AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Opće upravno pravo II.

Balerinica

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Imam pitanje jedno kod javnih sluzbi jel pitaju onaj dio u knjizi koji se odnosi na hrvatsko zakonodavstvo? Cistala sam to i to su vise povijesne cinjenice. Kako se javna sluzba tek 1990. godine uvrstila u ustav RH. bla bla
:)

A sto se tice preporuke za ucenje. Ja sam to ucila jos prije pa je ostalo nesto u toj mojoj ludoj glavi. Ona skripta od archi je okej ali kolege imaju pravo, u nekim podacima je zastarila.
Ja iskreno ucim i po toj skripti i po knjizi i po svojoj skripti i zakone procitam. Tak sam i za oup I. knjiga je strasna kad ju vidite prvi put jer je ogromna al je fakat super i puno pomaze.
Ja sam danas krenula ucit i vec sam naucila tri lekcije. Nadam se da ce me sreca tako pratiti i dalje.
Sve u svemu preporucam da radite sami sebi skriptu jer cete tako najbolje uciti i nauciti.

sufi

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Ne pitaju to. Nauci nacela i tko i zasto i na koji nacin proglasava j.sluzbu takvom. Mislim da na nacin kak si krenula uciti ces to glatko poloziti. Svi profesori su ok i cijela ta katedra je ok i kad se nauci daju dobre ocjene.I meni se udb dopao stilom pisanja i mogu reci da su mi oup 1,2 bili jako laki za ucenje i polozila sam od prve.

Ina18

prema literaturi koju trebamo znati naveden je i Zakon o izvlaštenju, NN 9/94, 35/94, 112/00, 114/01, 79/06, 45/11, 34/12 , ali na zakon.hr stoji kako je taj zakon prestao važiti 2014 god. pa mi nije jasno trebamo li mi onda uciti i dalje po tom zakonu ili ?

tina4

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
prema literaturi koju trebamo znati naveden je i Zakon o izvlaštenju, NN 9/94, 35/94, 112/00, 114/01, 79/06, 45/11, 34/12 , ali na zakon.hr stoji kako je taj zakon prestao važiti 2014 god. pa mi nije jasno trebamo li mi onda uciti i dalje po tom zakonu ili ?
uci se po tom zakonu jer koliko vidim tek je prestao vaziti a uvijek nam daju neko vrijeme "prilagodbe" tak da ce novi vjerojatno biti od iduce godine, a i mislim da se radi o malim promjenama... ali svakako ce pisat na katedri obavijest kad ce trebat novi ;)

Balerinica

Ne pitaju to. Nauci nacela i tko i zasto i na koji nacin proglasava j.sluzbu takvom. Mislim da na nacin kak si krenula uciti ces to glatko poloziti. Svi profesori su ok i cijela ta katedra je ok i kad se nauci daju dobre ocjene.I meni se udb dopao stilom pisanja i mogu reci da su mi oup 1,2 bili jako laki za ucenje i polozila sam od prve.
Mislis na ona nacela kontinuiteta, prilagodljivosti, primata i nemerkantilnosti uz cinjenicu da moraju imati vaznost opceg interesa.
Proglasava se opcim aktom tj pravnom normom.
Zapravo to su ona tri osnovna pitanja jelda?

Balerinica

Balerinica ;) nemaj ti straha..ide to tebi!!
Ma ide mi drek. Zvucim tak samouvjereno ali jesam li to ja ili je oup II laksi, hahah :)
Zapela sam sa izvlastenjem. Ne razumijem sta je sa stvarnim pravima kod izvlastenja. Kaj nije to kod potpunog izvlastenja kada trenutkom izvlastenja prestaju prava vlasnika u potpunosti i automatski ta prava idu u ruke korisniku izvlastenja?

sufi

Kod potpunog prestaju sva stvarna prava i nekretnina prelazi u vlasnistvo korisnika izvlastenja.(dakle pazi na kontekst tj.ne prelaze stvar.prava-vec pravo vlasnistva nad nekretninom u cjelosti).

Ina18

zna li netko koja su se pitanja pojavljivala iz prezentacije o koncesijama ? moramo li stvarno znati cijelu prezentaciju? :S

ana22

zna li netko koja su se pitanja pojavljivala iz prezentacije o koncesijama ? moramo li stvarno znati cijelu prezentaciju? :S
imaš nekoliko postova iznad pitanja koja su se pojavljivala, ali nauči ono najbitnije, tipa vrste koncesija, naknada, davatelj koncesije itd.

mrvica89

evo pitanja sa današnjeg pismenog:

1. Objasni odgovornost države za štetu bez greške
2. objasni ustrojstvo tijela državne uprave prema Zakonu o sustavu državne uprave
3. objasni odricanje od hrvatskog državljanstva
4. objasni tijela ustanove
5. objasni utvrđivanje interesa RH za izvlaštenje
6. objasni zastaru prekršajnog progona.

Kad su sutra rezultati, u 11:30 ili u 12:30?

Ernych

da, bilo je prvo u 12.30, a onda su se ispravili i rekli u 13. barem sam tako ja čuo.
da ispravio se i rekao da su rezultati ipak u 13h

na prošlom roku bila kod prof Staničića...pitao me stjecanje u posjed izvlaštene nekretnine, tijela ustanova i ugovor o koncesiji, kolokkvirala sam pa me samo taj zadnji dio pitao...

mirč123

Ja sam bila kod Turudića. Pitao me faze izvlaštenja, prijedlog za izvlaštenje, pravo na rehabilitaciju i prekršajnu neodgovornost maloljetnika. Profesor je skroz ok :)

asi

Kako prijavljujem Opće upravno pravo II??? prijavila sam Opće upravno pravo I ali nema opcije prijave Opće upravno pravo II, HVALA

Vugra

Kako prijavljujem Opće upravno pravo II??? prijavila sam Opće upravno pravo I ali nema opcije prijave Opće upravno pravo II, HVALA
Uvjet za oup2 ti je polozen oup1. Tako da oup2 mozes prijavit tek kada polozis 1. Nemas prije toga uvjet.

asi

Znaci moram na jedan rok OUP I polozit pa prijavit OUP II? Ne mogu odjednom polagati? Hvala

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks