zdravo. prijavio sam ispit za 9.11.
istesao sam onih 70 pitanja,tj. ušturio odgovore da stanu u moj mozak
http://www.box.net/shared/r23ovxsohz
ima i neki vizualni prikaz, pogledajte-možda i vama bude lakše. A na zahtjev mogu poslati i zvučni zapis tog teksta- preporučam tu metodu za učenje 'u hodu'
imam nekih nejasnoća, unaprijed zahvaljujem na odgovorima:
15.) Klasifikacija poslova teritorijalnih upr. sistema- znate li neki primjer tih podjela djelatnosti (ovo za po sadržaju mi je jasno, ali ne kužim razliku između metoda, oblika i instrumenata)
26.) što je centar vlade- je li to specificno za HR ili... što je to konkretno?
ja sam si zamislio da je to u HR= uži kabinet+tajništvo Vlade+Uredi za stručne poslove?
x.) Koje pravne osobe imaju javne ovlasti?
y.) Kakvo je to horizontalno razgraničenje, i instrumenti (koja je razlika između djelokruga i nadležnosti)?

na čelu Tajništva je tajnik, na čelu Ravnateljstva- ravnatelj.. a tko je na čelu Zavoda... zavodnik?
y.) horizontalno razgraničenje
II. HORIZONTALNO RAZGRANIČENJE
- glavni instrument horizontalnog razgraničenja poslova su djelokrug i nadleznost pojedinih upravnih organizacija
- djelokrug je fiksirani sektor koji iz cjelokupne djelatnosti jednog teritorijalnog upravnog sistema pripada određenoj upravnoj organizaciji i utvrđuje se prilikom osnivanja određene upravne organizacije
- nadležnost predstavlja detaljno dodjeljivanje pojedinog upravnog posla ili grupe poslova i to sa određenim posljedicama glede odgovornosti za njihovo obavljanje - pravno je definirana kao pravo i dužnost upravne organizacije koja je njezin nositelj i predstavlja glavni instrument horizontalnog razgraničenja među upravnim organizacijama koje sačinjavaju teritorijalni sistem uprave
Nadležnost se djeli na:
• stvarnu nadležnost- odnosno nadležnost po sadržaju djelatnosti
• mjesnu nadležnost – odnosno nadležnost po teritoriju na koji se proteže mogućnost djelovanja upravne org. (doći će do izražaja između lokalnih samoupravnih jedinica i ureda državne uprave)
• vremenska nadležnost - odnosno ovlaštenje da se određeni posao izvrši unutar određenog vremena odnosno ne prije nego što nastupe određeni uvjeti npr.postavljanje službenika prije nego sto je istekao raspisani natječaj
• individualna, tipska i mješovita nadležnost - odnosno prema tome raspisani natječaj (npr. postavljanje službenika) da li je propisana za jedan određeni upravni organ, za jednu klasu ili vrstu upravnih organa ili djelomično za jedno a djelomično za drugo
Glede mjenjanja nadležnosti imamo 2 smjera:
• delegacija - znači prenošenje nadležnosti sa državnog organa ili organa šire zajednice na niži upravni organ ili organ uz lokalne jedinice (npr. sa države ili regionalne razine na lokalnu razinu)
• supstitucija - znači preuzimanje određenog posla koji se normalno nalazi u nadležnosti upravnog organa uže političke zajednice od strane upravnog organa šire zajednice (npr.ako središnja država preuzme jedan lokalni posao)
- od mjenjanja nadležnosti treba razlikovati kada jedna upravna organizacija za drugu obavlja po njenjezino traženju a katkad i bez traženja određene djelove poslova iz nadležnosti ove druge organizacije
- obavljanje takvog posla obično se vrši na osnovu rekvizicije tj.formalnog traženja formalno nadležnog upravnog organa i supliranje, tj.prijelaz jednog posla sa jednog službenika na drugi unutar istog upravnog organa
Sukob nadležnosti može biti:
• pozitivan sukob - kada 2 ili više organa prisvajaju nadležnost, tj.tvrde da su nadležni u jedno te istom predmetu
• negativan sukob - kada 2 ili više upravnih organizacija odbijaju nadležnost, tj.neće obaviti posao za koji jedna od njih mora biti nadlezna
- sukobi nadležnosti rješavaju se tako da odluku donosi neposredno viši organ od organa u sukobu
26.) centar vlade - nema u HRV, primjer je dan Velike Britanije
primjeri centra vlade
Velika Britanija-ured kabineta odnosno tajnistvo kabineta
-u Velikoj Britaniji postoji kabinetska varijanta parlamentarnog rezima
-ured kabineta obuhvaca
-tajništvo kabineta
-centralni statistički ured
-povijesni odsjek
-glavni vladin savjetnik za znanost
-ured za upravljanje i osoblje
-ured kabineta i u njegovom sklopu tajništvo kabineta glavni je vladin organ za opću koordinaciju
-on je centar informacija za vladu-služi koordinaciji programskih prijedloga i sustavno prati izvrsavanje zaključaka
-tajništvo kabineta na čelu sa tajnikom kabineta priprema dnevni red sjednica kabineta i kabinetskog odbora, informira ministra koji nisu članovi kabineta i obavlja druge poslove