AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Radno i socijalno pravo

uuu

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Da li se na karticama koje se izvlace uvijek nalaze po dva pitanja iz Zakona o radu, ili je moguce da na izvucenoj kartici dobim npr. pitanje iz Zakona o rod.i rod.potporama?

(Ili te sve ''manje" zakone pitaju samo kao dodatna pitanja?)

mopsy4ever

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Da li se na karticama koje se izvlace uvijek nalaze po dva pitanja iz Zakona o radu, ili je moguce da na izvucenoj kartici dobim npr. pitanje iz Zakona o rod.i rod.potporama?

(Ili te sve ''manje" zakone pitaju samo kao dodatna pitanja?)
Ovisi, jel je dns cura izvukla karticu s pitanjem izravna i neizravna diskri,minacija (a to je iz zakona o suzbijanju diskriminacije) jer ju je još pitala što može osoba koja je diskriminirana koja prava ima...

joojaa

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Molim Vas jel zna netko tko je od prof. bio na roku u 7.mjesecu za stari program?
Vukorepa u 7.mj,Grgurev na prvom roku u 9. j i šećer na kraju- najvjerojatnije Gotovac za drugi rok u 9. mj.

SuperDuško

Zna li itko objasniti iz članka 19. zakona o obveznom zdravstvenom, stavak 3: Osigurane osobe obvezne su sudjelovati u troškovima zdravstvene zaštite u visini od 20% pune cijene zdravstvene zaštite, a koji iznos ne može biti manji od postotaka proračunske osnovice utvrđenih točkama 1. do 8. ovoga stavka za...

Što je proračunska osnovica?

Dolla

Miss Gates
Zna li itko objasniti iz članka 19. zakona o obveznom zdravstvenom, stavak 3: Osigurane osobe obvezne su sudjelovati u troškovima zdravstvene zaštite u visini od 20% pune cijene zdravstvene zaštite, a koji iznos ne može biti manji od postotaka proračunske osnovice utvrđenih točkama 1. do 8. ovoga stavka za...

Što je proračunska osnovica?
Objasnit ću ti ja jer sam i samoj sebi morala da bih mogla razumjeti taj dio pa ga i naučiti...
Osnovica ti je sada oko 3300,00 kuna, određena je zakonom o izvršavanju državnog proračuna, koristi se za određivanje visina raznih naknada i primanja ostvarenih na temelju raznih prava npr. za određivanje naknade plaće tijekom bolovanja, naknade za nezaposlene itd.
Pogledaj si ovu stranicu, imaš između ostalog i taj članak ZOZO-a ali sa konkretnim iznosima u kunama koliko se sudjeluje u troškovima:
http://www.hzzo-net.hr/03_01_04.php
A sad primjer: Osigurana osoba X si je napravila kod zubara mobilnu protezu. Po zakonu za nju mora platiti 20% pune cijene, što ne smije biti manje od 30,07% proračunske osnovice (znači ne manje od 1000 kuna). Znači barem 1000 kuna ali više od 1000 ako se radi o skupljoj protezi (npr. ako je puna cijena 8000 kuna, osigurana osoba mora platiti 8000x20%=1600 kuna a ne 1000 kuna). Ostatak do tih 8000 kuna pune cijene (6400) valjda plaća Zavod. Nadam se da sam bila jasna :D

Josipaa

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Prošla sam kod prof. Grgurev 04.09. Pitanja; Prenošenje godišnjeg odmora u sljedeću kalendarsku godinu, Hrvatski zavod za zapošljavanje (uloga posrednika i struktura zavoda), Ugovorna kazna kao vrsta ugovorne zabrane natjecanja radnika s poslodavcem (razlika od zakonske ) i Prestanak ugovora o radu. Zadnje sam nabrojala samo 4, treba obavezno svih 7, pa je poludila na mene, da kako sam joj teža pitanja odgovorila super, a na osnovnom zbrljala i da je mislila kako idemo prema 4, ali ovako će to biti 2! xD nitko sretniji od mene, izašla sam 1.put, izvukla si njena pitanja s foruma kad sam vidjela da sam kod nje, učila sam 4 dana po skripti od 'Sanjek'.
Život je lijep! Sretno svima!

SuperDuško

Kako ste naučili određivanje mirovine? Postoji li neki sajt na kojem je to barem donekle razumljivo objašnjeno?

Dolla

Miss Gates
Kako ste naučili određivanje mirovine? Postoji li neki sajt na kojem je to barem donekle razumljivo objašnjeno?
Tako što sam si na papir izvukla formulu svota mirovine = [(osobni bodovi X mirovinski faktor X aktualna vrijednost mirovine) + dodatak na mirovinu] i onda raspisala kako se dobiju osobni bodovi, mirovinski faktor (napravila tabllicu po vrstama mirovine) i aktualna vrijednost mirovine (ona je 60 kuna i nešto sitno sada). I posebno izvukla za osnovnu mirovinu jer kod nje je drugačija formula. Dok to nisam napravila, ništa mi nije bilo jasno. Još sam uz to imala pravo rješenje HZMO-a o mirovini nekoga iz svoje obitelji pa sam mogla uspoređivati zakon s praksom.

dianica

što je uopće bitno kod vrijednosnih bodova jer ima toliko toga, do 1970., pa 2003., pa 2009... skroz sam zbunjena

SuperDuško

Tako što sam si na papir izvukla formulu svota mirovine = [(osobni bodovi X mirovinski faktor X aktualna vrijednost mirovine) + dodatak na mirovinu] i onda raspisala kako se dobiju osobni bodovi, mirovinski faktor (napravila tabllicu po vrstama mirovine) i aktualna vrijednost mirovine (ona je 60 kuna i nešto sitno sada). I posebno izvukla za osnovnu mirovinu jer kod nje je drugačija formula. Dok to nisam napravila, ništa mi nije bilo jasno. Još sam uz to imala pravo rješenje HZMO-a o mirovini nekoga iz svoje obitelji pa sam mogla uspoređivati zakon s praksom.
To si i ja radim jer na netu stvarno nema ničeg o tome osim prepisanih članaka iz zakona :/

što je uopće bitno kod vrijednosnih bodova jer ima toliko toga, do 1970., pa 2003., pa 2009... skroz sam zbunjena
Nemam pojma, ja o većini pitanja iz ovog predmeta koja nisu iz zakona o radu ili zakona o drž. službenicima ne znam složit suvislu rečenicu :/

---
http://www.mirovinsko.hr/default.aspx?id=225

Evo, ako ima još ljudi koji se muče s formulom izračuna mirovine (a nekako vjerujem da ima :D), ovdje su ti pojmovi puno jasnije definirani nego u zakonu, u kojem zapravo uopće nisu ni definirani. Meni je stvarno pomoglo.

dianica

i ja sam si vadila neke stvari s te stranice, isto i sa stranice HZZO-a :D puno je razumljivije nego u zakonu... nego, jel se kod osiguranika obveznog zdravstvenog trebaju znati baaaš svi osiguranici, pa toga ima milijardu! mogli su jednostavno napisati da se svi osiguravaju i točka.. i da, kad će staviti više raspored, luda sam od iščekivanja :/

miška

jel se moze s njom dogovoriti za drugi termin, na popisu sam u 14 h, a oup pisem u 13:45?

dianica

jel se moze s njom dogovoriti za drugi termin, na popisu sam u 14 h, a oup pisem u 13:45?
hm...koliko vidim u 14h ispituje Vukorepa, a ona ima prethodnu grupu u 13h, tako da bi bilo najbolje da dođeš u 13h, objasniš situaciju i zamoliš da prva odgovaraš. a i vukorepa je isto u G10 gdje se piše i oup tako da si blizu :)

Marinchy

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Mene zanima ovo, u Zakonu u mirovinskom osiguranju rečenice tipa: "...mirovinski staž navršen do početka primjene obveznog mirovinskog osiguranja na temelju individualne kapitalizirane štednje određuje se prema članku 74-81 , a dio mirovine koji mu pripada nakon toga određuje se kao osnovna mirovina..." i sad kako jednostavnije mogu reći ovaj dio da mu se mirovine određuje prema čl. 74-81?
Ili baš moram prepričat sve o tim člancima? :hm:

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks