AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Opće upravno pravo I.

Vugra

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Položila danas kod Staničića.
Imala sam 17 bodova, pitao me tri pitanja ( individualni i generalni upravni akt, uredbe i direktive i razlike, obustava od izvršenja). ind/gen, uredbe i direktive/razlike sam znala sve, kod obustave mi je trebalo malo vremena da se sjetim i žig je u indeksu :D

Prvi put sam bila, i ne mogu reć da je frane strog, baš suprotno, bio je super ,da vremena da se razmisli , pomogne kad se zapne ...

mayya992

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Pitanja s pismenog: objasniti službenika za informiranje (koje dužnosti ima po Zakonu o pravu na pristup informacija, članak 13.), Ustavna tužba kao oblik kontrole (i iz knjige i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu ako se želi dobiti 5 bodova na tom pitanju, kaže asistentica) i nadležnosti Suda EU (po prezentaciji).

sufi

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Individualno ti je to sve po cemu je moguce poloziti ispit. Ovisi imas li predznanja o materiji al bome i o tome koja ce pitanja biti na roku. Al ja bi tu bila oprezna, jer izgubit rok zato kaj ce te pitati mozda nekaj dublje u gradivo a mozda ne budes znala..Tako da stavi si sve to na papir,pa najbolje vagni sama. Vjerujem da uvijek ima onih kaj uce po skriptama bas sve i prodju. Bas ti nisam od pomoci puno, jer ja sam iz skupine onih kaj su to po Borkovicu, jer udb je pisan razumljivo i dala sam od prve oba dijela. Al ako bas nemas pojma uopce o materiji, skicni uz skriptu udb..ono bar citajuci da znas usporedit. Kako god odlucis..sretno u jesen!

ivankam

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
moze pomoc... realno nisam tip za strebanje bas i nema sanse da uspijem sve one zakone o pravu na inf nauict, pa jeli mi moze neko reci sto je najvise bitno od tih zakona?

patkica

Pitanja s današnjeg roka:
ratifikacija POA, objasni objekt načela zakonitosti, razlika između uredbi i direktiva, naknada za pristup informacijama prema ZPPI-u, objasni dodatak upravnom aktu, a zadnjeg pitanja se ne mogu sjetiti

SRETNO SVIMA sutra na usmenom

Evo kolegica mi je pomogla da se sjetim tog pitanja (na koji sam napisala odgovor) - upravno pravni odnos u užem i širem smislu

:)

patkica

Položila danas kod Turudića.
Imala sam 17,4 bodova, pitao me 2 pitanja nabrojati VRSTE POA i objasniti one koji se odnose na dopunu i zamjenu zakona, te uvjeti za izbor povjerenika za informiranje.
Trojkica u indexu :)

Ne mogu reć da je strog, ali niti da baš nešto pomaže. Ako počneš odmah pričati o bitnim stvarima zaustavi i postavi drugo pitanje.
Bila gotova u 2 minute

Sretno svima :)

mayya992

Odlazite na uvide ispita. Ja po njihovom nisam trebala proć jer "nisam odgovorila na prva tri pitanja", a gospoda nije pročitala da sam na obrascu naprijed napisala "kolokvirano" što znači da sam trebala pisat samo zadnja tri pitanja. Asistentica mi se ispričavala da nisu vidjeli da sam naznačila da sam položila dio gradiva preko kolokvija i rekla ostatku kolega da se velikim slovima na obrascu piše tko je položio preko kolokvija da se ovakve stvari ne događaju. Zakidali bi gdje god stignu zato ih vi kontrolirajte za vaše dobro. Profesoru Staničiću sve pohvale. Pitanja s usmenog: nositelji kontrole, upravni nadzor, povlašteni, polupovlašteni i nepovlašteni tužitelji pred Sudom EU (nabrojiti ih), Povjerenik za informiranje, njegove dužnosti i uvjet izbora prema ZPPI-u. Sretno svima. ;)

bemartina

i ja prosla danas kod stanicica, sve pohvale za njega :) pomaze i ne muci s pitanjima...pitao me greska u cilju i svrsi, POA prema posebnom ovlastenju (primjer kod nas i ogranicenja), test razmjernosti i javnog interesa (sto je i kad se provodi, tko ga provodi) tko je u tijelu javne vlasti tak nesto ugl sluzbenik za info je bio odgovor i 3 u indexu :)

Damir_88

Pitanja sa današnjeg ispita:

1.Objasni kontrolu akata koji sadrže diskrecijsku ocjenu?
2.Objasni opće akte Vlade RH i ministara kao izvor upravnog prava?
3.Objasni autoritativnu i neautoritativnu upravu
4.Interpelacije kao oblik kontrolnih ovlasti
5.Produljenje roka prema Zakonu o pravu na pristup informacijama.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks