AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

Domagoj83

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Koji su uredi Vlade RH za obavljanje stručnih poslova osnovani samim Zakonom o Vladi i tko rukovodi radom tih ureda?

Tompa

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
To su ti Ured za zakonodavstvo, Ured za odnose s javnošću i Ured za nacionalne manjine. Uredima rukovode predstojnici, u položaju državnog tajnika.

sway

ako je pitanje gl preporuke za reformu javne up u rh,da li odgovaram racionalizacija,depolitizacija i profesionalizacija državne uprave na temelju doktrina njm i good gov.,... ili je odgovor druga podjela-racionalizaicja javne uprave, debirokratizacija uprave... ?

Domagoj83

ako je pitanje gl preporuke za reformu javne up u rh,da li odgovaram racionalizacija,depolitizacija i profesionalizacija državne uprave na temelju doktrina njm i good gov.,... ili je odgovor druga podjela-racionalizaicja javne uprave, debirokratizacija uprave... ?

preporuke-racionalizirati javnu upravu
-ojačati državne institucionalne kapacitete, profesionalizam i etičke standarde te depolitizirati upravnu službu, debirokratizirati upravu i njeno djelovanje
-decentralizirati državu i privatizirati djelove javne uprave i javnog sektora

sway

pitanja su otprilike bila (neznam po redu) :

1.a načelo pogrešivosti uprave kako se afirmira kroz povijest
b. elementi javnosti funkcioniranja
2.a mjere za reformu javne uprave u hr
b. personalni aspekt i funkcionalni aspekt
3.a kada vlada odlučuje dvotrećinskom većinom glasova
b. koje urede vlada osniva radi...(neznam kako točno ide) i tko njima upravlja
4.a inspekcijski nadzor-što je i tko ga provodi u prvom stupnju
b. ...
5.a centri vlade- teh. i pol. fju
b. unutarnja organizacija centra vlade

tako nešto...

Ajde ljudi pa zar nema nikog ko je bio, ja nisam vidjela što piše na ploči a zaboravila pogledat kad sam izlazila...
u četvrtak poodne,predvečer će rez biti objavljeni na internetu a usmeni su u petak,tako sam barem ja čula

foxy24

ako neko zna neka dopuni pitanje tj pitanja od sway i ako je moguče obavijestite nas kad prodje usmeni kako je bilo? unaprijed zahvalna:laughing:

Ribica

Tu je bilo pod 3.b koje urede Vlada osniva za obavljanje stručnih poslova i tko njima upravlja; i pod 4.b što će se učiniti ako kod inspekcijskog nadzora se nađe da je povrijeđen zakon ili drugi propis.

Stranger

jeli ima neko da je bija na usmenom pa da kaže ko je ispitiva i kako je bilo?
Na prošlom roku je bio prof. Pavić.Pitanja su bila javnost uprave,odnos uprave i građana,tko osniva ministarstva,akti vlade.Na ispitu je vladala opuštena atmosfera i puno je ljudi prošlo.

sway

molim vas pomoć,
na zadnjem roku je prvo pitanje bilo kako se načelo pogrešivosti uprave afirmira kroz povijest! ja sam odgovorila postupno i to kao pravo na žalbu,pravo na sudsku zaštitu protiv uprave te kao pravo građana na naknadu štete... i pavić mi to pitanje nije priznao! gdje sam pogriješila???

foxy24

molim vas pomoć,
na zadnjem roku je prvo pitanje bilo kako se načelo pogrešivosti uprave afirmira kroz povijest! ja sam odgovorila postupno i to kao pravo na žalbu,pravo na sudsku zaštitu protiv uprave te kao pravo građana na naknadu štete... i pavić mi to pitanje nije priznao! gdje sam pogriješila???
a nisam baš sigurna di si pogrišila ali ja mislim da ti fali ono..od feudalno-monarhijskog gesla da "kralj ne može učiniti krivo" pa prema tome ni kraljevi službenici ne mogu pogriješiti,pravna teorija i praksa prelaze na suprotni princip,pa je država i uprava ovozemaljska ,ljudska institucija i prema tome podvrgnuta svim pogreškama i slabostima koje su čovjekova baština...a sad jeli to to ja ne znam ali ja bi to napisala pa neka još neko da svoje mišljenje o ovome.

Ribica

Našla sam među pitanjima šta je to dobra vladavina, a ja to ne mogu nać nigdje u literaturi pa ako bi mi neko mogao napisati šta tu treba odgovoriti.. Tnx:)

Andreja

Našla sam među pitanjima šta je to dobra vladavina, a ja to ne mogu nać nigdje u literaturi pa ako bi mi neko mogao napisati šta tu treba odgovoriti.. Tnx:)
ja mislim da je dobra vladavina isto što i dobra uprava??
zar ne? neka me netko ispravi ako nije :blushed:

goga1

Dobrava vladavina:

Zbog loših učinaka menadžerskih reformi počinje se sve više zagovarati dobru upravu (dobru vladavinu).
Naglašava ulogu građana i civilnog društva, transparentnost i participacju, bolju kvalitetu javnih usluga, korištenje IT.
Naglašava potrebu obnove političkog legitimiteta država i potrebu jačanja policy kapaciteta javne uprave.
Upućuje na kombinaciju demokratske i djelotvorne uprave.
Građane smatra partnerima - ističe se potreba njihovog informiranja, konzultiranja i participacije u oblikovanju javnih politika.

Načela dobre vladavine:
- participacija
- vladavina prava
- odazivnost
- orijentacija na konsenzus
- pravičnost i uključivost
- učinkovitost i efikasnost
- odgovornost

Maja :-)

hej ljudi! Danas je bilo na ispitu jedno od pitanja ovo :Koji su kriteriji klasifikacije upravnih poslova i koji poslovi na temelju njih postoje? (možda nije pitanje baš u riječ točno ali valjda netko zna na šta se misli)
Stvarno ne znam odgovor na to, pa ako netko zna... :-/ mučim se već sa ovim predmetom duugo! :-( i nemam pojma hoću li i ovaj danas pismeni uopće proći..grrrrr

sway

hej ljudi! Danas je bilo na ispitu jedno od pitanja ovo :Koji su kriteriji klasifikacije upravnih poslova i koji poslovi na temelju njih postoje? (možda nije pitanje baš u riječ točno ali valjda netko zna na šta se misli)
Stvarno ne znam odgovor na to, pa ako netko zna... :-/ mučim se već sa ovim predmetom duugo! :-( i nemam pojma hoću li i ovaj danas pismeni uopće proći..grrrrr
pa ja bi napisala da su kriteriji za klasifikaciju-sadržaj,oblici,metode,korisnici i instrumenti. pa bih na drugi dio pitanja išla nabrajati kako ide podjela poslova unutar klasifikacija...
tako bih barem ja...
koja su bila pitanja danas?

Ribica

Da tak sam i ja napisala.. A šta je trebalo u onom pitanju kod ustanova napisat, ne znam kako je točno išlo pitanje, kompetentnost ustanove?? Bilo ti je još predsjednika kod obrane i kod vanjskih poslova, to o ustanovi i kako se imenuje ravnatelj i njegove ovlasti, reforme u RH i ciljevi, vrste središnjih tijela i koliko ih ima.. I tak:)

sway

da se ta kompetentnost nije odnosila na kompetenciju organa ustanove?
u tom slučaju ti ide ono-donosi programe rada i razvoja ustanove,nadzire njihovo izvršavanje,odlučuje o financijskom planu i proračunu,...
Mislim da je u ranijem postu netko pisao o tome.
sretno!

foxy24

Danas na usmenom bio je legendarni prof Pavić i svi smo prošli...moja pitanja su bila centar vlade i javni odnosi..bio mi je dobar pismeni pa me nije pila i sve je završilo brzo i bezbolno...pozzz svima odo ja dalje na sljedeći ispit:happy:

archi

Jel mi može netko reći koliko je bitna ona lekcija razvoj javne uprave u RH 1990.-2004.?
Primjetila sam da tog baš i nema na pismenom, sad ne znam jel to znaju pitat na usmenom?

Tihana I.

Jel mi može netko reći koliko je bitna ona lekcija razvoj javne uprave u RH 1990.-2004.?
Primjetila sam da tog baš i nema na pismenom, sad ne znam jel to znaju pitat na usmenom?
Samo pročitaj jer nikad ne znaš...ali mislim da se u ispitima ne pojavljuje to pitanje,a mislim da ni na usmenom.

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks