AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Lokalna samouprava

nikky

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
e da jos jedna sitnica koja bi mogla ubuduce pomoci ljudima...neka cura je pitala Skaricu da zasto imamo tako malo vremena za tako opsirna pitanja?Ugl,rekao joj je da je to zato sto svako misli samo na sebe i niko se nije potrudio predloziti da se poveca vrijeme ispita.A kad bi se dao prijedlog za to vjerojatno bi se udovoljilo::luxhello: .Eto ako neko nesto zna o tome di i kako to isposlovati neka se javi...btw danasnji pismeni je bio veoma zahtjevan i po meni tezak.:sad:
Ta "sitnica" se već godinama na njihovoj katedri gura pod tepih, dovodi ljude za tren oka u neizvjesne situacije, tj.pred komisiju... Nije istina da se ništa nije tražilo, Koprića je nekolicina studenata (ne znam radi li se o vijeću) našeg lijepog fakulteta tražila da produži ispit barem 5 minuta ali svi su se slatko nasmijali na taj prijedlog :angry: Osobno nisam imala nikakvih poteškoća s njihovom katedrom sve dok nisam izašla 5 puta na ULJP, nadam se da me neće zadesiti ista "sudbina" i sa Lokalnom, jer ipak mi je ovo zadnji ispit pred diplomski... Današnji ispit : sva pitanja su bila tako koncipirana da je na njih mogao u 30 min odgovoriti netko sa nadnaravnim sposobnostima :shocked: tako sam tako blizu a opet taaakooo dalekooo! :sad:

ŽELJKA

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
e to nisam znala...:dry:jos sam se ponadala kako su uljudni i izlaze u susret...fak,opet sam se prevarila...taj uljp je gadan,i ja sam se mucila.A sto se tice danas lokalne potpuno se slazem da je bilo nemoguce sve ono napisati.I mene muci ista situacija,diplomski i ovo cudo od ispita...ajde mozda nam se i posreci pa uspijemo jednog dana...:unsure:

Sretno svima u iscekivanju cetvrtka...

maja21

oni koji su prošli, iz čega ste učili, zakoni plus koja skripta ili??
ZAKONI SA KATEDRE UPRAVNE ZNANOSTI,PROPISI-PROČIŠĆEN TEKST,KOPRIĆEVA SKRIPTA + PARALELNO SKRIPTA LOLLY(npr.tamo ima dobre i loše strane povezivanja i suradnje,dok kod Koprića nema,varijante za loše strane opće klauzule i enumeracije itd...),skripta anchi(tamo je dosta stvari iz knjige,osim -npr.Dokumenti regionalizacije +godiine itd... ),ugl.pitanja se definitivno ponavljaju ali treba na usmenom dosta mislit svojom glavom,a ne bubetat napamet,jer traže detalje.

SAVJET=====UCI OVO STO SAM NABROJALA+ IZ KNJIGE IMAS PITANJA KOJA SE NA FORUMU PONAVLJAJU I NJIH NAUČI I TO JE TO,USPJEH ZAGARANTIRAN!!!:)

ŽELJKA

jel mi moze netko reci koliko je potrebno da se spremi ovaj ispit??
hvala!
ovisi od osobe ali mislim da je 2 tj dovoljno.Svaki dan po malo i prodji si malo ova pitanja s foruma jer se cesto ponavljaju...ugl nema velike mudrosti,sjest i bubat...i naravno nadat se da ce te potrefit laganija pitanja jer ih znaaaaju i zapaprit...:FIREdevil:

zvrka

Pitanja kod prof.Đulabića danas:
- 4 kategorije europskih zemalja s obzirom na lok. samoupravu (s obzirom na pretežni oblik integracije)
- regionalizam, dokumenti
- veliki gradovi, u kojim poslovima se razlikuju sa normalnim gradovima
- monotipska i politipska struktura
- predstavnicko tijelo, funkcije
- faktori koji uvjetuju teritorijalnu podjelu (prirodni, sociološki, vremenski, urbanizacija... - iz Koprićeve knjige)

zvrka

kaj si prosla ? meni je rusio
nemoj me zezat?! ne mogu vjerovat! kolegica i ja smo prošle, imala 13, a ona 12 bodova na ispitu i ovo su bila sva pitanja, svakoj je postavio 3. kaj je tebe pitao?

mateja

ma ja sam imala 8 bodova tak da je bio ono ili znas sve ili ajd bok ...faktori za teritorijalnu podjelu ,izvrsni sloj i upravne tijela u lokalnoj samoupavi

patti

može mi netko odgovoriti koji je kod nas tip izvršnog sloja i koji tip suradnje vrijedi prema zakonu o područ. i lok sam.?
hvala unaprijed

laminat

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
4 STUPNJA INTEGRACIJE LOKALNIH SLUŽBI

1) zemlje u kojima je lokalna samouprava organizirana u jednom stupnju - Lux,Švi,Fin,Austrija,Isl

2) zemlje sa mješovitim sustavom LS-e (jedan i dva stupnja) - Njem,Bel,SAD,Kan,VB,Irska

3) zemlje sa LS-om u 2 stupnja - Šve,Dan,Nor,Niz,Por,Grč,NZ,Jap

4) Ls u 3 stupnja - Fra,Ita,Špa

Mare89

1. a) Defincija lokalne samouprave prema Europskoj povelji?
Koje koncepcije sadrži?
b) Kako povelja regulira zaštitu granica lokalnih jedinica?

2. a) Objasni preneseni djelokrug?
b) Koje su tehnike prenesenog djelokruga?
Koja se primjenjuje u RH(detaljno objasni)?

3. a) Oblici neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju na lokalnoj
razini u svijetu?
b) Oblici neposrednog sudjelovanja građana u lokalnim poslovima?

4. a) Kada se raspisuje referendum o razrješenju načelnika, gradonačelnika, župana? Tko ga raspisuje, na čiji prijedlog?
b) Koje su pretpostavke da bi bio valjan, koja ograničenja?

5. a) Nadzor ustavnosti i zakonitosti općih akata?
B) Pravna zaštita kod pojedinačnih akata?

Formulacija samih pitanja možda nije identična onoj na današnjem ispitu, ali to je u principu to :wink5:

patti

to je to što je Mare napisala i svaka čast na pamćenju
meni je sve ishlapilo u trenutku kad sam izašla:)

može mi netko napisati što je/bi odgovorio o onom kako je kod nas uređeno prenošenje poslova s drž. upr. na samoupr., mislim oke zakonom i što još
tenks!

zvrka

to je to što je Mare napisala i svaka čast na pamćenju
meni je sve ishlapilo u trenutku kad sam izašla:)

može mi netko napisati što je/bi odgovorio o onom kako je kod nas uređeno prenošenje poslova s drž. upr. na samoupr., mislim oke zakonom i što još
tenks!
Tehnike prenošenja poslova drž. uprave na lok. jed.
1. zakon ( volja središnje vlasti )
2. administrativni ugovor središnje vlasti i lok. samoup. jedin.
( problemi koordinacije, fragmentacija, slaba pozicija pojedine lok.jed. )
3. sporazum središnje vlasti i udruge lok. samoup. jedinica

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks