Ispit kod lopižić...ne znam kaj bi rekla...detaljno, vaša mišljenja, praktična primjena, baš traži da se povezuje, rijetko postavi baš "pravo pitanje od a do ž"....za nju definitivno nije dosta učiti po pitanjima s foruma, želi i širinu i dužinu i shvaćanje i primjenu...redovni su, koliko sam shvatila imali dosta manje za učiti od nas izvanrednih, na konto plana decentralizacije valjda koji su radili na predavanjima, mi izvanredni smo ipak imali MALO više...
Moja pitanja (otprilike) i neka od kolegica:
-koji je po škarici djelokrug lokalne samouprave,
-po čemu je specifičan zagreb (hint: nisu gradske četvrti i mjesni odbori, nije to kaj je grad sa statusom županije, nije to kaj mjesni odbori imaju pravnu osobnost, ali ne znam kaj je na kraju...)
-harmonizacija lokalne samouprave
-da li sektorski zakoni sužavaju ovlasti mjesnog odbora naspram ustava ili ne, primjer zaštite potrošaća, to je isto nešto iz škaricinih članaka
-koja vrsta decentralizacije bi bila u zagrebu
-koja vrsta decentralizacije bi bila u RH
-decentralizacija u RH kroz faze, ja sam rekla ono od 2000. promjene ustava, pa 2001, koji resori su se decentralizirali, koji najviše (vatrogastvo), pa 2005. pa me pitala koji poslovi su se prenijeli 2005 (izdavanje građ. i lok. dozvola, održavanje javnih cesta)
-prioriteti i mjere županija po đulabiću
-decentralizacija u postsocijalističkim zemljama
-usavršavanje lokalnih službenika
-germanska tradicija, vrste gradova u Njemačkoj
-francuska tradicija, kako je decentralizirana francuska, gradovi, općine i to...
-politička i upravna decentralizacija
-tendencije po kopriću
-preduvjeti za decentralizaciju
-mjesna samouprava
-nešto oko lokalnih jedinica, koliko su samostalne ili u interesu građana, tako nešto, ne sjećam se....
-modeli decentralizacije (VB,francuska,švedska i njemačka) i čiji model primjenjuje RH
Bilo je toga puno puno još, bili smo svi skoro i po sat vremena unutra, baš pili po povezivanju i primjeni....unatoč što su svi redovni dobili dobre ocjene (temeljem znanja, naravno, ne na lijepe oči) za prolaz ne preporučujem ići kod nje, samo ko želi (i zna) za 5...nisam đulabićev fan ali on bar postavi konkretno pitanje da znaš kaj te pita...ne daje dobre ocjene, ali bar odgovoriš na dva, tri pitanja i ideš van, a ne ovo pilanje...