Pozdrav, "Srceko",bok svima!
opet ja sa mnoštvom pitanja..pošto je ispit za par dana nemojte zamjerit::confused2:
1. Koji su učinci menađerskih reformi (vidjela sam da je netko napisao funkcionalni, personalni...pa me to jako podsjeća na mjere modernazije uprave u RH jer to to ili je samo jako slično)?
2. Koji su teritorijalni poslovi?
3. Što je najbilže centru vladi u RH pošto ne postoji kod nas?
4. Supsticija, rekvizicija,supliranje,delegacija ???
5. Koji je glavni instrument horizontalnog razgraničenja?
6. Što vlada odlučuje kvalificiranom veličinom?
7. Proces diferencijacija - integracija ?
Puno, puno hvala...ne bi toliko davila da nije hitno...:wink5:
na prvo pitanje nisam niti ja sigurna da li je odgovor isti kao i za mjere modernizacije uprave, iako, osobno, mislim da nije nego pretpostavljam da je ovo: - opće smanjenje upravnog sustava, stvaranje šireg prijelaznog sloja u kojem bi značajnu ulogu imali privatni i neprofitni sektori i razlabavljenje veza u preostalim dijelovima sustava, učinci su još - promjene u pogledu broja i strukture osoblja i službeničkog sustava i promjena znanja, sposobnosti, vještina, etike službenika i organizacijske kulture u javnoj upravi.
Drugo je teritorijalni poslovi: to su poslovi uprave kao instrumenta vlasti (klasični resori uprave- obrana, vanjski poslovi, unutarnji poslovi, pravosuđe i financije i uprava kao javna služba.
Na treće pitanje ne znam odgovor; što je najbliže Centru Vlade.
Četvrto:
Supstitucija - preuzimanje određenog posla koji je u normalnoj nadležnosti uže političke zajednice od strane upravne organizacije šireg političkog organa, npr. s općine na županiju.
Delegacija - prenošenje nadležnosti s upravne organizacije šire društveno-političke nadležnosti na upravni organ uže zajednice npr. sa županije na općinu.
Rekvizicija - formalno traženje formalno nadležnog upravnog organa. To je slučaj kad jedna upravna organizacija za drugu obavlja određene dijelove poslova iz nadležnosti druge organizacije i to po njezinom traženju, a katkada i bez traženja po logici same situacije.
Supliranje - prijelaz nekog posla s jednog službenika na drugog unutar istog upravnog organa odnosno organizacije.
Peto:
Glavni instrumenti horizontalnog razgraničenja su djelokrug i nadležnost.
Djelokrug je općenito određeno područje djelatnosti, fiksirani sektor koji iz cjelokupne djelatnosti teritorijalnog upravnog sistema pripada pojedinoj upravnoj organizaciji. Utvrđuje se prilikom osnivanja određene upravne organizacije i utvrđuje se aktom o formiranju odnosno, u pravilu, zakonom.
Nadležnost, suprotno tome, predstavlja detaljno dodjeljivanje pojedinog upravnog posla ili grupe poslova i to s određenim posljedicama u pogledu odgovornosti za njegovo obavljanje. Općenita je tendencija da se nadležnost utvrđuje zakonom, no postoje i druge mogućnosti.
Šesto - nisam sigurna, ne znam da li to znači 2/3 većinom ili nešto drugo???
Sedmo - diferencijacija - tendencija prema diferencijaciji uprave dovela je do dvostrukosti u poslovima teritorijalnih upravnih sistema: izvorno su instrumenti političke vlasti, a s druge strane nositelji javnih službi. Diferencijacija poslova uprave kao instrumenta vlasti polazi od obrane sigurnosti od napada izvana ili iznutra, ... (klasični upravni resori).
Za integraciju nisam sigurna, ali mislim da ima veze sa sistematiziranjem poslova teritorijalnih upravnih sistema (klasifikacija poslova, grupiranje poslova i razgraničenje upravnih poslova).
Nadam se da sam Ti barem malo pomogla, pozdrav,
sretno nam svima u utorak!