AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Upravljanje zapisima

maja5

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Molila bi pomoć u vezi ova dva pitanja:
- život dokumenta: tekući, polutekući, pasivni
- što su tekući dokumenti?

Hvala!

ivana

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Molila bi pomoć u vezi ova dva pitanja:
- život dokumenta: tekući, polutekući, pasivni
- što su tekući dokumenti?

Hvala!
u skripti nisam našla objašnjenje toga :( da li si ti možda našla odgovor na to pitanje?
izlaziš li na ovaj rok?

maja5

u skripti nisam našla objašnjenje toga :( da li si ti možda našla odgovor na to pitanje?
izlaziš li na ovaj rok?
Da, prijavila sam ispit..ali ni ja nisam uspjela naci odgovore na ta pitanja.

ivana

Da, prijavila sam ispit..ali ni ja nisam uspjela naci odgovore na ta pitanja.
super, možda nas to ne pita :)))
mislim da smo nas dvije jedine na ispitu, vidimo se!!!

MOže pomoć. tko daje dozvolu za izlučivanje??

akascha

Molim za pomoć. Što sve trebam znati za ispit, koja literatura??? Dovoljno je uredba i pravilnici, ili treba iz one skripte??? Hvala :tongue2:

sweetbaby

Vidim da već jako dugo nitko ništa ne piše o ovom predmetu, kakvi su dojmovi, kakva je ova profesorica, literatura je jako čudna i zbunjujuća, i nemam pojma od kuda da krenem učiti i što da učim pa ako može mala pomoći od onih koji su nedavno položili. Ipak je to izborni predmet a navedena je tolika literatura da je to strašno.

Donki

bok svima, mene isto bi zanimalo detaljnije u vezi ovog predmeta,ako je neko polagao ? Na sto treba obratiti pozornost? I ako netko zna kad su konzultacije kod prof. Slivije Babić? Hvala :)

sweetbaby

Kolegica i ja smo bile prošli petak na ispitu. Stvarno lagano za položiti i profesorica je vrlo ugodan ispitivač. Više smo pričale kao da smo na kavi nego što je bilo ispitivanje. Na početku nas je pitala što smo učile, i postavila na par pitanja i to je to. Ja sam dobila 3, a kolegica 4.
Naučile smo Zakon o arhivskom gradivu i arhivima, Uredba o uredskom poslovanju, Pravilnik o vrednovanju, te postupku odabiranja i izlučivanja arhivskog gradiva i Pravilnik o predaji arhivskog gradiva arhivima. To ti je ono najbitnije, spominjala je i pravilnik o jedinstvenim klasifikacijskim oznakama, ali mi to nismo učile, ali ako si netko želi pogledati i proći kroz to slobodno :)
Pitanja su bila općenita: što je to uredsko poslovanje, klasifikacijske i brojčane oznake, vrste popisa i objasni malo na što se svaki odnosi,što je to izlučivanje arhivskog gradiva i mislim da je to to!

Donki

Hvala ti puno, jako si mi pomogla! Sad mi je malo lakše :-D Na prvi pogled mi je izgledalo strašno, toliko literature, :-o Ali sad vidim da ne treba učiti one knjige nabrojane,nego samo zakone. Hvala ti puno!! :)

jelenko.wt

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
ako netko ima problem sa literaturom evo kaj je meni profa poslala na mail kad sam ju pitala u vezi tog:

Obvezna literatura:
1. HRN ISO 15489 – Dokumentacija i informacije – Upravljanje spisima
2. Uredba o uredskom poslovanju (»Narodne novine« broj 7/09) – znati dobro tko su obveznici Uredbe, taksativno koji su postupci uredskog poslovanja, vrste postupanja, glavne i pomoćne uredske evidencije,sadržajne jedinice uredskoga poslovanja, nedostatke Uredbe – sve bez citiranja članaka – vlastitim riječima
3. Pravilnik o jedinstvenim klasifikacijskim oznakama i brojčanim oznakama stvaralaca
primalaca akata (»Narodne novine« broj 38/88) – znati objasniti koncept klasifikacijskoga plana, nedostatke, moguća rješenja unutar postojećega plana, moguća rješenja izvan postojećega plana
4. Zakon o arhivskom gradivu i arhivima (»Narodne novine« broj 105/97) – znati intenciju Zakona, razliku arhivskoga i registraturnoga gradiva, javnog i privatnog gradiva, ustroj arhivske službe u RH, pojmove odabiranja i izlučivanja gradiva, odredbe o predaji gradiva nadležnome arhivu, prekršajne i kaznene odredbe
5. Pravilnik o vrednovanju te postupku odabiranja i izlučivanja arhivskog gradiva (»Narodne
novine« broj 90/02) – znati pojmove odabiranja i izlučivanja, pojam vrednovanja, kriterije vrednovanja, vrste popisa s rokovima čuvanja, pojam kategorizacije gradiva, postupak izlučivanja
6. Pravilnik o predaji arhivskoga gradiva arhivima (»Narodne novine« broj 90/02)- vrste (pravni oblici) predaje gradiva, rokovi predaje, uvjeti predaje, popratna dokumentacija
7. Duranti, L. Arhivski zapisi: teorija i praksa. Hrvatski državni arhiv, Zagreb, 2000.
8. National Archives of Australia. Designing and Implementing Recordkeeping Systems:
Manual for Commonwealth Agencies
(http://www.naa.gov.au/recordkeeping/dirks/dirksman/dirks.html)
9. Model zahtjeva za upravljanje elektroničkim zapisima – MoReq, Hrvatski državni arhiv,
Zagreb 2003.
10. Maria Guercio, Načela, metode i instrumenti za stvaranje, zaštitu i korištenje arhivskih
zapisa u digitalnom okruženju, u: Modernizacija hrvatske uprave, Zagreb, 2003: 247-278.
11. Michael Wettengel, Međunarodni rad na standardizaciji upravljanja zapisima. U povodu
objavljivanja međunarodnog standarda ISO 15489, u: Modernizacija hrvatske uprave,
Zagreb, 2003: 279-292. (2001), str. 103-121
12. Sabor Republike Hrvatske. Plan provedbe Programa e-Hrvatska za 2009. godinu. Vlada
Republike Hrvatske. – osnovne intencije
(http://ehrvatska.hr/sdu/en/Dokumenti/StrategijeIProgrami.html). 2009.
13. Sabor Republike Hrvatske. Strategija razvoja elektroničke uprave za razdoblje 2009 do
2012. Vlada Republike Hrvatske - osnovne intencije
(http://ehrvatska.hr/sdu/en/Dokumenti/StrategijeIProgrami.html) 2009.
14. Sabor Republike Hrvatske. Strategija reforme državne uprave. Vlada Republike Hrvatske.
(http://www.uprava.hr/strat-hr.pdf) 2008.- osnovne intencije
15. Zakon o elektroničkoj ispravi („Narodne novine“ broj 150/05)

jelenko.wt

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Obvezna literatura:
1. HRN ISO 15489 – Dokumentacija i informacije – Upravljanje spisima
2. Uredba o uredskom poslovanju (»Narodne novine« broj 7/09) – znati dobro tko su obveznici Uredbe, taksativno koji su postupci uredskog poslovanja, vrste postupanja, glavne i pomoćne uredske evidencije,sadržajne jedinice uredskoga poslovanja, nedostatke Uredbe – sve bez citiranja članaka – vlastitim riječima
3. Pravilnik o jedinstvenim klasifikacijskim oznakama i brojčanim oznakama stvaralaca
primalaca akata (»Narodne novine« broj 38/88) – znati objasniti koncept klasifikacijskoga plana, nedostatke, moguća rješenja unutar postojećega plana, moguća rješenja izvan postojećega plana
4. Zakon o arhivskom gradivu i arhivima (»Narodne novine« broj 105/97) – znati intenciju Zakona, razliku arhivskoga i registraturnoga gradiva, javnog i privatnog gradiva, ustroj arhivske službe u RH, pojmove odabiranja i izlučivanja gradiva, odredbe o predaji gradiva nadležnome arhivu, prekršajne i kaznene odredbe
5. Pravilnik o vrednovanju te postupku odabiranja i izlučivanja arhivskog gradiva (»Narodne
novine« broj 90/02) – znati pojmove odabiranja i izlučivanja, pojam vrednovanja, kriterije vrednovanja, vrste popisa s rokovima čuvanja, pojam kategorizacije gradiva, postupak izlučivanja
6. Pravilnik o predaji arhivskoga gradiva arhivima (»Narodne novine« broj 90/02)- vrste (pravni oblici) predaje gradiva, rokovi predaje, uvjeti predaje, popratna dokumentacija
7. Duranti, L. Arhivski zapisi: teorija i praksa. Hrvatski državni arhiv, Zagreb, 2000.
8. National Archives of Australia. Designing and Implementing Recordkeeping Systems:
Manual for Commonwealth Agencies
(http://www.naa.gov.au/recordkeeping/dirks/dirksman/dirks.html)
9. Model zahtjeva za upravljanje elektroničkim zapisima – MoReq, Hrvatski državni arhiv,
Zagreb 2003.
10. Maria Guercio, Načela, metode i instrumenti za stvaranje, zaštitu i korištenje arhivskih
zapisa u digitalnom okruženju, u: Modernizacija hrvatske uprave, Zagreb, 2003: 247-278.
11. Michael Wettengel, Međunarodni rad na standardizaciji upravljanja zapisima. U povodu
objavljivanja međunarodnog standarda ISO 15489, u: Modernizacija hrvatske uprave,
Zagreb, 2003: 279-292. (2001), str. 103-121
12. Sabor Republike Hrvatske. Plan provedbe Programa e-Hrvatska za 2009. godinu. Vlada
Republike Hrvatske. – osnovne intencije
(http://ehrvatska.hr/sdu/en/Dokumenti/StrategijeIProgrami.html). 2009.
13. Sabor Republike Hrvatske. Strategija razvoja elektroničke uprave za razdoblje 2009 do
2012. Vlada Republike Hrvatske - osnovne intencije
(http://ehrvatska.hr/sdu/en/Dokumenti/StrategijeIProgrami.html) 2009.
14. Sabor Republike Hrvatske. Strategija reforme državne uprave. Vlada Republike Hrvatske.
(http://www.uprava.hr/strat-hr.pdf) 2008.- osnovne intencije
15. Zakon o elektroničkoj ispravi („Narodne novine“ broj 150/05)

Obvezna literatura:
jel mi može netko ovo objasniti, vjerujem da je o tome pričala na predavanjima, a ja nisam išla

Mateja766

hej ljudi, jel netko koš izabrao ovaj predmet? ispit je 14.11 a navedena literatura na internetu je ova :

Obvezna literatura:

ISO 15489 – Dokumentacija i informacije – Upravljanje spisima. Zagreb: Državni zavod za normizaciju i mjeriteljstvo, 2004

Uredba o uredskom poslovanju (Narodne novine 7/2009)

Pravilnik o jedinstvenim klasifikacijskim oznakama i brojčanim oznakama stvaralaca i primalaca akata (Narodne novine 38/1988)

Duranti, L. Arhivski zapisi: teorija i praksa. Zagreb: Hrvatski državni arhiv, 2000. (poglavlja 3-8)

nemam pojma sada,taman sam si skinula one pravilnike i uredbu što ljudi pišu na forumu da treba, a ovo me sada zbunilo. jel ima tko više friških saznanja o ovom ispitu? hvala

ena38

Da li možda netko ima info o priznavanju ovog ispita ako su položeni ispiti iz uredskog poslovanja i arhivistike.
U referadi je rečeno da se načelno ne priznaju, ali da se studenti odlaze dogovoriti sa profesoricom. Pa me zanima povratna informacija.

Branimir

Jel ide netko na ispit 05.06?
Zanima me u koliko sati je ispit. Nigdje ništa nije objavljeno...

mrvi89

idem ja meni pise na studomatu da je u 8:00 u gundulicevoj soba 17..pozz i sretno

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks