AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

u.pravni.k

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
zdravo. prijavio sam ispit za 9.11.
istesao sam onih 70 pitanja,tj. ušturio odgovore da stanu u moj mozak http://www.box.net/shared/r23ovxsohz
ima i neki vizualni prikaz, pogledajte-možda i vama bude lakše. A na zahtjev mogu poslati i zvučni zapis tog teksta- preporučam tu metodu za učenje 'u hodu'

imam nekih nejasnoća, unaprijed zahvaljujem na odgovorima:
15.) Klasifikacija poslova teritorijalnih upr. sistema- znate li neki primjer tih podjela djelatnosti (ovo za po sadržaju mi je jasno, ali ne kužim razliku između metoda, oblika i instrumenata)

26.) što je centar vlade- je li to specificno za HR ili... što je to konkretno?
ja sam si zamislio da je to u HR= uži kabinet+tajništvo Vlade+Uredi za stručne poslove?

x.) Koje pravne osobe imaju javne ovlasti?

y.) Kakvo je to horizontalno razgraničenje, i instrumenti (koja je razlika između djelokruga i nadležnosti)?

:) na čelu Tajništva je tajnik, na čelu Ravnateljstva- ravnatelj.. a tko je na čelu Zavoda... zavodnik?

Sea

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
zdravo. prijavio sam ispit za 9.11.
istesao sam onih 70 pitanja,tj. ušturio odgovore da stanu u moj mozak http://www.box.net/shared/r23ovxsohz
ima i neki vizualni prikaz, pogledajte-možda i vama bude lakše. A na zahtjev mogu poslati i zvučni zapis tog teksta- preporučam tu metodu za učenje 'u hodu'

imam nekih nejasnoća, unaprijed zahvaljujem na odgovorima:
15.) Klasifikacija poslova teritorijalnih upr. sistema- znate li neki primjer tih podjela djelatnosti (ovo za po sadržaju mi je jasno, ali ne kužim razliku između metoda, oblika i instrumenata)

26.) što je centar vlade- je li to specificno za HR ili... što je to konkretno?
ja sam si zamislio da je to u HR= uži kabinet+tajništvo Vlade+Uredi za stručne poslove?

x.) Koje pravne osobe imaju javne ovlasti?

y.) Kakvo je to horizontalno razgraničenje, i instrumenti (koja je razlika između djelokruga i nadležnosti)?

:) na čelu Tajništva je tajnik, na čelu Ravnateljstva- ravnatelj.. a tko je na čelu Zavoda... zavodnik?
y.) horizontalno razgraničenje
II. HORIZONTALNO RAZGRANIČENJE

- glavni instrument horizontalnog razgraničenja poslova su djelokrug i nadleznost pojedinih upravnih organizacija
- djelokrug je fiksirani sektor koji iz cjelokupne djelatnosti jednog teritorijalnog upravnog sistema pripada određenoj upravnoj organizaciji i utvrđuje se prilikom osnivanja određene upravne organizacije
- nadležnost predstavlja detaljno dodjeljivanje pojedinog upravnog posla ili grupe poslova i to sa određenim posljedicama glede odgovornosti za njihovo obavljanje - pravno je definirana kao pravo i dužnost upravne organizacije koja je njezin nositelj i predstavlja glavni instrument horizontalnog razgraničenja među upravnim organizacijama koje sačinjavaju teritorijalni sistem uprave

Nadležnost se djeli na:
• stvarnu nadležnost- odnosno nadležnost po sadržaju djelatnosti
• mjesnu nadležnost – odnosno nadležnost po teritoriju na koji se proteže mogućnost djelovanja upravne org. (doći će do izražaja između lokalnih samoupravnih jedinica i ureda državne uprave)
• vremenska nadležnost - odnosno ovlaštenje da se određeni posao izvrši unutar određenog vremena odnosno ne prije nego što nastupe određeni uvjeti npr.postavljanje službenika prije nego sto je istekao raspisani natječaj
• individualna, tipska i mješovita nadležnost - odnosno prema tome raspisani natječaj (npr. postavljanje službenika) da li je propisana za jedan određeni upravni organ, za jednu klasu ili vrstu upravnih organa ili djelomično za jedno a djelomično za drugo

Glede mjenjanja nadležnosti imamo 2 smjera:
• delegacija - znači prenošenje nadležnosti sa državnog organa ili organa šire zajednice na niži upravni organ ili organ uz lokalne jedinice (npr. sa države ili regionalne razine na lokalnu razinu)
• supstitucija - znači preuzimanje određenog posla koji se normalno nalazi u nadležnosti upravnog organa uže političke zajednice od strane upravnog organa šire zajednice (npr.ako središnja država preuzme jedan lokalni posao)
- od mjenjanja nadležnosti treba razlikovati kada jedna upravna organizacija za drugu obavlja po njenjezino traženju a katkad i bez traženja određene djelove poslova iz nadležnosti ove druge organizacije
- obavljanje takvog posla obično se vrši na osnovu rekvizicije tj.formalnog traženja formalno nadležnog upravnog organa i supliranje, tj.prijelaz jednog posla sa jednog službenika na drugi unutar istog upravnog organa

Sukob nadležnosti može biti:
• pozitivan sukob - kada 2 ili više organa prisvajaju nadležnost, tj.tvrde da su nadležni u jedno te istom predmetu
• negativan sukob - kada 2 ili više upravnih organizacija odbijaju nadležnost, tj.neće obaviti posao za koji jedna od njih mora biti nadlezna
- sukobi nadležnosti rješavaju se tako da odluku donosi neposredno viši organ od organa u sukobu
26.) centar vlade - nema u HRV, primjer je dan Velike Britanije
primjeri centra vlade

Velika Britanija-ured kabineta odnosno tajnistvo kabineta
-u Velikoj Britaniji postoji kabinetska varijanta parlamentarnog rezima
-ured kabineta obuhvaca
-tajništvo kabineta
-centralni statistički ured
-povijesni odsjek
-glavni vladin savjetnik za znanost
-ured za upravljanje i osoblje
-ured kabineta i u njegovom sklopu tajništvo kabineta glavni je vladin organ za opću koordinaciju
-on je centar informacija za vladu-služi koordinaciji programskih prijedloga i sustavno prati izvrsavanje zaključaka
-tajništvo kabineta na čelu sa tajnikom kabineta priprema dnevni red sjednica kabineta i kabinetskog odbora, informira ministra koji nisu članovi kabineta i obavlja druge poslove

Plavooki

zna li netko odgovor na pitanje OPOZIV VLADE ?da li se tu misli na sastavljanje nove vlade u slučaju da joj se izglasa nepovjerenej ...

loli

kolege, kako se vi "borite" s onim silnim nabrajanjima kod glavnih prepiruka za modernizaciju uprave u rh i temeljna načela usmjerenja reforme javne upr. hvala

saga

zna li netko odgovor na pitanje OPOZIV VLADE ?da li se tu misli na sastavljanje nove vlade u slučaju da joj se izglasa nepovjerenej ...
Opoziv Vlade znači pokretanje postupka izglasavanja nepovjerenja Vladi, na to ima pravo 1/5 zastupnika Hrv. Sabora, a to se je dogodilo prije 10 dana ali nije prošlo.

kolege, kako se vi "borite" s onim silnim nabrajanjima kod glavnih prepiruka za modernizaciju uprave u rh i temeljna načela usmjerenja reforme javne upr. hvala
Ma to nabrajanje je još super ako se uzme u obzir nabrajanje tko kaj radi u vladi (predsjednik, zamjenik, potpredsjednici, uži kabinet, tajnik...) i ovi u upravnim tijelima (ministri, drž. tajnici, ravnatelji, predstojnici, voditelji ispostava...) jesam li još nešto zaboravio...:crazy:

Jesam, zaboravio sam, ha ha...upravno vijeće ustanova i ravnatelj u ustanovama... God pls help...

Plavooki

mmolim odgovore na pitanja ...'kako vlada inače donosi odluke '? ... i 'kako nastaje vlada '?(da li se tu misli na to kada sabor iskaže povjerenje Vladi, članovi vlade daju svečanu prisegu ... ??

i KOJA JE POLITIČKA VAŽNOST JAVNOSTI UPRAVE ... hvala ...

Sanjek

mmolim odgovore na pitanja ...'kako vlada inače donosi odluke '? ... i 'kako nastaje vlada '?(da li se tu misli na to kada sabor iskaže povjerenje Vladi, članovi vlade daju svečanu prisegu ... ??

i KOJA JE POLITIČKA VAŽNOST JAVNOSTI UPRAVE ... hvala ...
1. Vlada odlučuje natpolovičnom većinom glasova svih članova Vlade.
Vlada odlučuje dvotrećinskom većinom svih članova Vlade kad nadležnim državnim tijelima predlaže:
- promjenu Ustava Republike Hrvatske,
- udruživanje ili razdruživanje s drugim državama,
- promjenu granica Republike Hrvatske,
- raspuštanje Hrvatskoga sabora,
- raspisivanje državnog referenduma
- djelovanje oružanih snaga Republike Hrvatske izvan njezinih granica.

2. Vlada nastaje tako da članove Vlade predlaže osoba kojoj je Predsjednik Republike povjerio mandat za sastav Vlade. Odmah po sastavljanju Vlade, a najkasnije u roku od 30 dana od prihvaćanja mandata, mandatar je dužan program Vlade i Vladu predstaviti Hrvatskom saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju. Vlada stupa na dužnost kad joj povjerenje iskaže većina svih zastupnika u Hrvatskom saboru. Predsjednik i članovi Vlade polažu svečanu prisegu pred Hrvatskim saborom. Rješenje o imenovanju predsjednika Vlade donosi Predsjednik Republike uz supotpis predsjednika Hrvatskog sabora, a rješenje o imenovanju članova Vlade donosi predsjednik Vlade uz supotpis predsjednika Hrvatskog sabora.

3. Politička važnost javnosti je u tome što tajnost uprave ima loše asocijacije, loše povijesne uspomene. Tajna će uprava, i kad najbolje funkcionira, najbolje misli i najbolje radi, biti uvijek sumnjičena, a njezini odnosi s građanima bit će loši jer će oni smatrati da se iza vela tajnosti krije nešto opasno i za njih nepovoljno. Baz javnosti uprave nema kritike, a bez kritike nema napretka.

Sea

u pitanjima s rokova našla sam par nelogičnosti, odnosno ne mogu naći odgovor na sljedeća pitanja:
1. kod ciljeva reformi kaže "tradicionalne vrijednosti, nabroji detaljno" ???
2. novi javni menadžment "koje neželjene efekte ržišne i modernizirajuće je razvila ta doktorina" ???
3. zadaće uprave "na kojim se područjima posebno javljaju/provode zadaže javnog upravljanja" ???
please help
tnx

saga

u pitanjima s rokova našla sam par nelogičnosti, odnosno ne mogu naći odgovor na sljedeća pitanja:
1. kod ciljeva reformi kaže "tradicionalne vrijednosti, nabroji detaljno" ???
2. novi javni menadžment "koje neželjene efekte ržišne i modernizirajuće je razvila ta doktorina" ???
3. zadaće uprave "na kojim se područjima posebno javljaju/provode zadaže javnog upravljanja" ???
please help
tnx
1. Vrijednosti suvremene javne uprave su:
Tradicionalne vrijednosti: a) demokratske političke vrijednosti (legitimitet, odazivnost), b) socijalne vrijednosti (društvena pravednost, solidarnost), c) pravne vrijednosti (legalitet, vladavina prava), d)ekonomske vrijednosti (ekonomičnost, efikasnost, efektivnost).
Nove vrijednosti: obrazovanost, profesionalnost, stručnost, supsidijarnost, decentralizacije.
2. Neželjeni efekti su se počeli pojavljivati 90-tih godina, a to su: visoki stupanj korupcije, loš odnos sa javnošću, visoki troškovi, zanemarivanje prava građana.
3. Ovo pitanje ne razumijem, odnosno ne znam na što se točno odnosi.:wink5:

u.pravni.k

Ma to nabrajanje je još super ako se uzme u obzir nabrajanje tko kaj radi u vladi (predsjednik, zamjenik, potpredsjednici, uži kabinet, tajnik...) i ovi u upravnim tijelima (ministri, drž. tajnici, ravnatelji, predstojnici, voditelji ispostava...) jesam li još nešto zaboravio...:crazy:

Jesam, zaboravio sam, ha ha...upravno vijeće ustanova i ravnatelj u ustanovama... God pls help...
ma ne znaju to ni oni, zato se prave da nešto rade dok mažnjavaju lovu, ne taru glavu kompliciranim propisima koji su namjerno sroceni tako da ih nitko ne razumije i da si ih faca može protumaciti kako želi.. većinom peglaju službene kartice, idu na janjetinu, a popodne na jedrenje

5. racionalizacija i smanjenje pojedinih dijelova drzavne uprave
..
-drugi pravac racionalizacije je pojednostavljenje organizacija podrucnih jedinica ministarstava i drzavnih ...

kad već pišem nevezano, zna li netko iz kojeg predmeta, i kad ćemo učiti kako se radi ovo:
Poslovi državne uprave
4. drugi upravni i strucni poslovi
-pracenje stanja-prikupljanjem podataka i obavijesti,izradom odgovarajucih strucnih podloga itd.
- drugi strucni poslovi iz svog djelokruga
tj kako se prati stanje itd? to mene zanima, a ne kurčeve definicije
hvala

saga

Pitanja sa današnjeg ispita, grupa A.

1. A) Koje su političke, a koje su tehničke funkcije centra vlade?
B) Koji su instrumenti djelovanja centra vlada?
2. A) U kojim uvijetima predsjednik može raspustiti Sabor?
B) Kakav je postupak utvrđivanja odgovornosti predsjednika Republike?
3. A) Koja je razlika između djelokruga i nadležnosti?
B) Što je delegacija, supstitucija, supliranje i rekvizicija?
4. A) Tko i pod kojim uvjetima donosi provedbene propise?
B) Koji su to propisi i objasni?
5. A) Što su upravne reforme i koji su joj ciljevi?
B) Koja je razlika između novog javnog menadžmenta i dobre uprave?

Plavooki

da li tko zna odgovore na pitanja 'u kojim uvjetima predsjednik može raspustiti sabor '? i kakav je postupak utvrđivanja odgovornosti predsjednika rep.'? ...definira li to ustav ? ili neki drugi propis .. ?

Sea

da li tko zna odgovore na pitanja 'u kojim uvjetima predsjednik može raspustiti sabor '? i kakav je postupak utvrđivanja odgovornosti predsjednika rep.'? ...definira li to ustav ? ili neki drugi propis .. ?
Definirano Ustavom (čl.103 i 104)
Predsjednik Republike, na prijedlog Vlade i uz supotpis predsjednika Vlade, a nakon savjetovanja s predstavnicima klubova zastupnika parlamentarnih stranaka može raspustiti Hrvatski sabor ako na zahtjev Vlade da se izglasa povjerenje, Hrvatski sabor Vladi izglasa nepovjerenje ili u roku od 120 dana od dana predlaganja ne donese državni proračun.

Predsjednik Republike odgovoran je za povredu Ustava koju počini u obavljanju svojih dužnosti.
Postupak za utvrđivanje posebne odgovornosti Predsjednika Republike može pokrenuti Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika.
O odgovornosti Predsjednika Republike odlučuje Ustavni sud Republike Hrvatske dvotrećinskom većinom svih sudaca.
Ustavni sud mora donijeti odluku o odgovornosti Predsjednika Republike Hrvatske za povredu Ustava u roku od 30 dana od dana zaprimanja prijedloga kojim se pokreće odgovornost Predsjednika Republike za povredu Ustava.
Ako Ustavni sud Republike Hrvatske utvrdi njegovu odgovornost, Predsjedniku Republike prestaje dužnost po sili Ustava.

Plavooki

sve imam osim te knjige .. gdje se može nabaviti ta knjiga ? može li se posuditi u knjižnici ??

razlika između dobre uprave i novog javnog menađmenta ...zna li tko?

loli

HORIZONTALNO RAZGRANIČENJE V A Ž N O

Glavni instrumenti ovog razgraničenja su djelokrug i nadležnost pojedinih upr.organizacija. Razlika između njih je kvantitativna.
Djelokrug je općenito određeno područje djelatnosti, fiksirani sektor koji iz cjelokupne djelatnosti teritorijalnog upravnog sistema pripada pojedinoj upravnoj organizaciji. Utvrđuje se prilikom osnivanja određene upravne organizacije i utvrđuje se aktom o formiranju odnosno u pravilu zakonom.

Nadležnost, suprotno tome, predstavlja detaljno dodjeljivanje pojedinog upravnog posla ili grupe poslova i to s određenim posljedicama u pogledu odgovornosti za njegovo obavljanje. Općenita je tendencija da se nadležnost utvrđuje zakonom, no postoje i druge mogućnosti. Dakle nadležnost je u pravilu, normativno fiksirana i sankcionirana i glavni je instrument horizontalnog razgraničenja. Pravna definicija nadležnosti – ona je istodobno pravo i dužnost upravne organizacije koja je njen nosilac. Ima niz posljedica u pogledu načina prenošenja nadležnosti.

Nadležnost se prvenstveno dijeli na:
stvarnu tj. po sadržaju djelatnosti i
mjesnu tj. po teritoriju na koji se proteže djelovanje upr.organizacije; dolazi do izražaja između užih društveno- političkih zajednica (razgraničenje između općina odnosno županija).

Mijenjanje nadležnosti nečijom odlukom ili voljom strogo je ograničeno i mora se držati utvrđenih formalnih postupaka. 2 načina mijenjanja nadležnosti su:
delegacija je prenošenje nadležnosti s upravne organizacije šire društveno-političke nadležnosti na upravni organ uže zajednice npr. sa županije na općinu.
supstitucija znači preuzimanje određenog posla koji je u normalnoj nadležnosti uže političke zajednice od strane upravne organizacije šireg političkog organa npr. sa općine na županiju.
Obje vrste prijenosa su ograničene na slučajeve koji moraju biti izričito zakonom propisani, a i u tom slučaju može postojati načelna zabrana da se delegirana nadležnost subdelegira.

Od mijenjanja nadležnosti razlikuje se rekvizicija tj. formalno traženje formalno nadležnog upravnog organa. To je slučaj kad jedna upravna organizacija za drugu obavlja određene dijelove poslova iz nadležnosti druge organizacije i to po njezinom traženju, a katkada i bez traženja po logici same situacije.

Supliranje pak znači prijelaz nekog posla s jednog službenika na drugog unutar istog upravnog organa odnosno organizacije.

Sukob nadležnosti može biti pozitivan kad dva ili više organa prisvajaju nadležnost nad istim predmetom i negativan kad dvije ili više organizacija odbijaju nadležnost nad istim predmetom. Ovakvi se sukobi načelno rješavaju na način da odluku donosi neposredno viši organ od onih u sukobu.

u.pravni.k

ja prošao. na osnovu onog šalabahtera (http://www.box.net/shared/r23ovxsohz)- ako je netko skidao u zadnja dva dana- treba obratiti pažnju na 'upravljanje organiz. u sklopu ministarstva- upravlja ravnatelj - to je valjda tocno)

preporuka: procitati onu ozbiljniju skriptu (ima opsežnije odgovore koje su javne službe i mjere za modernizac.) + ustav
Predsjednik može raspustiti sabor i ako vlada da/dobije otkaz a ne izabere se nova u 30 dana (vidi ustav)

obratiti pažnju na to da su ustav i kojekakvi zakoni neintegralno objavljeni i neažurirani (npr. na stranici Vlade:(

inace, nisam zadovoljan ispitivacicom Jasminom.. neujednaceni kriteriji .. mlada je - naucit ce valjda

ps- pitala me i razliku izm. javne i obične ustanove
sretno!

loli

kolega molim vas možete li nam objasniti zašto mislite da su kriteriji neujednačeni, vezano na što? pa prošli ste ispit !!! čemu onda nezadovoljstvo ispitivačicom. svako od nas je jedinka za sebe, ako mislite da ste znali bolje od drugih a dobili istu ocjenu to je vaše mišljenje, a u tome i je stvar, zato postoje ispitivači da nas oni ocjenjuju a ne mi sami sebe , a valjda nam je svima znano da ocjena nije mjerilo znanja!

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks