AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

petar11

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Dojmovi s današnjeg usmenog kod prof. Džinić:
Pitanja su bila: vrste osoblja u državnoj upravi (4 vrste), mehanizmi koordinacije (mreže, hijerarhija, tržište), kriterij upravnih kapaciteta, tendencije u javnim službama (deregulacija, liberalizacija, privatizacija i remuncipalizacija) potpitanje: deregulacijski paradoks.
Profesorica djeluje jako smirujuće, čak ponekim smješkom ubije tremu skroz i stalno kima glavom pa imaš osjećaj da sve znaš :) Jedina zamjerka što malo prestrogo ocjenjuje, ali sve u svemu cjelokupni dojam jako dobar.

kjutić

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Dojmovi s današnjeg usmenog kod prof. Džinić:
Pitanja su bila: vrste osoblja u državnoj upravi (4 vrste), mehanizmi koordinacije (mreže, hijerarhija, tržište), kriterij upravnih kapaciteta, tendencije u javnim službama (deregulacija, liberalizacija, privatizacija i remuncipalizacija) potpitanje: deregulacijski paradoks.
Profesorica djeluje jako smirujuće, čak ponekim smješkom ubije tremu skroz i stalno kima glavom pa imaš osjećaj da sve znaš :) Jedina zamjerka što malo prestrogo ocjenjuje, ali sve u svemu cjelokupni dojam jako dobar.
vrste osoblja?
kod tea su bila pitanja: remunicipalizacija, nadzorne ovlasti vlade, koje akte donosi vlada, uredba o unutarnjem ustrojstvu (načela), razlika između ustanove i javne ustanove, liberalizacija, provedbeni propisi (primjeri), kako odlučuje vlada.
usmeni je bio u pol 7 navečer al smo čekali do nekih 8, i mogu reć da je teo bio baš opušten i dobre volje s obzirom na ovu sparinu vani. prvi put kod njega odgovaram i dojmovi su super :)

Nina0911

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Trrebam pomoc vezano uz 2 pitanja na koja sam naisla na forumu.. 1.Koji su elementi sustavnih kontakata uprave i gradana? i 2.Objasniti sredstva kojima se ostvaruje sustavna suradnja uprave i gradana?

pgalosi

Hej hej zanima me dal je danas na roku bila samo jedna grupa pitanja- (1.pitanje ovlasti vlade) il ih je bilo više ?
[DOUBLEPOST=1504613097,1504612751][/DOUBLEPOST]Hej hej zanima me dal je danas na roku bila samo jedna grupa pitanja- (1.pitanje ovlasti vlade) il ih je bilo više ?

josipajj

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Hej hej zanima me dal je danas na roku bila samo jedna grupa pitanja- (1.pitanje ovlasti vlade) il ih je bilo više ?
[DOUBLEPOST=1504613097,1504612751][/DOUBLEPOST]Hej hej zanima me dal je danas na roku bila samo jedna grupa pitanja- (1.pitanje ovlasti vlade) il ih je bilo više ?
uvijek je jedna
[DOUBLEPOST=1504636698][/DOUBLEPOST]pitanja 5.9.

1a. funkcije vlade
1b. nadzorni instrumenti vlade prema d.u.
2a. poslovi duo, tko ih vodi, kako su imenovani i kome odgovorni
2b. upravni nadzor - ono na sto se posebno obraca paznja ( zakonitost rada itd..)
3a. obiljezja agencije
3b. opreke agencija ( mislim d aje tako, ugl ono za odgovornost i autonomiju, i da jedino kad su udredenoj mjeri ukombinirane da cine uo agencijskog modela)
4a. kategorije opcih službi eu
4b. lisabonski ugovor, protokol 26
5a. drustveni i politicki ucinci na menadzerske reforme
5b. funkcionalni aspekt - nabroji i objasni jednu

sretno svima !! :))
[DOUBLEPOST=1504870732][/DOUBLEPOST]Usmeni kod tea: pod broj 1 jedan od najboljih usmeni do sada, profesor odličan postavi pitanje i da ti vremena da razmislis. Pitanja su bila horizontalna i vertikalna koordinacija, 9 razina koordinacije, centar vlade, zašto su javne službe započele i temeljne obaveze js, javne službe i privatni sektor, mješovita poduzeća hm i to je to što je mene pitao.. imala sam 13 bodova na pismenom i htio me za 4 ispitivati,dakle ne skrtari s ocjenama :)
[DOUBLEPOST=1504955915][/DOUBLEPOST]Pardon krivo sam napisala, mislila sam na horizontalno i vertikalno razgraničenje i unutar toga me pitao djelokrug i nadležnost i kod nadležnosti rekviziciju i subliranje, i onda me pitao kaj je vertikalno razgraničenje :p
uvijek je jedna
[DOUBLEPOST=1504636698][/DOUBLEPOST]pitanja 5.9.

1a. funkcije vlade
1b. nadzorni instrumenti vlade prema d.u.
2a. poslovi duo, tko ih vodi, kako su imenovani i kome odgovorni
2b. upravni nadzor - ono na sto se posebno obraca paznja ( zakonitost rada itd..)
3a. obiljezja agencije
3b. opreke agencija ( mislim d aje tako, ugl ono za odgovornost i autonomiju, i da jedino kad su udredenoj mjeri ukombinirane da cine uo agencijskog modela)
4a. kategorije opcih službi eu
4b. lisabonski ugovor, protokol 26
5a. drustveni i politicki ucinci na menadzerske reforme
5b. funkcionalni aspekt - nabroji i objasni jednu

sretno svima !! :))
[DOUBLEPOST=1504870732][/DOUBLEPOST]Usmeni kod tea: pod broj 1 jedan od najboljih usmeni do sada, profesor odličan postavi pitanje i da ti vremena da razmislis. Pitanja su bila horizontalna i vertikalna koordinacija, 9 razina koordinacije, centar vlade, zašto su javne službe započele i temeljne obaveze js, javne službe i privatni sektor, mješovita poduzeća hm i to je to što je mene pitao.. imala sam 13 bodova na pismenom i htio me za 4 ispitivati,dakle ne skrtari s ocjenama :)

Mari123

Moze li mi netko odgovoriti na ova pitanja pliz

Reforme izvrsnih agencija? Zbog cega je potrebno reformirati drz.upravne organizacije i na koji nacin? Hvala
[DOUBLEPOST=1505557185,1505557123][/DOUBLEPOST]Moze li mi netko odgovoriti na ova pitanja pliz

Reforme izvrsnih agencija? Zbog cega je potrebno reformirati drz.upravne organizacije i na koji nacin? Hvala

tonka13

Moze li mi netko odgovoriti na ova pitanja pliz

[DOUBLEPOST=1505557185,1505557123][/DOUBLEPOST]Moze li mi netko odgovoriti na ova pitanja pliz

Ja mislim da je odgovor na pitanje reforme izvrsnih agencija kod funkcionalnog aspekta na str 372 pod d)osamostaljenje izvrsnih agencija,orijentac.na rezultat...
A na pitanje reforma drzavnih up.org. mislim da je kod strukturno-organizacijskog na 374 str pod a)racionalizacija i smanjenje podinih dijelova drzavne uprave. Ali nisam sigurna ako grijesim nek me netko ispravi

petragalosi

Može netko napisati pitanja sa zadnjeg roka 19.9.? hvala
1. a) Sistematizacija poslova u teritorijalnom upravnom sustavu i kakva je kod kriterija klasifikacije (samo one podjele nabrojat)
b) Objasni djelokrug i nadležnost
2. a) Organizacijski instrumenti vlade prema upravi
b) Koje ovlasti vlada ima u provođenju nadzora nad DU
3. a) Mehanizmi koordinacije i objasni
b) političke funkcije centra vlade
4. a) Što su javne službe, pod utjecajem kojih koncepata su nastale (tak nes)
b) Koje ovlasti ima tijelo koje upravlja ustanovom u RH
5. a) Objasni političke i financijske učinke
b) Što se podrazumijeva pod upravnim kapacitetima neke zemlje
[DOUBLEPOST=1506413100,1506413036][/DOUBLEPOST]
Može netko napisati pitanja sa zadnjeg roka 19.9.? hvala
1. a) Sistematizacija poslova u teritorijalnom upravnom sustavu i kakva je kod kriterija klasifikacije (samo one podjele nabrojat)
b) Objasni djelokrug i nadležnost
2. a) Organizacijski instrumenti vlade prema upravi
b) Koje ovlasti vlada ima u provođenju nadzora nad DU
3. a) Mehanizmi koordinacije i objasni
b) političke funkcije centra vlade
4. a) Što su javne službe, pod utjecajem kojih koncepata su nastale (tak nes)
b) Koje ovlasti ima tijelo koje upravlja ustanovom u RH
5. a) Objasni političke i financijske učinke
b) Što se podrazumijeva pod upravnim kapacitetima neke zemlje

nioma

Slušački kolokvij
Uvjeti za izlazak na slušački kolokvij

Za studente koji redovito pohađaju nastavu održavaju se dva kolokvija.
Pravo pristupiti prvom kolokviju (7. prosinca 2017.) imaju redoviti studenti koji su redovito pohađali predavanja do kolokvija.
Uvjet za izlazak na drugi kolokvij (25. siječnja 2018.) je položen prvi kolokvij te redovito pohađanje predavanja između prvog i drugog kolokvija.

Redovni studenti mogu izostati s ukupno najviše tri predavanja do kraja semestra.
Mogućnost polaganja kolokvija imaju studenti koji ispit polažu po prvi, drugi ili treći put.
Za studente koji su izostali na više od tri predavanja ne postoji mogućnost izlaska na kolokvije, bez obzira na razlog (bolest, druge obveze na i izvan studija, itd.). Za dopušteni broj izostanaka s predavanja studenti ne trebaju opravdanje (ispričnice i slično).

Izvanredni studenti imaju pravo pristupiti kolokviju ako prisustvuju na sva tri predavanja za izvanredne studente (svih 5 nastavnih sati).

Prilikom svakog predavanja provjeravat će se prisutnost studenata.
U slučaju da se na listi upisanih nalazi student koji nije na predavanju, isključit će se iz mogućnosti polaganja slušačkog kolokvija.
Studenti imaju pravo pristupiti kolokviju samo jednom, odnosno ponavljanje kolokvija nije predviđeno.
Uspješno položeni kolokviji oslobađaju studenta polaganja ispita.
Studenti koji ne polože prvi ili drugi kolokvij na ispitu polažu cjelokupno gradivo. Ukupna ocjena se formira na temelju ocjene iz prvog i drugog kolokvija, a student koji želi višu ocjenu može izaći na usmeni ispit na zimskim ispitnim rokovima ili proljetnom izvanrednom ispitnom roku, bez polaganja pismenog ispita. Student koji je uspješno položio oba kolokvija mora prijaviti ispit na jednom od tri navedena ispitna roka. Ako to ne učini, ocjena iz kolokvija neće važiti.
Format slušačkog kolokvija Slušački kolokvij je test znanja s otvorenim odgovorima poluesejskog tipa.
Sastoji se od 5 grupa pitanja s 2 potpitanja, a odgovor na svako potpitanje boduje se sa 2, 1 ili 0 bodova.
Za pozitivan test potrebno je sakupiti najmanje 8 bodova (8/20) i imati najmanje 6 točnih odgovora (6/10), što znači da je student na najmanje 6 pitanja dobio 1 ili 2 boda.

Literatura za slušački kolokvij

Kolokvij I
1. Koprić I., Marčetić G., Musa A., Đulabić V., Lalić Novak G., Upravna znanost - Javna uprava u suvremenom europskom kontekstu, Zagreb: Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2014. (stranice: 49-51, 173-214)
2. Ustav Republike Hrvatske, NN 85/10 - pročišćeni tekst (čl. 4, 5, 93-117)
3. Zakon o Vladi Republike Hrvatske, NN 150/11, 119/14, 93/16
4. Zakon o sustavu državne uprave, NN 150/11, 12/13, 93/16, 104/16
5. Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, NN 93/16, 104/16 (čl. 1-4, 10)
6. Uredba o načelima za unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave, NN 154/11, 17/12, 118/16
7. Uredba o unutarnjem ustrojstvu ureda državne uprave u županijama, NN 40/12, 51/12, 90/13

Kolokvij II
1. Koprić I., Marčetić G., Musa A., Đulabić V., Lalić Novak G., Upravna znanost - Javna uprava u suvremenom europskom kontekstu, Zagreb: Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2014. (stranice: 215-246, 345-384)
2. Zakon o ustanovama, NN 76/93, 29/97, 47/99, 35/08

SgtCyberX

Pozz, zanima me jel se moraju zakoni učiti napamet ili ih je dovoljno pročitati?
Mislim jel se pojavljuju pitanja tipa objasni članak taj i taj ili ne?
Po forumu tu koliko vidim nisu bitni?

teodora

Kako izvanredni mogu na taj kolokvij ako je izvanrednima predavanje tek u prvom mjesecu
[DOUBLEPOST=1508939517,1508938845][/DOUBLEPOST]
Slušački kolokvij
Uvjeti za izlazak na slušački kolokvij

Za studente koji redovito pohađaju nastavu održavaju se dva kolokvija.
Pravo pristupiti prvom kolokviju (7. prosinca 2017.) imaju redoviti studenti koji su redovito pohađali predavanja do kolokvija.
Uvjet za izlazak na drugi kolokvij (25. siječnja 2018.) je položen prvi kolokvij te redovito pohađanje predavanja između prvog i drugog kolokvija.

Redovni studenti mogu izostati s ukupno najviše tri predavanja do kraja semestra.
Mogućnost polaganja kolokvija imaju studenti koji ispit polažu po prvi, drugi ili treći put.
Za studente koji su izostali na više od tri predavanja ne postoji mogućnost izlaska na kolokvije, bez obzira na razlog (bolest, druge obveze na i izvan studija, itd.). Za dopušteni broj izostanaka s predavanja studenti ne trebaju opravdanje (ispričnice i slično).

Izvanredni studenti imaju pravo pristupiti kolokviju ako prisustvuju na sva tri predavanja za izvanredne studente (svih 5 nastavnih sati).

Prilikom svakog predavanja provjeravat će se prisutnost studenata.
U slučaju da se na listi upisanih nalazi student koji nije na predavanju, isključit će se iz mogućnosti polaganja slušačkog kolokvija.
Studenti imaju pravo pristupiti kolokviju samo jednom, odnosno ponavljanje kolokvija nije predviđeno.
Uspješno položeni kolokviji oslobađaju studenta polaganja ispita.
Studenti koji ne polože prvi ili drugi kolokvij na ispitu polažu cjelokupno gradivo. Ukupna ocjena se formira na temelju ocjene iz prvog i drugog kolokvija, a student koji želi višu ocjenu može izaći na usmeni ispit na zimskim ispitnim rokovima ili proljetnom izvanrednom ispitnom roku, bez polaganja pismenog ispita. Student koji je uspješno položio oba kolokvija mora prijaviti ispit na jednom od tri navedena ispitna roka. Ako to ne učini, ocjena iz kolokvija neće važiti.
Format slušačkog kolokvija Slušački kolokvij je test znanja s otvorenim odgovorima poluesejskog tipa.
Sastoji se od 5 grupa pitanja s 2 potpitanja, a odgovor na svako potpitanje boduje se sa 2, 1 ili 0 bodova.
Za pozitivan test potrebno je sakupiti najmanje 8 bodova (8/20) i imati najmanje 6 točnih odgovora (6/10), što znači da je student na najmanje 6 pitanja dobio 1 ili 2 boda.

Literatura za slušački kolokvij

Kolokvij I
1. Koprić I., Marčetić G., Musa A., Đulabić V., Lalić Novak G., Upravna znanost - Javna uprava u suvremenom europskom kontekstu, Zagreb: Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2014. (stranice: 49-51, 173-214)
2. Ustav Republike Hrvatske, NN 85/10 - pročišćeni tekst (čl. 4, 5, 93-117)
3. Zakon o Vladi Republike Hrvatske, NN 150/11, 119/14, 93/16
4. Zakon o sustavu državne uprave, NN 150/11, 12/13, 93/16, 104/16
5. Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave, NN 93/16, 104/16 (čl. 1-4, 10)
6. Uredba o načelima za unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave, NN 154/11, 17/12, 118/16
7. Uredba o unutarnjem ustrojstvu ureda državne uprave u županijama, NN 40/12, 51/12, 90/13

Kolokvij II
1. Koprić I., Marčetić G., Musa A., Đulabić V., Lalić Novak G., Upravna znanost - Javna uprava u suvremenom europskom kontekstu, Zagreb: Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2014. (stranice: 215-246, 345-384)
2. Zakon o ustanovama, NN 76/93, 29/97, 47/99, 35/08

di si ti to nasao/la i kako mozemo provjeriti za izvanredne studente kad mogu izaci na kolokvije ako su predavanja za njih tek u 1om mjesecu a prvi kolokvije je 7.12

nioma

u reprozitoriju katedre za upravnu znanost - državna uprava - infopaket za ak.god. 2017/18

Ja sam uvjerena da na I kolokvij idemo bez uvjeta.
A za II kolokvij je potrebno ići na predavanja.
Jedina mogućnost koja se može dogoditi je da nam promijene datume predavanja, ako nam budu uvjetovali za I kolokvij.

Lukap

u reprozitoriju katedre za upravnu znanost - državna uprava - infopaket za ak.god. 2017/18

Ja sam uvjerena da na I kolokvij idemo bez uvjeta.
A za II kolokvij je potrebno ići na predavanja.
Jedina mogućnost koja se može dogoditi je da nam promijene datume predavanja, ako nam budu uvjetovali za I kolokvij.
Bila na konzultacijama kod Tea rekao je da izvanredni mogu na I kolokvij al da onda obavezno moraju u sijecnju na predavanja inace nece moci na drugi. Tako se jednostavno poklopio raspored... sretno nam svima :)

teodora

Bila na konzultacijama kod Tea rekao je da izvanredni mogu na I kolokvij al da onda obavezno moraju u sijecnju na predavanja inace nece moci na drugi. Tako se jednostavno poklopio raspored... sretno nam svima :)
super odlicno znate li mozda koji dio iz kripte se uci za prvi kolokvij ?
[DOUBLEPOST=1509030459,1509030413][/DOUBLEPOST]skripte**

ttomas

Mi koji smo prijavili ispit za 14.11. Tj sad u utorak, u koliko sati nam je pismeni? Na studomatu jos nista ne pise

woice2

Mi koji smo prijavili ispit za 14.11. Tj sad u utorak, u koliko sati nam je pismeni? Na studomatu jos nista ne pise
[DOUBLEPOST=1510689173,1510688208][/DOUBLEPOST]Trebamo se nekako najaviti profesoru kao izvanredan student koji zeli na prvi kolokvij, ili samo dođemo 7. 12. na prvi?
I kakav je to slusacki kolokvij?

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks