AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

vlatkap

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
evo već 3. put stavljam ista pitanja i molim vas da netko odgovori.. sigurno netko zna odgovore, plissss
btw. to su pitanja sa pismenog

1. razlika između 2 glavne reforme
2. klasifikacija upravnih poslova ( ako je to klasifikacija poslova teritorijalnih upravnih sistema onda znam, samo mi potvrdite ako je tako, a ako nije molim vas odg )
3. U RH koji su to poslovi, koji se model koristi u RH
4. instrumenti kod sustavnih kontakata između uprave i građana
5. upravni i teritorijalni sustav + problemi
6. podjela po korisnicima, tko su korisnici
7. akti kod središnjih drž. tijela
8. odgovornost uprave
9. mjere za reformu javne uprave
10. nova javna uprava

Leptiric_20

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
evo već 3. put stavljam ista pitanja i molim vas da netko odgovori.. sigurno netko zna odgovore, plissss
btw. to su pitanja sa pismenog

1. razlika između 2 glavne reforme
2. klasifikacija upravnih poslova ( ako je to klasifikacija poslova teritorijalnih upravnih sistema onda znam, samo mi potvrdite ako je tako, a ako nije molim vas odg )
3. U RH koji su to poslovi, koji se model koristi u RH
4. instrumenti kod sustavnih kontakata između uprave i građana
5. upravni i teritorijalni sustav + problemi
6. podjela po korisnicima, tko su korisnici
7. akti kod središnjih drž. tijela
8. odgovornost uprave
9. mjere za reformu javne uprave
10. nova javna uprava
1. razlika novog javnog menadžmenta i dobre uprave - to imaš u skripti 18 i 19 pitanje
2. klasifikacija po sadržaju, oblicima, instrumentima, metodama, korisnicima
3.u rh po zakonu o sustavu državne uprave se koristi klasifikacija po oblicima
4. ne znam nisam sigurna pa bolje neću ništa reči
5. ne znam
6. ne kužim pitanje
7. naredbe, naputci,upozorenja-barem mislim
8. uprava odgovra za pogreške svojih djelatnika, imaš naknada štete, onda pravo regresa skripta 7 pitanje
9. mjere valjda za modernizaciju uprave: strukturno-organizacijski aspekt, funkcionalni aspekt, personalni aspekt, provedba reforme

nadam se da sam barem pomogla, jer tek sam krenula učit za rok 2,2 pa ne znam baš sve al ovo ti piše sve u onij skripti s pitanjima i odgovorima!!:wink5:

Sonia

4. savjetovanja i sastanci kao oblici kolektivnog misaonog rada za postizanje određenog cilja, javne rasprave, institucija traženja i davanja mišljenja, predstavke i ankete
5. ne mogu skužiti na što se pitanje odnosi, tako nešto nema u knjizi
6. podjela po korisnicima se oslanja na to u čijem se interesu obavlja određeni upravni posao. npr. poslovi koji se obavljaju za građane neposredno, za civilni i privatni sektor, za politička tijela i za same upravne org.

nadam se da sam barem malo pomogla

ivana4

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
5. pitanje je iz knjige Javna uprava,nastavni materijali...cjelina I. Upravni sustavi (teritorijalni,funkcionalni i asocijativni)...to smo iz nauke učili,pa si pogledajte u skripti/knjizi da sad tu ne pišem sve...
10. jedna od 3 uprave doktrine...dobra je uprava ona koja je okrenuta građanima kao partnerima koje se informira,konzultira i uključuje u oblikovanje javnih politika- samo dobro usklađene i prihvaćene javne politike imaju šansu da ostvare ekonomski i društveni razvoj i dobri rezultati mogu se postići kroz suradnju građana te lokalnih i središnjih vlasti...ističu se načela otvorenosti,odgovornosti,vladavine prava itd...pored jačanja institucionalnog kapaciteta naglašava potrebu obnove dem.političkog legitimiteta suvremenih država i upučuje na jačanje policy kapaciteta javne uprave tj. njezine sposobnosti da stručno analizira i oblikuje prijedloge javnih politika...

lunazg

danas, državna uprava, A grupa
1. načelo pogrešivosti uprave
politička odgovornost uprave

2. klasifikacija po korisnicima
neposredna provedba zakona i dr. propisa (nesto u vezi toga)

3.strukturno-organizacijski aspekt
glavne preporuke za reformu javne uprave u hrv

4. nadzor nad radom ustanove
ukidanje ustanove

5.odlučivanje vlade 2/3 većinom
koje akte vlada objevljuje u NN

vlatkap

danas, državna uprava, A grupa
1. načelo pogrešivosti uprave
politička odgovornost uprave

2. klasifikacija po korisnicima
neposredna provedba zakona i dr. propisa (nesto u vezi toga)

3.strukturno-organizacijski aspekt
glavne preporuke za reformu javne uprave u hrv

4. nadzor nad radom ustanove
ukidanje ustanove

5.odlučivanje vlade 2/3 većinom
koje akte vlada objevljuje u NN

može li netko odgovoriti na 2a, 4a, 5b ??

Možete mi molim vas odgovoriti tko i na koji način ukida javnu ustanovu??? hvala vam...
-ukida ju sud kod kojeg je upisana u registar ustanova
-ako često donosi opće akte suprotne ustavu i zakonu, čini teže povrede zakona ili ostvaruje dobit nadležno ministarstvo koje nadzire zakonitost rada o tome obavještava osnivača ustanove i predlaže sudu kod kojeg je ustanova upisana u registar da donese presudu o ukidanju ustanove

zecica

može li netko odgovoriti na 2a, 4a, 5b ??

-ukida ju sud kod kojeg je upisana u registar ustanova
-ako često donosi opće akte suprotne ustavu i zakonu, čini teže povrede zakona ili ostvaruje dobit nadležno ministarstvo koje nadzire zakonitost rada o tome obavještava osnivača ustanove i predlaže sudu kod kojeg je ustanova upisana u registar da donese presudu o ukidanju ustanove

hvala ti puno na odgovoru...

odgovori na tvoja pitanja..
neposredna provedba zakona ti je zsdu čl.16. da ne prepisujem
nadzor nad radom uspanove obavlja nadležno ministarstvo ako zakonom nije određeno da ga obavlja drugo nadležno tijelo državne uprave
2/3 većinom vlada odlučuje kad nadležnim državnim tijelima predlaže promjenu ustava rh , udruživanje i razdruživanje s drugim državama, promjenu granica rh, raspisivanje državnog referenduma i odlučuje o djelovanju orućanih snaga izvan granica rh

može još odgovor na 1b hvala...

Sanci

hvala ti puno na odgovoru...

odgovori na tvoja pitanja..
neposredna provedba zakona ti je zsdu čl.16. da ne prepisujem
nadzor nad radom uspanove obavlja nadležno ministarstvo ako zakonom nije određeno da ga obavlja drugo nadležno tijelo državne uprave
2/3 većinom vlada odlučuje kad nadležnim državnim tijelima predlaže promjenu ustava rh , udruživanje i razdruživanje s drugim državama, promjenu granica rh, raspisivanje državnog referenduma i odlučuje o djelovanju orućanih snaga izvan granica rh

može još odgovor na 1b hvala...
Politička odgovornost je uz pravnu dio načela odgovornosti uprave, za razliku od pravne ne temelji se na striktnim zakonskim odredbama već na političkim očekivanjima. Osobe postavljene političkom odlukom se razrješuju dužnosti ukoliko ne ispune ta očekivanja.
5b-odluke, rješenja i zaključci se objavljuju u NN ukoliko tako odluči Vlada prilikom donošenja istih, a uredbe i poslovnik obavezno

Tko je bio B grupa, dajte koje pitanje...:unsure:

Marko9

mislim da se možeš na konzultacijama, barem je tako bilo, ja idem sutra na konzultacije i naravno da vidim ispit.(konzultacije za sutra imaju Koprić i Đulabić od 13:00 do 14:00 te Đulabić do 14:30...)

Sonia

ispit se mogao vidjeti danas kod prof. Pavića prije usmenog :blushed:

pitanja s usmenog: mene je pitao inspekcijski nadzor, upravne reforme i stavio žig u indeks :050:

laminat

Kaj je Pavić ispitival na usmenom??

Ja imam par pitanja pa ak je netko voljan pomoći meni,a i drugima koji ta pitanja ne znaju..

1.Koje ministarstvo ima najvise upravnih podrucja
2.Koje urede Vlada osniva za obavljanje stručnih poslova i tko njima upravlja
3.Razlika ministarstava i drž. upr organizacija
4.Kako su se diferencirali poslovi države
5.Razlika između Pravilnika o ustrojstvu i Pravilnika o unutarnjem redu (što koji uređuje)
6. Tko je na čelu unutarnjih upravnih organa, kojoj grupi dužnosnika pripada prema kvalifikaciji, tko ga bira i kome je odgovoran ?
7.Koji su akti Vlade

Unaprijed se zahvaljujem!!!

Sonia

da, mislili smo da će Musa, ali je on ispitivao u njenom kabinetu

1. baš smo na usmenom to komentirali i nitko se nije mogao složiti za odgovor, jer postoji nekoliko ministarstava sa po 3 područja :confused2:
2. Ured za zakonodavstvo, Ured za odnose s javnošću, Ured za nacionalne manjine. mislim da upravlja predstojnik, neka me netko ispravi ako je krivo
5. pravilnik o ustrojstvu uređuje ustrojstvo i djelokrug rada, a ovaj o unutarnjem redu broj službenika potrebnih za obavljanje službe, njihovi poslovi.. imaš to u zakonu navedeno
7. akti vlade su uredbe, poslovnik, odluke, rješenja i zaključci :blushed:

evo nekih odgovora iz glave, 3. pitanje si usporedi u zakonu, 4. ti je u knjizi tamo prije klasifikacije poslova

vlatkap

6. pomoćnik ministra odnosno ravnatelj s položajem pomoćnika, spada u državne službenike, bira ga vlada a odgovoran je svojem ministru

prošla na usmenom, pitao me centar vlade i o tome sam morala reći sve i dvostruku ulogu vlade

maatejaa89

bok ljudi moze pomoc ? tu na forumu citam ova pitanja i vidim da ih ima dosta iz nauke, mislim zas pitaju ta pitanja kad smo to davno presli ? :(
i dal se da naucit drzava za nekih 10 dana? znam da je ispit kao nauka, al cini mi se da je veca prolaznost ili ?
E da sto se tice uredbi i onog dijela koji se odnosi na zadace uprave iz knjige Drzava i drzavna uprava, jel to bitno, ak ne da preskocim :) hvala unaprijed

MIK

evo, prošla na usmenom jučer. Pitao me upravni nadzor, predsjednik u vanjskoj politici i nepovjerenje Vladi.

Vik

Evo pitanja s pismenog 19. 1. 2001. grupa A (mislim da je i bila samo jedna grupa), i odmah smjernice gdje možete naći odgovore.

1. Kako se razvijalo načelo pogrešivosti? Javna uprava-nastavni materijali str.28
2. Objasni političku odgovornost uprave. isto kao pod 1
3. Što vlada odlučuje dvotrečinskom većinom? Zakon o vladi čl. 15
4. Koje akte vlada objavljuje u "Narodnim novinama"? Zakon o vladi, ali sam zaboravila koji članak.
5. Tko provodi nadzor nad zakonitošću rada ustanove? Zakon o ustanovama čl.64
6. Tko i na koji način može ukinuti ustanovu? čl. 66
7. Strukturno organizacijski aspekt - nabrojati mjere. Javna uprava-nastavni materijali str. 361-365.
8. Glavne preporuke za modernizaciju uprave. Javna uprava-nstavni materijali, mislim da je str 373-374, ali nisam sigurna.
9. Klasifikacija poslova teritorijalnim upravnih sustava po korisnicima. Javna uprava - nastavni materijali str 166.
10. Što prema Zakonu o sustavu državne uprave znači neposredna provedba zakona i drugih propisa? iz navedenog zakona čl. 16.

Pitanja nisu baš po redu i točno citirana, ali to je to.

Na usmenom je bio prof. Pavić. Znam samo neka pitanja, jer sam među prvima
odgovorala. Upravni nadzor, inspekcijski nadzor, što su upravne reforme, koje su, nabrojati, što znači weberijanski model, globalizacija.

Odgovor jednom forumašu o rezultatima psimenog. Na pismenom kažu kad su rezultati i gdje i kada je usmeni. Ova katedra je jedna od rijetkih koja objavljuje rezultate na webu. Rezultati pismenog od 19. 1. su bili u srijedu 20. 1. iza 20 sati na webu i svatko je mogao pogledati na stranici drustveno.pravo.hr). Tako da ne vidim razlog da mora dolaziti u Zagreb.

MIK

bok ljudi moze pomoc ? tu na forumu citam ova pitanja i vidim da ih ima dosta iz nauke, mislim zas pitaju ta pitanja kad smo to davno presli ? :(
i dal se da naucit drzava za nekih 10 dana? znam da je ispit kao nauka, al cini mi se da je veca prolaznost ili ?
E da sto se tice uredbi i onog dijela koji se odnosi na zadace uprave iz knjige Drzava i drzavna uprava, jel to bitno, ak ne da preskocim :) hvala unaprijed
Možeš naučiti za 10 dana, uzmi skriptu od 70 pitanja i zakone-imaš skračene verzije zakona na internetu (mislim da sam ja to skinula na stranici od pravnog)i prolaziš sigurno, samo pazi kaj pišeš na pismenom jer ima negativnih bodova kojih ne smiješ imati više od četiri.
Sretno svima koji izlaze na sljedećem roku!

ivana4

svi su jučer prošli na usmenom kod prof. Pavića :)

mene je pitao odgovornost vlade (sve o tome,pitanje povjerenja...) i provedbene propise(tko ih donosi,koji su,gdje se objavljuju...) ;)

SRETNO!! :)

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks