AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Radno i socijalno pravo

ivana1771iv

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
usput drage kolege, ima li ovdje netko tko kuži razliku između mirovinskog staža i staža osiguranja? općenito što je važno za mirovinsko jer meni uistinu pol toga nije jasno pa tražim način da učenje istog učinim što bezbolnijim :(
Dobro ti je to objašnjeno u novoj skripti kolegice Marije iz skriptarnice pa pogledaj tamo :)

kristinac

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
čitam tu skriptu, prezentacije i zakon. al mi i dalje nije jasno, pa ako može neko zdravoseljačko objašnjenje...
mirovinski staž bi bili doprinosi koje poslodavac uplaćuje da bi mogla ostvariti mirovinu.
a staž osiguranja- bi bilo vrijeme koje je osiguranik tj zaposlenik proveo u zaposlenju npr. nepunim radnim vremenom. Hm baš škakljivo.

kristinac

dakle u staž osiguranja bi mogli i npr uračunati studentski rad?
hvala na odgovoru <3
to mi nije poznato ali evo dala sam si truda i u mojoj elektroničkoj radnoj knjižici piše ovako:

radni odnos kod pravne osobe:03.12.2013.-30.06.2017.
radno vrijeme:8 sati
ugovor o radu: RADNI ODNOS NA NEODREĐENO,PUNO RADNO VRIJEME
TRAJANJE STAŽA OSIGURANJA:3 GODINE, 6 MJ,28 DANA

nadam se da sam ti pomogla...

nepravni

to mi nije poznato ali evo dala sam si truda i u mojoj elektroničkoj radnoj knjižici piše ovako:

radni odnos kod pravne osobe:03.12.2013.-30.06.2017.
radno vrijeme:8 sati
ugovor o radu: RADNI ODNOS NA NEODREĐENO,PUNO RADNO VRIJEME
TRAJANJE STAŽA OSIGURANJA:3 GODINE, 6 MJ,28 DANA

nadam se da sam ti pomogla...
Hvala ti <33

marija93

čitam tu skriptu, prezentacije i zakon. al mi i dalje nije jasno, pa ako može neko zdravoseljačko objašnjenje...
Ma ta moja "skripta" je uglavnom prepisan zakon s podnaslovima i malo upotpunjeno kao da je svako pitanje posebna pričica, ništa ekstra.

Ni meni taj dio nije jasan baš, nadam se da me neće potrefit ili da ću uspjet to nabubetat napamet i pjevat, ali da pitaš nekog od prof. da ti pojasni? To sam ja isto mislila

po meni mirovinski staž bi bilo svo ono vrijeme koje si radila (bila zaposlena) a staž osiguranja bi bio kao neka podgrupa nešto što ulazi u mirovnski staž i to bi bilo ono vrijeme kada ti je poslodavac uplaćivao doprinose.
ili sam nekaj i ja pobrkala?

kristinac

Ma ta moja "skripta" je uglavnom prepisan zakon s podnaslovima i malo upotpunjeno kao da je svako pitanje posebna pričica, ništa ekstra.

Ni meni taj dio nije jasan baš, nadam se da me neće potrefit ili da ću uspjet to nabubetat napamet i pjevat, ali da pitaš nekog od prof. da ti pojasni? To sam ja isto mislila

po meni mirovinski staž bi bilo svo ono vrijeme koje si radila (bila zaposlena) a staž osiguranja bi bio kao neka podgrupa nešto što ulazi u mirovnski staž i to bi bilo ono vrijeme kada ti je poslodavac uplaćivao doprinose.
da malo je komplicirano za objasniti, ali slažem se s tobom da bi to bilo to. Mirovinski staž ukupno, a staž osiguranja podgrupa, navela sam na svojem primjeru gore kak mi piše u radnoj knjižici jer sam radila kod različitih poslodavaca.

Posljednje uređivanje:

KMLM

Ja se rijesila muke.... Gotovac po meni najbolji puno pita ali to je ok, s obzirom na kolicinu nece rusit bzv daje priliku sa zamjenskim pitanjem,,,,mene je pito sada kolko cu se sjetit, nest iz knjige opcenito radni odnos poslodac-radnik, MOR, profesionalna rehabilitacija, prijevremena mirovina, strajk solidarnosti, neizravna diskriminacija, ugovor na odredjeno, stavljanje na raspolaganje drz. sluzbenika te koliko mogu dugo biti na raspolaganju, rok za naknadu za nezaposlene, davanja kod zdrastvenog te listu lijekova, jos je bilo nemogu se sjetit nisam na ta sva pitanja tocno odg neka su i zamjenska....od treme sam se sva zbunila i pocela gluposti govoriti,...by by radno!

nepravni

Ma ja sam se prekasno sjetila to pitati jer je ispit u petak pa ne mogu sad sigurno pisat mail i pitati za objašnjenje bez onog "a sad ste se sjetili kolegice" pa se ovako snalazim... nadam se da ću proći u petak kod Vukorepe, ali opet ako ne, imam rok za dva tjedna opet pa ću pokušati. Predmet je stvarno ogroman i nepotrebno je znati zakon napamet, bitnije je znati ga tumačiti ali okej, faks nam je zapeo u 20.stoljeću ionako....

nepravni

BTW svi koji ste odgovarali radno prek videopoziva, jel traže da pokažete svoju okolinu ili nešto extra da se osiguraju od varanja? Čisto da znam dal da pospremim sobu il da se fokusiram na štrebanje :D

KMLM

BTW svi koji ste odgovarali radno prek videopoziva, jel traže da pokažete svoju okolinu ili nešto extra da se osiguraju od varanja? Čisto da znam dal da pospremim sobu il da se fokusiram na štrebanje :D
:D:D:D:D ništa sam indeks... nema pokazivanja okoline....ja od treće položila pa imam iskustva :D........a da ne govorim da sam kad sam bila kod Vukorepe imala okvir oko laptopa sa samoljepljivim šarenim papirićima hahahahaha

nepravni

:D:D:D:D ništa sam indeks... nema pokazivanja okoline....ja od treće položila pa imam iskustva :D........a da ne govorim da sam kad sam bila kod Vukorepe imala okvir oko laptopa sa samoljepljivim šarenim papirićima hahahahaha
da da tak i ja danas, isto kod nje i isto treci izlazako_O

ivana1771iv

Usmeni online 26.6. Prof. Vukorepa
Pitanja:
1.Radno pravo u užem i širem smislu
2. Ozljeda na radu - odredbe mirovinskog i zdravstvenog na koje se odnose
3. Invalidska mirovina
4. Starosna i prijevremena starosna imovina
5. Osiguranici iz zdravstvenog osiguranja
6.Lake i teške povrede službene dužnosti i koje su posljedice
7. Profesionalna rehabilitacija
8. Državni pravni izvori - najviše Odluke Ustavnog suda
9. Profesionalni pravni izvori - koji, najviše o kolektivnogm ugovoru, vrste drugih ugovornih i izvanugovornih izvora
10. Normativni učinak kolektivnog ugovora
11.Članstvo MOR-a, Tijela MOR-a
12. Konvencije i preporuke
13. Bitni sastojci ugovora o radu, sve o njemu
14.Kolektivni ugovori
16. Ugovor o radu na određeno/neodređeno vrijeme
Tih se pitanja sjećam, ključ je u prvom pitanju ako ga znaš i to jako dobro, mislim da ti je kasnije lakše i ako ne znaš neke dijelove drugih pitanja , pita konkretna pitanja detalje iz zakona traži, kada vidi da sve znaš o pitanju u prijevodu puno pričaš, samo te prekine i krene drugog ispitivati.

kristinac

Pitanja:
3. Invalidska mirovina
9. Profesionalni pravni izvori - koji, najviše o kolektivnogm ugovoru, vrste drugih ugovornih i izvanugovornih izvora
14.Kolektivni ugovori
Tih se pitanja sjećam, ključ je u prvom pitanju ako ga znaš i to jako dobro, mislim da ti je kasnije lakše i ako ne znaš neke dijelove drugih pitanja , pita konkretna pitanja detalje iz zakona traži, kada vidi da sve znaš o pitanju u prijevodu puno pričaš, samo te prekine i krene drugog ispitivati.
napamet definicija iz zakona ili možeš svojim riječima nešto ipak reći

ivana1771iv

napamet definicija iz zakona ili možeš svojim riječima nešto ipak reći
Možeš i svojim riječima, ali mora biti kvalitetno sročena ako me kužiš, ne možeš bas prelaicki objasniti definiciju, traži znanje fkt i da razumiješ, ja nešto nisam znala sročiti kako spada ali sam dala primjer pa joj je bilo jasnije da shvacam gradivo.

MarijanaPa

Pitanja:
3. Invalidska mirovina
14.Kolektivni ugovori
Odgovarala sam skupa s kolegicom, tu su zajednicka pitanja od svih nas :) muka manje!

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks