AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Obiteljsko pravo s matičarstvom

anita1989

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
molila bih da mi netko objasni konvalidaciju braka, jer to čitam u knjizi i ne kužim.. :dry::confused2:

wooya

pa stavili su odma nakon 2 dana :D
ahahaha,ok,hvala:tongue2:

dal mi može netko odgovorit na ova pitanja:
1. mjere zaštite osobnih prava djeteta
2. razlika između braka i bračne zajednice
3. o Konvenciji općenito(tko ju je donio,zašto,zašto je važna i sl.)
4. 3 bračna spora(znam da su poništaj i razvod,al neznam koji je treći)
5. tko donosi rješenje o lišavanju poslovne sposobnosti,po čijem nalogu,...

hvala puno!!

anita1989

kolege, molila bih pomoć oko :
1. konvalidacija braka?
2. učinci (posljedice) razvoda braka?

mjere za zaštitu osobnih prava djeteta su: upozorenje roditelja na pogreške i propuste u skrbi i odgoju djeteta, nadzor nad ostvarivanjem roditeljske skrbi, oduzimanje roditelju prava da živi sa svojim djetetom i da ga odgaja, upućivanje djeteta u ustanovu za socijalnu skrb, lišenje roditeljske skrbi i zabrana neovlaštenog približavanja i uznemiravanja djeteta.

hypnogirl

kolege, molila bih pomoć oko :
1. konvalidacija braka?
2. učinci (posljedice) razvoda braka?

mjere za zaštitu osobnih prava djeteta su: upozorenje roditelja na pogreške i propuste u skrbi i odgoju djeteta, nadzor nad ostvarivanjem roditeljske skrbi, oduzimanje roditelju prava da živi sa svojim djetetom i da ga odgaja, upućivanje djeteta u ustanovu za socijalnu skrb, lišenje roditeljske skrbi i zabrana neovlaštenog približavanja i uznemiravanja djeteta.

ja sam si negdje skinula s foruma da je konvalidacija braka mogućnost naknadnog osnaženja braka na 2načina:
1.)ex lege -gdje nije potrebna nikakva odluka,npr. kad maloljetnički brak konvalidira(se osnažuje) sa punoljetnošću osoba, ili brak osoba lišenih poslovne sposobnosti vračanjem poslovne sposobnosti.
2.) pravomočnom sudskom odlukom- provodi se zbog maloljetnosti,potpunog lišenja posl. sposobnosti i trajanja prethodnog braka.No ne znači ako dođe do sudske konvalidacije da je smetnja otklonjena,uklonjiva je ona za koju sud utvrdi u izvanparničnom postupku(potom da odobrenje za sklapanje braka).

jellica

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
može li mi, molim vas, netko objasniti kod aktivne adoptivne sposobnosti dob posvojitelja?

anita1989

može li mi, molim vas, netko objasniti kod aktivne adoptivne sposobnosti dob posvojitelja?
posvojitelj ti mora imati najmanje 21 godinu i mora biti statiji od posvojenika najmanje 18. godina..

a jel zna ko još ove učinke (posljedice) razvoda braka? vidim da to često pitaju, a ne mogu nać nigdje.. :sad:

mihaela005

posvojitelj ti mora imati najmanje 21 godinu i mora biti statiji od posvojenika najmanje 18. godina..

a jel zna ko još ove učinke (posljedice) razvoda braka? vidim da to često pitaju, a ne mogu nać nigdje.. :sad:

mislim da se to odnosi na:
- mogucnost uzdržavanja bivseg bracnog druga i na odluku s kojim ce od bracnih drugova zivjeti maloljetna djeca i kako ce se odvijati susreti s odvojenim roditeljem
- bracni drug moze zadrzati prezime, a ako ga odluci promijeniti mora dati izjavu maticaru o vracanju na staro prezime uz predocenje pravomocne presude o ponistenju ili razvodu:confused2:

anita1989

da, i ja to znam, al sam mislila da ima možda još nešto..svejedno fala

:happy:

btw..sretno svima sutra kod majstorovićke..:wink5:

koni

prošla kod Majstorovič, žena je o.k, bez nervoze, pitanja standardna :pasivna adoptivna sposobnost,konvecija,podjela prava djece prema konvenciji,šta je d. matica, mjere zaštite za imovinu djece, lišenje poslovne sposobnosti

Ivanna

i ja sam bila kod majstorovicke i sve kao "super je", a tamo rusi me na najglupljim pitanjima! Pitala me samo jedno pitanje, a to je postupak posvojenja i kad sam joj sve lijepo rekla, onda sam se zbunila kod centra i suda kod posvojenja i rusila me!!!
rusila je i curu prije mene, a prije tog su svi prosli! ocito nisu mogli svi proc, neko mora past... :/

anita1989

ljudi, kaj je najbitnije za reći o povijesti matičarstva? neda mi se onaj glupi tekst iz knjige štrebati i one silne godine..i pročitala sam u knjizi da je rok za upis djeteta u maticu rođenih 15 dana, a u zakonu stoji da je 18 dana..jel zna ko koji je pravi rok? :sad:

ljudi, po cemu je najbolje ucit ovo obiteljsko? koje zakone treba skinut s neta? hvala!
Obiteljski zakon, Zakon o državnim maticama, Zakon o osobnom imenu..najbolje bi bilo iz knjige jer u skripti dosta toga fali..

hypnogirl

ljudi, kaj je najbitnije za reći o povijesti matičarstva? neda mi se onaj glupi tekst iz knjige štrebati i one silne godine..i pročitala sam u knjizi da je rok za upis djeteta u maticu rođenih 15 dana, a u zakonu stoji da je 18 dana..jel zna ko koji je pravi rok? :sad:

Obiteljski zakon, Zakon o državnim maticama, Zakon o osobnom imenu..najbolje bi bilo iz knjige jer u skripti dosta toga fali..
-o povijesti matičarstva ima par rečenica u skripti...i meni se to čini čist dovoljno..em to rijetko pita.
,,matice su u početku bile samo crkvene knjige.Obuhvačale su knjige krštenih,ženidbi i knjige umrlih.1614.izdan Rimski Obrednik kojim su dane upute za vođenje matica krštenih,vjenčanih,umrlih i knjiga o stanju duša.
Takve knjige dobivaju naziv matice u 1.polovici 17.st. a 1722 dobivaju naziv-matične njige.
Kod europskih naroda takve knjige se počinju voditi radi sprječavanja sklapanja brakova između bliskih srodnika.
Hrvatska je u to doba bila jednim dijelom pod utjecajem francuskog zakonodavstva (Istra i Dalmacija).Bila je i pod vlašću Austro-Ugarske drugim dijelom(Hrvatska i Slavonija) gdje su se m.knjige vodile na razini kanoničnih bilješki u župama (1 knjiga na 3 dijela).Matice su dobile karakter javnih isprava carskim patentom 1781. A u Francuskoj se uvodi civilni brak i civilne matice,te se povjerava vođenje upisa javnoj službi.''
e sad ti izbaci kaj ne želiš hehe

-rekla bi da je onda prije po zakonu točnije..jer se možda mijenjao otkad je knjiga napisana...kolko ta knjiga uopće ima stranica???

mihaela005

danasnja pitanja od Majstorovicke: sve pohvale za profesoricu!

- lisavanje poslovne sposobnosti
- konvencija o pravima djeteta, zdrastvena prava
- izvori maticarstva, kojim zakonom( propisom je uređena)
- odgovornost maticara i kojim je zakonom uređena
- mjere nadleznosti izvanparnicnog suda

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks