AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

Vik

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
može li netko odgovoriti na 2a, 4a, 5b ??

-ukida ju sud kod kojeg je upisana u registar ustanova
-ako često donosi opće akte suprotne ustavu i zakonu, čini teže povrede zakona ili ostvaruje dobit nadležno ministarstvo koje nadzire zakonitost rada o tome obavještava osnivača ustanove i predlaže sudu kod kojeg je ustanova upisana u registar da donese presudu o ukidanju ustanove
Htjela bi vlatkip skrenuti pažnju na pitanje tko provodi nadzor nad radom ustanove. Pitanje je u testu bilo - tko provodi nadzor nad zakonitošću rada ustanove. Postoji još nadzor nad financijskim poslovanjem i nadzor nad stručnim radom ustanove.
Nadzor nad zakonitošću rada ustanove provodi nadležno ministarstvo,
nadzor nad financijskim poslovanjem provodi nadležno tijelo državne uprave, a nadzor na stručnim radom provodi stručno tijelo.
Mislim da u Zakonu o ustanovama piše kod svakog "ako zakonom nije drugačije odlučeno".
Neka me netko ispravi ako sam nešto krivo napisala. Ali svakako kod učenja treba prolistati zakon o ustanovama i naučiti osnovne stvari.

barbaran

Bok svima! ja sam jedna od starih i očajnih studenata koja još gaji nadu da će završiti faks do jeseni :unsure:,al trebam malo pomoći jer nisam baš upućena u neke stvari. dali možda neko zna koja je razlika između ustrojstva državne uprave (stari program) i državne uprave i koju skriptu da skidam? puno hvala!

selma

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
E da li itko zna da li treba učiti pod cjelinom Suvremene reforme u velikim upr.sustavima podnaslove V.Britanija, Njemačka i SAD i opčenito gdje se ponavljaju te zemlje i kod Jezgre drž.vlasti sve ono što je nabrojano pod određenim resorima V.Britanije ???

Sonia

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
ne treba, pročitaj si to tek toliko da ti srce bude na mjestu :laughing: kod centara vlade trebaš samo znati nabrojati kako se zovu u određenoj državi, ne moraš učiti o svakoj sve :wink5:

laminat

jel mi moze netko reci molim vas tko provodi inspekcijski nadzor u prvom stupnju a tko u drugom???
U prvom stupnju - uredi drž.uprave u jedinicama područne samouprave

U drugom stupnju - središnja tijela drž.uprave koja mogu neposredno obavljati i inspekcijske poslove iz nadležnosti ureda drž.uprave u jedinicama područne samouprave

Sanjek

Počinjem učiti državu upravu, namjeravam 16.2. izaći na ispit pa ako ima netko neki koristan savijet bila bih jako zahvalna.
Na šta trebam obratiti pažnju, otkud mi je najbolje učit i koliko mi otprilike vremenski treba da pripremim taj ispit?

Hvala unaprijed :)

tratincica

imam par pitanja na koje ne mogu naći odg pa ako netko zna, molim vas da napiše ili bar gdje mogu nać odg ( u skriptama)
1. instrumenti mijenjanja nadležnosti
2. koji su poslovi drž uprave u rh
3. s kojim aktima se utvrđuje unutarnje ustrojsrvo tijela drž uprave, tko donosi te akte i što ti akti točno uređuju
4. koje akte vlada objavljuje u nn
5. podjela po korisnicima
6. nabroji tijela drž uprave
7. tko je kompetentan na čelu uprave
8. uzroci tržišnih i m inimalizirajućih reformi
9. instrumentalizacija
10. tko bira čelnika ureda drž uprave i kome je odgovoran

HVALA PUNO

selma

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Počinjem učiti državu upravu, namjeravam 16.2. izaći na ispit pa ako ima netko neki koristan savijet bila bih jako zahvalna.
Na šta trebam obratiti pažnju, otkud mi je najbolje učit i koliko mi otprilike vremenski treba da pripremim taj ispit?

Joj i ja bih to voljela znati, jer gledajući pitanja sa rokova sve mi se čini da se bazira na zakonima i onim nastavnim materijama, nešto manje na onoj knjizi gdje je globalizacija...

morskasipa

i ja se spremam za 16.2. tek počinjem učiti,a znam dvije cure koje su prošle od prve sa samo dva dana učenja one skripte ud 30 str.Naravno,nisam ja te sreće!

Andreja

za učenje ti je potrebno tjedan dana i manje, vrlo je lagano gradivo, ja ti preporučam da si skineš pitanja koja su bila na rokovima prije, i da po njima radiš, onda onaj zakon o sustavu državne uprave da dobro naučiš i da si skineš sa foruma skriptu s nekih 15 stranica, ima 70i nešto pitanja koja su najvažnija i koja se stalno vrte na ovom ispitu

sretno :) :crazy:

Leptiric_20

imam par pitanja na koje ne mogu naći odg pa ako netko zna, molim vas da napiše ili bar gdje mogu nać odg ( u skriptama)
1. instrumenti mijenjanja nadležnosti
2. koji su poslovi drž uprave u rh
3. s kojim aktima se utvrđuje unutarnje ustrojsrvo tijela drž uprave, tko donosi te akte i što ti akti točno uređuju
4. koje akte vlada objavljuje u nn
5. podjela po korisnicima
6. nabroji tijela drž uprave
7. tko je kompetentan na čelu uprave
8. uzroci tržišnih i m inimalizirajućih reformi
9. instrumentalizacija
10. tko bira čelnika ureda drž uprave i kome je odgovoran

HVALA PUNO
1.
2.poslovi drž uprave:neposredna provedba zakona, donošenje propisa za njihovu providbu, upravni i inspekcijski nadzor, drugi upravni i stručni poslovi
3. te akte donosi vlada uredbom o unutarnejm ustrojstvu državne uprave
4. uredba i poslovnik vlade, a još se objavljuju i pravilnici naredbe i naputci
5. podjela po korisnicima, ovisi da li se radi ocivilnom ili pravnim sektoru, za građane neposredno, za politička tijela, te poslovi za samu upravnu organizaciju
6. ministri, državni tajnici, ravnatelji državnik upr organizacija
7.
8.tržišni uzroci su ravoj tržišišnih načela i metoda u javnoj upravi, te podvrgivanje javne uprave tržišnim načelima, naplata realne cijene,
a minimizirajuće nastoje suziti sferu javne države i uvesti privatne inicijative
10. čelnika ureda držž uprave bira predsjednik vlade na prijedlog ministra i on je odgovoran vladi

nadam se da sam barem malo pomogla, inače to sve imaš u onoj skripti od 30 tak strana!

ena!!

ej ljudi... moze mi netko odgovorit na ova pitanja ili barem rec di da nadem odgovore?
1. klasifikacija upravnih poslova u teritorijalnom upravnom sistemu
2. klasifikacija poslova po ZOSDU
3. kojim aktima se uređuje unutarnje ustrojstvo tijela drž uprave i ko donosi te akte
4. što ti akti točno određuju?

HVALA

Leptiric_20

Zna li netko što je to instrumentalizacija i tko je kompetentan na čelu uprave?
ja ti sad nisam sigurna za instrumentalizaciju, jer ona se spominje samo kod kvalifikacije poslova, pa jedna od tih kavlifikacija je i po instrumentima: znači podjela djelatnosti uprave prema instrumentima kojim ase služe bez obzira na ciljeve koje žele njima postići i u okviru kojihoblika djelatnosti ih primjenjuje,
TKO JE KOMPETENTAN NA ČELU UPRAVE
imaš da na čelu državne upravne organizajice u županijama je na čelu predstojnik, a inače na čelu državne uprave je ravnatelj!!

ej ljudi... moze mi netko odgovorit na ova pitanja ili barem rec di da nadem odgovore?
1. klasifikacija upravnih poslova u teritorijalnom upravnom sistemu
2. klasifikacija poslova po ZOSDU
3. kojim aktima se uređuje unutarnje ustrojstvo tijela drž uprave i ko donosi te akte
4. što ti akti točno određuju?

HVALA
1. kvalifikacija po: sadržaju, oblicima , korisnicima, instrumentima, metodama
2. po Zosdu je po oblicima:neposredna provedba zakona, donošenje propisa za provedbu, upravni i inspekcijski nadzor, drugi upravni i strucni poslovi
3. unutrarnje ustrojstvo se uređuje uredbom o ustrojstvu tijela drž uprave i pravilnik o unutarnjem redu, donosi Vlada
4. uredbom se odjeđuje djelokrug, način upravljanja, okvirni broj potrebnih službenika, planiranje poslova, radno vrijeme, uredovni dani
pravilnikom se uređuje njohove ovlasti i odgovornosti (inače iz skripte 69 pitanje) :wink5:

ena!!

naisla sam tu na forumu na ova dva pitanja koja mi nisu jasna, tj. nisam sigurna na sto se odnose, moze mi netko molim vas objasniti??
1. horizontalno razgranicenje, instrumenti
2. mijenjanje nadležnosti

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks