AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

dashuria

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
huh, hvala ti...nadam se da ću uspjet prepisat baš to kaj si i ti + političke funkcije :D
jednostavno mi više ne stane u glavu :( hehehe

Haha ja sam to ovaj put naučila, ali ako mi šta zapne pri ponavljanju i ja ću si napisati :D Ako uspije-super, ako ne- ne :)
Ja kad sma vidjela da imam to pitanje sa šalića odmah sam ga prepisala kad su se Lalićka i asistentica izmjenjivale i kad su manje pažnje na nas obraćale, poslije je već teže kad se svi prestanu miškoljiti na stolicama :D

ana89

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
danasnji ispit nije bio tako lagan, a i nije bio tako tezak: (A grupa)

-razlika u horizontalnom razgraničenju upravnih poslova (ZNA LI NETKO OVAJ ODG?)
-supstitucija, delegacija, rekvizicija i jos jedan je bio (ZNA LI NETKO I NA OVAJ ODG?)
-akti koje donosi Vlada, objasniti i razlika
-funkcionari koje Vlada imenuje, i po kojem političkom kriteriju (ZNA LI NETKO I NA OVAJ) =)
-novi javni menadžment, što primjenjuje i gdje se razvio na kojim područjima (tako nešto)
-koje neželjene efekte tržišne i modernizirajuće je razvila ta doktrina
-neposredna provedba zakona
-razlika između inspekcijskog i upravnog nadzora (šire objasniti)
-mjere za modernizaciju za funkcionalni aspekt
-mjere za modernizaciju za personalni aspekt

Afrodita

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
danasnji ispit nije bio tako lagan, a i nije bio tako tezak: (A grupa)

-razlika u horizontalnom razgraničenju upravnih poslova (ZNA LI NETKO OVAJ ODG?)
-supstitucija, delegacija, rekvizicija i jos jedan je bio (ZNA LI NETKO I NA OVAJ ODG?)
-akti koje donosi Vlada, objasniti i razlika
-funkcionari koje Vlada imenuje, i po kojem političkom kriteriju (ZNA LI NETKO I NA OVAJ) =)
-novi javni menadžment, što primjenjuje i gdje se razvio na kojim područjima (tako nešto)
-koje neželjene efekte tržišne i modernizirajuće je razvila ta doktrina
-neposredna provedba zakona
-razlika između inspekcijskog i upravnog nadzora (šire objasniti)
-mjere za modernizaciju za funkcionalni aspekt
-mjere za modernizaciju za personalni aspekt
Supstitucija, delegacija, rekvizicija,supliranje ti je kod nadležnosti:
Dva glavna smjera mijenjanja nadležnosti su:
1. Delegacija – prenošenje nadležnosti s državnog organa ili organa šire zajednice na niži upravni organ ili organ uže lokalne jedinice (npr. s državne ili regionalne razine na lokalnu)
2. Supstitucija – preuzimanje određenog posla koji se nalazi normalno u nadležnosti upravnog organa uće političke zajednice od strane upravnog organa šire (npr. središnja džava preuzme lokalni posao)

Od mijenjanja nadležnosti treba razlikovati kad jedna upravna organizacija za drugu obavlja po njezinom traženju, a katkad i bez traženja po logici same situacije, određene djelove poslova iz nadležnosti ove druge organizacije. Obavljanje takvog posla obično se vrši na osnovi rekvizicije tj. formalnog traženja formalno nadležnog upravnog organa

Prijelaz jednog posla s jednog službenika na drugi unutar istog upravnog organa odnosno upravne organizacije označava se izrazom supliranje.

A pod pitanje koje funkcionare imenuje Vlada, to ti je mislim negdje na forumu napisano, to su oni politički imanovani: tajnik Vlade, ministri,drž.tajnik,predstojnik itd.

Sanjek

Šta se tiče ispita, meni osobno nije uopće bio težak, sva pitanja su bila poznata i odgovorena u skripti s pitanjima i odgovorima tako da se pismeni može proć učeći samo po tome, jedino mi je bilo premalo vremena, treba stvarno dobro znat da bi se uspjelo sve lijepo odgovoriti, nema vremena za razmišljanje.
Sve u svemu, smatram da nije bilo teško

hrgolina

super je! ne trebaš se bojati-ja sam kod njega položila u 4mj. pita oko 3 pitanja, nema podpitanja, samo osnove. sretno!!!

Marinica

super je! ne trebaš se bojati-ja sam kod njega položila u 4mj. pita oko 3 pitanja, nema podpitanja, samo osnove. sretno!!!
slažem se!
malo prolistaj temu i naći ćeš pitanja koja smo napisali mi sa roka u 4 mjesecu

laminat

a moze pitanjce, soba 42..to je na ćm u prizemlju ili na katu? jel moŽda blizu Šikićevog kabineta?
To ti je na najvišoj etaži u ćm,kad uđeš u kabinet to ti izgleda ko da si u potkrovlju,da ne velim da to doista i je potkrovlje + taj kabinet je cca. 2 sa 2 i preko ljeta je unutra izrazito ugodno boravit,pogotovo ovih dana kad su temperature +45 na suncu :crazy:LOL:bonk:

mateja19

jel zna tko što znači rješavanje u upravnim stvarima i nešto o propisanim očevidnicima-šta je to ?

mateja19

sada je malo kasno,usmeni je prošao a i ja :laughing: znala sam da je to neposredna provedba zakona,nego sam mislila malo detaljnije što je to.za očevidnike sam shvatila ali ovo rješavanje u upravnim stvarima ne baš.ipak hvala!

ana89

jel itko zna odgovor na:

1.koji su oblici neposredne provedbe zakona?
2.zašto je važna koordinacija u terit. up. sustavima?
3.da li ministar može donijeti pravilnik ako vidi da ima nekih nepravilnosti u zakonu ili ako ga želi pojasniti.

hvala =)

smotankusha

jel itko zna odgovor na:

1.koji su oblici neposredne provedbe zakona?
2.zašto je važna koordinacija u terit. up. sustavima?
3.da li ministar može donijeti pravilnik ako vidi da ima nekih nepravilnosti u zakonu ili ako ga želi pojasniti.

hvala =)
1. - dakle neposredno primjenjujući zakone i druge propise tijela drž.uprave, tijela jed.lokalne i područ.samouprave i pravne osobe s javnim ovlastima rješavaju u upravnim stvarima, vode propisane očevidnike, izdaju uvjerenja i druge potvrde te obavljaju i druge upravne i stručne poslove..

2. - /

3. - čl.17 ZOSDU - ministri, državni tajnici središnjih drž.ureda i ravnatelji drž.upravnih org. donose pravilnike, naredbe i naputke za provedbu zakona i drugih propisa kad su na to izrijekom ovlašteni.

- a pravilnici služe tome da se pojedini zakon pojasni radi njegove primjene!

za prvo pitanje ti nisam ziher ali nevidim koji bi drugi bio odg.na to pitanje! :\

e i odkud čupaš ta pitanja...totalno me cimaš :D

Tinchy1808

1.pravilnik,naredbe i naputak
2.mislim da je zbog ostvarenja vanjskih zadataka radi kojih je upravna org osnovana

micek

bok ! jel mi može netko napisati zakone koje treba znati iz drž. upr. i koliko su bitni , thanks!

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks