AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Regulacijski menadžment

Vitaap

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Kolege molim Vas odgovor na ova dva pitanja:
1. mehanizmi koordinacije kojim države članice zastupaju svoje interese u EU 2.kontrolni mehanizmi agencija.. Hvala...

pigetic

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
1. to su ti oni centralizirani(sveobuhvatni centralizirani sustavi sa jednom i sa dvije koordinacijske točke te selektivni centralizirani sustav) i decentraliziani sustav-o tome detaljno imaš u knjizi upravna znanost.
2.Kontrola agencija-pravna, financijska, političko demokratska i kontrola učinkovitosti-o tome ima 8-10 strana u Agencije u Hrvatskoj.

Vitaap

Jel imaš možda taj dio vezan za mehanizme koordinacije kojim države članice zastupaju svoje interese u EU u pdf formatu? nemam knjigu i taj dio mi nedostaje, a vidla sam da se pojavljuje kao pitanje na ispitu? bila bih ti zahvalna.. ili ukoliko mi ukratko možeš napisat odgovor na pitanje.. tražila sam na netu, ali nisam našla.. hvala puno.

pigetic

Nemam ti to u E-obliku, probat ću ti ovak napisati.

Modeli nacionalnih koordinacija u EU
-ovise o političko-upravnoj kulturi, političko-upravnom sustavu uključujući izborni sustav, karakter političkog vodstva i pojedince koji u određenom trenutku pokreću procese.
-nekoliko tipičnih u dvije skupine

Centralizirani sustavi-za njih se opredjeljuju u pravilu unitarne države.
Modeli:
1) Sveobuhvatni cent. sustav s jednom koordinacijskom točkom-jedno centralno tijelo je specijalizirana jedinica za koordinaciju europskih politika(npr. ministarstvo vanjskih poslova).Primjer-Danska, Irska, Češka, Litva.
2) Sveobuhvatni c.s. sa više k.t.-primjer Francuska-Glavno tajništvo za europske poslove dijeli nadležnost sa Međuresornim odborom za Europu koji vodi premijer
3) Selektivni centralizirani sustav- koordinacija ograničena na određene politike tj. na pojedina važna nacionalna pitanja. Primjer:portugal, Španjolska, Irska.

Decentralizirani sustavi-njih imaju u pravilu federativne zemlje i zemlje sa jakim regijama
Primjer:Njemačka, Austrija, Belgija.
Koordinacija se odvija unutar resora sa snažnim utjecajem federalnih i regionalnih jedinica.

Vitaap

Pitanja sa pismenog 23.02.
1. a) svrha PUP-a prema Zakonu
b) područja koja se reguliraju PUP
2.) samoregulacija profesija
b) tipovi samoregulacije
3.) reregulacija i paradoks regulacije
b) razlozi regulacije
4.) neovisnost agencija
b) problem capture
5. rizici odredivi i rašireni
b) rizici - dobrovoljno preuzimanje rizika i društveno nametnuti

Aderma

Bilo nas je troje danas na roku, svih pitanja se ne sjećam, 10 pitanja 40 minuta. Dakle...faze razvoja hrvatske uprave (utemeljenje, kons, eup, mod), izvršne klauzule (što su i vrste), koja se materija prema OECD-u mora uređivati zakonima, razlozi prijenosa ovlasti agencijama, vrste neovisnosti agencija, svrha PUP-a prema ZPUP, izazovi PUP-a, 2.faza regulatorne reforme i instrumenti u toj fazi, nesto kao kvaliteta izrade propisa prema EU shvaćanju i tri potpodrucja (to je ono nesto iz Bijele knjige rekla bih), upravljanje putem tržišta i natjecanja. To je sve što sam upamtila...rezultati su sutra navečer, a kaj bu sam Bog dragi zna :)

Vitaap

Sretno!

Kolko dugo ste učili za ispit?
Ja sam učila nekih mjesec dana to, ali ne svaki dan. Meni jedan od dosadnijih predmeta, pa možda i to jedan od razloga.. Odgovarala sam kod profesorice Đžinić, ona stvarno sve pita. Znam kolegice koje su učile svega tjedan dana po pitanja sa foruma i prošle. Sretno

Aderma

Nas troje smo svi prošli, svi imali po 12 bodova na pismenom, na usmenom nas dvoje zadržalo trojku, a jedan kolega je podigao ocjenu na 4. Ispitivao je Giljević i bio je skroz ugodan ispitivač. Pitao je svakog koji propis smo spremali za usmeni i po tome je pitao 1- 2 pitanja (kod propisa ZPUP o godišnjem planu normativnih aktivnosti i prethodnoj procjeni propisa). Mene je uz jedno zpup pitanje pitao i policy pristup i 1.fazu javnih politika. Meni je to bio zadnji ispit la la la la laaa :D. Sretno svima do kraja. I da, ucila sam 8 dana, al onak...puno previše sati dnevno :).

freya

Nas troje smo svi prošli, svi imali po 12 bodova na pismenom, na usmenom nas dvoje zadržalo trojku, a jedan kolega je podigao ocjenu na 4. Ispitivao je Giljević i bio je skroz ugodan ispitivač. Pitao je svakog koji propis smo spremali za usmeni i po tome je pitao 1- 2 pitanja (kod propisa ZPUP o godišnjem planu normativnih aktivnosti i prethodnoj procjeni propisa). Mene je uz jedno zpup pitanje pitao i policy pristup i 1.fazu javnih politika. Meni je to bio zadnji ispit la la la la laaa :D. Sretno svima do kraja. I da, ucila sam 8 dana, al onak...puno previše sati dnevno :).
A po cemu si ucila? :)

Aderma

Pismeni je bio na dan roka u utorak u 11 sati, a usmeni je bio u četvrtak u 14 sati. Učila sam po skripti od 138 strana. Ne znam dal postoji na forum skriptarnici, mislim da da, a ja sam ju dobila mailom od kolegice.

Leila

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Pitanja na pismenom 28.6.2016.
1)faze regulatorne reforme
b)bolja regulacija i razkog pojave u eu
2)pametna regulacija i 4 cilja
b) što je regulacijski m.
3)pokretaci rizika (drustva rizika) na instit razini
b)....na organizacijskoj razini
4)profesije i 4 cilja
b) kontrola trzista skroz samoregulaciju-2 aspekta ili tako nekako-ugl odgovor je kod komora u dijelu prof Dzinic
5) nezavisne reg agencije-prednosti
b) kontrola (odgovornost) agencija

(Identican ispit s roka u 11.mj-tako da na to obratite paznju)

Na usmenom prof Dzinic-divna, pomaze, stvarno sve super...pitanja: vrste uredbi i objasnit, outsourcing, pristupi rizicima...kolegicu je pitala nesto u stilu-sta kad se uredbe ne donesu na vrijeme, onda nesto na sto je odgovor bio-prijenos rizika agencijama i jos jedno pitanje kojeg se ne sjećam

Etoo...sretno svima :)

jelenko.wt

Slazem se, Dzinicka je bila ok, mene je prvo pitala neka cudna pitanja (valjda za visu ocjenu), al nisam znala nitijedno, pa me pitala normalna pitanja, i dobila sam 3.

Zakon koji nam je na izbor da naucimo na pismenom se uopce ne pojavljuje, a na usmenom ga pita samo Giljevic, tako da mu netreba posvetiti tolku paznju, osim za usmeni kod Giljevica.

Poslala sam skriptu adminima po kojoj dosta ljudi uci i koju svima preporucam. Ja sam jedan dio ucila iz clanaka al mi je zao jer je skripta puno preglednija, pogotovo za članak o profesijama, i sigurno bi neke stvari bolje popamtila.

evo popis pitanja po kojem vecina ljudi uci:

1. Dokument br. 42 (2007) – Kapaciteti regulacijskog menadžmenta u tranzicijskim zemljama

2. Rolling back the state, retreat of the state, povlačenje države

3. Faze regulatorne reforme u zemljama OECD-a

4. bolja regulacija i razlog pojave u EU

5. pametna regulacija i 4 cilja

6. Regulatory Fitness (REFIT)

7. Indikatori kvalitete regulacijskog menadžmenta

8. koje metode komisija koristi za upr. pojednostavljanje

9. Javna savjetovanja i minimalni standardi

10. Procjena učinaka regulacije (aspekti, ex ante i ex post, cilj i svrha)

11. Proces savjetovanja u RH

12. svrhe pupa prema zakonu o pravnu na pristup informacijama

13. područja koja se reguliraju pupom
izazovi PUPa
bolja izrada propisa

14. što je rizik, može li se sa sigurnošću utvrditi

15. rizici s obzirom na razinu utjecaja

16. vrste rizika s obzirom na dvije dimenzije vjerojatnosti

17. rizici - dobrovoljno preuzimanje rizika i društveno nametnuti

18. rizici odredivi i rašireni

19. dimenzije rizika. (dimenzije vjerojatnosti i učinka)

20. pokretači regulacije rizika na institucionalnoj razini

21. pokretači regulacije rizika na organizacijskoj razini

22. (povjeravanje) upravljanja rizikom

23. pojam društvo rizika – papir ULRICH BECK

24. profesije – definicija

25. glavni razlog za regulaciju pružanja profesionalnih usluga

26. samoregulacija profesija

27. tipovi samoregulacije

28. komore - definicija i struktura

29. razlozi regulacije, zašto se javlja potreba za regulacijom – 28

30. reregulacija i paradoks regulacije

31. bolj reg što je i razlog pojave (SLIČNO KAO PRETHODNO)

32. Regulacijska reforma u sloveniji

33. klasifikacija uredbi

34. što su izvrsne kaluzule i vrste

35. materija koju treba sadržavati zakon prema OECD-u; odnos zakona i uredbi za izvršenje zakona

36. uredbe za izvršenje i njihova ograničenja - odnos zakona i uredbi za izvršenje zakona

37. vladavinu prava

38. načelo zakonitosti

39. odnos politike i uprave

40. policy pristup upravi

41. faze javne politike

42. kriteriji za evaluaciju javne politike

43. objasni upravljanje putem ciljeva

44. upravljanje putem tržišta i natječaja

45. mehanizmi koordinacije kojim države članice zastupaju svoje interese u eu
dvije posljedice na upravno politicki sustav
faza razvoja hrv uprave

46. gospodarske službe općeg interesa, nešto vezano za eu

47. neovisnost agencija

48. što su nezavisne reg agencije i prednosti

49. odgovornost (kontrola) agencija

50. kontrolni mehanizam agencija

51. nezavisne agencije i prednosti

52. problemi nezav. regulatora

53. problem zarobljavanja (capture)

54. Kontrola agencija

55. vrste odgovornosti agencija
razlozi prijenosa ovlasti agencijama
vrste autonomija

56. ona dva trenda-posljedice na upravno politički sustav pristupanjem države eu

razvojni procesi koji potiču regulaciju i jedan detaljno objasniti

Posljednje uređivanje:

Silenius

Pitanja s pismenog 12.07.2016.
1.a)svrha PUP-a po Zakonu
b) područja koja reguira PUP
2. a) Pet tipova samoregulacija
b) svrha samoregulacije - mislim da je tako bilo
3. a) razlika između dobrovoljno preuzetih i društveno nametnutih rizika
b) razlika između odredivih i raširenih rizika
4. a) neovisnost aencija
b) objasni capture problem
5. a) razlozi za regulaciju
b) re-regulacija i objasni paradoks regulacije
Usmeni 14.07.2016. malo su bila neuobičajena pitanja
- instrumenti upravljanja rizikom, dokument Sigma br. 42, koja je konkretno područja ispitivao i koji su zaključci, nadzor komora, upravljanjeputem propisa, faze oblikovanja europskih politika, kojim dokumentom se preuzima direktiva u državi članici tj. kod nas, koji društven proces je potaknuo razboj regulatonih agencija (nešto tome slično) i izvršnih agencija (tu jeodgovor NJM).
Eto na usmenom je pitala sve što nije bilo do sada navedeno pa je preporuka da se ipak sve uči bar toliko da se zna nešto reći i lakše proći.
Kolege sretno svima dalje!!!!!!!!!, meni je ovo bio zadnji ispit i lakše se diše.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks