AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Sudska kontrola uprave

Katarina J

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Ljudi, kako je bilo? Pitanja?
na pismenom su bila pitanja koja su se pojavljivala na prošlim rokovima:
1. Žalba protiv rješenja
2. Poduzimanje radnji u sporu
3. Poništavanje/ukidanje (USRH)
4. Pravo na učinkoviti pravni lijek prema povelji
5. Prijateljsko rješenje
6. Opći sud

Na usmenom: neizravno pobijanje, zahtjev za ocjenu suglasnosti (tko može podnijeti), ESLJP (biranje sudaca, uvijeti, mandat). Ispitivao me je doc. Frane Staničić koji je korektan i fer za razliku od nekih drugih.
Sretno svima s učenjem :)

zoks3

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
na pismenom su bila pitanja koja su se pojavljivala na prošlim rokovima:
1. Žalba protiv rješenja
2. Poduzimanje radnji u sporu
3. Poništavanje/ukidanje (USRH)
4. Pravo na učinkoviti pravni lijek prema povelji
5. Prijateljsko rješenje
6. Opći sud

Na usmenom: neizravno pobijanje, zahtjev za ocjenu suglasnosti (tko može podnijeti), ESLJP (biranje sudaca, uvijeti, mandat). Ispitivao me je doc. Frane Staničić koji je korektan i fer za razliku od nekih drugih.
Sretno svima s učenjem :)
Koliko ti je trebalo da spremiš ispit, ja radim pa mi je teško učiti nakon posla :(

Katarina J

Koliko ti je trebalo da spremiš ispit, ja radim pa mi je teško učiti nakon posla :(
Kad se sve zbroji, nekih mjesec dana po par sati dnevno.. Treba sve učiti, pitanja na pismenom se ponavljaju ali na usmenom može biti biilo kaj... Od knjiga mi je najkorisniji bio Đerđin dio (ono od 30-ak stranica) za lakše razumijevanje prezentacija i od J.Omejec o vijeću europe.

ivera

Ima li tko ovaj članak od đerđe i Omejec da mi pošalje mailom?
I da,koja su bila pitanja jucer?

lampa

Oko koliko je sati obicno pismeni! I dali je uvijek pismeni ponedjeljkom ili postoji opcija da stave tipa u ut? Tnx

5ra

Danas pitanja kod stanicica;objasni prethodni postupak.oblici nezakonitosti u eu i obajsni zlouporabu prava,primat prava,nacelo supsidijarnosti,primarno i sekundarno pravo.kada ustavni sud moze zabraniti rad politickih stranaka

Antonija

kolege,
da li netko zna odg na ovo pitanje: razlika između zahtjeva i prijedloga za ocjenu suglasnosti zakona s ustavom i ostalih propisa s ustavom i zakonom ?
u zakonu piše da je to isto.

ČOKOLADA1

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
kolege,
da li netko zna odg na ovo pitanje: razlika između zahtjeva i prijedloga za ocjenu suglasnosti zakona s ustavom i ostalih propisa s ustavom i zakonom ?
u zakonu piše da je to isto.
kod zahtjeva Ustavni sud je u obvezi postupati, a kod prijedloga nije u takvoj obvezi

Antonija

kod zahtjeva Ustavni sud je u obvezi postupati, a kod prijedloga nije u takvoj obvezi
hvalaa!!
[DOUBLEPOST=1472459475,1472046376][/DOUBLEPOST]zahtjev za izmjenu pravomoćnog pojedinačnog akta koji se temelji:
a) ukinutom zakonu ili drugom przahtjev za izmjenu pravomoćnog pojedinačnog akta koji se temelji:
a) ukinutom zakonu ili drugom propisu
b) poništenom drugom propisu
kolege, da li netklo zna gdje bi ovo bilo u literaturi?

ČOKOLADA1

hvalaa!!
[DOUBLEPOST=1472459475,1472046376][/DOUBLEPOST]zahtjev za izmjenu pravomoćnog pojedinačnog akta koji se temelji:
a) ukinutom zakonu ili drugom przahtjev za izmjenu pravomoćnog pojedinačnog akta koji se temelji:
a) ukinutom zakonu ili drugom propisu
b) poništenom drugom propisu
kolege, da li netklo zna gdje bi ovo bilo u literaturi?
čl.58. ustavnog zakona o ustavnom sudu
pravni učinci odluka ustavnog suda

lampa

Pitanja sa današnjeg roka:

1. Ocjenjivanje urednosti tužbe (ZUS)
2. Postupanje Visokog upravnog suda po žalbi (ZUS)
3. Javna rasprava (UZUS)
4. Derogacija prema Konvenciji
5. Zaštita osobnih podataka prema Povelji
6. Ovlasti Suda EU

corleone

Obzirom da sam položila kolokvij iz Sudske zanima me je li to trebalo napisati na test, obzirom da nitko od profesora nije ništa o tome rekao?

lampa

Može li mi netko odgovoriti na pitanje dobra uprava? Gdje se spominje? Tnx!
[DOUBLEPOST=1473144656,1473106098][/DOUBLEPOST]
Da li netko zna odgovore;
Primarno i sekundarno pravo EU,
Primat prava EU
Tnx
Primat prava EU znači da je to pravo nadređeno nacionalnim zakonima
Primarno pravo su osnivački Ugovori i opća načela prava. Tu su uključeni i svi dodaci, protokoli, konvencije i izjave uz pojedine ugovore.
Sekundarno pravo čine pravni akti institucije EU i međunarodni sporazumi kojima se uređuju međusobni odnosi EU i drugih međunarodnih organizacija ili trećih država.

Posljednje uređivanje:

Antonija

jel ima netko da je prošao? ja na pismenom nisam prošla,a jedino što nisma odgovorila je javna rasprava.

ČOKOLADA1

jel ima netko da je prošao? ja na pismenom nisam prošla,a jedino što nisma odgovorila je javna rasprava.
Položila sam kolokvij pa sam odgovarala samo na tri pitanja
[DOUBLEPOST=1473182778,1473182409][/DOUBLEPOST]
Položila sam kolokvij pa sam odgovarala samo na tri pitanja
na usmenom kod Staničića sam prošla
pita od 5-6 pitanja
razlika između zahtjeva i prijedloga, te kada je postupak pokrenut
zahtjev za izmjenom pravomoćnog pojedinačnog akta i rok za podnošenje
tko može podnijeti prijedlog , a tko zahtjev
primarno i sekundarno pravo EU
načelo supsidijarnosti EU
neizravno pobijanje akata i povezano s tim prethodno pitanje upućeno sud-u EU
nadležnost SUD-a EU,- poveznica na Osnivačke ugovore

ne znam koji su kriteriji za prolaz na pismenom, al usmeni je sasvim ok

po knjigama nemojte učiti, uzmite one prezentacije sa web-a jer po njima pitaju.......
obvezno naučite svaki članak zakona

chubelina

ja sam prosla kod stanicica...pitao me:
nadleznost ustavnog suda
objasni izborni spor i kako ustavni sud rjesava upravne sporove ( to je uzus pod dijelom nadzor ustavnosti i zakonitost izbora,drz referenduma...)
primarno i sekundarno zakonodavstvo
ugl je i druge ispitivao svoja uobicajena pitanja

najvise voli pitat razliku prijedloga i zahtjeva za ocjenu sugl- odg na to pitanje je -- da fizicka il pravna osoba moze podnijet prijedlog --a zahtjev jedna petina zastupnika( i ostali nabrojani u zakonu) i da po zahtjevu sud je u obvezi postupat ,a kod prijdloga nije u takvoj obvezi

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks