AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

xxxx

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Ljudi moze mi netko objasniti,ako uredbe ne trebamo uciti kako onda da se u onoj skripti od 30 i neso str, pojavljuju oni odjeljci,podosjeci,...
Da li to pitaju ili bude i testovima ili ne...
Hvala unaprijed

martina_sk

Administrator
Ljudi moze mi netko objasniti,ako uredbe ne trebamo uciti kako onda da se u onoj skripti od 30 i neso str, pojavljuju oni odjeljci,podosjeci,...
Da li to pitaju ili bude i testovima ili ne...
Hvala unaprijed
ja to nisam ucila i nisam vidjela da je ikad prije bilo na testu ili usmenom (skupljala sam pitanja s foruma). tako da ja mislim da ne pitaju. ali uvijek je dobro nauciti za svaki slucaj :) isto mislim da se na svakom roku (na cijeloj toj katedri) pojavi neko detaljno pitanje koje nije prije bilo.

ida19

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
imam par pitanja, pa pliz ak netko zna nek mi odgovori:
1. koji su uredi osnovani zakonom o vladi i tko njima rukovodi? (jel to ured za zakonodavstvo, ured za odnose s javnoscu i a nac manjine?)
2. koje funcionare bira vlada(to znam) i PO KOJEM POLITICKOM KRITERIJU?
3. koje duznosnike imenuje vlada u podrucju sredisnje drzavne uprave
4. kako predsjednik utjece na politiku vlade
5. na kojim nacelima je ustrojen centar vlade?
6. uzroci trzisnih i minimizirajucih reformi
7. klasifikacija poslova po ZOSDU? -jel to klasifikacija po oblicima?
8. teritorijalni i funkcionalni upravni sustav i problemi
9. zasto je vazna koordinacija u teritorijalnom us?
10. odnos gradana i uprave u predsjednickom sustavu i navesti probleme tog sustava
11. upravni i teritorijalni sustav + problemi??
12. koje su zadace javnog upravljanja i na kojim se podrucjima posebno provode

eto.. bila bih zahvalna ;)

maya_21

Pozz kolege,zna li netko što se sve mora napisati kod razlike između ustanove i javne ustanove(znam da javne ustanove uvijek osnivaju javnopravna tijela to im je osnovna karateristika,a fizičke i pravne osobe ako im je to zakonom izrijekom ovlašteno,a ustanove domaće i strane fizičke i pravne osobe),i koja je razlika između uredbi o unutarnjem ustrojstvu tijela državne uprave,i uredbi o unutarnjem ustrojstvu ureda državne uprave u županijama?!:)thnx

martina_sk

Administrator
Pozz kolege,zna li netko što se sve mora napisati kod razlike između ustanove i javne ustanove(znam da javne ustanove uvijek osnivaju javnopravna tijela to im je osnovna karateristika,a fizičke i pravne osobe ako im je to zakonom izrijekom ovlašteno,a ustanove domaće i strane fizičke i pravne osobe),i koja je razlika između uredbi o unutarnjem ustrojstvu tijela državne uprave,i uredbi o unutarnjem ustrojstvu ureda državne uprave u županijama?!:)thnx
pise ti u zakonu o ustanovama čl. 6.:
javna ustanova osniva se za obavljanje djelatnosti ili dijela djelatnosti clanka 1. stavka 2. (zdravstvo, obrazovanje, soc skrb...) ako je zakonom odredeno da se obavlja kao javna sluzba. javna sluzba moze se osnovati i za obavljanje djelatnosti ili dijela djelatnosti koja nije odredena kao javna sluzba ako se one obavljaju na nacin i pod uvijetima koji su propisani za javnu sluzbu.

lidač

Grupa B je imala pitanja 1.a)javni odnos između gradana i uprave b) načelo pogresivosti uprave kako se je razvijalo 2 a) nabrojat upravne organizacije u skopu ministarstva i objasnit i b) tko upravlja njihovim radom, kako se imenuje i u koju kategoriju sluzbenika spada 3 a) centar vlade sta je i koji problem rjesava b)politicke funkcije centra vlade 4) upravni nadzor tko ga obavlja nad kime i b) koje ovlasti imaju tijela koja nadziru ako uoce nepravilnosti 5a)grupirat tradicionalne vrijednosti i b) funkcionalni aspekt

ida19

grupa A:
1.-opca nacela u odnosu gradana i uprave, i objasni
-objasni javnost funkcioniranja
2.-koje su tradicionalne a koje nove vrijednosti
-strukturno organizacijski aspekt
3.-kome je odgovorna vlada i jos nesto vezano uz to
-koji je postupak glasanja o nepovjerenju vladi, predsjedniku vlade i pojedinom njenom clanu
4.-koje su organizacije u TUS-u
-mislim da je bilo problemi TUS-a, tako nesto
i zadnjeg se ne sjecam...

meni je bilo katastrofa jer doslovce nisam stigla, nema sanse da se uspije odgovorit na svih 10 pitanja u pola sata

anamarija5

grupa A:
1.-opca nacela u odnosu gradana i uprave, i objasni
-objasni javnost funkcioniranja
2.-koje su tradicionalne a koje nove vrijednosti
-strukturno organizacijski aspekt
3.-kome je odgovorna vlada i jos nesto vezano uz to
-koji je postupak glasanja o nepovjerenju vladi, predsjedniku vlade i pojedinom njenom clanu
4.-koje su organizacije u TUS-u
-mislim da je bilo problemi TUS-a, tako nesto
i zadnjeg se ne sjecam...

meni je bilo katastrofa jer doslovce nisam stigla, nema sanse da se uspije odgovorit na svih 10 pitanja u pola sata
ovo što si ti stavila pod 4 to je sve bilo pod a) a b) pitanje je bilo kako je to u rh ustrojeno
i ono što ti nedostaje je koje su up org u ministarstvima i tko je odgovoran za njih te poslovi ureda državne uprave i tko je tu odgovoran

slažem se da je premalo vremena..
usput dal netko zna što je točno trebalo napisati za tus u rh jer je pisalo detaljno objasni pa sad..
i samo provjere radi rezultati su na webu sutra u 20h?

xxxx

Da i ja da se ukljucim malo u ove komenatre:;))stvarno premalo vremena za toliko toga napisati,prevenstveno ne mozes sebi odvojiti ni pola minute da razmislis o pitanju...zadnje dvije minute pisem funkcionalni aspekt modernizacije uprave o kome bi trebala pisati 10 min. Otprilike i kako da napisem sve,pa sam pomijesala i strukturno- organizacijskog i malo personalnog:;))ali dobro...sta ces.;;))
za sve one koji namjeravaju polagati drz.upravu,ja sam samo uzela pitanja sa foruma i obiljezila markerom u skripti i propise sam nove skinula a one u skripti zanemarila jer nisam znala koje su promjene bile,i to si naucila,znala sam sve,osim ovo zadnje sto sam zabrljala ali stvarno zbog nedostatka vremena:;))
eto toliko od mene:;))
sretno onima koji su danas izlazili na ispit:;)))

monii

Isto kao i kod nauke. Ukupno ima 20 bodova. Za prolaz moras skupiti najmanje 8 bodova ali ne vise od 4 nule. Znaci 4 nule smijes imati ali ne 5.

ida19

ovo što si ti stavila pod 4 to je sve bilo pod a) a b) pitanje je bilo kako je to u rh ustrojeno
i ono što ti nedostaje je koje su up org u ministarstvima i tko je odgovoran za njih te poslovi ureda državne uprave i tko je tu odgovoran

slažem se da je premalo vremena..
usput dal netko zna što je točno trebalo napisati za tus u rh jer je pisalo detaljno objasni pa sad..
i samo provjere radi rezultati su na webu sutra u 20h?
a koji je odgovor na to pitanje koje su organizacije u tus-u, i kako je to u rh ustrojeno? :mellow:

wooya

koliko 0 smijemo imati, 3 ili 4? i kolki je ukupan broj bodova ak netko zna?
maksimalan broj bodova ti je 20 s tim da moras imat minimalno 8 bodova,ali ne smijes imat vise od 4 nule kolko god da bodova imala

enna

Jel se neko sjeca grupe B,bilo je neko pitanje o upr.organizacijama u sklopu ministarstva...ne znam sto je trebalo odgovorit zna neko?

maya_21

Isto kao i kod nauke. Ukupno ima 20 bodova. Za prolaz moras skupiti najmanje 8 bodova ali ne vise od 4 nule. Znaci 4 nule smijes imati ali ne 5.
Ja sam iz eupa imala 4 nula i pala,a prije sam isto imala informaciju da se može 5 nula imat.da potvrdim davput sam imala 4 nule,treci put prošla:)

Jel se neko sjeca grupe B,bilo je neko pitanje o upr.organizacijama u sklopu ministarstva...ne znam sto je trebalo odgovorit zna neko?
Bilo je pitanje koje su upravne organizacije u sklopu ministarstva i koje poslove obavljaju?!(tak otprilike)

Vremena ima dosta ako super nabubaš podjele,odnosno ako ti se potrefi da budu baš one koje super znaš a i to onda hijeroglifima napišeš jer se bojiš da ne buš ostalo stigo napisat:):):)

monii

Ja sam iz eupa imala 4 nula i pala,a prije sam isto imala informaciju da se može 5 nula imat.da potvrdim davput sam imala 4 nule,treci put prošla:)

Ma da? Bas grozno...
ali ja sam kod nauke imala 4 nule i prosla, i zadnji put kod drzavne 4 nule i taman 8 bodova (ali sam onda pala na usmenom... - dzinicka) Kakvi su im to kriteriji koji se stalno mijenjaju?

maya_21

Ma da? Bas grozno...
ali ja sam kod nauke imala 4 nule i prosla, i zadnji put kod drzavne 4 nule i taman 8 bodova (ali sam onda pala na usmenom... - dzinicka) Kakvi su im to kriteriji koji se stalno mijenjaju?

Baš bezveze,mene su dvaput te 4 nule snašle kod Lalićke(ona mi je inače super) al ne znam kaj bi rekla tko je tu lud,išla sam na uvid i mogla mi je dat prolaz tj maknut jednu nulu al nije,nisam se htjela svađat:)pala si usmeni a čula sam svašta za tu Dzinicku,ma tolko se namučiš s pismenim pa te rusi na usmenom ma grozno:)

mrvi89

pise ti u zakonu o ustanovama čl. 6.:
javna ustanova osniva se za obavljanje djelatnosti ili dijela djelatnosti clanka 1. stavka 2. (zdravstvo, obrazovanje, soc skrb...) ako je zakonom odredeno da se obavlja kao javna sluzba. javna sluzba moze se osnovati i za obavljanje djelatnosti ili dijela djelatnosti koja nije odredena kao javna sluzba ako se one obavljaju na nacin i pod uvijetima koji su propisani za javnu sluzbu.
jos ti je razlika u tome ko ih osniva...
ustanovu osniva domaca i strana, fizicka ili pravna osoba...
a javnu ustanovu osniva
RH, opcine, gradovi , jedinice lokalne samouprave...itd i samo domaca...ne strana ...fizicka ili pravna osoba..:)

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks