AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Regulacijski menadžment

marais

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
To je jedino pitanje kojeg se sjećaš s pismenog ili si imala to pitanje na usmenom? Tko je ispitivao?

merkel1

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Molim vas ako netko može napisati što nam je točno literatura za ovaj ispit, odnosno jesu li propisi nabrojani od točke 8.-13. obavezni
ili kao prošle godine, izabiremo jedan?
Infopaket u "dokumentima" nije obnovljen, već stoje podaci za ak.god.2015/2016,
a razlika je u literaturi koja stoji na stranici katedre: opće info.o predmetu gdje nije jasno odvojeno, tj.
naznačeno da se od nabrojanih propisa izabire jedan i da se jedan mora naučiti, već su svi stavljeni pod obaveznu literaturu (točke od 8.-13.)

Hvala puno na odgovoru!!!!

1. Banić S.; Kapaciteti regulacijskog menadžmenta u tranzicijskim zemljama; Hrvatska javna uprava 9(3); dostupno na Pretraživanje članaka | Institut za javnu upravu (2009), str. 617-626
  2. Džinić J.; Regulacijska tijela i regulacija: neki problemi u pogledu (ne)donošenja uredbi za izvršenje zakona; Hrvatska i komparativna javna uprava 11(3) (2011), str. 652-656; 660-676
  3. Koprić I. et al.; Upravna znanost; Pravni fakultet u Zagrebu (2014), str. 21-26, 72-78, 124-132, 193-196, 339-344
  4. Koprić I., Musa A., Đulabić V., ur.; Agencije u Hrvatskoj; (2013), str. 1-25, 103-151
  5. Musa, A., Džinić, J.; Europska regulacija profesija i komore u Hrvatskoj; Institut za javnu upravu, Zagreb (2012), str. 6-50
  6. Musa A.; Prilagodba procesa pripremanja propisa europskim integracijama; Godišnjak Akademije pravnih znanosti, vol.6., br.1., na http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak+id_clanak_jezik=224340 (2015)
  7. Musa A.; Regulacija rizika kao faktor upravljanja krizama, neki upravni i pravni aspekti; Zbornik radova 2. Konferencije Hrvatske platforme za upravljanje krizama (2011)
  8. Zakon o procjeni učinka propisa NN, 91/11;
  9. Zakon o pravu na pristup informacijama, NN 25/13, 85/15; čl. 10-12;
  10. Poslovnik Hrvatskoga sabora, NN 81/13 (čl. 60-65 i Dio VIII, dio IX);
  11. Poslovnik Vlade Republike Hrvatske, NN 154/11, 121/12, 7/13 (čl. 28-49);
  12. Uredba o provedbi procjene učinaka propisa, NN 66/12;
  13. Kodeks savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata, NN 140/2009;

Dolla

Miss Gates
Ma biraš jedan od tih od broja 8. do 13., a i taj propis po izboru je koliko sam shvatila bitan samo za usmeni, tako piše u info paketu za 2016.g. Jedino je taj pod brojem 9. stvarno minijaturan dio pa ne bih rekla da je dovoljno npr. uzeti samo njega :D

merkel1

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Ma biraš jedan od tih od broja 8. do 13., a i taj propis po izboru je koliko sam shvatila bitan samo za usmeni, tako piše u info paketu za 2016.g. Jedino je taj pod brojem 9. stvarno minijaturan dio pa ne bih rekla da je dovoljno npr. uzeti samo njega :D

HVALA PUNO!!!!
[DOUBLEPOST=1487430661,1487430550][/DOUBLEPOST]HVALA PUNO!!

capica

Ima li itko pitanja sa pismenog sa prvog roka u 2.mj.?

ako mene sjećanje još dobro služi:
bilo je objasniti dobrovoljno preuzimanje rizika i društveno nametnutih;
5 vrsta samoregulacije i objasniti samoregulaciju profesije;
objasniti neovisnost agencija i problem zarobljivanja;
procjena učinka propisa (po zakonu)
i ostalog se nemogu sjetiti :D

Dolla

Miss Gates
ako mene sjećanje još dobro služi:
bilo je objasniti dobrovoljno preuzimanje rizika i društveno nametnutih;
5 vrsta samoregulacije i objasniti samoregulaciju profesije;
objasniti neovisnost agencija i problem zarobljivanja;
procjena učinka propisa (po zakonu)
i ostalog se nemogu sjetiti :D
Da nije to možda bio ovaj cijeli set pitanja:

Pitanja s pismenog 12.07.2016.
1.a)svrha PUP-a po Zakonu
b) područja koja reguira PUP
2. a) Pet tipova samoregulacija
b) svrha samoregulacije - mislim da je tako bilo
3. a) razlika između dobrovoljno preuzetih i društveno nametnutih rizika
b) razlika između odredivih i raširenih rizika
4. a) neovisnost aencija
b) objasni capture problem
5. a) razlozi za regulaciju
b) re-regulacija i objasni paradoks regulacije
Usmeni 14.07.2016. malo su bila neuobičajena pitanja
- instrumenti upravljanja rizikom, dokument Sigma br. 42, koja je konkretno područja ispitivao i koji su zaključci, nadzor komora, upravljanjeputem propisa, faze oblikovanja europskih politika, kojim dokumentom se preuzima direktiva u državi članici tj. kod nas, koji društven proces je potaknuo razboj regulatonih agencija (nešto tome slično) i izvršnih agencija (tu jeodgovor NJM).
Eto na usmenom je pitala sve što nije bilo do sada navedeno pa je preporuka da se ipak sve uči bar toliko da se zna nešto reći i lakše proći.
Kolege sretno svima dalje!!!!!!!!!, meni je ovo bio zadnji ispit i lakše se diše.

marais

Da, vjerojatno su bila ista pitanja kao u 7.mj.
Zna li netko na što se odnosi pitanje: dvije posljedice na upravno politički sustav pristupanjem države EU? Iz kojeg je to članka/knjige?

Dolla

Miss Gates
Iz Koprićeve Upravne znanosti pri kraju; skripta str. 66., ukratko 1. uvođenje one 4 nabrojane upravne strukture za koordinaciju i 2. uspostava novih nadzornih funkcija parlamenta nad izvršnom vlasti.

marais

Znači, ide nas barem troje na ovaj rok. Vidimo se sutra u 11 ;)
[DOUBLEPOST=1487682661,1487610911][/DOUBLEPOST]Pitanja bila ista kao na roku u 11. mj 2015. i 2. roku u 6. mj. 2016.

mare1205

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Znači, ide nas barem troje na ovaj rok. Vidimo se sutra u 11 ;)
[DOUBLEPOST=1487682661,1487610911][/DOUBLEPOST]Pitanja bila ista kao na roku u 11. mj 2015. i 2. roku u 6. mj. 2016.
samo kaj je 45 min premalo vremena za odg na sva pitanja!

martina_sk

Administrator
ljudi, ja nisam imala ta pitanja jučer... moja su bila (ne točnim redosljedom):
1. a. što je profesija i koja su njezina obilježja
b. dva aspekta utjecaja samoregulacije profesija na tržište - tako nešto
2. a. nešto vezano za rizik kako utječe politika ili na politiku - nikad čula, a sad ne znam gdje je to u članku :)
b. nešto vezano za rizik kako utječe društvo ili na društvo - nikad čula, a sad ne znam gdje je to u članku :)
3. a. neovisne regulacijske agencije i prednosti
b. kontrola neovisnih regulacijskih agencija
4. a. tri faze razvoja regulatorne države
b. što je regulacijski menadžment
5. a. bolja regulacija EU
b. pametna regulacija i koja su 4 cilja
[DOUBLEPOST=1487756448,1487756408][/DOUBLEPOST]
samo kaj je 45 min premalo vremena za odg na sva pitanja!
po meni je sasvim dovoljno ako znaš.

marais

Sretno na usmenima, javite dojmove ;)
Nas troje, prva grupa, svi smo prošli. Pitao je dijelove koji nisu bili na pismenom, komore, izvršne klauzule, PUP... Svakome je postavio dva pitanja i koje potpitanje.

martina_sk

Administrator
i nas dvije u drugoj grupi smo prošle. nas je kraće pitao jer je lalićka čekala da završimo da može odraditi obranu. al ipak je svaku pitao po dva pitanja.
moja su pitanja bila društvo rizika i kad to nisam znala pitao me dimenzije rizika i pristupi rizicima.
moja preporuka je da za usmeni ipak treba znati više nego samo pitanja koja se ponavljaju na pismenom.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks