AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

patkica

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Hvala mape5 na info, baš nisam stigla u srijedu na predavanje. Koji dio ste prošli, možda reforme?

Stalno razmišljam koja je razlika i samo mi pada na pamet da je Porezna uprava u sastavu ministarstva, al to sigurno nije jedina razlika :meh:
Ja mislim da bi odgovor mogao biti da je Porezna uprava upravna organizacija u sastavu ministarstva koja se bavi specifičnim krugom poslova, ima poseban stupanj samostalnosti i relativno izdvojen položaj u okviru ministarstva.

Državna geodetska uprava je Državna upravna organizacija koja je odgovorna Vladi i nadležnom ministru (u HR slučaju ministrici)

Silvia

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Jeste spremni za utorak? Ja sam si rekla da mi je dosta, ne znam sve super, nabrojim od 8 njih 5 ili 6, nikako mi ne ide pamćenje silnih nabrajanja. Pa valjda znam za 2 :cry: Fakat se brinem oko pitanja, kako će to izgledati, baš me zanima.

Marija92

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Danasnja pitanja:
1.a) instrumenti transparentnosti
b) instrumenti otvorenosti
2.a) kada vlada moze zasjedati i kako odlucuje vladau vecini slucajeva
b) kada vlada donosi odluke 2/3 vecinom
3.a) tko donosi provedbeni propise i sto se njima odreduje
b) kojim propisima je regulirana obveza tijela drzavnih tijela prema gradanima i na koje nacine (tako nekako)
4.a) kada i gdje su nastale javne sluzbe
b) objasni zasto u javne sluzbe pod posebnim nadzorom (tako nekako)
5.a) oblici menaderskih reformi u pogledu lokalne samouprave
b) objektivne mehanicke mjere prema upravnom osoblju

mape5

Super Moderator
3 b) kojim propisima je regulirana obveza tijela drzavne uprave prema gradanima obvezu pružanja pomoći, tak je bilo pitanje, znači tražilo se pružanje pomoći..... ja sam odgovorila da je propisano ZoSDU.

a oblici menadžerskih reformi u pogledu lokalne samouprave..... to je u skripti na stranici 40 gdje su zapravo efekti menadžerskih reformi i tu treba nadopuniti u pogledu lokalne samouprave.

tak da mislim da je tu trebalo napisati ona dva modela anglosaksonski i nordijski model

Silvia

Ja sam na zadnja dva bila bas zbrljala sve i svasta, jer me zbunilo pitanje koji su oblici reformi u pogledu lokalne samouprave, a u knjizi se spominje u mjerama za modernizaciju. Tako da ne znam sto to bi... Sutra u 19 su rezultati na stranici faksa? Good luck svima!

E to sam i ja odgovorila :grin: jos sam dodala i onaj kodeks o savjetovanju sa zainteresiranom javnosti, nek se nadje :whistling:

mape5

Super Moderator
e ja mislim da je to ono kaj fali u skripti na str 40.
Efekti menadžerskih reformi: a trebalo bi još nadopisatiu pogledu lokalne samouprave:
Dva su modela:
* anglosaksonski model
- polazi od toga da je privatni sektor bolji izbor od javnog sektora
- i da svaka teritorijalna decentralizacija povećava cijenu i smanjuje efikasnost javnih službi – zato se inzistira na privatizaciji
- istodobno se nastoji oslabiti lokalne jedinice i oduzeti im ulogu i značenje u svakodnevnom životu ljudi
* nordijski model
- počiva na tradiciji jake lokalne samouprave, puno manje se koristi privatizacija, afirmira se načelo supsidijarnosti kao temeljno načelo za obavljanje javnih poslova

Silvia

Tako je mape5, u pravu si, fali jos taj dio "u pogledu lokalne samouprave". Zato mi pitanje nije bilo jasno, stavit cu u komentar pod skriptu da si to kolege ubace. Imas dobro oko ;)

mape5

Super Moderator
E da sam još to i napisala kak bi to bilo dobro. Al i ja sam zabrijala na nekaj treće. Kad sam izašla iz dvorane samo me zabljesnulo
.

Nekaj mijenjaju u svezi objave rezultata na katedri .... Kad će ti rezultati baš se kiselim

Silvia

Da, i ja sam se nekih stvari sjetila tek po izlasku iz dvorane. I nikako docekati 19:00 da objave rezultate :meh:

Jel' običaj da kasne?

Silvia

Čestitam! Jel kod Tea? Kakav je na usmenom? Ne znam čega bih se prvo uhvatila, ponavljanja ili šekreta.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks