AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

mayya992

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
1.Zakon o Vladi
a)Tko imenuje Glavnog tajnika i predstojnika Ureda predsjednika Vlade?
b)Ovlasti Glavnog tajnika?

2.Obavljanje poslova državne uprave:
a)Objasniti klasifikaciju poslova u TUS-u (onih 5 vrsta, dosta je o svakoj po jedna rečenica)
b)Grupiranje poslova - Objasniti kriterij cilja ili svrhe i kriterij korisnika.

3.Državna uprava u Hrvatskoj:
a)Koja su načela uredbe o unutarnjem ustrojstvu tijela državne uprave?
b)Prema Zakonu o ustrojstvu djelokrugu ministarstva i drugih središnjih tijela državne uprave i Zakonu o sustavu državne uprave objasniti koja je razlika između Državne geodetske uprave i Porezne uprave?

4.Javne službe:
a)U kojim se modalitetima se obavljaju javne službe u Hrvatskoj?
b)Koje su obveze javnih službi?

5.Mjere za modernizaciju uprave u Hrvatskoj:
a)Objasniti ukratko funkcionalni aspekt.
b)Kako Vlada može ojačati svoje koordinativne kapacitete? (tako nekako je išlo pitanje)

bihter

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Vidim da ona skripta od Silvije ne valja, ne ucim po skripti nikada, samo ju uzmem da znam na sto se otprilike trebam bazirati. Sigurno vi koji ste ucili po knjizi niste ucili sve od rijeci do rijeci vec ste se orijentirali po necemu. E sad kad bi po toj skripti gledala sto treba, i nadopunila sto fali,to bi bilo ok?

katarina.g

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
jel itko zna u kolko sati bude ispit? Čula sam da su sad kao odvojili vrijeme pa me zanima jel se može izać na eup i državnu isti dan ima tko iskustva s tim?

fakin

Super Moderator
pošalji mail nekom profesoru s te katedre, ako ti kaže da se to ne može onda treba slati mail kopriću pa dekanu faksa pa ako i oni odgovore negativno onda rektoru i ministru jer se mora omogućiti na istom roku pristupanju oba ispita. tako nalaže pravilnik o studiranju

dancha

Ljudeki oblici menadžerski reformi u pogledu lokalne samouprave se odnose na liberalizaciju, deregulaciju i privatizaciju? Jesam u pravu ili nije to to?

dancha

Hvala ti marina24, sad me još zanima odgovor na pitanja:
1.gdje i kako su nastale javne službe
2.obveze javnih službi i
3.objektivne mehaničke mjere prema upravnom osoblju,
radim si skriptu po pitanjima iz ispita pa nikako da nađem odgovor na ta pitanja!
Unaprijed zahvaljujem!

marina24

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
1. Javne sluzbe su se razvile u francuskoj upravnoj teoriji kroz sudsku praksu Drzavnog savjeta u drugoj polovici 19. stoljeca.

2. Obveze javnih sluzbi su: univerzalnost, kontinuitet, kvaliteta, pristupacne cijene i zastita korisnika i potrosaca.

3. Objektivne mehanicke mjere ukljucuju smanjivanje broja upravnih sluzbenika i slabljenje njihovog polozaja u politicko- upravnom sustavu. Upravne org. popunjavaju se osobljem s novim, menadzerskim vjestinama. Sluzba se vremenski ogranicava ugovorima, uvodi ss honorarni rad i smanjuju se personalni troskovi.

tonka20

Vlada se uči i iz zakona o vladi
ugl ja sam samo htjela skrenut pozornost na šta je bitno,a taj prvi dio vlada,odnosno ovlasti vlade,sabora i predsjednika prema državnoj upravi ujedno je i najbitniji,sad da li ce netko uciti iz knjige ili iz zakna stvar je individualne odluke,kao što sam rekla skripta za taj dio nije dovoljna..

dancha

Jel zna tko instrumenti otvorenosti i transparentnosti se odnos na javnost uprave, ili?
I kako Vlada može ojačati svoje koordinativne kapacitete?

mape5

Super Moderator
Jel zna tko instrumenti otvorenosti i transparentnosti se odnos na javnost uprave, ili?
I kako Vlada može ojačati svoje koordinativne kapacitete?
insturmenti jačanja položaja građana u odnosu prema upravi su načelo zakonitosti, pogrešivosti uprave i odgovornosti uprave., a instrumenti otvorenosti i transparentnosti je meni nejasno, možda je pitanje krivo

a i ovo drugo je malo nejasno. tu se možda misli na centre vlade ili...

ljubicabub

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Jel mi može netko reći odgovore na pitanja: Kako se kategorije službi razlikuju u pravu i politici EU te koje službe spadaju u pojedinu kategoriju, i drugo pitanje kako Lisabonski ugovor regulira službe od općeg ekonomskog interesa? Hvala vam

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks