AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Upravljanje ljudskim potencijalima s osnovama službeničkog prava

Mala Ana

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Zna li netko da li je kod novih oblika komunikacije dovoljno napisati samo da su to horizontalna, visesmjerna i efektivna ili treba objasniti? Ako treba jos nesto napisat bila bi zahvalna da netko ukratko napise sto.
Nakon toga u knjizi nekoliko stranica iza nalazi se jos jedno poglavlje u kojem se spominju novi oblici komunikacije, tocnije 177 Novi oblici komunikacije u javnim organizacijama...di se spominju elektronicka komunikacija, uvjerljiva komunikacija i aktivno slusanje pa eto ne znam jel pomaze, vjerojatno treba pazljivo citat pitanje koje bude postavljeno il napisat sve ja svakako vise nista ne kuzim na ovoj katedri
[DOUBLEPOST=1518908659,1518908570][/DOUBLEPOST]
Zna li netko da li je kod novih oblika komunikacije dovoljno napisati samo da su to horizontalna, visesmjerna i efektivna ili treba objasniti? Ako treba jos nesto napisat bila bi zahvalna da netko ukratko napise sto.
Nakon toga u knjizi nekoliko stranica iza nalazi se jos jedno poglavlje u kojem se spominju novi oblici komunikacije, tocnije 177 Novi oblici komunikacije u javnim organizacijama...di se spominju elektronicka komunikacija, uvjerljiva komunikacija i aktivno slusanje pa eto ne znam jel pomaze, vjerojatno treba pazljivo citat pitanje koje bude postavljeno il napisat sve ja svakako vise nista ne kuzim na ovoj katedri

sa3sa3

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
[DOUBLEPOST=1518908659,1518908570][/DOUBLEPOST]
Haha ni ja nista ne kuzim na ovoj katedri.
Vidjela sam i to sto pises al nemam knjigu. Mislim da na nove oblike komunikacije treba napisat visesmjerna, horizontalna i efektivna a ako bude pitanje u javnim org onda ovo sto si ti napisala.
Jel bi mogla molim te samo napisati da li ista pise pored ove visesmjerne, horizontalne i efektivne ako imas knjigu? Tek toliko da znam napisat nesto o tome ako bude

19Laura06

Pitanja s prošlog roka 2.mj 2018.

1. Usporedi merit sustav i spoil system.

2. Napiši obilježja (karakteristike) javnih službenika.

3. Koraci strategijskog planskog ciklusa.

4. Analiza posla

5. Pravo na zaštitu službenika koji prijavi sumnju u korupciju (kod prava državnih službenika)

6. Kada državni službenik mora odbiti izvršiti nalog i kako mora postupiti?

7. Odabir profesionalnog vodećeg osoblja u sustavu odjela.

8. Koji su problemi kod ocjenjivanja i objasni razliku između halo efekta i pitch fork efekta.

9. Opiši postupak javnog natječaja.

10.

Usmeni kod Giljevića: integralni sustav, ustrojstvene jedinice nadležne za razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima i njihovi poslovi
[DOUBLEPOST=1518945646,1518945542][/DOUBLEPOST]Pitanja s prošlog roka 2.mj 2018.

1. Usporedi merit sustav i spoil system.

2. Napiši obilježja (karakteristike) javnih službenika.

3. Koraci strategijskog planskog ciklusa.

4. Analiza posla

5. Pravo na zaštitu službenika koji prijavi sumnju u korupciju (kod prava državnih službenika)

6. Kada državni službenik mora odbiti izvršiti nalog i kako mora postupiti?

7. Odabir profesionalnog vodećeg osoblja u sustavu odjela.

8. Koji su problemi kod ocjenjivanja i objasni razliku između halo efekta i pitch fork efekta.

9. Opiši postupak javnog natječaja.

10.

Usmeni kod Giljevića: integralni sustav, ustrojstvene jedinice nadležne za razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima i njihovi poslovi

Mala Ana

Haha ni ja nista ne kuzim na ovoj katedri.
Vidjela sam i to sto pises al nemam knjigu. Mislim da na nove oblike komunikacije treba napisat visesmjerna, horizontalna i efektivna a ako bude pitanje u javnim org onda ovo sto si ti napisala.
Jel bi mogla molim te samo napisati da li ista pise pored ove visesmjerne, horizontalne i efektivne ako imas knjigu? Tek toliko da znam napisat nesto o tome ako bude
sorry ako je kasno, nisam prije bila u mogućnosti odgovoriti! Ne piše ništa specijalno u naslovu se spominju horizontalna, višesmjerna i efektivna komunikacija, a dalje piše samo ovo: "U tradicionalnom modelu upravljanja koji počiva na hijerarhijskoj strukturi komunicira se putem vertikalnih komunikacijskih veza. Suvremeni model upravljanja razvija horizontalne komunikacijske veze i timski rad. U načelu je riječ o dvije temeljne suprotnosti. Karakteristike hijerarhijskih odnosa ne odgovaraju karakteristikama horizontalnih komunikacijskih kanala, a karakteristike vertikalnih komunikacijskih kanala ne možemo dovesti u vezu s bilo kojom karakteristikom timskog rada." i to bi bilo to...dalje se govori o vertikalnim kanalima i horizontalnim, kratkim skupovima itd.

sa3sa3

sorry ako je kasno, nisam prije bila u mogućnosti odgovoriti! Ne piše ništa specijalno u naslovu se spominju horizontalna, višesmjerna i efektivna komunikacija, a dalje piše samo ovo: "U tradicionalnom modelu upravljanja koji počiva na hijerarhijskoj strukturi komunicira se putem vertikalnih komunikacijskih veza. Suvremeni model upravljanja razvija horizontalne komunikacijske veze i timski rad. U načelu je riječ o dvije temeljne suprotnosti. Karakteristike hijerarhijskih odnosa ne odgovaraju karakteristikama horizontalnih komunikacijskih kanala, a karakteristike vertikalnih komunikacijskih kanala ne možemo dovesti u vezu s bilo kojom karakteristikom timskog rada." i to bi bilo to...dalje se govori o vertikalnim kanalima i horizontalnim, kratkim skupovima itd.
Ej to sto si napisala sam jedino i imala i mislila sam da treba nesto vise. Ali valjda je to to, nemamo sta pisat toliko o tome. I nije kasno, hvala ti puno! :)

Vesna Vesnić

Koja su danas pitanja bila?

1.a) Osnovna obilježja javnog službenika
1.b) organizacijska i funkcionalna definicija uprave i koja je u RH

metode obrazovanja, nabroji i kratko objasni
razlika između provedbenog i razvojno ocjenjivanja
razlika između ULJP i KPO
joj
ne znam
pliz ako se neko sjeća svih pitanja

enna

Koja su danas pitanja bila?

1.a) Osnovna obilježja javnog službenika
1.b) organizacijska i funkcionalna definicija uprave i koja je u RH

metode obrazovanja, nabroji i kratko objasni
razlika između provedbenog i razvojno ocjenjivanja
razlika između ULJP i KPO
joj
ne znam
pliz ako se neko sjeća svih pitanja
Ono cega se ja sjecam je bilo
Obiljezja javnih sluzbenika
E sad ne znam da li su bile organizacijske i funkc.def.j.sluzbenika ili oni aspekti
Tvrde i meke metode
Razlika KPO i razvoja ljud.potencijala
RAzlika prosudbenog i razvojnog ocjenjivanja
Neki problemi glede ocjenjivanja
Odbor za drzavnu sluzbu ko imenuje
Ovlasti Odbora
Navedi i objasni metode OOU-a

Mislim da je to sve ako sam nesto zaboravila napisite...

sa3sa3

"tvrdi" i "meki" model uljp-a. to su one tvrde i mekane metode uljp?
Ej imas posebno objasnjeno tvrdi i meki model uljp-a i posebno o tvrdim i mekim metodama uljp-a. Razliciti su pojmovi.
Ja sam o tvrdom i mekom modelu uljp-a u knjizi nasla ovo:
Tvrdi model: nacin razmisljanja poznat jos od skole ljudskih odnosa. Parcijalan je i zastupa ekonomsku vrijednost, a konacan cilj mu je efikasnost organizacije.
Meki model: znatno je kompleksniji. Naglasava razlicite vrijednosti i ciljeve te promice humanisticki pristup razvoju ljudskih potencijala.
Analize uljp-a pokazale su da je praksa vise tvrda iako se retoricki nerijetko isticala vaznost meke doktrine.

Nisam jos pisala ispit pa ne znam da li je to sto posto tocno i da li bi mi priznali ali pogledaj u knjizi i provjeri.

mira

Ej imas posebno objasnjeno tvrdi i meki model uljp-a i posebno o tvrdim i mekim metodama uljp-a. Razliciti su pojmovi.
Ja sam o tvrdom i mekom modelu uljp-a u knjizi nasla ovo:
Tvrdi model: nacin razmisljanja poznat jos od skole ljudskih odnosa. Parcijalan je i zastupa ekonomsku vrijednost, a konacan cilj mu je efikasnost organizacije.
Meki model: znatno je kompleksniji. Naglasava razlicite vrijednosti i ciljeve te promice humanisticki pristup razvoju ljudskih potencijala.
Analize uljp-a pokazale su da je praksa vise tvrda iako se retoricki nerijetko isticala vaznost meke doktrine.

Nisam jos pisala ispit pa ne znam da li je to sto posto tocno i da li bi mi priznali ali pogledaj u knjizi i provjeri.
di je to u knjizi?

mape5

Super Moderator
organizacije su u različitim zemljama razvijale nove oblike mehanizma komunikacije pomoću kojih se nastoji postići izravna veza s individualnim zaposlenikom. Među vrlo uspješnim oblicima su kratki skupovi / sastanci (team briefings – meetings) između menadžmenta i zaposlenika i tzv. mišljenje zaposlenika ili ispitivanje stajališta zaposlenika (employee opinion)

sjećam se da sam i ja imala to pitanje pa mi je rečeno da je odgovor zapravo ovo gore. treba obratiti pažnju na ovo poboldano, znači novi oblici mehanizma komunikacije...
[DOUBLEPOST=1519989074,1519988909][/DOUBLEPOST]6.3.3.2. Novi oblici komunikacije u javnim organizacijama

- efektivna i podržavajuća komunikacija u javnim organizacijama ne razlikuje se mnogo od one u privatnim organizacijama. Usmjerena je na točan i pošten prijenos informacija

- potrebno je naglasiti utjecaj mnogih oblika elektroničke komunikacije (e-maila, pošte, telefaksa, interneta …). Ti oblici su brži, imaju veći kapacitet pamćenja i čuvanja, omogućuju komunikaciju među geografski udaljenim ljudima. No mogu imati i negativni utjecaj na međuljudske odnose u organizacijama smanjujući mogućnost osobnog kontakta, kratkih spojeva u hijerarhiji, smanjenje afektivne i vrijednosne poruke, povećana dvosmislenost …

- bez obzira na elektroničku komunikaciju, zaposlenici u javnoj upravi još se uvijek vrlo često koriste tradicionalnim usmenim komunikacijskim obrascem

- javni menadžeri dosta vremena provode u usmenoj komunikaciji pojedinačno (jedan na jedan) ili u malim skupinama ili velikim za šire slušateljstvo. Pri tome moraju paziti na tzv. uvjerljivu komunikaciju i aktivno slušanje

Marina123

Pozdrav, ima li ovdje neko s razlikovne godine ko polaze ovaj predmet? Meni je priznato "pola" predmeta, no profesor mi je kao literaturu za nas s razlikovne godine naveo potpuno istu kao i za studente koji normalno polazu predmet. Zanima me jel ima netko slicna iskustva? :/

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks