AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Sudska kontrola uprave

Tajanasch

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Sto je s nama koji smo zus rijesili preko kolokvija, da li na usmenom dobijemo pitanje iz tog dijela? Jel trebamo naglasiti da smo to vec rijesili?

Marinica

Pitanja pismeni 7.9.2015.
1. Objasniti troskove u ustavnosudskom postupku prema UZUSRH
2. Pravo na posteno sudjenje u utvrdjivanju prava i obveza gradjanske naravi prema Konvenciji
3. Pravo na cjelovitost osobe prema Povelji
4. Nepovlasteni tuzitelji

Rezultati sutra u 10h, cm 4 dvorana 4

Zus nisam pisala pa neznam pitanja

Nicole

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Kolege, u koliko sati je bio pisani dio ispita u ponedjeljak? Pretpostavljam da se moze pisati vremena?
Da li se inace odgovara isti dan kada su rezultati?
Hvala!!

GEORGE C

Pismeni je bio od 12:30-13:30, rezultati idući dan u 10h i tad je bilo odmah odgovaranje.
Mislim da je pismeni uvijek ponedjeljkom ali usmeni nisu uvijek idući dan...

anastasia

Na zadnjem roku ispitivali su svi profesori. Neka od pitanja: ogledni spor, postupak ocjene ustavnosti i zakonitosti ( tko može podnijeti zahtjev, tko prijedlog i koja je razlika između zahtjeva i prijedloga), sustav nadzora nad provedbom konvencije, izbor sudaca Europskog suda za ljudska prava( tko ih bira).

mare1205

pitanja s piemenog, rok 21.09.2015:

1. pokretanje upravnog spora, zus
2. obnova spora, zus
3 kada ustavni sud može obustaviti izvršenje pojedinačnih akata ili radnji? uzus
4. sloboda izražavanja prema konvenciji
5. prava djeteta prema povelji
6. zlouporaba ovlasti kao osnova za pobijanje akata, ufeu

danas na usmenom prošla kod staničića, pitanja: neizravno pobijanje nezakonitih akata, razlika između zahtjeva i prijedloga za ocjenu suglasnosti zakona s ustavom i ostalih propisa s ustavom i zakonom i pravo na pošteno suđenje prema konvenciji, trojka u indeksu :) na pismenom sam imala 22, 5 bodova. sretno svima dalje :)

vlatkap

Molila bi pomoć oko par nedoumica ako netko zna odgovore na sljedeća pitanja, tj. da mi samo napiše koji je članak ZUS-a na pojedino pitanje, a pitanja su sljedeća:

1. Pretpostavke za tužbu
2. Pobijanje općeg akta
3. Izvanredni pravni lijekovi
4. što ustavni sud može napraviti kad se predlaže zahtjev ili prijedlog

freya

Kada je rok iz sudske u 11. mjesecu? (Trenutno ne mogu u studomat jer nisam izvadila AAI a ni to ne mogu jer mi je index jos u referadi zbog upisa...:sneaky:) Hvala puno!

marais

U studomatu su mi vidljivi samo ispiti iz ljetnog semestra koje nisam položila, valjda zato što su upisi za zimski semestar još u tijeku. Ali budući su rokovi za te ljetne svi 9.11., pretpostavljam da je to ispitni tjedan u kojem će biti svi ispiti.

Marinica

Sa malim zakašnjenjem pitanja sa usmenog ispita kod Stanišića 8.9.2015.
nas je bilo 3, sve smo prošle.

Pitanja: ovlasti ustavnog suda (sve znati nabrojati), primarno i sekundarno pravo eu, razlika između odluke i uredbe, pravo na slobodno izražavanje prema Konvcenciji, nadležnost suda EU, za svaki sud zasebno nadloežnost, načelo supsidijarnosti, tužitelje, primat prava EU.

Pita dosta dugo i detaljno, moraš znati ali je korektan, pomaže.

MARYYNNA

Čisto informativno za one koji nisu uspjeli doći danas na predavanje,profesorica Crnković je predavala. Nije se nitko popisivao već od sljedećeg puta će se početi voditi evidencija. Literatura je ista:

Borković, Ivo: Upravno pravo, Narodne novine, Zagreb 2002. , str. 127-130, 483.-497.
Đerđa, Dario, Šikić, Marko, Komentar Zakona o upravnim sporovima, Novi informator, Zagreb, 2012.
Omejec, Jasna, Vijeće Europe i Europska unija: institucionalni i pravni okvir, Novi Informator, Zagreb, 2008., str. 43-59., 69-73., 113-123., 227-314.
Đerđa, Dario, Osnove upravnog prava Europske unije, Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka, 2012., str. 175-204.
Hartley, Trevor C., Temelji prava Europske zajednice, Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka, 2004., str. 337-485.

PROPISI

Ustav Republike Hrvatske
Ustavni zakon o Ustavnom sudu Republike Hrvatske
Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda Vijeća Europe
Zakon o upravnim sporovima
Povelja o temeljnim pravima Europske unije
Ugovor o funkcioniranju Europske unije (odredbe koje se odnose na Sud Europske unije.

Kolokovij se polaže samo iz Zakona o upravnim sporovima, ako ga položimo nemoramo ga polagati na pismenom ni usmenom. Uvjet za izlaz na kolokvij jest redovito polaziti predavanja, smije se izostati najviše 3 puta. Kolokvij će biti najvjerojatnije u 1. mjesecu. Glavni ispit se sastoji od 6 pitanja: ZUS(2), Ustavni zakon o Ustavnom sudu (1), Pravo EU (1), Povelja (1) i Europska konvencija (1). To je to za sada :grin:

~crystal~

Jel ima neka dobra dusa od starijih kolega da mi posalje sljedecu literaturu na mail?:)
Omejec, Jasna, Vijeće Europe i Europska unija: institucionalni i pravni okvir, Novi Informator, Zagreb, 2008., str. 43-59., 69-73., 113-123., 227-314
Hartley, Trevor C., Temelji prava Europske zajednice, Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka, 2004., str. 337-485.

martina_sk

Administrator
Jel ima neka dobra dusa od starijih kolega da mi posalje sljedecu literaturu na mail?:)
Omejec, Jasna, Vijeće Europe i Europska unija: institucionalni i pravni okvir, Novi Informator, Zagreb, 2008., str. 43-59., 69-73., 113-123., 227-314

kolegice, pošaljite mi svoj mail u privatne poruke i pošaljem vam tu literaturu.

reina2512

Pozdrav ekipa!
Javlja vam se novopečeni student staro/novi student. :) Htjela bih zamoliti neku dobru dušu ako ima ikakvu literaturu u digitalnom formatu za ovaj ispit da mi ga proslijedi ako može. Moj mail je [email protected].
Razmišljam ga krenuti lagano pripremati jer će 2 mj brzo doći, a kako uz posao nije nikad prerano se početi pripremati, htjela bih krenuti bar sa prikupljanjem literature... Hvala!

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks