AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

Diplomski odnosno specijalistički studij

freya

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Mene zanima što se događa ako se ne prijavi 50 ljudi na pohađanje redovnog studija...
A ovo sa ocjenama je takva pizdarija (moram ovako reagirati) i da u toj famoznoj administraciji nema nikoga tko ti može išta suvislo reći..."Teta Sanja", kako joj mnogi ovdje tepaju meni nikad ništa suvislo nije znala reći, ali barem normalno komunicira za razliku od ostatka administracije...
10-tak godina se priprema specijalistički studij i oni (tko god bili) nisu u stanju reći koji su kriteriji za upis...
No ništa čudno...
I mene ovo zanima. I koliko god bila sretna što će se barem nekima od nas pružiti prilika da studiramo u Zg (jer mnogima Rijeka, Split, Osijek nisu alternativa) mislim da je sramota da je nakon toliko godina pripreme specijalistički tako ofrlje sklepan. Bez jasnih kriterija, bez pravodobnih informacija i, što je najžalosnije, bez ikakvog istraživanja o tome kakav je ustvari profil onih koji žele studirati na specijalističkom. Ne znam da li me to posljednje više boli, ljuti ili žalosti. Reći "od koga je, još je i dobro" (Pravni fakultet u Zagrebu) je jako poražavajuće za mene jer se već 15-tak godina vucaram po i oko ove institucije i ta nezainteresiranost za prosječnog studenta i komunikaciju s njim je bila i ostala na jako niskom nivou.

martina_sk

Administrator
nevezano za to.. pretpostavljam da se prijava za "razredbeni postupak" ne plaća ništa, jel da? jer među dokumentacijom koja se mora podnesti ne piše - kopija uplatnice :)

isto tako, piše samo ovo "Naknada školarine za upis u prvu godinu specijalističkog diplomskog stručnog studija javne uprave u statusu izvanrednog studenta za akademsku 2013/14. godinu iznosi 7.200,00 kuna." pretopostavljam da to tako ističu jer za izvanredne je trebalo biti 100 kn po bodu, znači 6000 kn, a za redovne je za očekivati 7200 kn jer njima bod košta 120 kn. što vi mislite?

freya

nevezano za to.. pretpostavljam da se prijava za "razredbeni postupak" ne plaća ništa, jel da? jer među dokumentacijom koja se mora podnesti ne piše - kopija uplatnice :)

isto tako, piše samo ovo "Naknada školarine za upis u prvu godinu specijalističkog diplomskog stručnog studija javne uprave u statusu izvanrednog studenta za akademsku 2013/14. godinu iznosi 7.200,00 kuna." pretopostavljam da to tako ističu jer za izvanredne je trebalo biti 100 kn po bodu, znači 6000 kn, a za redovne je za očekivati 7200 kn jer njima bod košta 120 kn. što vi mislite?
Ja bih rekla da prijava ne košta ništa (bar to, neki fakulteti imaju za to fensi naziv "trošak razredbenog postupka" a ja to zovem lopovluk jer samo premeću papire koje si im poslao, a pare ti ne vrate ako ne upadneš).

Način plaćanja za redovne je uređen onom odlukom/pravilnikom, objavljenom na stranici faksa, tako da mislim da si u pravu što se tiče isticanja cijene za izvanredne.

pigetic

Mislim da bi profesori i začetnici specijalističkog studija trebali pronaći još 2 sata vremena i krajem 9.mjeseca održati još jednu tribinu odnosno predavanje o studiju jer se u zadnjih 5mjeseci pojavilo dosta važnih informacija koje tada nisu bile poznate i na temelju toga se pojavilo puno pitanja a koja se nema kome postaviti(odnosno, nigdje se ne dobiva konačan, univerzalan, čvrsti odgovor sa obrazloženjem).

rijekaboy

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
trebali su staviti upise preko interneta kao što je bilo kod upisa u prvu godinu preddiplomskog i to na način da možemo odabrati da li želimo R ili I, a ako želimo oboje da stavimo na prvo mjesto ono što nam je prioritet, a ne da moramo dolaziti svi u Zg., a i gužve bi se zaobišle.

schuman

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Mislim da bi profesori i začetnici specijalističkog studija trebali pronaći još 2 sata vremena i krajem 9.mjeseca održati još jednu tribinu odnosno predavanje o studiju jer se u zadnjih 5mjeseci pojavilo dosta važnih informacija koje tada nisu bile poznate i na temelju toga se pojavilo puno pitanja a koja se nema kome postaviti(odnosno, nigdje se ne dobiva konačan, univerzalan, čvrsti odgovor sa obrazloženjem).
Kao osoba vrlo bliska organizatorima te tribine (inače, većina njih je završila druge specijalističke studije i to su radili iz čistog entuzijazma), mogu reći da su te tribine promašena stvar jer dolazi malo studenata (moja malenkost je organizirala tribinu o mjesnoj samoupravi, došlo je više asistenata nego slušatelja), osim tribina o nastavku studija...
Što smo saznali na tribini:
1. prof.dr. Koprić je pročitao uvjete za upis velikom brzinom, rijetki su uspjeli pohvatati smisao
2. cijena studija: rekao je dao ne zna o tome ništa...
3. program studija-nitko ga nije pročitao, na njegov sadržaj nismo mogli utjecati...
4. pročitan je broj od 50+80 budućih studenata, od toga se odustalo...
5. u doba interneta, sve se moglo staviti na web stranicu (koja je katastrofalna, u usporedbi sa Rijekom nula bodova) i objasniti da ne izaziva zabunu, postaviti FAQ iliti po rvatski ČPP gdje bi netko odgovarao na suvisla pitanja putem e-maila...
Tribine smatram promašenom formom komunikacije sa čelništvom ovog studija jer ništa konstruktivno nismo saznali...
Da citiram Churchilla: "kad želim riješiti problem, riješim ga sam, kad ne želim osnujem komisiju"

pigetic

Kao osoba vrlo bliska organizatorima te tribine (inače, većina njih je završila druge specijalističke studije i to su radili iz čistog entuzijazma), mogu reći da su te tribine promašena stvar jer dolazi malo studenata (moja malenkost je organizirala tribinu o mjesnoj samoupravi, došlo je više asistenata nego slušatelja), osim tribina o nastavku studija...
Što smo saznali na tribini:
1. prof.dr. Koprić je pročitao uvjete za upis velikom brzinom, rijetki su uspjeli pohvatati smisao
2. cijena studija: rekao je dao ne zna o tome ništa...
3. program studija-nitko ga nije pročitao, na njegov sadržaj nismo mogli utjecati...
4. pročitan je broj od 50+80 budućih studenata, od toga se odustalo...
5. u doba interneta, sve se moglo staviti na web stranicu (koja je katastrofalna, u usporedbi sa Rijekom nula bodova) i objasniti da ne izaziva zabunu, postaviti FAQ iliti po rvatski ČPP gdje bi netko odgovarao na suvisla pitanja putem e-maila...
Tribine smatram promašenom formom komunikacije sa čelništvom ovog studija jer ništa konstruktivno nismo saznali...
Da citiram Churchilla: "kad želim riješiti problem, riješim ga sam, kad ne želim osnujem komisiju"
Bio sam i ja na toj tribini i slažem se sa svime. Mislio sam na bilo kakvu relevantnu instancu od koje bi mogao svatko dobiti povratnu informaciju na postavljeno pitanje. Ili barem da su u 5mj postavili na web taj krnji nacrt(koji su iznosili na tribini) pa da su sada u 9mj organizirali onu tribinu kad su utvrdili većinu informacija i kad bi vjerojatno ljudi imali i više ciljanih pitanja.
Osim toga, bilo bi dobro da su stavili literaturu za svaki predmet(vjerujem da ima nas koje bi to zanimalo).

sara1978

Bok svima,
pratim dugo ovu temu na forumu pa da se i ja uključim u raspravu. I ja sam diplomirala na upravnom studiju 2003., položila razliku ispita 2009. i zainteresirana sam za nastavak studija. Mislim da broj prijavljenih i neće biti tako velik kao što se na prvi pogled čini, pa mislim da ćemo upasti svi koji imamo malo bolje prosjeke - pod tim mislim oko 3,00 na vise - moj je 3,00. Ja imam malog bebaća pa sam ograničena na studiranje u Zagrebu, i nadam se da ću upasti kao i svi mi, ali kako bi kolega Schumann rekao, trebamo se strpjeti i ne zaključivati na prečac jer se nadam da ćemo upasti svi koji to budemo željeli sa našeg studija...prednost imamo uostalom ispred studenata ostalih studija društvenog usmjerenja...ne stignem vise pisati jer bebać traži svoje ;-)) veselim se prijavama i nadam se da ćemo svi koji to želimo i upisati nastavak jer ga čekamo zaista dugo, a kaže se strpljen - spašen.
Za sada toliko od mene.

Pozdravi svima i sretno! :grin:

monika1234

Evo da se vratim malo na pocetak..Mene zanima koje su kljucne razlike između specijalista javne uprave, i diplomiranog pravnika? Na razgovoru za strucno osposobljavanje sam samu sebe "obrukala "jer nisam znala objasniti kljucne razlike kako u praksi tako u teoriji, iako imam isti broj CTS bodova i visoku strucnu spremu...Nekako se bojim da ce se prilikom zaposaljavanja prije uzeti pravnik nego strucni specijalist...

freya

Bilo bi divno kada bi rezultate prijava objavili 3. listopada na netu, tako da 4. dođu samo oni koji su prošli...

sara1978

Evo da se vratim malo na pocetak..Mene zanima koje su kljucne razlike između specijalista javne uprave, i diplomiranog pravnika? Na razgovoru za strucno osposobljavanje sam samu sebe "obrukala "jer nisam znala objasniti kljucne razlike kako u praksi tako u teoriji, iako imam isti broj CTS bodova i visoku strucnu spremu...Nekako se bojim da ce se prilikom zaposaljavanja prije uzeti pravnik nego strucni specijalist...
Evo da pojasnim. Razlika je u širini i opsegu obrazovanja te stjecanju kompetencija nakon završenog studija, kao i širine zaposlenja nakon završenog studija. Diplomirani pravnik stiče znanja iz različitih područja pravne znanosti, i kasnije se na specijalističkim postdiplomskim studijima može usavršavati te specijalizirati za uže područje znanosti, npr. građansko, kazneno, trgovačko pravo itd. Radi se o znanstvenom studiju koji uz to što obrazuje za tržište rada nudi i mogućnost znanstvenog istraživanja jer nudi široku razinu znanja. Uz to, dipl. pravnik, sada magistar prava, može obavljati širi spektar poslova, kako u državnoj službi tako i na sudovima, u državnim odvjetništvima, odvjetničkim uredima, javnobilježničkim uredima itd. za što mora imati položen pravosudni ispit.
Specijalist javne uprave se na diplomskom studiju 3+2 specijalizira za uže područje, upravnu struku, te završetkom studija postaje stručan u području upravne znanosti. Studij je namijenjen prvenstveno za obavljanje složenih poslova u javnoj upravi te određenih poslova na vodećim radnim mjestima u upravi.

Što se tiče zaposlenja, specijalisti bi trebali biti izjednačeni sa diplomiranim pravnicima po mogućnosti kandidiranja za određena radna mjesta za koje se tražio ranije (bivši) VSS. Nadam se da će to tako u budućnosti i postati praksa, jer danas diplomirani pravnici prvenstveno u upravi zauzimaju radna mjesta specijalista javne uprave, s obzirom da do sada nije postojala mogućnost dodatnog obrazovanja za specijalista naše struke, a što je uvođenjem specijalističkog diplomskog stručnog studija zaživjelo u našu korist. Vjerujem da ćemo danas sutra mi u upravi prvenstveno obavljati poslove koje su do sada obavljali diplomirani pravnici.

dada

Ima li tko kakvih informacija o literaturi za navedene kolegije, odnoso o opsegu literature?
Moram priznati da me plaši broj ispita po godini...
A da ne spominjem da nisam imala pojma da je još 2010.ukinuta shema da izvanrednima godina može trajati dvije...
Uz posao i ostale obveze nisam sigurna da ću stizati...

Nadalje, netko je spomenuo da se prijaviti za specijalistički studij možemo i poštom. Nepovjerljiva sam... Na koga nasloviti, a da budemo sigurni da je prijava uistinu stavljena na hrpu?

martina_sk

Administrator
Bilo bi divno kada bi rezultate prijava objavili 3. listopada na netu, tako da 4. dođu samo oni koji su prošli...
piše da će 4.10. obajviti i raspored dolaska na upis, znači da će nas rasporediti i da ćemo na upis dolaziti sigurno tjedan poslije.

Nadalje, netko je spomenuo da se prijaviti za specijalistički studij možemo i poštom. Nepovjerljiva sam... Na koga nasloviti, a da budemo sigurni da je prijava uistinu stavljena na hrpu?
jednostavno naznači na fakultet pa će sigurno teferada primiti i kad vide što je odnesti kome treba. a ako nemaš povjerenja u to onda ispod napiši koja soba tj referada i ime kome točno ide. pretpostavljam da će sanja primati..

Ima li tko kakvih informacija o literaturi za navedene kolegije, odnoso o opsegu literature?
ne zna se. ali meni to dosta liči na treću godinu, tj da će biti predmeta kao izborni i predmeta smjera koji nisu toliko opširni.

freya

Naslovi normalno na fax i pošalji uz dostavnicu. Nemoj slati posljednji dan tako da stigneš provjeriti i telefonski da li je prijava stigla.

tinach

tak i meni. i uopće mi nazivi kolegija ne zvuče strašno, osim ponekih što zvuče dosadno- tipa organizacija ..teorija..nešto :), čak dosta njih zvuči i zanimljivo. ne znam,ali nemam neki osjećaj da je to neka preopširna literatura.

Miklja

Mene zanima što se događa ako se ne prijavi 50 ljudi na pohađanje redovnog studija...
A ovo sa ocjenama je takva pizdarija (moram ovako reagirati) i da u toj famoznoj administraciji nema nikoga tko ti može išta suvislo reći..."Teta Sanja", kako joj mnogi ovdje tepaju meni nikad ništa suvislo nije znala reći, ali barem normalno komunicira za razliku od ostatka administracije...
10-tak godina se priprema specijalistički studij i oni (tko god bili) nisu u stanju reći koji su kriteriji za upis...
No ništa čudno...
Ja bi inzistirao na primjeni čl. 86. st. 6. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju u kojem je navedeno da su: "izvanredni studenti su oni koji obrazovni program pohađaju uz rad ili drugu aktivnost koja traži posebno prilagođene termine i načine izvođenja studija u skladu s izvedbenim planom nastave."

Obratio bi se Upravi za pravne poslove MZOS-a radi tumačenja "drugih aktivnosti".

Služba za pravne poslove
Voditeljica Službe: Marija-Ana Zovko Tomaš
Telefon: +385 1 4569 049

Sretno svima!

schuman

Hvala kolega Miklja, već sam hvalio pokretače foruma i udruge kao nesebične pomagače i vrlo, vrlo zaslužne osobe za nastavak studija:stovanje::palacgore:
Vidjet ćemo razvoj situacije 04.10. pa ćemo poduzimati određene korake...
Ako će imati bilo kakvog učinka, jer sva pravila i regule na ovom studijskom centru (kako mu nadješe ime) ne vrijede!

marbela

Da li se može dogoditi da upisi budu odmah 4.10. nakon objave rang liste?
Da li netko zna nešto o tome?
Da se ne bi dogodilo da nekoga pošaljem da mi vidi rezultat pa ispadne da su upisi odmah, a ja sjedim u uredu 100km dalje!
Jel može netko napisati mail od gđe. Sanje iz referade?
tnx

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks