AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

Andreja

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Jel mi može netko reći koliko je bitna ona lekcija razvoj javne uprave u RH 1990.-2004.?
Primjetila sam da tog baš i nema na pismenom, sad ne znam jel to znaju pitat na usmenom?
na usmenom ti ne pitaju to :crazy:

sweet.ana

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Hello people! Ja sam prošla državnu na zadnjem roku i to s 3. Učila sam po onim pitanjima i skripti. Pismeni je bio dosta zeznut, ali na usmenom sam bila gotova za 3 min. Pitao me načelo pogrešivosti, odgovornosti i odnos građana i uprave. Najbolji usmeni u mom životu. Sretno svima na dekanskom!!!

archi

Mislim da bi odgovor na lokalizaciju bio:

Globalizacija je praćena istodobnim kretanjem u suprotnom smjeru. Govori se o lokalizaciji u odnosu na državu, u smislu da neki poslovi prelaze s centralnog državnog aparata na poddržavne teritorijalne jedinice.
Lokalizacija je i naglašavanje položaja pojedinca, njegovih prava i sloboda, njegove autonomije naspram svih organiziranih kolektiva u društvu kao širenje mogućnosti koje mu se u društvu pružaju. Ova lokalizacija se zove i individualizacija. Položaj pojedinca ovisi o njegovoj stručnosti

Ako treba još nešto reći, nek netko nadopuni...

kikica

Iz koje skripte je najbolje uciti ? Ucila bih iz zakona i skripte, ali ne znam koja je najbolja ? Jel ova od 33str ili ona od 70 pitanja ?

martlor

Iz koje skripte je najbolje uciti ? Ucila bih iz zakona i skripte, ali ne znam koja je najbolja ? Jel ova od 33str ili ona od 70 pitanja ?
Pozdrav!
Ja sam kombinirala obje skripte. Jer se neke stvari mogu nadopuniti ako usporediš jednu i drugu skriptu. Prošla sam po pitanjima na forumu koja se pojavljuju na ispitu i označila sve ono što je važno i što dolazi na ispitu.
Mislim da je dobro da imaš dvije skripte i onda si lako usporediš što ti je bolje.

lasta

Pitanja jučer:
1a upravne reforme nabroji i objasnii
1b objasni novi javni menadžment
2a uzroci globalizacije
2b objasni proces lokalizacije u odnosu na globalizaciju
3a tko nad kim vrši upravni nadzor
3b tko provodi inspekcijski nadzor u prvom stupnju , a tko u drugom stupnju
4a kako odlučuje vlada na redovitim sjednicama te o čemu odlučuje 2/3 većinom
4b tko imenuje tajnika vlade i koji su mu poslovi
5a tko može osnivati javne ustanove
5b kompetencije organa koji upravlja radom ustanove

Pozdrav

honey1706

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
asistent Teo je nesto spominjao Pavica, pa se nadam da je u tom konekstu
Ih ako budete kod prof. Pavica, prolaznost ce biti ogromna, barem ja imam lijepa islustva s tog ispita kada me je Pavic ispitivao, pomaze, stvarno ugodan prof!!!

kikica

Zanima me ako netko moze odgovoriti da li su za pismeni dio ispita potrebni zakoni ili zakone pitaju samo na usmenom tj. sto pitaju na usmenom vise zakone ili knjigu ili sve ?

Nela

Zanima me ako netko moze odgovoriti da li su za pismeni dio ispita potrebni zakoni ili zakone pitaju samo na usmenom tj. sto pitaju na usmenom vise zakone ili knjigu ili sve ?
mislim da na pismenom obično ima više zakona nego knjige, tako je meni bilo, ja sam dva puta išla
a na usmenom pitaju sve :)

Andreja

zanima me može li se proći ispit ako se uči po skripti i po onih 70 pitanja... hvala
može, bez problema, ali ja bih ti preporučila i onaj zakon o sustavu državne uprave da dobro naučiš :)

sabinaaa

sve pohvale za Pavića...kad sam ja bila s nekim likom...ajme...lik nema blage...a Pavić legenda malo pomaže malo sprdava...;)

Andreja

sve pohvale za Pavića...kad sam ja bila s nekim likom...ajme...lik nema blage...a Pavić legenda malo pomaže malo sprdava...;)
i ja se pridružujem pohvalama, profesor pušta svakoga ko je prošao pismeni, tako da ako se bojite usmenog, nema nikakvog razloga :) :)

blabla

može netko reči što bilo na predavanju!!!
predavao je prof.Koprić, i došao nam je ministar uprave...

ugl. rekao je koja je literatura:
1. grupa autora- Javna uprava (nastavni materijali), trebamo znati ove str: od 25-33, 161-168, 347-391.

2. Pusić- Država i državna uprava, izdanje 1999.ili 2007.god.(nije bitno), stranice: od 264-274, 330-451.

3. propisi:
a) Ustav RH (trebamo znati članke: 4, 92, 93-116)
b) Zakon o Vladi Rh (cijeli)
c) Zakon o sustavu državne uprave (cijeli)
d) Zakon o ustrojstvu i djelokrugu središnjih tijela DU (čl.1, 2a, 3, 17a)
e) Zakon o ustanovama (čl. 1-7, 35-40, 64-66)

-pročišćene tekstove propisa možete skinuti na stranici pravnog f.-upravna znanost.

4. uredbe:
a) Uredba o načelima za unutarnje ustrojstvo tijela DU
b) Uredba o unutarnjem ustrojstvu ureda DU u županijama.

to je od literature..

ispit je pismeni i usmeni (princip ocjenjivanja kao kod nauke), ofkors-nema kolokvija jer se Kopriću ne sviđa takav princip učenja i rada:dry:

i da, još će nam predavati prof.Pavić i prof.Marčetić:laughing:

Leptiric_20

jel to ond aznači po ovoj liteaturi da nema određene knjige koja se mora znam već dosta zakona i uredbi!
el lakše položit EUP ili državnu upravu?

lily

molim vas ako netko zna koja je potrebna literatura za izvanredne studente? da li je ista kao i za redovne?

kabar

molim vas ako netko zna koja je potrebna literatura za izvanredne studente? da li je ista kao i za redovne?
ista je literatura kao i redovnima, imaš sve napisano par postova iznad

jel to ond aznači po ovoj liteaturi da nema određene knjige koja se mora znam već dosta zakona i uredbi!
el lakše položit EUP ili državnu upravu?
da, nema jedne odredjene knjige, nego je literatura obuhvaćena dvijema knjigama i raznim zakonima.. izvadi si pitanja s foruma i ništa izvan toga ti ne bi trebalo biti.. puno više je pitanja iz zakona i uredbi, pa ti preporučam da se orijentiraš na to.. iz knjige ti se uglavnom pojavljuju pitanja vezana uz globalizaciju i centar vlade i nema puno toga tako da nije problem za naučit. meni je državna uprava bila najlakši ispit do sada. stvarno se lako uči. pismeni ti je isti kao i od nauke,al nisu tak opširna pitanja.. barem meni nije bilo, stigne se sve napisat.. iako se čini da ima brdo toga jer je na sto strana, stvarno nije problem.. a ako je još uvijek pavić na usmenom, onda je još manji problem

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks