AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Upravni studij na sveučilišnoj razini

Claire

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
vi koji vec imate diplome prvostupnika javne uprave, na kojim jezicima sve na njoj pise ta titula? zna li neko kako ona glasi na engleskom te da li je itko dobio taj dodatak diplomi i kako se on trazi...

osim toga da utvrdim gradivo, znaci mi koji cemo sad diplomirati po starom progarmu automatski stjecemo 180 ETCS bodova i titulu prvostupnika?
a ako cu htjet dalje na te 2 god. ak se oforme, trebat ce mi 240 ETCS bodova te cu tada morati polagat razliku? jesam li dobro shvatila??? :misli:

unaprijed zahvaljujem
kolko znam naziv na engleskom je bacc. public administation. To sam pročitala u nekoj uredbi koju je donijela Vlada

_Maca_

zna li tko mail od profesorice marcetic, poslala bi joj mail u vezi nastavka studiranja, iman par pitanja?
fala unaprid:).

Dijana 2

[email protected]

Nisam dugo čitala ostale postove pa ajmo po redu.
Nicole je dobro objasnila što je dodatak diplomi. Navodno je u Europi uobičajeno (a počeli su i neki naši fakulteti) da se ista izdaje uz diplomu (sasvim besplatno jer je sastavni dio diplome). Izdaje li to i naš studij ostaje da vidimo prilikom promocije. Dakle to je jedno od pitanja koje Maca može postaviti prof. Marčetić.
Nicole kometira broj bodova. Dakle svaka godina nosi 60 bodova, trogodišnji studiji dakle vrijede 180, četvorogodišnji 240 ECTS-a.
Da bi stekli titulu magistra ili stručnog specijaliste treba imati najmanje 300 bodova. Dakle u našem slučaju morali bismo završiti neki diplomski (ili kako su se ranije zvali poslijediplomski) dvogodišnji studij sveučilišnog ili stručnog (veleučilišpnog) tipa.
Razlika se polaže kako zbog razlike, kako kaže Nicole, a tako i zbog eventualnog lakšeg uključivanja u nastavak studiranja, a i za slučaj da nam zatreba posao u inozemstvu (jer se ranije diplome osim nekih rijetkih) ne priznaju vani.
Malo pojašnjenje Maci oko dodatka diplomi (više o tome možeš doznati na stranicama Ministarstva znanosti...
Uglavnom kod nas to još nije aktualno, međutim svuda u Europi se na temelju dodatka diplomi radi selekcija između kandidata iste stručne spreme, utvrđuju se ocjene, sklonosti, posebna uža specijalistička znanja, sklonosti i sl. Na stranici Ministarstva imaš čak i dokument u pdf. u pa možeš vidjeti kako taj dokument izgleda, ako te zanima javi mi se na PM pa ću ti i sama poslati primjerak koji sam našla na netu.
Uglavnom kada sam započela ovu temu, htjela sam malo osvijestiti kolege da nam se zapravo i ne piše neka lijepa budućnost i prenijeti vam osobno iskustvo kako društvo i poslodavci vrednuju naš studij.
Osobno sam dosta razočarana tim statusom, jer višu školu sam imala i prije polaganja razlike, a ako je 7 ispita i novi diplomski trebao da bih opet imala višu srtručnu spremu, onda ne znam...
Predlažem aktivniji angažman svih nas skupa jer i oni koji sada ne rade vrlo brzo će biti u mojoj situaciji, a kakva je tek budućnost kolega koji su studij tek upisali.

Nicole

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Uglavnom kada sam započela ovu temu, htjela sam malo osvijestiti kolege da nam se zapravo i ne piše neka lijepa budućnost i prenijeti vam osobno iskustvo kako društvo i poslodavci vrednuju naš studij.
Osobno sam dosta razočarana tim statusom, jer višu školu sam imala i prije polaganja razlike, a ako je 7 ispita i novi diplomski trebao da bih opet imala višu srtručnu spremu, onda ne znam...
Predlažem aktivniji angažman svih nas skupa jer i oni koji sada ne rade vrlo brzo će biti u mojoj situaciji, a kakva je tek budućnost kolega koji su studij tek upisali.
7 ispita i novi diplomski nije potreban kako bi netko, tko je završio po starom programu, stekao ''višu stručnu spremu'' (koja više ne postoji).
Kao što je već toliko puta napisao u raznim topicima na ovu temu, razlika se ne polaže zbog stjecanja titule. Titula se ''dobiva'' po zakonu. Bivši ''upravni pravnici'' postaju stručni prvostupnici javne uprave bez polaganja ijednog ispita.

Ne razumijem brigu za naše mlade kolege, koji su tek upisali. Njima će sigurno naše današnje dileme biti nepoznate. Specijalistički studij biti će već debelo ustrojen, nikakve ispite razlike neće trebati polagati kako bi ga upisli..

Kakav bi to aktivniji angažman, kolegice, Vi predložili?

_Maca_

zna li netko koji su ispiti razlike za bolonju na upravno-ekonomskom smjeru, ima ih 5... fala unaprid.

Ivy

Admin
ekonomski smjer sadrzi 3 predmeta
ekonomija javnog sektora
ekonomika poduzeca
visestupanjska uprava i regionalni razvoj

ep si polozila na prvoj

+politologija
+europski upravni prostor i regionalna uprava
+upravljanje ljudskim potencijalima

sto iznosi 5 ispita

Ivy

Admin
ekonomski smjer sadrzi 3 predmeta
ekonomija javnog sektora
ekonomika poduzeca
visestupanjska uprava i regionalni razvoj

ep si polozila na prvoj

+politologija
+europski upravni prostor i regionalna uprava
+upravljanje ljudskim potencijalima

sto iznosi 5 ispita

_Maca_

fala ti...:happy: po tebi, kakva je težina ispita,u usporedbi sa, recimo, građanskim ili upravno pravo, teže ili lakše... da znan šta me čeka ako i kad buden morala razliku upisivat?
ža mi je to za razliku, gubi se godinu dana, ako te 2 godine krenu od jeseni, a ja ću moć tek na jesen upisat razliku, ja i ostali studenti po starom programu smo u istoj situaciji, gubi se godina dana...
kad bi se barem to moglo riješit na način da se ne gubi godina dana pa tek onda upisuje razlika nego da se razlika ukomponira u te 2 godine...nadan se da će bit nešta pozitivno do jeseni...

Ivy

Admin
tezina ispita
pa od ovih nabrojenih prije najtezi je uljp
jer je na poznatoj katedri upravne znanosti

za njega bi trebalo odvojiti malo vise vremena
ali se ne moze uspoređivati sa građanskim

honey1706

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
hej ljudi moze li mi netko dati kontakt, e.mail od prof. Piculjana, a od prof. Koprica mail!! I da li tko ima informacije o nastavku za ove dvije godine!!
unaprijed hvala

kitty

ej ljudi,evo obratih se prof pičuljanu vezano uz ove dvije godine,i ovo odgovora...

Poštovana i draga kolegice,

Veleučilište je utvrdilo program 4. i 5. godine studija ( potvrđeno na svim njegovim tijelima ) i uputilo ga u proceduru preme Ministarstvu i nadležnim tijelima.

Sad sve ovisi o njihovoj brzini , koju ćemo mi poticati.

Vjerujemo da će studij započeti ove godine.

O svemu najviše zna prof. Koprić.

Srdačan pozdrav ,

Zoran Pičuljan

Tonkica3

znapte što.. ovaj naš faks je
živa koma, nikad nitko ništa nije znao
pa ni danas ne zna...stalno obečavaju bolje
a nikad ništa...
sramotno je kad shvatiš da su godine
provedene na ovom faksu bile ulupane bezveze...

nixx

znapte što.. ovaj naš faks je
živa koma, nikad nitko ništa nije znao
pa ni danas ne zna...stalno obečavaju bolje
a nikad ništa...
sramotno je kad shvatiš da su godine
provedene na ovom faksu bile ulupane bezveze...
Meni čak i nije žao godina provedenih na studiju, nego mi je žao plaćene školarine koju si nikad neću vratiti novcem zarađenim radom u struci...Potpuno je nepotrebno "proizvoditi" kadrove koji se nemaju gdje zaposliti, a studij bas i nije lagan. Nek me neko demantira ako nisam u pravu...

Ksenija

Upravo tako i ja razmišljam...
Više znanja nikome ne škodi, ali na kraju se pitaš čemu sve to.
Platiš školarinu, put vlakom ili autobusom,
potrošiš hrpu vremena i novca a za istu diplomu, odnosno ne diplomu, ovaj puta svjedodžbu...koji naziv je ovih dana i priznat ako si diplomirao/la na Pravnom fakultetu...

schuman

Kolegice imaju potpuno pravo, nije mi žao vremena, učenja, muke sa nabrijanim babama u referadama, čak mi nije žao niti novaca za razlikovni studij. Čak sam zadovoljan i sa poslom kojeg sam dobio pet godina nakon diplome. Jedino mi je žao što moramo slušati razne teorije o tome zašto nema nastavka studija, razne teorije urote i sl., kakvi su razni libertasi, vernovi, baltazari krčelići, veleučilišta u požegi, otočcu, špičkovini, babinoj gredi i sličnim bjelosvjetskim metropolama dopili dopusnicu a upravni studij u Zagrebu ne može...
Ne razumijem tko je ta tamna sila iz mraka koja brani ustrojavanje specijalističkog studija? Osama bin laden? Ivić Pašalić? Andrija Hebrang mlađi?
Ne vjerujem u teoriju da preofesori sa Pravnog faksa ne žele konkurenciju, mi uopće njima nismo konkurencija, uostalom većina predavača bi bili oni...
Neka me netko pametniji od mene prosvijetli!

Nina :)

Ja ne pametujem, ali prema onim predmetima koje je marčetićka pročitala na tribini za 4. i 5. godinu, nijedan predmet nije tipa građansko, radno pravo i sl., već su sve stručni predmeti, barem koliko se iz naziva da zaključiti. Ja nisam baš tako uvjerena kao vi kolega da se određene osobe s pravnog fakulteta ne protive nastavku studija, ali to je opet moja teorija i ne mora biti da je točna.
Moje je mišljenje, kao što je rekao jedan kolega na tribini, da je to sve prekasno inicirano, a moglo je biti puno ranije. Mislim da je to glavni uzrok zašto nam vjerojatno nastavak studija nece ici od jeseni.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks