AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

dancha

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Lijepi bi zamolila ako mi moze tko odgovoriti na sljedeca 3 pitanja:
1. Sto je koordinacija i objasni politicku i upravnu
2. Podjela refomi prema Hesseu
3. Sto su regulatorne agencije
Unaprijed hvala!

Marinchy

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
1. Koordinacija je stalno usmjeravanje više kontinuiranih upravnih djelatnosti prema cilju koji im je zajednički.
-političku koordinaciju obavljaju politička tijela (parlament), rješava interesna pitanja i služi se metodama dominacije.

-upravna koordinacija je tehničkog karaktera i prethodi joj politička odluka. politička se odluka unutar upravnog sistema razrađuje pravnim propisima i na taj način se svodi na niz tehničkih odluka u primjeni prava.

2. Tradicionale,modernizacijske,tržišne i minimizirajuće reforme.

3. Regulatorna tijela su samostalne,neovisne i neprofitne pravne osobe s javnim ovlastima koje se upisuju u sudski registar. Njihov rad je javan i odgovaraju Saboru i Vladi.
Financiraju se iz vlastitih prihoda i iz sredstava predviđenih u državnom budžetu. (Hrvatska agencija za regulaciju energetskih djelatnosti,Vijeće za poštanske usluge,Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga itd.)

dancha

Hvala ti puno Marinchy! Samo da te pitam regulatorne agencije i regulatorna tijela to jedno te isto?

Ifka6

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Da li mi netko moze odgovoriti na ova pitanja:
1.2 istituta kojima se onemogucuje povratno djelovanje uprave na sabor
2.Glavni tajnik vlade,tko ga imenuje i njegove duznosti?
i dal moramo znati centar vlade?
Hvala puno!

Marinchy

1.a) Inkompatibilitet (nepodudarnost)-zabrana istodobnog obnašanja dužnosti u predstavničkom tijelu i državnoj upravi
b) Vlada kao koordinator između Sabora i uprave

2.Glavni tajnik Vlade ima položaj zamjenika ministra i državni je dužnosnik.
Usklađuje rad stručnih službi Vlade, sukladno Poslovniku Vlade Republike Hrvatske i uredbama o ustrojavanju službi Vlade te pomaže predsjedniku Vlade u pripremanju sjednica i drugim poslovima Vlade. Imenuje ga Vlada na prijedlog premijera.

ovo za centar Vlade ne znam,gdje se to spominje? :unsure:

Balerinica

1.a) Inkompatibilitet (nepodudarnost)-zabrana istodobnog obnašanja dužnosti u predstavničkom tijelu i državnoj upravi
b) Vlada kao koordinator između Sabora i uprave

2.Glavni tajnik Vlade ima položaj zamjenika ministra i državni je dužnosnik.
Usklađuje rad stručnih službi Vlade, sukladno Poslovniku Vlade Republike Hrvatske i uredbama o ustrojavanju službi Vlade te pomaže predsjedniku Vlade u pripremanju sjednica i drugim poslovima Vlade. Imenuje ga Vlada na prijedlog premijera.

ovo za centar Vlade ne znam,gdje se to spominje? :unsure:

To je pred kraj, barem u mojoj skripti. Uglavnom ga ne pitaju ali na ovom faksu se vise nis ne zna. Nauci, nebu skodilo, a plus to kaj o tom centru nema bas previse i lako se shvati. :)

Marinchy

Učim po knjizi..znaš di se to spominje u knjizi? Ja to nisam nigdje pretjerano uočila..kaj treba reć o tom centru Vlade? :happy:

Paris

ejjj !!!
DALI U HININOJ SKRIPT IMA AGENCIJE ???

i dali bi mi netko plis mogo stavit link od ove uredbe tj. dvije jer ja je fakat ne mogu nac :(( ...
o Uredba o načelima za unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave, Narodne novine, 29/2011, 17/2012.
o Vlada Republike Hrvatske (2008) Strategija reforme državne uprave, ožujak 2008.

HVALAAAAA!!!

Ifka6

U staroj skripti ima centar vlade,a u novoj nema pa zato pitam dal to treba..nisam bas primjetila na zadnjim rokovima tako da je to mozda izbaceno..

tamchika

U staroj skripti ima centar vlade,a u novoj nema pa zato pitam dal to treba..nisam bas primjetila na zadnjim rokovima tako da je to mozda izbaceno..
Mislim da ne treba centar vlade ni globalizacija, to sam tu negdje na forumu pročitala pa sad nemam pojma, na rokovima na kojima sam ja bila nije bilo nijednog pijtanja iz toga.

martina_sk

Administrator
Mislim da ne treba centar vlade ni globalizacija, to sam tu negdje na forumu pročitala pa sad nemam pojma, na rokovima na kojima sam ja bila nije bilo nijednog pijtanja iz toga.
bar kad sam ja polagala prije nekih godinu i pol znalo se nekad desiti da na pismenom budu ta dva pitanja, posebno centar vlade. sjećam se da je netko na usmenom imao to pitanje.

tamchika

bar kad sam ja polagala prije nekih godinu i pol znalo se nekad desiti da na pismenom budu ta dva pitanja, posebno centar vlade. sjećam se da je netko na usmenom imao to pitanje.
da bilo je prije, al to je bila stara literatura, po novoj mislim da ne treba, al opet nisam sigurna, pa ako netko točno zna nek me ispravi

Ifka6

Danasnja pitanja A grupa:
1.a)Implikacija pojma sistem
b)kako okolina utjece na sistem
2.a)Horizontalno razgranicenje
b)Mijenjanje nadleznosti
3.a)Javno privatno partnerstvo,vrste i razlika medu njima
b)Kritike javnog privatnog JPP-a
4.a)Glavno tajništvo,sto radi..
b)Glavni tajnik,kako se bira..
5.a)Klasicne upravne reforme
b)Reforme po Hessu i objasni

Ako neko zna ovo zadnje pitanje neka mi pliz odgovori jer mislim da sam ih pobrkala..

Marinchy

Danasnja pitanja A grupa:
1.a)Implikacija pojma sistem
b)kako okolina utjece na sistem
2.a)Horizontalno razgranicenje
b)Mijenjanje nadleznosti
3.a)Javno privatno partnerstvo,vrste i razlika medu njima
b)Kritike javnog privatnog JPP-a
4.a)Glavno tajništvo,sto radi..
b)Glavni tajnik,kako se bira..
5.a)Klasicne upravne reforme
b)Reforme po Hessu i objasni

Ako neko zna ovo zadnje pitanje neka mi pliz odgovori jer mislim da sam ih pobrkala..
Klasične su:tradicionalne,modernizacijske,tržišne i minimizirajuće,a ovo po Hesseu su bile faze reformi u postsocijalističkim zemljama : transformacija,konsolidacija,modernizacija i prilagodba.

Paris

nije mi jasno ovo sa zakonima :// mi moramo sve ove zakone ucit, bas sve ili pojedine clanke u tim zakonima???

bojana_kc

nije mi jasno ovo sa zakonima :// mi moramo sve ove zakone ucit, bas sve ili pojedine clanke u tim zakonima???
Zakon o sustavu državne uprave trebaš najbolje znati jer je on najbitniji, a onda zakon o vladi i zakon o ustanovama trebaš isto znati, a one članke iz ustava to isto samo to ima malo, i o ministarstvima, ima 2stranice, a onu reformu vlade ima oko 50str to mislim da netreba, i one dvije uredbe isto jako rijetko pitaju i ja sam samo pročitala

andry

netreba centar vlade i globalizacija..to nije navedeno u novoj literaturi...a jel zna netko dali bude nekad na pismenom ona temeljna načela za reformu uprave u hrvatskoj..onih 12 ???1.modernizacija i europizacija,2.jačanje koordinacije u upravnom sistemu,3efikasno i jednoznačno političko i upravno vodstvo i tako dalje??? plizz jel mi moze netko rec???

bojana_kc

da treba to, ulazi u literaturu, ali mislim da više traže da se nabroje načela. a neznam jel i objasniti

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks