AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

Leptiric_20

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Ej ljudi jel netko zna možda...

-kako je ustrojen centar vlade(na kojim načelima)
-koga podupire NJM
-kompetencije organa koji upravlja ustanovom
-cantar vlade:monokratsko vodstvo i hijerarhija
-ne kužim baš pitanej možda tko podupire NJM onda je to svjetska banka i međunarodni monetarni fond
-članak 36 o ustanovama-ono o upravnom vijeću jer ono vodi ustanovu

Marko9

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
kako odlučuje vlada na sjednicama i što odlučuje kvalificiranom večinom
odlučuje standardno natpolovičnom većinom!
kvalificiranom jel to 2/3 većinom ili... uffffff

-cantar vlade:monokratsko vodstvo i hijerarhija
-ne kužim baš pitanej možda tko podupire NJM onda je to svjetska banka i međunarodni monetarni fond
-članak 36 o ustanovama-ono o upravnom vijeću jer ono vodi ustanovu
Ustanovom upravlja upravno vijeće ...
Tako da ja mislim bez ravnatelja jer on organizira i poslovanje ustanove...
NJM mislim da da - međunarodmi monetarni fond i svjetska banka.

Leptiric_20

kako odlučuje vlada na sjednicama i što odlučuje kvalificiranom večinom
odlučuje standardno natpolovičnom većinom!
kvalificiranom jel to 2/3 većinom ili... uffffff
inače na sjednicama odlučuje natpolovičnom većinom(50 posto +1), a kvalificiranom 2/3 većinom o onih 6 stavari.promjena Ustava, raspuštanju savora, raspisivanju drž referenduma, promjeni granica, udruživanju i razdruživanju s drugim zemljama, uporabi oružanih snaga izvan granica rh

hrgolina

vlada donosi odluke natpolovičnom većinom glasova svih članova vlade. Vlada odlućuje 2/3 većinom svih članova vlade kad nadležnim drž.tijelima predlaže:1.promjenu UstavaRH 2.udruživanje ili razdruživanje s drugim državama 3.promjenu granicaRH 4.raspuštanje Hrv.Sabora 5.raspisivanje drž.referenduma 6.djelovanje oružanih snaga RH izvan njenih granica to je (mislim) kvalificirana većina

Marko9

centar vlade:monokratsko vodstvo i hijerarhija
Podjela po stručnim područjima odnosno po problemima i podjela po resorsima tako da svaka jedinica u centu pokriva jedan ili više resora. :)

vlada donosi odluke natpolovičnom većinom glasova svih članova vlade. Vlada odlućuje 2/3 većinom svih članova vlade kad nadležnim drž.tijelima predlaže:1.promjenu UstavaRH 2.udruživanje ili razdruživanje s drugim državama 3.promjenu granicaRH 4.raspuštanje Hrv.Sabora 5.raspisivanje drž.referenduma 6.djelovanje oružanih snaga RH izvan njenih granica to je (mislim) kvalificirana većina
da ja se iskreno nadam :)

thnx :sad:

Prčiguz

Kojim aktima se uređuje unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave i tko donosi te akte? ako zna tko mozda ovo?:confused2:

archi

jel onda to znači da je to uredba Vlade tj. pravilnik?
Vlada uredbom uređuje unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave (npr. donosi Uredbu o unutarnjem ustrojstvu ministarstva obrane), a onda ministar, državni tajnik središnjeg državnog ureda ili ravnatelj upravne organizacije donose na temelju te uredbe Pravilnik o unutarnjem redu za svoje područje rada (u ovom slučaju bi ministar obrane donio pravilnik za ministarstvo obrane)

dashuria

Ljudi,help.Ukolik onetko zna odg na ova pitanja, našla sam ih tu na forumu.

1.Uzroci tržišnih i minim.reformi?
2.Koga NJM podupire?
3.Koje funkcionare imenuje Vlada?
4.Koga Vlada imenuje po političkim kriterijima?
5.Da li moramo znati ukidanje ustanove i na koji način??
6.Kompetencije organa koji upravlja radom ustanove

Hvalaaaaa puno :)

Leptiric_20

2.Koga NJM podupire?

imaš već odgovore na sva pitanja na zadnje dvije stranice smao malo pročitaj

mimica

2.Koga NJM podupire?

3.Ministre,državne tajnike,pomoćnike državnih tajnika,tajnika vlade,predstojnika,ravnatelje državnih upravnih organizacija i ravnatelje ureda.

blabla

3.Ministre,državne tajnike,pomoćnike državnih tajnika,tajnika vlade,predstojnika,ravnatelje državnih upravnih organizacija i ravnatelje ureda.

može jedno objašnjenje:unsure:

kako ministre imenuje vlada, ako ih imenuje mandatar, a povjerenje im iskazuje HS...
a ne kužim baš:laughing:

mimica

Vlada nastaje tako da članove Vlade predlaže osoba kojoj je Predsjednik Republike povjerio mandat za sastav Vlade. Odmah po sastavljanju Vlade, a najkasnije u roku od 30 dana od prihvaćanja mandata, mandatar je dužan program Vlade i Vladu predstaviti Hrvatskom saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju. Vlada stupa na dužnost kad joj povjerenje iskaže većina svih zastupnika u Hrvatskom saboru. Predsjednik i članovi Vlade polažu svečanu prisegu pred Hrvatskim saborom. Rješenje o imenovanju predsjednika Vlade donosi Predsjednik Republike uz supotpis predsjednika Hrvatskog sabora, a rješenje o imenovanju članova Vlade donosi predsjednik Vlade uz supotpis predsjednika Hrvatskog sabora

blabla

Vlada nastaje tako da članove Vlade predlaže osoba kojoj je Predsjednik Republike povjerio mandat za sastav Vlade. Odmah po sastavljanju Vlade, a najkasnije u roku od 30 dana od prihvaćanja mandata, mandatar je dužan program Vlade i Vladu predstaviti Hrvatskom saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju. Vlada stupa na dužnost kad joj povjerenje iskaže većina svih zastupnika u Hrvatskom saboru. Predsjednik i članovi Vlade polažu svečanu prisegu pred Hrvatskim saborom. Rješenje o imenovanju predsjednika Vlade donosi Predsjednik Republike uz supotpis predsjednika Hrvatskog sabora, a rješenje o imenovanju članova Vlade donosi predsjednik Vlade uz supotpis predsjednika Hrvatskog sabora
ali predsjednik:cool:

ma zahvaljujem:laughing:

odustah od ovog roka:tongue2:

sretno ljudi sutra, i napišite pitanjaa!!:wink5:

edit: zašto nemam opciju hvala??? (pa oćem se zahvaliti ljudima)

tratincica

zna li netko dali tajnici središnjih državnih ureda mogu donositi provedbene propise??? ili ih donose samo ministri i ravnatelji???

florencia

cijenjeni kolege sretno sutra svima na ispitu !!!

mene zanima moze li mi tko reci- da li je moguce poloziti ispit samo na temelju skripte sa foruma? i koju mi skriptu preporucujete? i kakav je ispit uopce,koncept? pismeni i usmeni, ili? je li slicno kao nauka o javnoj upravi, ili??puno hvala!! i jos jednom sretno svima koji sutra izlaze!!!

kikica

Predsjednik je ovlasten raspustiti sabor na prijedlog Vlade uz supotpis predsjednika Vlade a nakon savjetovanja s prestavnicima klubova zastupnika parlamentarnih stranaka kada na zahtjev Vlade da se izglada povjerenje hrvatski sabor vladi izglada nepovjerenje ili u roku od 120 dana od dana predlaganja ne donese drz. proracun.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks