AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

~crystal~

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Ima li neka dobra duša da odgovori na ova pitanja? :)

1. 2 instituta kojima se onemogućuje povratno djelovanje uprave na sabor?
2. ograničenja prilikom provedbe reformi u RH?
3. Tko su rukovodeći službenici u RH?
4 .Poticaji za provedbu reformi u RH?

studentca

dal mi može netko odgovorit na ova pitanja. znam da se ova odgovornost nalazi odma na početku pod načelima ali dal je to sve kaj treba napisati ili još nešto od nekud??

vladini propisi i koje su razlike-koji se objavljuju u nn,koje urede vlada osniva zakonom,pol.i mat.odgovornost uprave i kako se razvijala mat.odgovornost

~crystal~

ogranicenja i poticaji za reformu su ti na stranici 356..
Znam gdje se nalazi..vidjela sam...al.neznam srocit to...sta je bitno a sta ne?!:-\

dal mi može netko odgovorit na ova pitanja. znam da se ova odgovornost nalazi odma na početku pod načelima ali dal je to sve kaj treba napisati ili još nešto od nekud??

vladini propisi i koje su razlike-koji se objavljuju u nn,koje urede vlada osniva zakonom,pol.i mat.odgovornost uprave i kako se razvijala mat.odgovornost

Vladini propisi:
Uredba-donosi se u skladu s Ustavom i zakonom
Odluka-uređuju se pojedina pitanja iz nadležnosti Vlade ili određuju mjere, daje suglasnost ili potvrđuju akti drugih tijela i pravnih osoba s javnim ovlastima te druga pitanja
Rješenje-odlučuje se o imenovanjima i razrješenjima te dr pojedinačnim stvarima djelokruga Vlade
Zaključak-utvrđuju se stajališta Vlade u pitanjima provedbe utvrđene politike te određuju zadaće tijelima državne uprave
Poslovnik-ureduje se unutarnje ustrojstvo i način rada

Uredbe i Poslovnik objavljuju se u »Narodnim novinama«, a stupaju na snagu osmoga dana od dana objave, ako tim aktima nije određen drugi rok njihovog stupanja na snagu.
Odluke, rješenja i zaključci mogu se objaviti u »Narodnim novinama«, ako tako odluči Vlada prilikom donošenja tih akata

Vlada osniva:
Ured za zakonodavstvo
Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina
Ured za ravnopravnost spolova
Ured za udruge
Ured za razminiranje
Ured za suzbijanje zlouporabe droga
Ured za opće poslove Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske
Ured za protokol.

Politička odgovoronost - očituje se u institucijama političke vezanosti upravnog aparata za predstavnička i druga politička tijela

Materijalna odgovornost uprave - s vremenom postaje sve stroža i obuhvatnija. Od osobne odgovornosti službenika preko solidarne odgovornosti uprave i službenika do primarne odgovornosti uprave s pravom regresa prema službeniku koji je štetu skrivio svojim nezakonitim postupkom

almah

Ima li neka dobra duša da odgovori na ova pitanja? :)

1. 2 instituta kojima se onemogućuje povratno djelovanje uprave na sabor?
2. ograničenja prilikom provedbe reformi u RH?
3. Tko su rukovodeći službenici u RH?
4 .Poticaji za provedbu reformi u RH?
Glavni poticaji reformama u doba nakon osamostaljenja i prijelaz na demokratski politički sustav proizlazili su iz potrebe izgradnje državnog institucionalnog mehanizma i jačanja njegovih kapaciteta obavljanja javnih poslova i službi, pružanje javnih usluga i rješavanja javnih problema. Jedan od poticaja proizlazio je iz zadatka izgradnje modernog tržišnog ekonomskog sustava. Politička demokratizacija i decentralizacija također su sve značajniji poticaji promjenama u političko-upravnom sustavu. Jedan od najsnažnijih faktora koji djeluju u smjeru modernizacije političko upravnog sustava je proces pridruživanja Europskoj uniji.

Postoje faktori koji predstavljaju ograničenja reformi javne uprave. Riječ je ponajviše o autoritarnoj političkoj, upravnoj i društvenoj kulturi, naslijeđenoj iz ranijih vremena, koja je vrlo duboko ukorijenjena te se tek postupno mijenja u smjeru demokratske, participativne kulture.

martina_sk

Administrator
U kojoj se dvorani inace odrzawa ispit???
Pitam jer vidim da su napisali da je i nauka i drzavna u D 1
dobro piše. uvijek više ispita s te katedre bude u istoj dvorani. često u dvoranama D1 i D2. to oni tamo odrede kad vide koliko se studenata pojavilo.

genius

Dal bi netko bio tako dobar pa mi napisao samo dvije ili tri rečenice o tradicionalnim, modernizacijskim, tržišnim i minimizirajućim reformama, i isto tako o reformama od Hessea..Mooolim stvarno nekog jer učim po skripti a toga fakat nema, a i tražila sam objašnjenja i u starim skriptama i nisam mogla nać :/ Hvala

mrvica89

Jel mi moze netko reci dali kod ''Mjere za modernizaciju uprave u Hrv'' i Temeljna načela i usmjerenja reforme javne uprave u Hrv'' moramo sve znati o svakom načelu ili je dovoljno da ih se samo nabroji :)

dancha

Tradicionalne reforme-usmjerene su na usavršavanje javne uprave prema weberijanskom modelu
Modernizacijske reforme - idu za primjenom dubljih načela kao što su proračuni usmjereni na rezultate, kreiranje autonomnih izvrsnih agencija i njihovo razdvajanje od policy poslova, prijelaz od statusnih službeničkih odnosa prema ugovornim radnim odnosima itd. Inspirirane su doktrinom novog javnog menadžmenta i u novije vrijeme doktrinom dobre uprave.
Tržišne reforme - su usmjerene na primjenu tržišnih načela i metoda u javnoj upravi, te na dosta grubo podvrgavanje javne uprave tržišnim zakonitostima.
Minimizirajuće reforme - nastoje suziti javnu sferu te proširiti područje privatne inicijative radikalnim mjerama smanjivanja jave uprave.

Reforme prema Hessu znam ti samo nabrojiti: transformacija, konsolidacija, modernizacija i prilagodba.

miška

Gdje mogu nabaviti: Musa, A. (2011) Europeizacija i agencijski model javne uprave. Zagreb: Pravni fakultet (poglavlje 3.4. Pojam agencije)?

Ima možda netko pa da stavi u skriptarnicu?

genius

Danasnja pitanja s pismenog:
1a) koordinacija i objasni meduresornu koordinaciju
b) objasni upotrebu instrumenata koordinacije u odnosu na nasu upravu (tako nesto)
2a) Sto radi ured predsjednika Vlade
b) tko upravlja uredom predsjednika vlade,tko ga je imenovao i kome je odgovoran
3a) sto radi ured drzavne uprave u zupanijama
b) tko imenuje celnike tijela ureda drzavne uprave u zupanijama
4a) tko donosi statut ustanove i sto se njime ureduje
b) sto radi ravnatelj ustanove tj. njegove ovlasti
5a) sto su upravne reforme i zasto dolazi do njih (tako nekako)
b) navedi i objasni 4 vrste reformi

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks