AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

kristina.x

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Sretno i čestitke svima koji ste prošli :D Pitanje: Da li je moguće proći po Skripti by Silvia bez čitanja knjige? i da li su u skripti i zakoni i uredbe?

I kad završite s usmenim napišite dojmove,kako vam se čini koji profesor i na što se posebno koncentriraju kod ispitivanja ? pleaseee. hvala. pusek :razz:

mape5

Super Moderator
mislim da se ne može proći samo po skripti, to fakat moraš imati sreće. ne samo po ovoj nego po niti jednoj drugoj. Važno je za svaki predmet imati službenu literaturu, a ovo sve ostalo može poslužiti za ponavljanje. jako dobro znam koliko nam je sva literatura opsežna i ponekad dosadna, al takav nam je studij, od tog se ne može pobjeći. Eventualno na ostalim (možda privatnim) studijima se može proći lakše. U svemu tome je kvaliteta našeg studija - rad rad i samo rad

zakone i uredbe definitivno treba raditi iz njih. A ima za pomoć u skriptarnici pitanja i odgovora, al svejedno treba proći sve. Ove Uredbe nisu komplicirane, podudaraju se termini i općenito ustrojstvo u tijelima državne uprave tako da kada se pohvata terminologija i značenje pojedinih pojmova, ići će to glatko. Zakon o sustavu državne uprave je fakat bitan i obavezno ima pitanja iz njega.

marina24

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Evo dns sam kod Tea odgovarala. Cure s kojima sam odgovarala su isto prosle.Pitao je reforme uprave, upravni i inspekcijski nadzor, uredbu o zupanijama ( tak nesto ), vlada, ured predsjednika vlade, ( Treba se naucit zakon o vladi i zakon o sustavu drzavne uprave). pomaze s potpitanjima ako se zapne. Ugl. ugodan ispitivac :)

Silvia

Javljam da sam i ja prosla, kod Tea sam bila s jos dvije cure. Pitao me ovlasti predsjednika vlade, uredbu o unutarnjem ustrojstvu tijela drzavne uprave, sto je uzi kabinet vlade, sto radi, uglavnom, jako malo iz knjige. Cure je jos pitao upravni i inspekcijski nadzor i reci razliku, tko donosi provedbene propise i to je sve cega se sad mogu sjetiti. Ma Teo je mrak, rekao je da tko hoce, moze odgovarati za vecu ocjenu. Jel netko zna jesmo svi danas prosli?

Slažem se, računati na prolazak ako učiš samo po skripti je lutrija, čak i ako je skripta super napisana. Profesori znaju da mi studenti pribjegavamo liniji manjeg otpora, pa krenu ispitivati malo dublje i onda shvate da baš i ne znaš dalje od onoga što je u skripti.

Lorena93

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Evo i ja bila dns na usmenom, 3 sam dobila kod prof. Dzinic. Za nju nemam nista lose za napisati stvarno je smiren i uljudan ispitivac, sto se tice skripta dns sam se uvjerila po 100ti put da fkt tesko mozes proc.. Ne vjerujte onim ljudima koji uce 5 dana i navodno produ, stvarno nije moguce, niti jedan predmet na nasem faksu. Ja sam ucila 3 tjedna svaki dan i procitala valjda knjigu 20 puta i zakone prakticki znala napamet, a pismeni mi nije bio bajan.. Po takvim pricama ja ili sam luda ili nedovoljno pamtim i presporo ucim ako neki uspiju naucit po skripti u 2 dana i proc, ne znam. Sto se tice pitanja, prvo mi je bilo komore, koje su 3 komore kao gospodarska interesna udruzenja i ostale komore znaci ljecnicka odvjetnicka itd, 2. pitanje je bila uredba o unutarnj ustrojstvu i nacela, kad sam ih nabrojala rekla je da objasnim nacelo vertikalne i horizontalne povezanosti i nacelo fleksibilnosti, 3. pitanje upravni i drugi strucni poslovi - pracenje stanja i izrada nacrta prijedloga propisa, objasnit sve i kao da jos nesto ima u knjizi sto nije u zakonu, to je suradnja. Zadnje po meni normalno pitanje razlika izmedu ministarstava i agencija, voli da se prica ja sam pocela sve o agencijama kako su nastale i zasto razlike, i onda me zaustavila i rekla da dam index. Izasla sam i lagano imala osjecaj da me sa takvim pitanjima htjela srusit hahaha. Sve u svemu ljudi morate razumjet i povezivat gradivo, jednom kad se skuzi sve i poveze puno je lakse nego sto izgleda. Svima puno srece:) i toplo preporucam ako vam nesto ne lezi konzultacije i probni ispit, malo je to vise od 120 stranica knjige, i puno opseznije i puno puuno BITNIH detalja:)

mape5

Super Moderator
ja prošla, komisija, pitao je prof. Giljević, a prof. Lalić i Džinić su bile isto: Upravni nadzor - šta se nadzire, tko nadzire i mjere koje se poduzimaju nakon nadzora, kriteriji upravnih reformi, vrste upravnih reformi, nešto o javnim službama - nemam pojma kaj me pitao, tu sam mudro šutjela :) i za kraj unutarnje ustrojstvene jedinice u TDU i tko im je na čelu, e to sam briljirala

opći dojam je da svi imaju kameno lice, nikakve mimike, ništa što bi mi dalo do znanja dali idem u pravom smjeru ili pričam bedastoće. Neka sam ja rješila jedan ispit i lalalalalallalala

posljedice - rakijica za ubijanje ostatka adrenalina :)

a, kak je ispit prošao? si prošla?
DAAAAAAAAAAA

Marija92

pitanja s usmenog kod prof. Đžinić: upravni i inspekcijski nadzor i razlike, instrumenti jacanja građana u odnosu na javnu upravu i objasnit nacelo odgovornosti i zakonitosti, vrste agencija, glavne komponente pojma javnih sluzbi, tijela drzavne uprave i sto rade uredi drzavne uprave u zupanijama i tko je na celu ureda

Silvia

posljedice - rakijica za ubijanje ostatka adrenalina :)

haha, i ja sam drmnula rakijicu čim sam došla doma :D
Čestitam na odvaljenom ispitu, sad idemo dalje!

gia jordan

Moze li netko napisati sto se tiče zakona i uredbi, na koje se treba posebno skoncentrirati? I da li pitaju zakon o ustanovama?

mape5

Super Moderator
Moze li netko napisati sto se tiče zakona i uredbi, na koje se treba posebno skoncentrirati? I da li pitaju zakon o ustanovama?
da, pitanja se pojavljuju iz svega... iz zakona o ustanovama je znalo biti tko upravlja ustanovom ili tko vodi ustanovu
ZoSDU - obavezno
Uredbe-obavezno
Zakon o vladi - obavezno
Ustav - isto

malo prošeći u starije postove ;) neće ti biti ništa :)

jwn

Ekipa ako netko zna - koja je razlika porezne uprave i drzavne geodetske uprave?
pretpostavljam da je nesto u vezi organizacije al ako netko tocno zna, help

gia jordan

Ako se ne varam, neka me netko ispravi ako je netočno , porezna uprava je unutar upravne org. izdvojena iz minisr. i samostalna, a Drž.geodetska uprava je u sklopu Drž. Upravne org kao i npr. državni hidrometeorološki zavod.. Nisam sigurna ispravite me ako je netočno

tonka20

ugl da se nadovežem na pitanje da li se može proci po skripti by silvija;nikako ne može puno stvari fali pogotovo prvi dio,naročito oko pojma vlada,ustrojstva vlade itd..skripta je dobra ali za nekoga tko je naucio pa mu moze posluzit samo kao mali podsjetnik jer dosta "šturo" napisana..posvetite se knjizi,nema puno gradiva sve ej skoro bitno,i zaista se rijetko što može izbaciti..

mape5

Super Moderator
ugl da se nadovežem na pitanje da li se može proci po skripti by silvija;nikako ne može puno stvari fali pogotovo prvi dio,naročito oko pojma vlada,ustrojstva vlade itd..skripta je dobra ali za nekoga tko je naucio pa mu moze posluzit samo kao mali podsjetnik jer dosta "šturo" napisana..posvetite se knjizi,nema puno gradiva sve ej skoro bitno,i zaista se rijetko što može izbaciti..
Vlada se uči i iz zakona o vladi

gia jordan

Evo da podijelim iskustva s usmenog danas, profesor Teo Giljevic je drag, pristupačan , pusti te da razmislis, postavio je svakome po dva pitanja, ako odg za visu ocjenu onda postavlja dodatna pitanja i potpitanja. Sve u svemu ugodna atmosfera i rekao je da nitko ne moze proci bez znanja tko je drz. dužnosnik, a tko rukovoditelj osoblje

dina28

kolege posto vidim da ste komentirali da u skripti fali toga pa me zanima na koje dijelove se to odnosi i sto bi jos tipa trebalo nadopisati, cisto da se znam orjentirati i nadopisati si iz knjige? hvala :)

mayya992

Ako vam se dugo zeza s tim ispitom učite po skrtipti. Moj savjet da zaboravite skripte, pročitajte si knjigu i podcrtate što smatrate bitnim i to učite. Bazirajte se na podjele i definicije i prve dvije rečenice odlomaka koje često znaju biti dovoljne da odgovorite na pitanje iz ispita i dobijete barem 1 bod ili kompletno odgovorite na pitanje i izbjegnete nule tj. negativne bodove. Posebno dobro pogledajte zakone i uredbe, koje su se polako počele pojavljivati i u ispitima. Današnji usmeni je bio i više nego ugodan kod Tea, pitanja konkeretna prvo svakom postavi pitanje i da da razmislite prije nego počnete pričat. Ako gdje zapnete postavit će potpitanje što vam može pomoći ili vas kompletno zbuniti, zavisi koliko ste spremili i sigurni u to što pričate. Ako ne bubnete neku veliku glupost proći ćete sigurno bez obzira na potpitanja. Pitanja su bila neka iz ispita koja nismo odgovorile točno kolegice i ja tako da probajte zapamtiti što niste baš sigurni da vam je bilo točno u ispitu. Unutarnje ustrojstvne jedinice ministarstva - članak 11. Uredbe o unutarnjem ustojstvu tijela državne uprave (ne zaboravite spomenuti i koje su posebne jedinice)objasniti upravne organizacije u sastavu ministarstva - Zakon o sustavu državne uprave, članak 43., odlično ako znate reći koji primjer ako ne neće zamjeriti. Poludit će ako ne znate tko su državni, a tko rukovodeći državni službenici i da ne znate razliku, zbog tog pitanja je troje ljudi palo prije mene. Zakon o sustavu državne uprave u člancima 6. i 7. ih taksativno navodi i jasno piše razlika (rukovodeće državne službenike imenuje Vlada po prethodno provedenom javnom natječaju, a dužnosnike imenuje i razrješava Vlada, dakle dolaze na funkciju prema političkom kriteriju) i iz knjige je bilo pitanje organizacijski instrumenti Vlade prema državnoj upravi i Hrvatskog Sabora prema državnoj upravi. Kolegičina pitanja: što su ustanove, tko ih osniva, tko njima upravlja i koja je razlika između javne i privatne ustanove,što radi predstojnik Ureda predsjednika Vlade, tko imenuje predstojnika Ureda predsjednika Vlade i Glavnog tajnika Vlade, knjiga: Mjere za modernizaciju uprave u Hrvatskoj- funkcionalni aspekt što obuhvaća, strukturno organizacijski aspekt što obuhvaća i malo obajsniti. Sretno svima. :)

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks