Hvala ti! Sutra imam usmeni i nadam se da ce bit prolaz

Imam jos pitanje na koje nisam nasla odgovor pa ako znas mozda broj stranice u knjizi ili nesto, pomogao bi mi

ovo pitanje: Zašto je doprinos parafiskalni element?
:blushed:
PARAFISKALNA DAVANJA
Parafiskalni prihodi ili parafiskaliteti, davanja slična fiskalnim još su uvijek nov pojam u
financijskoj znanosti, iako su se pojavi za vrijeme Drugog svjetskog rata i još nisu našli svoje
mjesto, niti u financijskoj teoriji, niti praksi pojedinih zemalja. Parafiskalna davanja postoje uz
fiskalitet države- ona su sporedni fiskalitet, a imaju gotovo iste ekonomske učinke kao i ubiranje
poreza. Premda postoje znatne razlike u teoriji o tome koje karakteristike treba imati neki
financijski instrument da bi mogao biti uvršten među parafiskalna davanja, prevladava stajalište da
ta davanja trebaju imati ova obilježja:
• destinirani su prihod tj. namjena trošenja parafiskalnih davanja unaprijed je utvrđena;
• obveze plaćanja parafiskalnih davanja nije utvrđena propisima državnog organa;
• ona ne ulaze u budžet države, nego se javljaju kao prihod posebnih javnopravnih tijela;
• obveza plaćanja parafisklanih davanja tereti određeni krug korisnika koji su povezani nekim
zajedničkim ekonomskim, socijalnim i drugim interesom;
Ako promatramo ostale prihode, parafisklana davanja po svojim su karakteristikama mnogo bliže
doprinosima, nego porezima, pa su u financijskoj literaturi vrlo često neki doprinosi svrstani u
parafiskalna davanja. (najčešće su to davanja koja se javljaju pod nazivom doprinosa, a čiju obvezu
plaćanja ne utvrđuje država, već neko drugo tijelo na osnovi zakonskih ovlasti, npr. doprinos
raznim komorama).
Evo ovo sam našla pa ak će pomoć