit i:

Blažević, R (2010) Upravna znanost. Zagreb: Društveno veleučilište. II. dio, poglavlja: 14, 16-19, 22, 24

Moje pitanje je dali iz ovih navedenih poglavlja baš sve treba naućit ili?
Pitam jer npr. kod poglavlja 14 cijeli text do točke 14.2 (Upravni sistemi) mi se nekako čini nebitnim, i ne znam sad dali baš sve to moramo naučit.
A i poglavlje 17 mi je totalno sumnjivo. Razvitak uprave u Hrvatskoj sve od apsolutističke monarhije pa do SFRJ, pa zar to bude na ispitima isto?

Ako netko zna, molim vas javite mi ako postoje neki dijelovi u tim poglavljima koji se ne trebaju znati.

ana22

pitanja sa usmenog kojih se sjećam: što rade tajnici u ministarstvima, koje vrste režima postoje, režim partije i države, parlamentarnni režim, predstojnik ureda drž. up. u županijama što radi, što radi predsjednik vlade, grupiranje poslova, jpp, okolina, akti vlade, personalne mjere reformi, ciljevi i ograničenja reformi...
sretno svima :)

mape5

Super Moderator
Pozdrav. Na web-u fakulteta pod ''Sažeci nastavnog programa'' za Državnu upravu piše da je obavezna literatura za ispit i:

Blažević, R (2010) Upravna znanost. Zagreb: Društveno veleučilište. II. dio, poglavlja: 14, 16-19, 22, 24

Moje pitanje je dali iz ovih navedenih poglavlja baš sve treba naućit ili?
Pitam jer npr. kod poglavlja 14 cijeli text do točke 14.2 (Upravni sistemi) mi se nekako čini nebitnim, i ne znam sad dali baš sve to moramo naučit.
A i poglavlje 17 mi je totalno sumnjivo. Razvitak uprave u Hrvatskoj sve od apsolutističke monarhije pa do SFRJ, pa zar to bude na ispitima isto?

Ako netko zna, molim vas javite mi ako postoje neki dijelovi u tim poglavljima koji se ne trebaju znati.
tek su upravni sistemi bitni
a za poglavlje 17 sam ja pitala na konzultacijama pa je rekla da ak baš to ne znam, a ostalo znam da nije tak strašno... ne znam...

pitanja sa usmenog kojih se sjećam: što rade tajnici u ministarstvima, koje vrste režima postoje, režim partije i države, parlamentarnni režim, predstojnik ureda drž. up. u županijama što radi, što radi predsjednik vlade, grupiranje poslova, jpp, okolina, akti vlade, personalne mjere reformi, ciljevi i ograničenja reformi...
sretno svima :)
što znači da si prošla? :)

ana22

tek su upravni sistemi bitni
a za poglavlje 17 sam ja pitala na konzultacijama pa je rekla da ak baš to ne znam, a ostalo znam da nije tak strašno... ne znam...

što znači da si prošla? :)
da, prošla... 4 u indeksu :cool:

penny lane

PA OKEJ... pročitala ja Zakon i dobro sam ja navela ako si gore pažljivo čitala ;)

zato je važno koliko god je moguće napisati točnije pitanje, i zato ja ne stavljam sva pitanja jer ih se ne sjećam :D

a najgore je kaj sam doživjela kaj su neki studenti došli na konzultacije s pitanjima s foruma pred jednu profu i ova se sva naježila ali ih je ljepo uputila da su to stara pitanja i tak... svašta se može doživjeti na ovom faksu :rolleyes:
sve 5, samo vidim da ste imali nedoumice oko tog odgovora, pa sam vam ih htjela riješit da točno napišete na ispitu! :D

ines09

pitanja sa današnjeg usmenog kolko mi ej ostalo u glavi provedbeni propisi, grupiranje poslova i bar neki primjer, rukovodeći državni službenici kako dolaze na svoje mjesto koji su, i mislim da je još jedno bilo ali se nemrem sjetiti,no 3 u indexu i gotova muka s ovim predmetima na 2.god!
A prof. Džinić je stvarno ok dok ispituje..
sretno svima dalje! :)

maaarinaa

da li je ispit koncipiran jednako kao i nauka i da li se svi oni zakoni trebaju detaljno znati?
da,isto kao i nauka..dosta pitaju zakone na usmenom,tak da ih treba znati sve ne bas detaljno al ih treba nauciti

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks