AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

martina_sk

Administrator
hej kolege!!

imam jedno pitanje koje me dosta zbunjuje, pa bih bila jako zahvalna ako mi netko to može odgovoriti!! koje funkcionere bira vlada??

i još jedna stvar...za prošli rok učila sam iz skripte, a sad malo prolazim po zakonima i u skripti su pod tijelima državne uprave navedeni i središnji državni uredi, a u zakonu o sustavu državne uprave piše da su tijela državne uprave ministarstva, državne UO i uredi državne uprave. jel' mi može netko malo to objasniti!!

hvala! :)
sredisnji drzavni uredi su ti sve to troje, znaci drzavne upravne organizacije, ministarstva i uredi drzavne uprave.
a koje funkcionere bira vlada je valjda zapravo pitanje koji su drzavni duznosnici i koji su rukovodeci drzavni sluzbenici. jel znas razliku izmedu njih i nabrojati ih? ako ne znas da ti kazem...

dorach

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
sredisnji drzavni uredi su ti sve to troje, znaci drzavne upravne organizacije, ministarstva i uredi drzavne uprave.
a koje funkcionere bira vlada je valjda zapravo pitanje koji su drzavni duznosnici i koji su rukovodeci drzavni sluzbenici. jel znas razliku izmedu njih i nabrojati ih? ako ne znas da ti kazem...

-Ministri, državni tajnici i pomoćnici, ravnatelji državnih upravnih organizacija dužnosnici su Republike Hrvatske. oni ne smiju istodobno obavljati dužnost u zakonodavnoj i sudbenoj vlasti kao ni u predstavničkim tijelima jedinica lokalne i podrucne (regionalne) samouprave
-ravnatelji u ministarstvima,tajnici ministarstava,zamjenici državnih tajnika središnjih državnih ureda,zamjenici i pomoćnici ravnatelja državnih upravnih organizacija te predstojnici ureda drzavne uprave u županijama su
rukovodeći državni službenici, njih imenuje i razrješava vlada na temelju javnog natječaja

to je ta razlika??

hvala ti na pomoći :laughing:

martina_sk

Administrator
-Ministri, državni tajnici i pomoćnici, ravnatelji državnih upravnih organizacija dužnosnici su Republike Hrvatske. oni ne smiju istodobno obavljati dužnost u zakonodavnoj i sudbenoj vlasti kao ni u predstavničkim tijelima jedinica lokalne i podrucne (regionalne) samouprave
-ravnatelji u ministarstvima,tajnici ministarstava,zamjenici državnih tajnika središnjih državnih ureda,zamjenici i pomoćnici ravnatelja državnih upravnih organizacija te predstojnici ureda drzavne uprave u županijama su
rukovodeći državni službenici, njih imenuje i razrješava vlada na temelju javnog natječaja

to je ta razlika??

hvala ti na pomoći :laughing:
nije skroz tocno, to je u skripti zastarjelo. u zaknu pise: ministri, drzavni tajnici sredisnjih drzavnih ureda, drzavni tajnici u ministarstvima i ravnatelji drzavnih upravnih org su duznosnici rh. njih vlada bira bez javnog natjecaja. a ravnatelji u ministarstvu, tajnici ministarstva, zamjenici drzavnog tajnika sredisnjih drzavnih ureda. zamjenici i pomocnici ravnatelja drzavnih up org i predstojnici ureda drzavne uprave su rukovodeci sluzbenici rh. a ovo ostalo sto si napisala je tocno.

martina_sk

Administrator
kao i uvijek zaletila su se neka pitanja koja se prije nisu pojavljivala i opet te boli ruka ako sve znas i pises. :)
1. a)pomoci kojih sredstava se ogranicavalo djelovanje uprave u demokratskoj drzavi i upravi
b) kako se kroz povijest razvijala odgovornost uprave
2. a) kojim aktom se osnivaju tijela drzavne uprave i kojim aktom se ureduje njihovo unutarnje ustrojstvo? tko ih donosi?
b) koji su poslovi ureda drzave uprave u zupanijama
3. a) sto je centar vlade i radi cega je osnovan
b) organizacija centra vlade
4. a) koje djelatnosti obavlja ustanova a koje javna ustanova
b) radi cega se moze ukinuti ustanovu i ne znam jel bilo pitanje i kako
5. a) koje su nove vrijednosti koje se pojavljuju u modernim doktrinama
b) 4 faze modernizacije postsocijalistickih zemalja prema hesseu
peto pitanje je ono sto je cesce na eup-u.
neka me netko ispravi ako sam nesto zaboravila ili pogrijesila...

topanga

kao i uvijek zaletila su se neka pitanja koja se prije nisu pojavljivala i opet te boli ruka ako sve znas i pises. :)
1. a)pomoci kojih sredstava se ogranicavalo djelovanje uprave u demokratskoj drzavi i upravi
b) kako se kroz povijest razvijala odgovornost uprave
2. a) kojim aktom se osnivaju tijela drzavne uprave i kojim aktom se ureduje njihovo unutarnje ustrojstvo? tko ih donosi?
b) koji su poslovi ureda drzave uprave u zupanijama
3. a) sto je centar vlade i radi cega je osnovan
b) organizacija centra vlade
4. a) koje djelatnosti obavlja ustanova a koje javna ustanova
b) radi cega se moze ukinuti ustanovu i ne znam jel bilo pitanje i kako
5. a) koje su nove vrijednosti koje se pojavljuju u modernim doktrinama
b) 4 faze modernizacije postsocijalistickih zemalja prema hesseu
peto pitanje je ono sto je cesce na eup-u.
neka me netko ispravi ako sam nesto zaboravila ili pogrijesila...
kaj nije bilo samo materijalnu odgovornost objasnit?:shocked:

topanga

ja sam isto pisala o materijalnoj odg al stvarno nisam vidjela da to pise u pitanju, jos sam si sve mislila pa kako ne pise materijalna? :)
ah onda dobro, vec sam se prepala:laughing: dal netko zna odgovor na zadnje pitanje? i da, kad bi se mogli ocekivat usmeni?:blushed:

martina_sk

Administrator
pa rekla je dinic usmeni u cetvrtak ili petak, koliko sam ja cula. a sto ste odg na 1.a i zasto je osnovan centar vlade i kojim aktom se osnivaju tijela drzavne uprave?

ah onda dobro, vec sam se prepala:laughing: dal netko zna odgovor na zadnje pitanje? i da, kad bi se mogli ocekivat usmeni?:blushed:
ovo je trebalo odg ali nisam se toga sjetila :)
kod redformi koje su postsocijalisticke zemlje provodile nakon sloma socijalistickih sustava Hesse
razlikuje 4 faze:
1. faza transormacije-je propadanje starog poredka i stvaranje novih struktura a rezultati variraju
2. proces konsolidacije-jaca politicka stabilnost sto dovodi do deetatizacije,privatizacije i marketizacije
ali su mnoga konstitucionalna pitanja nerijesena
3. faza modernizacije-u kojoj se prepoznaje potreba za ispitivanjem institucionalnog rjesenja
4. faza prilagodbe-usvajaju se zapadnoeuropski standardi i pokrece se proces priblizavanja EU-promjena
nacionalnog zakonodavstva u skladu sa europskim aquis communautaire

a ne znam jel ovo tocan odg na drugo pitanje
vrijednosti suvremene javne uprave su: nove vrijednosti -obrazovanost, strucnost, profesionalnost, supsidijarnosti i decentralizacija itd.

topanga

pa rekla je dinic usmeni u cetvrtak ili petak, koliko sam ja cula. a sto ste odg na 1.a i zasto je osnovan centar vlade i kojim aktom se osnivaju tijela drzavne uprave?

ovo je trebalo odg ali nisam se toga sjetila :)
kod redformi koje su postsocijalisticke zemlje provodile nakon sloma socijalistickih sustava Hesse
razlikuje 4 faze:
1. faza transormacije-je propadanje starog poredka i stvaranje novih struktura a rezultati variraju
2. proces konsolidacije-jaca politicka stabilnost sto dovodi do deetatizacije,privatizacije i marketizacije
ali su mnoga konstitucionalna pitanja nerijesena
3. faza modernizacije-u kojoj se prepoznaje potreba za ispitivanjem institucionalnog rjesenja
4. faza prilagodbe-usvajaju se zapadnoeuropski standardi i pokrece se proces priblizavanja EU-promjena
nacionalnog zakonodavstva u skladu sa europskim aquis communautaire

a ne znam jel ovo tocan odg na drugo pitanje
vrijednosti suvremene javne uprave su: nove vrijednosti -obrazovanost, strucnost, profesionalnost, supsidijarnosti i decentralizacija itd.
da, tak bi trebalo odgovorit..sad kad se prisjetim ispita cini mi se da sam pol toga zaboravila napisat..uopce mi je glupo sad ic ponavljat i cekat rezultate do jutra...ko da nisu mogli danas bar do ponoci stavit..ko ce sutra na usmeni jooooj:crying2:

sad mi jedino nije jasno kad je usmeni...jer je prvi dio abecede bio u sobi 2 i tamo su rekli da ce vjerojatno bit vec sutra...a vidim da je neko reko da su kod njih rekli cet ili petak:shocked:

martina_sk

Administrator
ma nece valjda staviti vec sutra. ja sam bas pitala prof dzinic kad je zavrsio ispit i rekla mi je u cetvrtak ili petak. i bila sam u dvorani 2.
a sto ste odg na 1.a i zasto je osnovan centar vlade i kojim aktom se osnivaju tijela drzavne uprave?

dorach

ma nece valjda staviti vec sutra. ja sam bas pitala prof dzinic kad je zavrsio ispit i rekla mi je u cetvrtak ili petak. i bila sam u dvorani 2.
a sto ste odg na 1.a i zasto je osnovan centar vlade i kojim aktom se osnivaju tijela drzavne uprave?

napisala sam da je centar vlade osnovan zbog lakše političke integracije sustava i da bi se izbjegla politizacija i birokratizacija vlade.

a tijela državne uprave osnivaju se uredbom o unutarnjem ustrojstvu!! bar se nadam da je tak! :crazy:

martina_sk

Administrator
napisala sam da je centar vlade osnovan zbog lakše političke integracije sustava i da bi se izbjegla politizacija i birokratizacija vlade.

a tijela državne uprave osnivaju se uredbom o unutarnjem ustrojstvu!! bar se nadam da je tak! :crazy:
ja sam napisala da se ustrojstvo ureduje tom uredbom ali da se osnivaju zakonom o sustavu drzavne uprave. i to sam pretpostavila jer nisam ucila iz knjige i nisam to nigdje procitala samo mi se nekako cinilo da je to prevelika ovlast za uredbu :)

dorach

ahhh...krivo sam napisala

Zakon o ustrojstvu i djelokrugu središnjuh tijela državne uprave - tim zakonom se osnivaju tijela državne uprave, a onda se uredbom uređuje ustrojstvo...ahhh...neću proći!!! grrrr

topanga

Ima netko tko je bioAgrupa pa da napise pitanja?:laughing:

E,da,dal netko zna sto je to dobra uprava i sto bi kod nas bio centar vlade?

dorach

Ima netko tko je bioAgrupa pa da napise pitanja?:laughing:

E,da,dal netko zna sto je to dobra uprava i sto bi kod nas bio centar vlade?

nije li dobra uprava ona doktrina (the good governance)? pa onda pričaš o participaciji građana u oblikovanju javnih politika i sve ono kaj se tamo navodi.

a za centar vlade nisam sigurna...mislim da negdje na forumu piše baš to na jednoj od prethodnih stranica. mislim da je bilo spomenuto tajništvo vlade, i neki od ureda koji se ustrojavaju unutar Vlade.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks