AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

wooya

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
o teoretičarima također neznam ništa jer čini mi se nisam ih nigdje vidjela u ovim mojim silnim skriptama...
to ti nema u niti jednoj skripti neg u pusićevoj knjizi,a s obzirom da nitko nije zahvatio taj dio gradiva u skripti,ne preostaje ti drugo nego nabavit knjigu(ako je nemaš) i počet učit te gluposti.nikom nije lako:angry:

wooya

dal ima neko mail od škarice.namjeravam poslat mail i pitat šta točno trebamo iz knjige od pusića.jer kolko sam čula dzinicka ne pita opce te teoretičare,odnos hrv i eng,...očito smo se mi usrećili sa škaricom :(

Lavica01

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Da li treba baš sve naučiti iz ove Uredbe o unutarnjem ustrojstvu ureda državne uprave u županijama, Narodne novine, 21/02, 78/03, 131/06, 91/07, 70/08. ili samo neke članke? molim napišite koje...

neozbiljna

hej, kolege zna li netko tko je u sobi 28.. piše na katedri da je koprić, ali sumnjam da baš on ispituje... :/

Latica

Dojmovi s današnjeg usmenog kod prof. Džinić:
dakle, profesorica je skroz u redu, postavlja normalna pitanja, daje vremena za odgovoriti, pomaže potpitanjima. Na pismenom sam imala deset bodova i nisam briljirala na usmenom, ali mi je upisala dvojkicu :proud:
Pitala me: uži kabinet vlade, funkcija užeg kabineta vlade, upravni nadzor, klasifikaciju upravnih poslova (posebno s obzirom na sadržaj)... i to je to.
Jedini problem, barem meni, je čekanje u onom uskom hodniku bez zraka...

sufi

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
eto i od mene samo riječi hvale za prof. Đinić. Jako smirena, kultirna i strpljiv ispitivač. Pitanja:državni dužnosnici,tko su,kak se biraju i razlika njih i državnih službenika, nabrojati iste,pa reći sve o imenovanju njih, objasni pojam javnosti uprave,nabroji modalitete, objasni sustavne kontakte uprave i građana, koje su mjere modernizacije uprave u RH, nabroji i objasni funkcionalni aspekt, tko je na čelu ustanove i objasni funkcije upr.vijeća i ravnatelja. Trojka u indeksu.

koje naslove treba iz knjige država i državna uprava? izdanje mi je iz 2007. pa se ne snalazim
str.264-274 i str.330-451

Romi

i ja sam jučer odgovarala kod prof.Đinić, te se u potpunosti slažem s kolegama.jako je smirena i ugodna, pomaže i ne traži ništa posebno.moja pitanja su bila javnost uprave,sustavni kontakt uprave i građana, razlika između ustanove i javne ustanove te tradicionalne i nove vrijednosti. ispituje po dvoje, naizmjence, pokaže test na uvid te provjerava(barem nama)da li si naučio ono što nisi znao u testu. uglavnom jako ugodan ispit i ako si upoznat s gradivom nema šanse da padneš jer prof. stvarno participira u ispitu i navodi te na točan odgovor.

Latica

koje naslove treba iz knjige država i državna uprava? izdanje mi je iz 2007. pa se ne snalazim
VII POGLAVLJE: samo naslovi "Globalizacija" i "Globalizacija i država"
X POGLAVLJE: "Zadaće uprave" - svi naslovi odnosno cijelo poglavlje
XI POGLAVLJE: "Odnosi u upravi - problem koordinacije" - svi naslovi odnosno cijelo poglavlje
XII POGLAVLJE: Mijenjanje metoda rada u javnoj upravi - cijelo poglavlje (ali mislim da se pitanja iz tog poglavlja do sada nikada nisu pojavljivala)...

Nadam se da si te informacije trebao :happy:

Lavica01

Ljudi koliko je otprilike potrebno vremena za naučiti ovaj predmet? Mislim, ako se stvarno primim štrebanja...pretpostavljam da do utorka neću stići...

Marinica

Ljudi koliko je otprilike potrebno vremena za naučiti ovaj predmet? Mislim, ako se stvarno primim štrebanja...pretpostavljam da do utorka neću stići...
stgneš bez problema. ja sam učila 5 dana i prošla od prve

Eriatarka

Pitanja s roka 28.o6.2011.
Načelo pogrešivosti uprave i u kojim se oblicima afirmira
Javnost uprave
Unutarnje ustrojstvo centra vlade
Instrumenti centra vlade
Koje su ovlasti Vlade RH
Tajništvo vlade - koje su dužnosti tajnika vlade
Tko su rukovodeći službenici u RH
Što inspektor može učiniti ako naiđe na povrijeđeni zakon
Novi javni menadžment
Vrste upravnih reformi
Bila su i neka podpitanja uz ove tipa tko imenuje nekoga, ali se zbilja ne mogu sjetiti.

Kao što vidiš, standarna pitanja. Ja nisam ništa napisala na instrumenti centra vlade, i rukovodećih službenika sam nabrojala samo 3 - 4 možda. Možda sam i nešto zeznula kod inspektora.
Imam neki osjećaj da neću proć, ali možda se iznenadim.

Eriatarka

Ja sam kod Marčetićke, prolistala sam cijelu ovu temu, od prve do zadnje stranice u potrazi za njenim pitanjima i zbilja ima premalo. U odnosu na ostale profesore.
Pitanja koja su se postavlja na usmenom kod prof. Marčetić: razlika izmedu ustanove i javne ustanove, akti vlade,novi j,men. i dobra uprava, povijesni razvoj uprave i gradana, kada se moze ukinuti ustanova, ko provodi nadzor nad ustanovom, kako se sastavlja vlada, poslovi drž.uprave, neposredna provedba zakona, razlika upravnog i inspekcijskog nadzora, odnos građana i uprave kroz povijest, kod inspekcijskog nadzora koje se mjere poduzimaju ako se uoči nezakonitost, opoziv vlade, upravno vijece, poslovi drz. uprave, podjela upravnih poslova po korisnicima i akti vlade, provedbeni propisi - tko ih donosi, koji su, objasni svaki, ovlasti predsjednika u resoru obrane i vanjskih poslova - kako suraduje s vladom, javne ustanove, akti vlade, tko donosi pravilnik, kako se mjenjao odnos gradana i uprave, Reci primjer sudjelovanja gradana u j.sluzbama, centri vlade u drugim zemljama,u V.Britaniji, politicke i tehnicke funkcije centra vlade, tko imenuje predstojnika ureda drzavne uprave i jako je vazno tu reci da na temelju javnog natjecaja i kome je odgovoran, glavne preporuke za reformu javne uprave, strukturalne mjere, funkcionalne mjere, akti vlade, dali ministar moze donjeti pravilnik ako vidi da ima nekih nepravilnosti u zakonu ili ako ga zeli pojasniti ...koje je ogranicenje..., razlika između državne upr. organizacije i upravne organizacije u sastavu ministarstva, tko imenuje ravnatelja drž. upravne org.,
Vjerojatno sam ponovila neka pitanja, ali jebiga.
Sretno sutra!

mala ane

ej...ovo pitanje dali ministar može donijeti pravilnik ako ima nepravilnosti...ograničenja- gdje se nalazi odgovor na to? jel to u zakonu nekome ili?

lavica7800

ej...ovo pitanje dali ministar može donijeti pravilnik ako ima nepravilnosti...ograničenja- gdje se nalazi odgovor na to? jel to u zakonu nekome ili?
Ja mislim da misnistar može donjeti pravilnik s kojim će samo detaljnije razraditi pojedine odredbe zakona radi njihove bolje primjene,tj.ukoliko postoje neke nejsanoće u primjeni zakona pomoću pravilnika objašnjava primjenu pojedinih odrebdi zakona,ali mislim da ako uoči da postoje određene nepravilnosti u zakonu da ga mora dati Ustavnom sudu da on ocijeni dali postoje određene nepravilnosti ...ali nisam sigurna
:mellow:

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks