AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Nauka o javnoj upravi I.

Maree

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Ja sam bila B grupa i napisati ću pitanja koliko se sjećam

1. a) zašto za upravljanje kažemo da je centripetalna snaga u upravi
b)kontinuitet

2. je bilo nešto o vertikalnoj diferencijaciji i pod a i b

3. a)nešto o javnosti uprave
b) zašto između uprave i tiska postoji određena napetost

4. a) negativne posljedice nakon koncentracije u 20.st. (to je u skritpi strana 22)
b) isto nešto o novoj dekoncentraciji

5. a) zašto je fus koherentiniji
b) isto nešto iz fusa, ne sjećam se šta..

Ja realno mislim da bi ispit treba trajati bar 15 min duže, jer ne stigneš razmisliti o pitanju, a kamoli napisati o nekom nešto više.. 35 min je poprilično malo.

pravnik5

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Jel mi može netko objasniti na koji način se pišu odgovori u ispitu? Znači imam npr. 1 pitanje pod a i b, i sada pišem a sve što ide za njega i b isto tako?
da

A grupa, rok 18.2

1.usporedi funkcionalne i organizacijska djelovanja uprave. (tak nest)
1. kada se javlja prva uprava sa profesionalcima i kaj joj prethodi
2.parkinsonov zakon
2.kako globalizacija utjece na suverenost drzava
3.nekaj za konc i dekon, nemrem se sjetit :/
4.razlika izmedu korisnika i potrosaca javnih usluga
4.antagonizmi izmedju fusa i tusa
5.nacelo odgovornosti uprave i objasnit svaki
5. nemrem se sjetit :/
uglavnom, dostaa tesko :/

Kozina76

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Jel mi može netko objasniti na koji način se pišu odgovori u ispitu? Znači imam npr. 1 pitanje pod a i b, i sada pišem a sve što ide za njega i b isto tako?
Moraš dobro čitati pitanje, ako te pita nabroji i objasni moraš znači sve napisati, a ako traži nabroji samo nabrajaš.
Kod pitanja što je npr. homogeni kolegij i navedi primjer, odgoraraš "da su tu uloge svih članova formalnopravno izjednačene npr. upravno vijeće na fakultetu".

Bumblebee

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Ja sam bila A grupa i napisala sam sva pitanja,skoro mi je falilo papira i nisam prosla. Koju Bog oni traze?! U utorak je uvid i strah me kaj cu joj napravit kad dodem tamo.

barbarabar

Svaki put kod pada sam mislila da mi test nisu niti pogledati jer mi je bilo neshvatljivo da od tolko toga napisanog ja nemam bodova za prolaz. Ovaj rok sam napisala najmanje što sam mogla i prošla sam. Koliko sam shvatila bitno je napisati kratko, jsano i naravno točno ono što se traži. Ne moraju biti sve starnice ispunjene.

Ja sam bila A grupa i napisala sam sva pitanja,skoro mi je falilo papira i nisam prosla. Koju Bog oni traze?! U utorak je uvid i strah me kaj cu joj napravit kad dodem tamo.
Trebaš odgovoriti točno ono što te pita. Ako te pita npr. koja je razlika između korisnika i potrošaća trebaš odgovoriti samo s jednom ili dvije rečenice. Ja bi na ovakvo ili neko drugo slično pitanje prije odgovorilla na cijeloj jednoj stranici a nebi dobila niti jednog boda. Nema potrebe pisati sve te silne karakteristike korisnika pa karakteristike potrošaća pa da oni na kraju traže koja je razlika. Jer na kraju krajeva pitanje je bilo koja je razlika, a ne koje su karakteristike. Nadam se da sam pomogla. Ja sam se mučila sa Naukom dugi niz godina :hm:

pravnik5

znam kako ti je!! mene je sve opce strah ici na sljedeci rok .. sve sam znala i nisam prosla

pravnik5

jel mi moze ko, molim vas, od starijih godina objasniti kako da napisem taj ispit?! jel moram opsirnije odgovarat ili bas ono kaj se od mene trazi?

headred

Kod načela odgovornosti uprave, nisu mi jasne kazneno-disciplinska, politička i materijalna odgovornost. Mi može to netko pojasnit?

martinatt

jel mi moze ko, molim vas, od starijih godina objasniti kako da napisem taj ispit?! jel moram opsirnije odgovarat ili bas ono kaj se od mene trazi?
napisi tocno sta te se trazi,ni vise ni manje od toga najbolje bi bilo da pises sto slicnije kako pise U knjizi (tako dobivas puno bodova ili je bar kod mene bio tako slucaj) I idi na konzultacije,mozes tamo trazit probni test I da te usmeno ispituju :)

tina0912

najbolje ti je učit iz knjige, a po skripti možeš ponavljati. knjiga ima oko 80 stranica za naučit, tak da ti to nebi trebao bit problem :)

bihter

Može li mi itko reći koliko je važna ona prva lekcija iz Blaževićeve knjige ono Različita shvaćanja o državi i upravi. Da li se nekome to potrefilo na ispitu? Naravno oni koji su izlazili na ispit. Meni je muka čim vidim te sve povjesničare ili što su već, jedva sam čekala da se riješim politologije samo radi toga.

pravnik5

Može li mi itko reći koliko je važna ona prva lekcija iz Blaževićeve knjige ono Različita shvaćanja o državi i upravi. Da li se nekome to potrefilo na ispitu? Naravno oni koji su izlazili na ispit. Meni je muka čim vidim te sve povjesničare ili što su već, jedva sam čekala da se riješim politologije samo radi toga.
ja sam isla na ovaj rok u 2. mj i nije bilo :)

Ruzica123

Moze li mi netko molim vas napisat kako se tocno zove knjiga iz koje treba ucit za ispit? Sta sve tocno treba znat i koliko vremenski treba da se nauci? Mislim ic na ovaj rok 8.4
Hvala puno

marina24

Literatura:

Blažević, R. (2010) Upravna znanost. Zagreb: Društveno veleučilište. Stranice: 1-57, 194-202
Javna uprava: Nastavni materijali (2006). Zagreb: Društveno veleučilište u Zagrebu, Pravni fakultet u Zagrebu.

E. Pusić: Upravni sustavi – str. 3-6
I. Koprić: Građani i uprava – str. 19-23
E. Pusić: Odnos građana i uprave – str. 25-33
E. Pusić: Odnos uprave i vlasti – strukturna rješenja – str. 37-43

Po mojoj procjeni mjesec dana kvalitetnog ucenja je dovoljno da se polozi, sve je manje- vise bitno. Pokusaj uciti s razumijevanjem jer ce ti tako biti puno lakse :)

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks