Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.
U skripti na str. 13. kod naslova upravne reforme u tranzicijskim zemljama.ej di ste našli one 4 faze kod hesse-a?na kojoj str?
Dvije doktrine koje su temelj reformi su doktrine nove javne uprave, novog javnog menedžmenta, te dobre uprave. Razlika je ta što se novi javni menadžment usmjerio na 3E načela, a dobra uprava na povezivanje uprave s građanima, participaciju, transparentnost, koherentnost i sl.Molim vas, može mi netko reći, koje su dvije doktrine temelj upravnih reformi?
Upravni poslovi se mogu klasificirati
po sadrzaju : klasicni poslovi drzavne uprave i javne sluzbe,
po oblicima : neposredno izvrsenje propisa, donosenje provedbenih propisa, obavljanje upravnog i inspekcijskog nadzora te drugi upravni i strucni poslovi (oni su navedeni u ZSDU),
Po instrumentima: donošenje općih propisa, donošenje pojedinačnih akata, neposredna primjena prinude, poduzimanje materijalnih operacija,
Po metodama : analitički, regulatorni, izvršno-operativni i opći poslovi,
Po korisnicima : poslovi koji se obavljaju za gradane neposredno, za civilni i privatni sektor, politicka tijela, te za same upravne organizacije.
Poslovi drzavne uprave su:
neposredna provedba zakona
donosenje propisa za njihovu provedbu
obavljanje upravnog i inspekcijskog nadzora
drugi upravni i strucni poslovi (praćenje stanja, izrada nacrta prijedloga propisa )
Neee, to nisu poslovi uprave. :crazy:a sta nisu poslovi uprave:
1. uprava kao instrument vlasti
2. uprava kao nosioc javnih sluzbi
3. unutarnje sluzbe?
znam da je ovo sto si ti nabrojala iz zakona, ali pod sta onda spada ovaj moj odgovor? :unsure:
ja bi rekla Vlada - uredbomPozdrav kolege... jel zna neko kojim aktom se osnivaju tijela drz.uprave,jel zakonom,kojim?
Znam da se unutarnje ustrojstvo ureduje uredbom...hvala..
ah ima to već obajšnjeno par postova prije al vrlo kratko rukovodeći-imenuju se politički, državni službenici-natječaj, a namještenici obavljaju pomoćno-tehničke poslovejel mi hoće netko lijepo objasniti razliku između rukovodećih državnih službenika,službenika i namještenika u rh?
na kojoj str je to objašnjeno?
hvala
ja bi rekla Vlada - uredbom
Valjda bi bilo ZAKONOM O USTROJSTVU I DJELOKRUGU SREDIŠNJIH TIJELA DRŽAVNE UPRAVEPozdrav kolege... jel zna neko kojim aktom se osnivaju tijela drz.uprave,jel zakonom,kojim?
Znam da se unutarnje ustrojstvo ureduje uredbom...hvala..
Neee, to nisu poslovi uprave. :crazy:
to ti spada pod heterogenost poslova - i tu imas podjele:
1. diferencijacija - integracija
uprava kao instrument politicke vlasti i
nosioc javnih sluzbi
2. poslovi uprave kao instrumenta vlasti
vanjska sigurnost ( obrana i vanjski poslovi)
unutarnja sigurnost (unutarni poslovi, pravosude, financije)
3. javne sluzbe ( privreda, drustvene, tehnicke, informativne, komunalne sluzbe)
4. unutarnje sluzbe (pomocne sluzbe, posebne kontrolne jedinice i posebne koordinativne jedinice)
Kuzis?
dal mi može netko objasnit rekviziciju i supliranje.imam u skripti,al je neak kretenski objašnjeno...ukratko,rekvizicija je na temelju formalnog traženja(preuzimanja poslova),a supliranje prenošenje posla s jednog upravnog službenika na drugog službenika.jel to to?
ma ne, ne treba to znati...Ako netko zna, molim pomoć...
Da li stvarno treba iz Uredbe o unutarnjem ustrojstvu ureda državne uprave u županijama učiti sve one članke o ustrojstvu i broju državnih službenika za svaku županiju? Pitam zato što je u literaturi naveden taj zakon, a gotovo cijeli se sastoji od tih nabrajanja...
Hvala...
dovoljna je skripta od 33 str ali nauci sve za svaki slucaj. usporedi sa zakonom one rukovodece drzv sluzbenike i drzv uznosnike jer je to zastarjelo u skripti. a uredbe ne treba.Da li mi je dovoljna skripta za knjige? Konkretno mislim više na onu drugu knjigu, od Pusića. Zakone radim baš po zakonima, ali knjige..niti imam vremena raditi po knjigama niti volje s obzirom da je predmet zbljuv zbljuv. Dakle, mogu li knjige apsolvirati po skripti?i da, također me zanima za uredbe..da li su one bitne,javljaju li se pitanja iz tih uredbi ili ih se komotno može preskočiti? Unaprijed zahvaljujem
i ja bih isto rekla da je tim zakonom.Valjda bi bilo ZAKONOM O USTROJSTVU I DJELOKRUGU SREDIŠNJIH TIJELA DRŽAVNE UPRAVE
AdBlock Detected
We get it, advertisements are annoying!
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.