Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.
Hvala ti puno na odgovoruOtkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika
Skrivljeno ponašanje radnika je svako ponašanje koje predstavlja ustrajnije neizvršavanje obveza. Naime, temeljna obveza radnika je da osobno obavlja preuzeti posao prema uputama poslodavca, koje mu je poslodavac dao u skladu s naravi i vrstom rada. Ukoliko radnik to ne poštuje, poslodavac mu može otkazati ugovor o radu. Uvjet je da se radi o obvezama koje proizlaze iz radnog odnosa, odnosno obvezama koje su preuzete ugovorom o radu. Budući da je radni odnos strogo osobni odnos iz razloga što je radnik obvezan osobno obavljati preuzeti posao, stoga i kršenje radne obveze može počiniti isključivo radnik. Ponašanje članova obitelji radnika ne može opravdati otkazivanje radnikova ugovora o radu.
Otkaz zbog skrivljenog ponašanja radnika nije kazna za prošla ponašanja, već sredstvo za otklanjanje opterećenja koja zbog takvog ponašanja radnika mogu u budućnosti nastati za poslodavca, odnosno način onemogućavanja ustrajnih neizvršavanja obveza iz radnog odnosa.
Razlozi zbog kojih poslodavac može otkazati ugovor o radu zbog skrivljenog ponašanja nisu taksativno uređeni zakonom. Radniku bi mogao biti otkazani ugovor zbog skrivljenog ponašanja kad bi neopravdano izostalo s posla, jer je učestalo i samovoljno napuštao rad i radno mjesto, izvršavao radne obveze na način koji remeti rad drugih radnika te na način koji kod drugih radnika izaziva nepovjerenje. Također, elemente skrivljenog ponašanja poslodavac je pronašao kad radnica nije zadovoljila na ukupno devet provjera sposobnosti za obavljanje poslova prodavačice, zatim nakon što je utvrđeno da je radnik u radno vrijeme telefonski kontaktirao osobe u inozemstvu radi obavljanja privatnih poslova za trgovačko društvo u svojem vlasništvu, a koristeći se telefonskim priključkom poslodavca kao sredstvima rada poslodavca. Taj isti radnik je također koristio sjedište poslodavca kao svoje sjedište više od godinu dana. Radniku je također izjavljen otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem nakon što po drugi puta nije postupio prema pisanom nalogu poslodavca danim u skladu s naravi posla, a nakon nepostupanja po prvom identičnom nalogu bio je pisano upozoren.
7.1.3.1. Upozorenje na ponašanje i iznošenje obrane
Pri davanju redovitog otkaza uvjetovanog skrivljenim ponašanjem radnika poslodavac je dužan prije otkazivanja pismeno upozoriti radnika na obveze iz radnog odnosa, ukazati mu na mogućnost otkaza u slučaju nastavka kršenja tih obveza i omogućiti mu obranu, osim ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano od poslodavca da to učini. Te su obveze poslodavca propisane kako bi se što pravilnije utvrdile činjenice važne za donošenje odluke o otkazu, iz razloga što se upozorenjem uklanjaju i eventualni nesporazumi o obvezama radnika iz radnog odnosa, jer se njime pismeno utvrđuju.
Pravo na obranu omogućava radniku da se izjasni o okolnostima koje ga terete. Pri tom, poslodavac je dužan da on sam ili za njega ovlaštena osoba prije davanja otkaza zbog skrivljenog ponašanja radnika sasluša radnika o okolnostima važnim za donošenje odluke o takovom otkazu. Poslodavac je toj obvezi udovoljio i u slučaju da je pozvao radnika da se izjasni, ali se radnik bez opravdanog razloga nije odazvao. Međutim, ako poslodavac smatra da ne bi bilo razumno ni opravdano očekivati da radniku omogući iznošenje obrane, nije obvezan udovoljiti toj obvezi. Takva odluka je opravdana ukoliko je radnik učinio neku osobito tešku povredu iz radnog odnosa.
Ovo sam ti ja napisala u diplomskom.
tjelesno oštećenje nema veze s radnom sposobnošću... TO je gubitak, znatnija onesposobljenost pojedinog organa ili dijelova tijela koji otežava normalnu aktivnost (primjerice gubitak sluha, vida...)da li netko zna vezano za tjelesno oštećenje - da li ima veze s radnom sposobnošću i razlika s invalidnošću
zakon o mirovinskom osiguranju, čl.74 do čl. 82Daj neka ketko napise o mirovinskoj formuli sta je i odkuda da je naucim!!!'
pogledaj malo po prijasnjim postovima jer je vec u nekoliko navrata objasnjen sve.Daj neka ketko napise o mirovinskoj formuli sta je i odkuda da je naucim!!!'
I ja sam danas prošla kod Grgurev.danas sam bila na ispitu kod gegurev i prosla.
zena je ok, ugodna atmosvera, da ti da razmislis, pomogne da te navede na pravi odgovor, voli komunikaciju a i zakljucivanje
ispit je takav da se ude nutra svatko izvuce 3 kartice i na svakoj kartici je jedno pitanje. onda pises koncept na papir (nemoras ak neces) i potom odgovaras na pitanja ta tri kojim redom hoces.
kod svakog pitanja postavi nekoliko potpitanja.
ja sam izvukla:
1. naknada place z obveznom zdr. osiguranju (nabrojiti one 3 vrste i pitala je na ciji teret se isplacuje, jos par pitanje kojih se ne mogu sjetiti vise)
2. sudska zastita radnika
3. kolektivno pregovaranje(sve prakticki o kolektivnm ugovorima, prosirena produzena primjena..)
i pitanje za visu ocjenu je bilo zastita dostojanstva radnika
eto sretno svima na ispitu koji budu ubuduce kod nje.
jedino mogu napomenuti kolko sam skuzila da prof vukorepa manje trazi i postavljam manje pitanja.
ali sve u svemu prof gregurev je just fine!!!roud:
vidim da iz zakona o roditeljskim i rodiljnim potporama pitaju samo 2 pitanja, rodiljni i roditeljski dopust. da li ima netko da su ga pitali nešto drugo, jer ne znam čemu gubiti vrijeme na ovo ostalo.
Da li se ti meni čini ili su pomaknuli ispit sa 5.7.2010.-6.7.2010. kod Vukorepe? I ne piše u koliko je sati? Zna li netko?
zakon o mirovinskom osiguranjumolim vas koji zakon i koja literatura treba za mirovinsko... može li mi netko poslati link?
pa bitno ti je za starosnu reci koji su uvjeti, znaci muskarac 65god i 15 god mir. staza, a zena 60 god i 15 god mir. staza i uvjeti za prijevremenu starosnu M-60 god i 35 mir staza , a Ž 55 god i 3o god mir staza.hej ljudovi..i ja muku mičim s tim radnim..već neko vrijem..ugl..na mirovina zapela..vidjeh da j eneko pitanje kod prof. Vukorepe starosna morovina..e sad..ja znam ono kaj piše u zakonu..a to su 3 rečenice..i ono kaj znam od mirovinske formule..polazni faktor..morovinski faktor..dal treba još nešto? fkt više ne mogu to učit..uh ;S ;S
ne pise se nikakav koncept, postavi ti pitanje ti odgovaras, ako ne znas postavi ti drugo pitanje...pitanja su normalna nikakvi detaljimolim nekoga tko je odgovarao kod prof. Vukorepe - da li se piše koncept kad postavi pitanja ili se mora odmah odgovoriti?
AdBlock Detected
We get it, advertisements are annoying!
Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.