AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

anabella

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
u tražilicu na stranici društvenog veleučilišta upiši Držana uprava i pokazati će ti se rezultati, ja sam ih tako našla.

IVANA1102

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Evo da se pohvalim rijesila i ovo cudo od predmeta...manojlovicka je super...stvarno izvlaci ocjenu iz tebe...moja pitanja: instrumenti sabora,provedbeni propisi,poticaji i ogranicenja reformi...sretno svima, ja jos samo uljp i zbog druga godina zauvijek...weeeeee

dinchy

Ja sam danas slusala i Manojlovicka je bila super..Bas napravi opustenu atmosferu :) Cestitam svima koji su prosli..Pitanja uz ove gore navedena su: klasifikacija poslova drzavne uprave (objasnit svaku), metoda generalne klauzule i metoda enumeracije,koordinacija i vrste + objasniti,dr. upravni i strucni poslovi,razlika izmedju ustanove i javne ustanove,personalne mjere reforme u RH, javnost funkcioniranja,akti Vlade,upravni sistem, dva procesa upravnog sistema,neposredna provedba zakona,4 faze reforme u postsocijalistickim zemljama,upravni nadzor i razlika izmedju upravnog i inspekcijskog, ovlasti Vlade prema drz. upravi...

Vugra

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Ja sam danas prošla !
Mislim da me Džinić ispitivala ( prvi put mi je ta prof,a taj potpis je u indeksu :) )
Imala sam 10 bodova i 3 nule na pismenom.
Pitanja- Kritike sistema,instrumenti koordinacije, objasni organizacijske ( svaki objasnit), tijela državne uprave, glavno tajništvo vlade- što radi, tko mu je na čelu, tko ga imenuje
Bilo je još podpitanja puno,ali ih se ne mogu sjetit.

Za ubuduće, a)Koje su vrste osoba u državnoj upravi i razlike među njima- NIJE DOVOLJNO napisat drž. dužnosnici i drž službenici i ono javni natječaj i politička podobnost. treba napisati to i primjer za svakog i drž. službenike i namještenike.
ja sam napisala drž. duž i drž. služ, i da se ovi imenuju na tem.političke podobnosti, a drž.služ na temelju javnog natječaja, i dobila 0.

blackdevil

malo kasnim, ali da i ja napisem dojmove s usmenog.. reforme po Hesseu, akcijska sredstva Vlade u odnosu na upravu, predsjednicki rezim :/, klasifikacija poslova, 2 skupine ljudi upravi, tko ih imenuje i razrjesuje u uredi drzavne uprave u zupaniji ...
mozda banalna glupost, ali drzavne duznosnike imenuje Sabor, a sluzbenike Vlada.. nemojte se zeznut ko ja xD

ssanjaa

Može li mi netko napisat točnu literaturu iz državne jer ovi na katedri su to tako zbrčkano napravili da vise nisam sigurna, a nemam vremena previse listat forum.
I dal je hinina skripta rađena po Blaževicevoj knjizi 2010?

HVALA!

mape5

Super Moderator
DRŽAVNA UPRAVA

Uvod: Temeljna pitanja državne uprave. Teritorijalni upravni sustav i institucionalne inovacije u državnoj upravi. Upravni poslovi i personalne promjene u suvremenim upravnim sustavima. Relevantna okolina državne uprave. Utjecaj Sabora na upravu i ovlasti Predsjednika RH u odnosu na državnu upravu. Vlada kao političko i upravno vodstvo. Središte vlade kao koordinativni centar državne uprave. Središnja državna uprava i lokalni organi državne uprave. Poslovi i osoblje u hrvatskoj državnoj upravi. Nova strukturna rješenja u hrvatskoj državnoj upravi i koordinacija u sustavu državne uprave. Nadzor nad državnom upravom. Funkcionalni upravni sustav - ustanove u Hrvatskoj. Suvremene upravne doktrine i upravne reforme. Modernizacija i europeizacija hrvatske javne uprave.Strategija reforme hrvatske državne uprave.

Obvezna literatura:
Koprić i dr. (2006) Javna uprava: nastavni materijali. Zagreb: Društveno veleučilište i Pravni fakultet Stranice: 25-33, 161-168, 347-391
Blažević, R (2010) Upravna znanost. Zagreb: Društveno veleučilište. II. dio, poglavlja: 14, 16-19, 22, 24
Musa, A (2011) Europeizacija i agencijski model javne uprave. Zagreb: Društveno veleučilište (Poglavlje 3.4. Pojam agencije)
Propisi:
Ustav Republike Hrvatske, NN 85/10 - pročišćeni tekst (čl. 4, 93-117)
Zakon o Vladi Republike Hrvatske, NN 150/11
Zakon o sustavu državne uprave, NN 150/11
Zakon o ustrojstvu i djelokrugu središnjih tijela državne uprave, NN 150/11, 22/12
Zakon o ustanovama, NN 76/93, 29/97, 47/99, 35/08
Uredba o načelima za unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave, NN 154/11 17/12
Uredba o unutarnjem ustrojstvu ureda državne uprave u županijama, NN 40/12, 51/12
Vlada Republike Hrvatske (2008) Strategija reforme državne uprave, ožujak 2008.

to je literatura objavljena na WEB stranici studija.

penny lane

imam jednu dilemu, pa bih vas zamolila da mi pomognete... kada se postavi pitanje ELEMENTI JAVNOSTI FUNKCIONIRANJA UPRAVE, što nabrajam - modalitete (javnost funkcioniranja, sustavni kontakti i sredstva jav. komunikacije) ili baš elemente javnosti funkcioniranja (javnost sjednica, materijalno-financijsko poslovanje, upr. izvješća itd.)??? na usmenom kada postave to pitanje, koliko sam skužila, odgovor su modaliteti, pa onda postave kao podpitanje jedan od njih. ali ako je netko to odgovorio točno na pismenom, bila bih zahvalna da mi napiše... :)

Luna20

pa pitanje je jasno postavljeno,traze se elementi javnosti funkcioniranja uprave,a ne elementi ostvarivanja institucije javnosti uprave. :).dakle,ovo drugo.(sjednica predstavnickih i izvrsnih organa itd.)

penny lane

pa pitanje je jasno postavljeno,traze se elementi javnosti funkcioniranja uprave,a ne elementi ostvarivanja institucije javnosti uprave. :).dakle,ovo drugo.(sjednica predstavnickih i izvrsnih organa itd.)
to je i meni imalo smisla. ali slušala sam usmeni ispit, pitanje je bilo dva puta tako formulirano, a uredno je odgovor bio prvi, a na podpitanje drugi. zato sam se zbunila... u svakom slučaju, hvala! :)

penny lane

pitanja sa jučerašnjeg pismenog:

1. objasnite zašto je javnost uprave dvosmjeran proces i koji su elementi sustavnih kontakata uprave i građana?
2. navedite poslove klasifikacije po oblicima i po instrumentima.
3. objasnite razliku između dva osnovna instrumenta horizontalnog razgraničenja poslova.
4. objasnite poticaje i ograničenja reforme javne uprave u RH.
5. kako se može ojačati koordinacija uprave u RH?
6. koja je osnovna podjela poslova prema ZOSDU i navedite poslove koji spadaju u neposrednu provedbu zakona.
7. koji su poslovi ureda drž. uprave u županijama?
8. tko je na čelu ureda drž. uprave u županijama, kako se bira čelnik i kome odgovara?
9. tko sve osniva javne ustanove i kojim aktima?
10. tko nadzire zakonitost ustanova, tko ih može ukinuti i u kojim situacijama?

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks