AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Zainteresirani za zanimanje - Grafolog?

misha

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
... dragi forumaši, svi zainteresirani, budite slobodni javiti se u inbox za detaljne informacije o 2g studiju grafologije!

Ugodan ostatak druženja forumašima!!!

Jadranka15

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Oprosti nisam ništa dobila

Grafolog = http://www.sudski-vjestaci.hr/

Što je daktiloskopija?

Otisak prstaDaktiloskopija (grčki: dactilo - prst + latinski: scopein - gledati) je disciplina kriminalističke tehnike, koja se bavi proučavanjem papilarnih linija, formiranih u raznim oblicima na jagodicama i člancima prstiju, dlanovima i stopalima u cilju identifikacije, dokazivanja identiteta, živih i mrtvih osoba, kao i počinitelja kaznenih djela na temelju ostavljenih tragova papilarnih linija.

1904. godine prva daktiloskopirana osoba na desetoprstnom obrascu u Republici Hrvatskoj je Ambroz Zlamal. Jedan od začetnika znanstvene daktiloskopije je Ivan Vučetić. (Centar za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić) pri MUP-u RH

Tragovi otisaka papilarnih linija [uredi]
Nastaju kao posljedica izlučivanja znoja kroz pore koje se nalaze na papilarnim linijama.

Papilarne linije
Kao što i samo ime govori to su linije -crte , na jagodicama i člancima prstiju, dlanovima i stopalima, a sadržavaju anatomske karakteristike, tj. sitne detalje

Osnovna svojstva papilarnih linija su: nepromjenjivost, individualnost, klasifikacija i prenosivost.
Osnovni oblici papilarnih linja su: luk, oblik zamke i oblik kruga.
Kada se identifikacija lica vrši na osnovu tragova papilarnih linija, neophodno je da se identifikacija izvrši vještačenjem, koje podrazumjeva upoređivanje fiksnog traga i uzetog otiska. S obzirom na to da su papilarne linije individualne za svako lice, prema obliku svog crteža, to se pomoću individualnih obilježja na odrazu tj. tragu papilarnih linija može utvrditi da li taj trag potiče od određene osobe. Zbog toga se prilikom vještačenja ne može tvrditi da je trag papilarnih linija identičan sa otiscima prstiju neke osobe, već da fiksirani trag papilarnih linija potječe od određene osobe. Ovo znači da se identifikacija vrši na osnovu teorije vjerojatnoće, odnosno mogućnosti ponavljanja obilježja na papilarnim linijama. Identifikacijska obilježja kod papilarnih linija imaju poseban naziv i poznata su kao minucija. Kod nas kod vještačenja papilarnih linija upoređivanjem traga i otisaka moraju se podudarati u 12 minucija.

U zapadnim zemljama se ne pravi razlika između otisaka i traga papilarnih linija, nego se sve što je u vezi sa tim pojmom naziva otisak prsta. Vlastimir Mitrović pravi razliku između pojma otisak prsta i trag papilarnih linija. Naime u duhu našeg jezika je da izraz otisak prsta upućuje da se od neke osobe uzimaju otisci, dok trag papilarnih linija upućuje da neka osoba nesvjesno ostavlja tragove papilarnih linija na određenom predmetu. Pod otiskom se podrazumijeva namjerno otiskivanje, u ovom slučaju crteža papilarnih linija na neku podlogu npr. daktiloskopski fiš. Stoga u stručnoj kriminalistčkoj literaturi treba prihvatiti da otisak prsta uvijek označava crtež papilarnih linija dobijenim daktiloskopiranjem, a trag papilarnih linija crteže papilarnih linija koji su nastali, najčešće, nenamjernim dodirivanjem raznih površina ili predmeta.

Yuzu

Meni nije jasno zašto bi se za takav podatak trebalo javljati u inbox.
Zar ne bi to trebala bit obična javna informacija? Mislim, ne znam...možda ima neki razlog koji ne kužim?

Melanie

Bakalar
Meni nije jasno zašto bi se za takav podatak trebalo javljati u inbox.
Zar ne bi to trebala bit obična javna informacija? Mislim, ne znam...možda ima neki razlog koji ne kužim?
Slažem se!

Neka bude javno, da svi vide.

I mene zanima to.
A i vjerujem, ostatak kolega.

Tara2503

Jeste li primijetili da se na netu ne može ništa naći o tome ? Ja sam naletila na par foruma gdje je netko otvorio temu s istim postom , i evo jedna cura je na to odgovorila ovako :

"Evo ja sam se raspitala na županijskom sudu o ovoj temi.
Rekli su mi da ako netko želi postati sudski vještak potrebno je: SSS+ 10 godina radnog iskustva (struka nije bitna) ili VSS+ 5 godina radnog iskustva uz sve to potrebno je godinu dana stažirati kod već licenciranog sudskog vještaka za grafologiju i položiti ispit"

Tako da mislim da nam je netko potpuno bezveze probudio nade za nastavkom studiranja !!!

Melanie

Bakalar
Jeste li primijetili da se na netu ne može ništa naći o tome ? Ja sam naletila na par foruma gdje je netko otvorio temu s istim postom , i evo jedna cura je na to odgovorila ovako :

"Evo ja sam se raspitala na županijskom sudu o ovoj temi.
Rekli su mi da ako netko želi postati sudski vještak potrebno je: SSS+ 10 godina radnog iskustva (struka nije bitna) ili VSS+ 5 godina radnog iskustva uz sve to potrebno je godinu dana stažirati kod već licenciranog sudskog vještaka za grafologiju i položiti ispit"

Tako da mislim da nam je netko potpuno bezveze probudio nade za nastavkom studiranja !!!
Da! Ja sam isto išla malo istraživati po netu, i vidjela taj post i još neke... Izgleda da netko opako mulja... :rolleyes:

Robi A.

... dragi forumaši, svi zainteresirani, budite slobodni javiti se u inbox za detaljne informacije o 2g studiju grafologije!

Ugodan ostatak druženja forumašima!!!
ajde bogati, šta bi se ja sad tebi ekskluzivno triba javljati na pm??? ili napiši javno ili nemoj pisati uopće.

čim vidim šeme da se za nešto "tajno" triba javiti, ćutim muljažu, iznudu i marifetluk.

a bogami prema daljnim odgovorima drugih, bija san i u pravu. :shocked:

laminat

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Ja poslal pm čist informativno,ukratko..studij je u Ljubljani i košta pun kufer..

redruM

4 mjeseca bez odgovora i sad ti uletiš bez da si uopće pročitala 10 postova kolko ih ima u cijelom threadu.

Može lock?

ivaka

4 mjeseca bez odgovora i sad ti uletiš bez da si uopće pročitala 10 postova kolko ih ima u cijelom threadu.

Može lock?
hahaha, uključila sam se nakon par godina zakašnjenja, a ne par mjeseci:confused2:

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks