AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

bbil

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Nesjećam se današnjih pitanja točno po redu ali otprilike ovako:
demokratska država i uprava,kako se ograničje djela.države prema građanima.
uži kabinet vlade,akti koje vlada donosi i koja je razlika među njima.
funkcionalni sistem,regulatorna tijela ali nemogu se sjetiti kako je točno glasilo pitanje.
sistematiziranje poslova u teritorijalnom smislu-klasifikacija poslova,vertikalno razgraničenje. spominjalo se i javno-privatno partnerstvo.
doktrina dobre uprave-načela.
ograničenja prilikom provedbi reformi.
To je otprilike to,nemogu se sjetiti točno ali uglavnom to su bila pitanja moje grupe.

jellica

1.a) demokratska država i uprava- promjene koje nastaju revolucijama od 17.do 19.st
b) objasni razvoj načela pogrešivosti uprave ( tako nekako)
2.a)grupiranje upravnih poslova
b) vertikalno razgraničenje
3.a) uži kabinet vlade, sastav, zadaća
b) koje akte donosi vlada, po čemu se razlikuju međusobno
4.a) javno privatno partnerstvo
b) e tog se ne sjećam točno, ali nešto u vezi regulatornih tijela, ovlasti ili tak nešto..
5.a) good governance
b) ograničenja prilikom provedbe reformi u RH

dancha

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Lijepo bi zamolila dobru dušicu ako mi može napisati što je to sistematiziranje poslova u teritorijalnom sistemu? Thanks

martina1

Lijepo bi zamolila dobru dušicu ako mi može napisati što je to sistematiziranje poslova u teritorijalnom sistemu? Thanks
Sistemaiziranje poslova u teritorijalnom sistemu obuhvaća tri aspekta:
klasifikaciju upravnih poslova, grupiranje upravnih poslova, razgraničenje upravnih poslova.

martina1

evo ja danas bila na usmenom kod Tea...za njega mogu reći samo riječi hvale, ne pita teško, pomaže...super je

dancha

Ajde nek bude netko dobar pa da napiše pitanja iz usmenog ispita da znam što je važno za učiti? Zahvaljujem!

martina1

ja sam imala klasifikaciju upravnih poslova, rekvizicija, supliranje, akti vlade i objasniti njihovu razliku...kolegice do mene imale su funkcionalni upravni sustav, javne ustanove, ustanove, kordinaciju upravnih poslova

inna

pitanja s usmenog : javne ustanove i ustanove,reforme (one 4),supstitucija,poticanje reformi,akti vlade,neposredna provedba zakona,delegacija,reforme u tranzicijskim zemljama...

andiduga

pitanja sa današnjeg usmenog kod tea: kako je kod nas izvršena klasifikacija poslova po zakonu o sustavu državne uprave i objasniti taj zakon, objasniti klasifikaciju poslova državne uprave po onome što radi, nabrojati glavne poticaje reformama u doba nakon osamostaljenja i objasniti, nabrojati reforme i objasniti reformu nove javne uprave i to je bilo to... teo je super ispitivač... sretno svima...

i da još je pitao provedbene propise, tko ih donosi i objasniti ih...

Cestitke svima koji ste prosli na pismenom! Nego da vas pitam po cemu ste ucili??? Jel se da proci po onoj skripti od 19str ili po Hininoj skripti? Unaprijed zahvaljujem:)
po hininoj skripti i nešto iz archini i prošla sam po tome...

dancha

Jel zna tko što su to regulatorne ovlasti, nit u jednoj skripti nemogu naći odgovor na to pitanje? Koliko u prosjeku treba da naučiš državnu upr.? Thanks

Goran_zg

Regulatorna tijela imaju ovlasti 1. odlučivati o izdavanju i oduzimanju dozvola ,rješenja,suglasnosti i odobrenja za obavljanje reguliranih privrednih djelatnosti trgovačkim društvima,2.o metodologiji za utvrđivanje tarifnih stavki tarifnih sistema,3.donošenju podzakonskih propisa u svojoj nadležnosti,4.davanju mišljenja na propise koji reguliraju predmetne djelatnosti;5.o tarifnom sistemu i visini tarifnih stavki;6.o općim uvjetima za pružanje usluga;7.obavljaju nadzor nad primjenom usvojenih akata,kvalitetom pružanja usluga i radom trgovačkih društava koja obavljaju regulirane privredne djelatnosti te obavljaju ostale poslove i surađuju s domaćim i međunarodnim institucijama.
nova knjiga str 417.

Marinchy

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
koliko je vremenski potrebno za naučit ovaj predmet i dal se može proć učeći samo po hininoj skripti? zahvaljujem na odgovoru.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks