AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Obiteljsko pravo s matičarstvom

hypnogirl

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
danasnja pitanja od Majstorovicke: sve pohvale za profesoricu!

- lisavanje poslovne sposobnosti
- konvencija o pravima djeteta, zdrastvena prava
- izvori maticarstva, kojim zakonom( propisom je uređena)
- odgovornost maticara i kojim je zakonom uređena
- mjere nadleznosti izvanparnicnog suda
po čemu si učila?:)

rita

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
molim vas ako netko zna detalje za odgovornost matičara-kaznenu i materijalnu??
jel to samo u knjizi ili ima neki zakonski tekst - ne mogu ništa naći detaljnije. plizzzzzzzzzzzz

anita1989

eto, ja bila danas kod Milas-Klarić..položila sam.. :yahoo: prof je lijepo smirena i ugodna što je super budući da nas je počela pitat negdje 20 do 8.. bile smo 4 u 1. grupi, dvije prošle, dvije pale.. pitanja: posredovanje prije razvoda braka (sve moguće o tome, tko, što, zašto), matičari, razlika između izvatka i potvrde, poništaj braka (isto sve treba znat), razvod, pretpostavke za razvod, pretpostavke za sklapanje braka-za valjanost i postojanje, maloljetnički brak, skrbništvo, poseban skrbnik...nemrem se više sjetiti, ali uglavnom sve osnovno.. eto, meni bi dala 4 da se nisam smotala pred kraj, al bitno da je žigić tu :laughing:..
sretno svima dalje :happy:

molim vas ako netko zna detalje za odgovornost matičara-kaznenu i materijalnu??
jel to samo u knjizi ili ima neki zakonski tekst - ne mogu ništa naći detaljnije. plizzzzzzzzzzzz
joj da, i to nas je pitala..ta odgovornost matičara ti je u onoj starijoj knjizi..u zakonu ti nema te odgovornosti..

katyy

jel bi mi mogao netko reći da li se ponavljaju ova pitanja sa foruma tj da li je dovoljno njih naučiti za prolaz?
imam neku knjigu gdje je prvi naslov općenito o obiteljskom pravu i matičarstvu a na kraju su prilozi pa ako tko zna iz koje je to god tj da li je u literaturi za ispit

anita1989

Jel dovoljno da uz citanje knjige sam nadopunim skriptu?:-
je, tak sam si i ja..samo sam si ja skinula skriptu s pravokutnika koja je rađena baš po toj knjizi iz 2007., jer mi u ovoj skripti od 40. str. ipak previše toga fali..

jel bi mi mogao netko reći da li se ponavljaju ova pitanja sa foruma tj da li je dovoljno njih naučiti za prolaz?
imam neku knjigu gdje je prvi naslov općenito o obiteljskom pravu i matičarstvu a na kraju su prilozi pa ako tko zna iz koje je to god tj da li je u literaturi za ispit
da, ponavljaju se pitanja s foruma..dovoljno je to :wink5:
ta knjiga koju imaš je ona knjiga iz 2003. iz koje trebaš znat samo to matičarstvo, a iz ove druge iz 2007. treba znat sve do skrbništva, uključujući i skrbništvo..:happy:

hypnogirl

je, tak sam si i ja..samo sam si ja skinula skriptu s pravokutnika koja je rađena baš po toj knjizi iz 2007., jer mi u ovoj skripti od 40. str. ipak previše toga fali..

da, ponavljaju se pitanja s foruma..dovoljno je to :wink5:
ta knjiga koju imaš je ona knjiga iz 2003. iz koje trebaš znat samo to matičarstvo, a iz ove druge iz 2007. treba znat sve do skrbništva, uključujući i skrbništvo..:happy:
sad gledam na pravokutniku i ne znam koja je..pa ako bi mi mogla reči...:)

mihaela005

po čemu si učila?:)
po skripti sa foruma, i nadopuna zakona.
i izvukla sam si pitanja od majstorovicke, imas par postova prije...:wink5:

da, nauci si sva pitanja koja su ti na forumu i prolaz ti je zagarantiran...:happy:

rita

molim pomoć: zašto sosoba koja je promjenila ime NE MOŽE TRAŽITI novu promjenu imana U ROKU OD 5 GODINA??? Koji bi to razlozi bili ?? Zaštita čega?

Dolla

Miss Gates
molim pomoć: zašto sosoba koja je promjenila ime NE MOŽE TRAŽITI novu promjenu imana U ROKU OD 5 GODINA??? Koji bi to razlozi bili ?? Zaštita čega?
Ovo i mene isto zanima pa se nadam da netko zna odgovor... Jer u zakonu piše samo da je rok pet godina a nigdje ne piše zašto -.-

I naletjela sam na još nekoliko pitanja na koja ne mogu naći odgovor pa ako bi se našla koja dobra dušica da odgovori, bila bih jako zahvalna :zubo:
1. Roditeljska skrb nakon stjecanja poslovne sposobnosti? Što da tu kažem, samo da roditeljska skrb prestaje ili?
2. Koje su dužnosti štićenika? Pronašla sam samo da ako štićenik ostvaruje prihode da je onda obvezan pridonositi svom uzdržavanju... Jel ima još neka?
3. Koje su posljedice utvrđivanja da je žena majka? Je li tu dovoljno reći da se u maticu rođenih upisuje ta činjenica i da se eventualno briše žena koja je bila upisana kao majka (a to nije) ili?
4. Imovinska prava djeteta? Gdje to uopće piše i koja su, može li mi ih netko samo nabrojati?
Hvala :worshippy:

marina3

mislim da je zato sto se tim imenom treba koristiti u pravnom prometu pa ga ne smije precesto mjenjati..nek me ispravi neko ak sam u krivu :)

I naletjela sam na još nekoliko pitanja na koja ne mogu naći odgovor pa ako bi se našla koja dobra dušica da odgovori, bila bih jako zahvalna :zubo:
1. Roditeljska skrb nakon stjecanja poslovne sposobnosti? Što da tu kažem, samo da roditeljska skrb prestaje ili?
2. Koje su dužnosti štićenika? Pronašla sam samo da ako štićenik ostvaruje prihode da je onda obvezan pridonositi svom uzdržavanju... Jel ima još neka?
3. Koje su posljedice utvrđivanja da je žena majka? Je li tu dovoljno reći da se u maticu rođenih upisuje ta činjenica i da se eventualno briše žena koja je bila upisana kao majka (a to nije) ili?
4. Imovinska prava djeteta? Gdje to uopće piše i koja su, može li mi ih netko samo nabrojati?
Hvala :worshippy:

1.da, a postoji i roditeljska skrb nakon punoljetnosti, kad okolnosti pokazuju da stjecanjem punoljetnosti nece doci do osposobljavanja djeteta za samostalni zivot, 2 su uvjeta da su roditeljsi sposobni i da su pristali na to, postupak se pokrece na prijedlog roditelja, dostava rjesenja maticaru, roditelji ne podnose izvjesce cssu, prestanak: kad na strani roditelja ili djeteta prestanu okolnosti koje su im omogucavale taj status
2.postoji pravo sticenika na suodlucivanje, dati misljenje o osobi skrbnika
3.da, i treba rec da ako je majcinstvo utvdeno sudskom odlukom da ga je nemoguce i nedopusteno osporavati
4.dijete moze biti vlasnikom neke imovine odvojene od imovine djeteta, moze ju steci radom, nasljedivanjem, darovanjem... imovina se moze koristiti samo za potrebe djece, za otudenje i opterecenje imovine potrebno je odobrenje cssa, postoje 3 mjere zastite imovinskih interesa djece: polaganje racuna o upravljanju imovinom (kad roditelji nekontrolirano trose imovinu djeteta, izvjesce cssu), stavljanje roditelja u polozaj skrbnika (roditelji ugrozavaju imovinu djeteta, svakih 6.mj izvjesce cssu, moguce je propisati da se prihodi djeteta ne isplacuju roditeljima), mjere osiguranja na imovini roditelja (upisivanje hipoteke na nekretninama, zalozno pravo na pokretninama, da se onemoguci roditeljima da u slucaju stete svoju imovinu prodaju, djeca se upisuju u zemljisne knjige kao vjerovnici sa primarnim pravom potrazivanja, nadleznost je izvanparnicnog suda, na prijedlog cssa)

teač

jel ko zna kad bi mogle bit osnove prava drustva posto sam prijavila i to i obiteljsko ..kolike su sanse da mi se poklope datumi? i jel istina da je gđa Majstorovic puno bolja od gđe Milas Klaric? :)

Melanie

Bakalar
jel ko zna kad bi mogle bit osnove prava drustva posto sam prijavila i to i obiteljsko ..kolike su sanse da mi se poklope datumi? i jel istina da je gđa Majstorovic puno bolja od gđe Milas Klaric? :)
U slučaju da ti se poklope ispiti, nema veze, otiđeš na katedru kod profesora na konzultacije, objasniš situaciju, i dogovoriš se da dođeš kasnije kad završiš sa jednim ispitom...

Dobre su obje profe! :wink5:

mirela1505

jel zna netko da li se kod prof. majstorovic ulazi po redu i koliko dugo ispituje jer imam ispit iz eng u 17h isti dan :/ ?

KRISTINA06

Bok ljudi! Dal mi moze netko navesti sto se sve mjenjalo u ovom predmetu? Neki kazu da se samo nesto kod posvojenja mjenljalo,tipa da dob posvojitelja (osoba u dobi od 21.g)...Zna li netko jos nesto da se promjenilo jer navodno da ovi zakoni koji su na katedri obiteljskog nisu tocni..

Dolla

Miss Gates
Koliko sam ja čula, je jer kraće ispituje i ne škrtari s ocjenama kao Milas Klarić.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks