AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

mimica

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Molim da mi netko napiŠe odgovor jer ga nema u skripti- uzroci globalizacije. Hvala puno!!!
Uzroci globalizacije su razni aspekti povećanja društvene gustoće svijeta-demografski rast,razvitak znanja,revolucija na području komunikacija te neposredne implikacije tog društvenog procesa.

Piše u skripti od 33 strane.

Boris

koliko je bitno,tj koliko su zastupljena pitanja iz djela odnosa vlade prema DU, jedinicama lok i pod samoupr, medusobno odnosi tijela DU, Sredstava tijela DU te odnosi tijela DU i gradana. -> iz zakona o sustavu DU???

thnx

blabla

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
koliko je bitno,tj koliko su zastupljena pitanja iz djela odnosa vlade prema DU, jedinicama lok i pod samoupr, medusobno odnosi tijela DU, Sredstava tijela DU te odnosi tijela DU i gradana. -> iz zakona o sustavu DU???

thnx
pa šta taj dio zakona uopće trebamo???

Boris

koliko sam ja shvatio da taj zakon moram cijeli naucit i to kao dosta dobro, sad meni je taj dio zakona toliko nebitan( bar mi se tak cini)
naravno postoji mogucnost da sam krivo cuo na predavanju, pa ako jesam neka me netko ispravi :)

Afrodita

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
koliko sam ja shvatio da taj zakon moram cijeli naucit i to kao dosta dobro, sad meni je taj dio zakona toliko nebitan( bar mi se tak cini)
naravno postoji mogucnost da sam krivo cuo na predavanju, pa ako jesam neka me netko ispravi :)
Da, po ispitnoj literaturi se mora CIJELI zakon znati i taj je zakon bitan, tako je rečeno na uvodnom predavanju, a sad pogledaj si po ovim pitanjima s foruma koji dio zaista jest bitan, a koji manje.

zoks3

Pozdrav svima!Zanima me dal je ova skripta od 29 stranica + pitanja dovoljno za prolaz ili treba još nešto?Vidim da se spominju neki propisi pa me zanima što, kako i gdje.
Unaprijed hvala :happy:

Leptiric_20

Pozdrav svima!Zanima me dal je ova skripta od 29 stranica + pitanja dovoljno za prolaz ili treba još nešto?Vidim da se spominju neki propisi pa me zanima što, kako i gdje.
Unaprijed hvala :happy:
o Propisi:

o Ustav Republike Hrvatske, NN 41/01 (pročišćeni tekst) (čl. 4, 92, 93-116).

o Zakon o Vladi Republike Hrvatske, NN 101/98, 15/00, 117/01, 199/03 (čl. 1-24, 26-32).

o Zakon o sustavu državne uprave, NN 190/03, 199/03 (čl. 1-62).

o Zakon o ustrojstvu i djelokrugu središnjih tijela državne uprave, NN 199/03, 30/04, 136/04, 22/05, 44/06 (čl. 1, 2, 2a, 3, 17a).

o Zakon o ustanovama, NN 76/93, 29/97, 47/99 (čl. 1-7, 35-40, 64-66).

o Uredba o načelima za unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave, Narodne novine, 43/01, 8/04.

o Uredba o unutarnjem ustrojstvu ureda državne uprave u županijama, Narodne novine, 21/02, 78/03.
:wink5:

zoks3

o Propisi:

o Ustav Republike Hrvatske, NN 41/01 (pročišćeni tekst) (čl. 4, 92, 93-116).

o Zakon o Vladi Republike Hrvatske, NN 101/98, 15/00, 117/01, 199/03 (čl. 1-24, 26-32).

o Zakon o sustavu državne uprave, NN 190/03, 199/03 (čl. 1-62).

o Zakon o ustrojstvu i djelokrugu središnjih tijela državne uprave, NN 199/03, 30/04, 136/04, 22/05, 44/06 (čl. 1, 2, 2a, 3, 17a).

o Zakon o ustanovama, NN 76/93, 29/97, 47/99 (čl. 1-7, 35-40, 64-66).

o Uredba o načelima za unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave, Narodne novine, 43/01, 8/04.

o Uredba o unutarnjem ustrojstvu ureda državne uprave u županijama, Narodne novine, 21/02, 78/03.
:wink5:
cek cek!hoćeš reči da te sve članke moram napamet naštrebati inaće nema prolaza?:angry:

Afrodita

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
cek cek!hoćeš reči da te sve članke moram napamet naštrebati inaće nema prolaza?:angry:
Dovoljno je za prolaz učiti po skripti, onoj sa 70 pitanja + ona sa 35 strana, s tim da se neke stvari poklapaju..
A što se tiče tih propisa, to ti je svega 30-ak strana, ništa strašno, sve što je bitno od toga ti je u skriptama.

zoks3

Dovoljno je za prolaz učiti po skripti, onoj sa 70 pitanja + ona sa 35 strana, s tim da se neke stvari poklapaju..
A što se tiče tih propisa, to ti je svega 30-ak strana, ništa strašno, sve što je bitno od toga ti je u skriptama.

Poslano.
E to te pitam mala :wink5:
heheh hvala znači skripta i to je to a zakoni su upakirani u skriti u neformalnom obliku super!

duda20zg

zna li netko odg na ova pitanja:

1.na kojim je nacelima ustrojen centar vlade?
2.tko spada u dužnosnike a tko u rukovodeće službenike?
3. kompetencija organa koji upravlja radom ustanove
4.tko je na celu upravnih organizacija koje se osnivaju u sklopu ministarstva?
5.upravni i teritorijalni sustav- problemi i zasto je vazna koordinacija u teritorijalnom upravnom sustavu?
6.podjela po korisnicima i tko su oni?
7. neposredna provedba propisa
ako netko zna ja bi molila da odgovori... hvala!!!

hrgolina

6.podjele po korisnicima-spada ti kod klasifikacije upr.poslova-određuje se prema tome u čijem interesu se obavlja određeni upr.posao:a-poslovi koji se obavljaju za građane neposredno b-poslovi koji se obavljaju za udruženja građana i gosp.organizacija c-poslovi
za politička tijela d-poslovi za same upr.organizacije(unutarnje službe) 4.nnjihovim radom upravlja ravnatelj koji je za svoj rad odgovoran ministru. upr.organizacije u sklopu ministarstva osnivaju se kao uprave, zavodi i ravnateljstva. 5.problemi-u teritorijalnom sustavu su prema kriteriju teritorija okupljene upr.organizacije različitog sadržaja rada-proizlazi problem integracije u sustav jedinica koje funkcionalno tendiraju u različitim pravcima.

blabla

5.upravni i teritorijalni sustav- problemi i zasto je vazna koordinacija u teritorijalnom upravnom sustavu?
1. ? (pa u knjizi ništa o tome ne piše)

2. -dužnosnici: ministri, državni tajnici središnjih državnih ureda, državni tajnici u ministarstvima, ravnatelji državnih upravnih organizacija;
-rukovodeći službenici: ravnatelji u ministarstvu, tajnici ministarstava, zamjenici državnog tajnika središnjih državnih ureda, zamjenici i pomoćnici ravnatelja drž.upr.organizacija, predstojnici ureda državne uprave u županijama.

3. radom ustanove upravlja upravno vijeće. a o njegovim ovlastima imaš u zakonu o ustanovama, čl.35/36.

4. ZOSDU, čl.42. (ravnatelj)

5. ? :D (iako, mislim da smo o tome učili na nauci o j.upravi)

6. podjela koja se oslanja na to u čijem se interesu obavlja određeni upr.posao.
a) poslovi koji se obavljaju za građane neposredno
b) poslovi koji se obavljaju za civilni i privatni sektor
c) poslovi za politička tijela
d) poslovi koji se obavljaju za same upr.organizacije.

7. neposredna provedba propisa- jedan od poslova državne uprave. (ZOSDU, čl.16.)

Leptiric_20

1, centar vlade- monokratsko vodstvo i hijerarhija, piše u skripti kod centra vlade

smotankusha

jel bude onaj dio iz nauke što smo učili, prijelazni lanac i ta grupica odvratnog gradiva? :\

Please, say NO! :D

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks