AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

Dolla

Miss Gates
jel skipta dosta za proc???ili bi neke stvari trebalo iz knjige ucit???koji zakoni su najvazniji
Ja sam ti učila nastavne materijale po knjizi jer mi je tako bilo preglednije, Blaževićevu knjigu po hininoj (valjda) skripti i zakone iz samih zakona i tim sistemom dobila 4 bez previše muke tako da mislim da bi se moglo proći i samo po skripti; s tim da sam učila samo sva pitanja koja su se do sada ponovila na pismenima i praktički ništa izvan njih jer nije bilo vremena za više :D Najbitnije je onih prvih pet zakona sa popisa literature (Ustav, Vlada, sustav državne uprave koji ti je osnova za ovaj predmet, ustanove, ustrojstvo i djelokrug tijela...).

jellica

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
ajd nek neka dobra duša napiše nešto o regulatornim tijelima,ovlastima regulatornih tijela..da i naišla sam na pitanje regulacije tržišta kod funkcionalnog sistema, pa ak netko zna barem di to ima.. hvala :)

Dancy11

ajd nek neka dobra duša napiše nešto o regulatornim tijelima,ovlastima regulatornih tijela..da i naišla sam na pitanje regulacije tržišta kod funkcionalnog sistema, pa ak netko zna barem di to ima.. hvala :)
Ako se ne varam to su samostalne, neprofitne i neovisne pravne osobe s javnim ovlastima koje se upisuju u sudski registar...neka me netko ispravi ako nije točno :) Ovo drugo ne znam :(

jeja

Hej,evo da nadopunim regulatorna tijela. Članove tijela imenuje i razrješuje sa Sabor na prijedlog Vlade, a odg.Saboru i Vladi. Financiraju se iz vlastitih izvora i iz sredstava predviđenima u drž.budžetu. Npr. Hrv.agencija za nadzor financijskih usluga. U slučaju monopola na tržištu država intervenira kako bi zaštitila interese potrošača i tada može sama preuzeti obavljanje privredne djelatnosti kroz javna poduzeća ili osnovati regulatorna tijela koja će određivati cijene,kvalitetu i količinu proizvoda i usluga te standarde zaštite potrošaća.

zorro

Hej,evo da nadopunim regulatorna tijela. Članove tijela imenuje i razrješuje sa Sabor na prijedlog Vlade, a odg.Saboru i Vladi. Financiraju se iz vlastitih izvora i iz sredstava predviđenima u drž.budžetu. Npr. Hrv.agencija za nadzor financijskih usluga. U slučaju monopola na tržištu država intervenira kako bi zaštitila interese potrošača i tada može sama preuzeti obavljanje privredne djelatnosti kroz javna poduzeća ili osnovati regulatorna tijela koja će određivati cijene,kvalitetu i količinu proizvoda i usluga te standarde zaštite potrošaća.
Bitno je znati onih 7 ovlasti regulatornih tijela,to mi je rekao kolega koji je to položio u 11.mj. mislim da je to pitanje imao na usmenom

jeja

hej,neznam za 7 ovlasti tražim u knjizi ali ništa, no znam da postoji 7 vrsta reg. tijela kod nas, možda ga je to pitala?!
Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, Hr.agencija za nadzor financijskih uskuga, HNB, Hr.agencija za poštu i elektroničke komunikacije, Hr.ag. za regulaciju energetskih djelatnosti, Agencija za elektroničke medije,Ag.za rgulaciju tržišta željezničkih usluga.
U knjizi je malo drugačije napisano,ali koliko sam shvatila ovo što sam ja napisala su novii nazivi,ali svakako provjerite opet.

filmar

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Primjerice, originalni članak 15. Zakona o hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (HANFA) određuje kako je u obavljanju svojih javnih ovlasti, Agencija ovlaštena:
- donositi propise o provedbi Zakona o HANF-i kao i niza drugih zakona, kada je zakonom na to ovlaštena,
- obavljati nadzor nad poslovanjem niza nabrojenih financijskih organizacija,
- nalagati mjere za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti.
- izdavati i oduzimati dozvole, odobrenja i suglasnosti kada je za to ovlaštena odnosnim zakonodavstvom,
- poticati, organizirati i nadgledati mjere za učinkovito funkcioniranje financijskog tržišta.
- voditi knjige i registre u skladu sa zakonodavstvom,
- pokretati inicijativu za donošenje zakona i drugih propisa i informirati javnost o načelima po kojima djeluje financijsko tržište.
- donositi podzakonske akte radi propisivanja uvjeta, načina i procedura za jedinstveno obavljanje nadzora unutar svog djelokruga i nadležnosti.
- davati mišljenje o provedbi zakona...na zahtjev stranaka u postupku ili osoba koje dokažu svoj pravni interes.
- poduzimati druge mjere i obavljati druge poslove u skladu sa zakonskim ovlaštenjima.
- izvješćivati ostala nadzorna, upravna i pravosudna tijela o svim pitanjima koja se neposredno ili posredno tiču njihove nadležnosti i djelokruga, povodom

To bi bilo otprilike to,na primjeru HANFA-e...

zorro

i mene zanima, nigdje ne mogu to naci, neka netko napise, molim vas...
iz Blaževićeve knjige,24. poglavlje regulatorna tijela imaju ovlasti odlučivati o:
1) o izdavanju i oduzimanju dozvola,rješenja,suglasnosti i odobrenja za obavljanje reguliranih privrednih djelatnosti trgovačkim društvima.
2) o metodologiji za utvrđivanje tarifnih stavki tarifnih sistema
3) o donošenju podzakonskih propisa u svojoj nadležnosti
4) davanju mišljenja na propise koji reguliraju predmetne djelatnosti
5) o tarifnom sistemu i visini tarifnih stavki
6) o općim uvjetima za pružanje usluga
7) obavljaju nadzor nad primjenom usvojenih akata, kvalitetom pružanja usluga i radom trg.društava koja obavljaju regulirane privredene djelatnosti te obavljaju ostale poslove i surađuju s domaćim i međunarodnim institucijama.

Dancy11

Dali ima možda tko odgovorena pitanja koja su se do sad pojavljivala na ispitu...

Ja sam ti učila nastavne materijale po knjizi jer mi je tako bilo preglednije, Blaževićevu knjigu po hininoj (valjda) skripti i zakone iz samih zakona i tim sistemom dobila 4 bez previše muke tako da mislim da bi se moglo proći i samo po skripti; s tim da sam učila samo sva pitanja koja su se do sada ponovila na pismenima i praktički ništa izvan njih jer nije bilo vremena za više :D Najbitnije je onih prvih pet zakona sa popisa literature (Ustav, Vlada, sustav državne uprave koji ti je osnova za ovaj predmet, ustanove, ustrojstvo i djelokrug tijela...).
Imas možda skriptu s pitanjima i odgovorima...ili si ovak prolazila po pitanjima?

blackdevil

Ljudi, bi znao netko kaj trebamo napisati pod ovo prvo pitanje??

a. Povijesni razvoj odgovornosti uprave.
b. Tri osnovna oblika odgovornosti uprave.

00406

Sto su stupanjski uredi i sto rade???

Ljudi, bi znao netko kaj trebamo napisati pod ovo prvo pitanje??

a. Povijesni razvoj odgovornosti uprave.
b. Tri osnovna oblika odgovornosti uprave.
A. Od gesla da kralj ne moze uciniti krivo do principa da su drzava i uprava ovozemaljske institucije i prema tome su podvrgnute svim pogreskama i slabostima koje su covjekova bastina

B. Politicka, kazneno disciplinska i materijalna

genius

Današnja pitanja:
1
a)ovlasti užeg kabineta vlade
b)razlika između akata koje donosi vlada

2
a) nabrojiti sve državne dužnosnike i rukovodeće državne službenike
b) Na koji način se imenuju državni dužnosnici i rukovodeći državni službenici prema zakonu o ustrojstu državne uprave

3
a) 2 koncepcije sistema
b) objasniti opreku između interesne autonomije i dominacije

4
a) Svrha odvajanja policy poslova od izvršnih agencija??? (tako nekako)
b) navest i objasnit dva personalna aspekta??? (Tako nekako)

5
a) Kako se razvijalo načelo zakonitosti uprave
b) u koja 3 glavna smjera se razvija načelo odgovornosti uprave

Da li netko zna odgovor na 4. pitanje pod a i b..hvala :)

dancha

Recite mi please na sto se odnosi razlika izmedu akata? Jel to da se uredbe i poslovnik objavljuju u NN, a odluke, rjesenja i zaključci ako tako Vlada odluci prilikom donosenja tih akata!

genius

Recite mi please na sto se odnosi razlika izmedu akata? Jel to da se uredbe i poslovnik objavljuju u NN, a odluke, rjesenja i zaključci ako tako Vlada odluci prilikom donosenja tih akata!
Ja sam isto tako odgovorila u ispitu i nadam se da će mi to priznat jer stvarno nisam znala što bi još moglo bit :hm:

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks