AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Obiteljsko pravo s matičarstvom

Sanjek

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Čula sam da skripta od 39 strana ima sitnih grešaka jer se zakon izmijenio i te dijelove upravo pitaju na ispitu. Ima li neka dobra duša da napomene koje su to.. =)?
hvala
Jedna greška ti je kod bračnih smetnji i to pod krvnim srodstvom, piše da je 4. stupanj pobočne loze uklonjiva bračna smetnja, ali nije, krvno srodstvo je uvijek neuklonjiva bračna smetnja. To me profesorica Majstorović ispravila.

Što se općenito ispita tiče, položila sam sad na ovom zadnjem roku kod prof. Majstorović, super atmosfera na ispitu, profesorici sve pohvale, pita konkretna pitanja, eventualno par podpitanja i nije škrta s dobrim ocjenama. Ja sam dobila 4. Učila sam po skripti od 39 stranica (smatram da je skripta dobra), pročitala zakone i ponavljala po pitanjima. Gradivo se lako pamti i jednostavno je tako da ne treba puno vremena za pripremit ovaj ispit.

Marinica

Čula sam da skripta od 39 strana ima sitnih grešaka jer se zakon izmijenio i te dijelove upravo pitaju na ispitu. Ima li neka dobra duša da napomene koje su to.. =)?
hvala
i posvojenje je krivo
pogledaj u zakon

blabla

hej, jel se kod temeljnog i naknadnog upisa u državne matice mora baš sve točno znati??
šta ak fulam pa kažem da se npr.treba ime, prezime i prebivalište matičara, a prebivalište netreba...:D

Marinica

hej, jel se kod temeljnog i naknadnog upisa u državne matice mora baš sve točno znati??
šta ak fulam pa kažem da se npr.treba ime, prezime i prebivalište matičara, a prebivalište netreba...:D
mislim da tiu to neće uzet za neku veliku grašku
to su sitnice. bar po meni

Sanjek

Ma nije ti to tak bitno, nemoj se zamarati takvim sitnicama, mene je pitala državne matice, ali to uopće nije ni spomenula, ako te to i pita mislim da će eventualno tražit za maticu vjenčanih. Bitnije ti je kako se vode (izvornik, parica...)

blabla

:)

opet pitanje, dali je nesposobnost za rasuđivanje uklonjiva ili neuklonjiva bračna smetnja??
naime, na predavanju nam je bilo rečeno da je neuklonjiva (za razliku od lišavanja poslovne sposobnosti), a u knjizi piše da je ipak, iznimno, uklonjiva...:s

i sa kojim vjerskim zajednicama RH ima uređene pravne odnose? :D

archi

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Pozdrav,
jel bi mi mogao netko reći koliko stranica ima knjiga iz obiteljskog? Jel nam treba samo ta knjiga i zakon ili još nešto?

Vidim da pišete da je skripta ok, ali me nekako strah jer si ne mogu priuštiti pad sad u 7. mjesecu.. Ako odlučim učiti iz skripte, znači ona je fakat dovoljna za prolaz?

Sorry, ako je već negdje odgovoreno ovo za literaturu, ali tražila sam i nisam uspjela naći...

Ako netko ima kakvih savjeta za ovaj ispit, bila bih mu zahvalna... ;)
Puno hvala unaprijed!!!

blabla

Pozdrav,
jel bi mi mogao netko reći koliko stranica ima knjiga iz obiteljskog? Jel nam treba samo ta knjiga i zakon ili još nešto?

Vidim da pišete da je skripta ok, ali me nekako strah jer si ne mogu priuštiti pad sad u 7. mjesecu.. Ako odlučim učiti iz skripte, znači ona je fakat dovoljna za prolaz?

Sorry, ako je već negdje odgovoreno ovo za literaturu, ali tražila sam i nisam uspjela naći...

Puno hvala unaprijed!!!
knjiga ti ima 170 stranica (s tim da je posvojenje ili skrbništvo krivo tj.zastarjelo, zaboravih koji točno:crazy:- pa to možeš iz obiteljskog zakona), lako je čitljiva i pamtljiva, uz to treba ti i zakon o osobnom imenu i zakon o državnim maticama-koji nisu veliki zakoni, imaju po par članaka:)

a možeš naučiti skriptu, pa par dana čitaj knjigu kako bi ti stvari bile jasnije i sve došlo na mjesto:laughing:

vidimo se u 7.mj:wink5:

EDIT: posvojenje je staro :)

Jadranka15

Ispitna pitanja iz obiteljskog prava s matičarstvom, možda će nekome koristiti
Prof. Milas Klarić
1.što je posvojenje?
2. što je aktivna adoptivna sposobnost?
3. što je pasivna adoptivna sposobnost?
4. dobne granice za posvojenje ( pravila i iznimke) ?
5. mogu li strani državljani posvojiti dijete?
6. posvojenje djeteta maloljetnog roditelja?
7. pristanak na posvojenje?
8. postupak posvojenja? ( tko pokreće, provodi...)
9. znaenje i sadržaj mišljenja za posvojenje?
10. sadržaj izreke za posvojenje?
11. u kojem je trenutku posvojenje zasnovano?
12. učinci posvojenja?
13. zaštita privatnosti u postupku posvojenja?
14. koje su mjere za zaštit djeteta?
15. tko su ovlaštenici za pokretanje parnice za razvod braka i kojim podnescima to čine?
16 objasni pojam prestanka bračne zajednice?
17. objasni pojam poremećenih bračnih odnosa?
18. kada će sud razvesti brak ?
19. koje su uklonjive a koje neuklonjive bračne smetnje?

prof. Majstorović pitala na prošlom roku:
-povijest matičarstva
-pasivna adoptivna sposobnost
-mjere za zaštitu djece
-tužbe za postojanje braka i ko podiže te tužbe, tj ko ima pravo
-kada matičar odgovara materijalno
-ko može biti skrbnik
-brak, sklapanje
-Konvencija za zaštitu djece, koja prava sadrži, zašto je bitna
-postupak posvojenja,

Pitanja:
-pravni izvori
-državne matice, šta se upisuje i šta su
-bračno pravo, pojam braka čl 5
-oblik sklapanja braka (vjerski, građanski)
-koje su ovlasti matičara
-podjela pretpostavki za sklapanje braka, za postojanje i valjanost-razlike
-koje su osnove prestanka braka
-koji su učinci braka;nabrojati
-bračni sporovi (ima ih tri)
-poništaj braka
-koje su uklonjive a koje neuklonjive bračne smetnje
-posredovanje pri razvodu braka
-utvrđivanje majčinstva i očinstva, priznanje, osporavanje
-postupak posvojenja, koliko postoji vrsta posvojenja, kada dijete mora dati pristanak i što je sa upisom u matice, da li se posvojenje upisuje u matice
-skrbništvo; vrste skrbništva (3), ko može biti skrbnik, kada prestaje skrbništvo, a kada dužnost skrbnika (to je razlika)
-razlika roditeljske skrbi za punoljetne osobe i skrbništva za punoljetne osobe
( roditelji ne moraju davati izvješća svakih 6 mjeseci a skrbnici moraju)
-matičarstvo- što su izvadci, a što potvrde
-ko ima pravo uvida u državne matice, a ko u spise
-ko ima pravo tražiti izvadak

Sanjek

Pozdrav,

Puno hvala unaprijed!!!
Prođi skriptu i pitanja i prolaz ti je zagarntiran i to s lijepom ocjenom. Zakone pročitaj i to je dovoljno.

archi

Puno hvala još jednom svima! Učit ću onda samo po skripti i još malo po zakonima, pa šta bude.. ;) Jedini mi je problem što nisam stigla prijaviti ispit zbog posla.. Pa ako mi ne budu htjeli uzeti prijavnicu u ponedjeljak, uzalud mi sve to.. ;(

Jadranka15

Dobar dan dragi forumaši, ja sam taj ispit položila prije godinu dana i našla sam pitanja koja su bila na roku - tj. na ispitu kod prof.Milas Klarić - slijedi, pa možda nekome pomogne

Ispitna pitanja -11.05.2009. u 8 sati – pita mr.sc.Ivana Milas Klarić

Koje su pretpostavke za postojanje braka, što ako nije ispunjena jedna od pretpostavki za postojanje braka?
Ako nisu postojali pravni učinci za valjanost braka?
Tužba za poništaj braka
Što je to poništaj i kada dolazi do poništaja
Što je to posvojenje
Što je sadržaj izreke posvojenja
Naknadni upis u maticu rođenih?
Predstavka za rješenje poslovne sposobnosti
Postupak za lišenje poslovne sposobnosti
Sve što znate o poslovnoj sposobnosti
Rješenje poslovne sposobnosti
Postupak posredovanja prije razvoda
Pravne posljedice bračne zajednice
Koje su pravne posljedice prestanka braka
Skrbnik za poseban slučaj
Razlika između potvrde i izvadka
Ovlasti i dužnosti matičara
Kaznena odgovornost matičara
Povijesti matičarstva (ordonanse)
Dužnosti matičara u kojem obliku žele sklopiti brak
U građanskom obliku i
Vjerskom obliku
Kod kojeg matičara se može sklopiti brak
Koji je to matičar nadležan za prijavu braka
Koje se isprave mogu izdati temeljem državni matica
Razlike između izvatka i potvrde
Promjena osobnog imena
Razvod braka
Pravne posljedice razvoda braka
Mjere za osobne interese djeteta
Blaže mjere interese djeteta
Nadzor na roditeljskom skrbi
Mjere oduzimanja roditeljske skrbi
Tko izriče tu mjeru
Aktivna adoptivna sposobnost
Posvojitelj može biti osoba koja nije u braku
Pravne posljedice posvojitelja
Što je to roditeljska skrb
Temeljni dokument za zaštitu prava djeteta (Konvencija o pravima djeteta 1989)
Razlika između dosadašnjih dokumenata u svezi prava djeteta
Utvrđivanje očinstva
Kada se najčešće utvrđuje očinstvo
Sudski postupak za utvrđivanje očinstva
Što je središnji dio tog postupka?
Ovlasti suda za medicinsko vještačenje
Pravna posljedica sudske presude, ako je otac djeteta (uzdržavanje, alimentacija)
Koji je drugi sadržaj roditeljske skrbi
Mjere za zaštitu imovinskih prava djeteta
Materijalna odgovornost matičara (za štetu)
Uloga matičara u postupku porijekla djeteta
Kome se neće dozvoliti promjena osobnog imena
Razvod braka – sve o razvodu
Koje su pravne posljedice razvoda braka
Što je posvojenje
Mišljenje podobnosti za posvojenje
Koji je centar nadležan za posvojenje
Da li se posvojitelji upisuju kao roditelji, kadkada se ne mogu upisati, o čemu to ovisi
Mjere nadzora u vezi roditeljske skrbi
Mjere upozorenja u vezi roditeljske skrbi
Mjere oduzimanja prava da roditelj živi sa svojim djetetom
Mjera nadzora u vezi oduzimanja roditeljske skrbi (voditelj mjere nadzora)
(Koliko može trajat, koji je smisao te mjere
Koja je uvjetovana mjera u vezi roditeljske skrbi
Kada će se djetetu imenovati skrbnik za poseban slučaj
Mjere za oduzimanje prava da odgaja djece i da se...
Mjere za oduzimanje prava ako roditelj zanemaruje odgoj djeteta
Pravna posljedica
Poništaj braka
Postupak
Nadležnost

Pretpostavke na strani posvojitelja (aktivna adoptivna sposobnost).
Pretpostavke na strani posvojčeta (pasivna adoptivna sposobnost)

Evo neke od mjera koje su važne za ispit, slijedi

MJERE NADZORA NAD RODITELJSKOM SKRBI (čl.110.Obz)

U nadležnosti je CSS da izrekne nadzor nad ostvarivanjem roditeljske skrbi (čl.110.Obz) da
bi se zaštitili osobni interesi djeteta. Radi se o preventivnoj mjeri jer dobrobit djeteta nije ugrožena u tolikoj mjeri da dovodi u opasnost pravilno odrastanje djeteta. U odnosu na mjeru upozorenja na pogreške i propuste u roditeljskoj skrbi, ova mjera omogućava nešto intenzivniji utjecaj na ponašanje roditelja:

Tri su zakonske pretpostavke za izricanje ove mjere:
1. riječ je o viševrsnim pogreškama i propustima roditelja u skrbi za dijete:
2. riječ je o učestalim pogreškama i propustima roditelja u skrbi za dijete;
3. roditeljima je potrebna pomoć u odgoju djeteta

Viševrsnost pogreškama i propusta govori o istodobnom postojanju različitih negativnih odgojnih okolnosti na strani roditelja, a učestalost znači da se neki pojedinačno i skupno javljaju često. Potreba posebne pomoći roditeljima u odgoju djece pretpostavka je koja podrazumijeva nepostojanje potrebnih odgojnih snaga i mogućnosti na strani roditelja (npr.duševna bolest ili zaostalost roditelja);

Centar za socijalnu skrb odredit će nadzor nad izvršavanjem roditeljske skrbi
 kad su pogreške i propusti u skrbi o djetetu viševrsni ili učestali ili kad je roditeljima
potrebna posebna pomoć u odgoju djeteta;

 program nadzora nad roditeljima i djetetom, te imenovati osobu koja će program voditi (voditelj programa);

 Program nadzora može sadržavati upućivanje djeteta u dom za djecu u poludnevni ili dnevni smještaj, upućivanje roditelja i djeteta u zdravstvene i druge ustanove radi liječenja i druge stručne pomoći;

 Nadzor se određuje u najkraćem trajanju od šest mjeseci. Osoba koja provodi
program nadzora podnosi centru za socijalnu skrb izvješće najmanje jedanput u dva
mjeseca, a na zahtjev centra za socijalnu skrb i češće.

 Osoba koja provodi nadzor nad roditeljskom skrbi mora ispunjavati pretpostavke
za skrbnika, a ne može biti srodnik u ravnoj lozi ni pobočnoj do drugog stupnja

 Osoba koja provodi nadzor nad roditeljskom skrbi ima pravo na mjesečnu naknadu
kao i naknadu opravdanih troškova na teret sredstava socijalne skrbi.
Službenik centra za socijalnu skrb ima pravo na mjesečnu naknadu kad nadzor
nad ostvarivanjem roditeljske skrbi, uz posebno odobrenje ravnatelja, provodi izvan
uredovnog vremena.

Nadzor se određuje u najkraćem trajanju od 6 mjeseci, jer se smatra da je to vrijeme koje
je potrebno da se naprave pomaci u kvaliteti obiteljskih odnosa, odnosno u ispunjavanju
roditeljske skrbi. Osoba koja provodi program dužna je podnositi izvješće u kojima se
prati tijek nadzora i ostvarivanje ciljeva koji bi trebali pomoći da se prebrode teškoće koje
su dovele do izricanja mjere.

MJERE ZA ZAŠTITU OSOBNIH PRAVA DJECE

Temelji se na Konvenciji o pravima djeteta koja je donesena 20.studenog 1989. godine na Generalnoj skupštini UN, a sadrži univerzalne standarde koje država stranka Konvencije mora jamčiti svakom djetetu.

U Konvenciji se govori o:
Obvezama odraslih u odnosu prema djetetu
Obvezama brojnih društvenih čimbenika glede zaštite djeteta

To je prvi dokument kojemu se djetetu pristupa kao subjektu s pravima, a ne samo kao osobi koja treba posebnu zaštitu, za razliku od Deklaracije o pravima djeteta (1959) koja ima moralnu snagu, dok Konvencija o pravima djeteta je pravni akt koji ima snagu zakona i obvezuje stranke na pridržavanje njezinih odredaba, te uključuje pravo nadziranja primjene u državama koje su je prihvatile i ratificirale.

Konvencija o pravima djeteta je pravni akt – koji ima snagu zakona i obvezuje
stranke na pridržavanje njezinih odredaba te uključuje pravo nadziranja primjene u državama koje su ju prihvatile i ratificirale.

Konvencija je jedinstvena jer je:
• Sveobuhvatna i jedina osigurava građanska, politička, ekonomska, socijalna i
kulturna prava djece;

• Univerzalna te se primjenjuje na svu djecu, u svim situacijama, u gotovo cijeloj
zajednici naroda;

• Bezuvjetna te zahtijeva i od vlada sa slabijim izvorima sredstava da poduzmu
aktivnosti vezane uz zaštitu prava djeteta;

• Holistička, što znači da zagovara gledište da su sva prava temeljna, nedjeljiva,
međusobno ovisna i jednako važna.

Odbor za prava djeteta UN-a identificirao je četiri opća načela na kojima se temelje
sva prava sadržana u Konvenciji o pravima djeteta:

• Načelo nediskriminacije prema kojemu djeca ne smiju trpjeti diskriminaciju
“neovisno o rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom mišljenju,
nacionalnom, etničkom ili društvenom podrijetlu, vlasništvu, teškoćama u razvoju,
rođenju ili drugom statusu djeteta, njegovih roditelja ili zakonskih skrbnika”.

• Djeca imaju pravo na život i razvoj u svim vidovima života, uključivši tjelesni,
emotivni, psihosocijalni, kognitivni, društveni i kulturni.

• Pri donošenju svih odluka ili izvršenju postupaka koji utječu na dijete, ili na djecu
kao skupinu, najvažnija mora biti dobrobit djeteta. To se odnosi kako na odluke koje
donose vladina, upravna ili zakonodavna tijela, tako i na odluke koje donosi obitelj.

• Djeci se mora omogućiti da aktivno sudjeluju u rješavanju svih pitanja koja utječu
na njihov život i dopustiti im slobodu izražavanja mišljenja. Ona imaju pravo izreći
svoja gledišta koja se moraju ozbiljno uzeti u obzir.

Konvencija o pravima djeteta sadrži 54 članka. U Preambuli Konvencije objašnjavaju
se pozadina i razlozi donošenja tog dokumenta:

S obzirom na vrste prava na koje se odnose, članci Konvencije mogu se razvrstati na
sljedeći način:

Prava preživljavanja
Uključuju one članke Konvencije koji osiguravaju djetetu zadovoljavanje temeljnih
potreba za njegovu opstojnost. To su primjerice: pravo na život, pravo na
odgovarajući životni standard, pravo na prehranu, pravo na smještaj, pravo na
zdravstvenu pomoć.

Razvojna prava
Uključuju one članke Konvencije koji osiguravaju djetetu najbolji mogući razvoj. To
su primjerice: pravo na obrazovanje, pravo na igru, pravo na slobodno vrijeme, pravo
na kulturne aktivnosti, pravo na informiranje, pravo na slobodu misli i izražavanja
(vjere).

Zaštitna prava
Uključuju one članke Konvencije koji osiguravaju zaštitu djeteta. To su primjerice:
prava na zaštitu od zlouporabe, zapostavljanja i izrabljivanja, na zabranu dječjeg rada,
zaštitu od droga, alkohola, duhana, na zaštitu djece izbjeglica, djece u oružanim
sukobima, djece u zatvorima.

Prava sudjelovanja
Uključuju one članke koji omogućuju djetetu aktivno sudjelovanje u svojem okružju,
regionalnom / nacionalnom / svjetskom, koja ga pripremaju za aktivnog građanina u
budućnosti. To su primjerice: pravo na slobodno izražavanje svojih misli i pravo na
udruživanje.

Jadranka15

Do sada je uvijek bilo u ponedeljak u 8 kod prof.Milas Klarić, jer je rečeno nama na predavaju da je ona ranoranioc

meri-ca

zna tko odgovore na sadržaj izreke posvojenja, primopredaja skrbničke dužnosti i koje su mjere za zaštitu osobnih i imovinskih prava djeteta??

ana89

Kakva je Milas Klarić na usmenom? je li pita detalje ili osnovno?
Jel zna tko odgovor na pitanje: drugi sadržaj roditeljske skrbi?

hvala =)

mateja19

prof.Milas je stvarno ok.atmosfera je jako ugodna i smirena.ne pita ništa komplicirano...ja sam učila iz skripte i malo pročitala zakon i dobila 4.meni najugodniji ispit.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks