AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

martlor

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
bok svima!
opet ja sa mnoštvom pitanja..pošto je ispit za par dana nemojte zamjerit::confused2:
1. Koji su učinci menađerskih reformi (vidjela sam da je netko napisao funkcionalni, personalni...pa me to jako podsjeća na mjere modernazije uprave u RH jer to to ili je samo jako slično)?
2. Koji su teritorijalni poslovi?
3. Što je najbilže centru vladi u RH pošto ne postoji kod nas?
4. Supsticija, rekvizicija,supliranje,delegacija ???
5. Koji je glavni instrument horizontalnog razgraničenja?
6. Što vlada odlučuje kvalificiranom veličinom?
7. Proces diferencijacija - integracija ?

Puno, puno hvala...ne bi toliko davila da nije hitno...:wink5:
Pozdrav, "Srceko",

na prvo pitanje nisam niti ja sigurna da li je odgovor isti kao i za mjere modernizacije uprave, iako, osobno, mislim da nije nego pretpostavljam da je ovo: - opće smanjenje upravnog sustava, stvaranje šireg prijelaznog sloja u kojem bi značajnu ulogu imali privatni i neprofitni sektori i razlabavljenje veza u preostalim dijelovima sustava, učinci su još - promjene u pogledu broja i strukture osoblja i službeničkog sustava i promjena znanja, sposobnosti, vještina, etike službenika i organizacijske kulture u javnoj upravi.
Drugo je teritorijalni poslovi: to su poslovi uprave kao instrumenta vlasti (klasični resori uprave- obrana, vanjski poslovi, unutarnji poslovi, pravosuđe i financije i uprava kao javna služba.
Na treće pitanje ne znam odgovor; što je najbliže Centru Vlade.
Četvrto:
Supstitucija - preuzimanje određenog posla koji je u normalnoj nadležnosti uže političke zajednice od strane upravne organizacije šireg političkog organa, npr. s općine na županiju.
Delegacija - prenošenje nadležnosti s upravne organizacije šire društveno-političke nadležnosti na upravni organ uže zajednice npr. sa županije na općinu.
Rekvizicija - formalno traženje formalno nadležnog upravnog organa. To je slučaj kad jedna upravna organizacija za drugu obavlja određene dijelove poslova iz nadležnosti druge organizacije i to po njezinom traženju, a katkada i bez traženja po logici same situacije.
Supliranje - prijelaz nekog posla s jednog službenika na drugog unutar istog upravnog organa odnosno organizacije.
Peto:
Glavni instrumenti horizontalnog razgraničenja su djelokrug i nadležnost.
Djelokrug je općenito određeno područje djelatnosti, fiksirani sektor koji iz cjelokupne djelatnosti teritorijalnog upravnog sistema pripada pojedinoj upravnoj organizaciji. Utvrđuje se prilikom osnivanja određene upravne organizacije i utvrđuje se aktom o formiranju odnosno, u pravilu, zakonom.
Nadležnost, suprotno tome, predstavlja detaljno dodjeljivanje pojedinog upravnog posla ili grupe poslova i to s određenim posljedicama u pogledu odgovornosti za njegovo obavljanje. Općenita je tendencija da se nadležnost utvrđuje zakonom, no postoje i druge mogućnosti.
Šesto - nisam sigurna, ne znam da li to znači 2/3 većinom ili nešto drugo???
Sedmo - diferencijacija - tendencija prema diferencijaciji uprave dovela je do dvostrukosti u poslovima teritorijalnih upravnih sistema: izvorno su instrumenti političke vlasti, a s druge strane nositelji javnih službi. Diferencijacija poslova uprave kao instrumenta vlasti polazi od obrane sigurnosti od napada izvana ili iznutra, ... (klasični upravni resori).
Za integraciju nisam sigurna, ali mislim da ima veze sa sistematiziranjem poslova teritorijalnih upravnih sistema (klasifikacija poslova, grupiranje poslova i razgraničenje upravnih poslova).

Nadam se da sam Ti barem malo pomogla, pozdrav,
sretno nam svima u utorak!

vesna Ja

Ja sam prošla od prve. Možda da proučiš pitanja sa foruma jer se pitanja često ponavljaju. Drugo, pokušaj na svako pitanje odgovoriti bar nešto da nemaš neodgovorenih pitanja. Pokušaj pisati pune rečenice, a ne natuknice jer to navodno Đulabić ne voli. Ajde, bez straha ovaj put će biti dobro. I da, da li učiš po skripti jer ona je jako dobra.

heartburn

ma sve to radim, sve odgovorim, ništa ne ostane prazno.nema natuknica, učim i po skripti i po knjizi i pitanja već odavno skinula, neznam isto to mi se događalo i sa naukom, tak da...ali hvala ti

mena

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
maraya, dobra ti je skripta sa 70 pitanja za pismeni,a za usmeni i ona skripta nekih od 30 str.i pitanja s prijašnjih rokova prouči,ponavljaju se..

Stranger

Odnos uprave i građana,centar vlade,politička funkcija centra vlade,tko provodi upravni nadzor,reforme nabrojiti itd...

majolada

a-grupa
1.paternalizam
elementi sustavnih kontalata građana
2.tko je na čelu tajništva vlade,ko ga imenuje i na koji način
koje urede osniva vlada
3.nešto o aktima kod središnjih državnih tijela
4.upravne reforme,što su i koje su
detaljno objasni dobru vladavinu
5.poticaji reformi u rh nakon osamostaljenja
ograničenja prilikom provedbe reformi
to je otprilike bilo to
5.

Srćeko

ja sam bila kod pavića na usmenom (stariji skroz sijedi valjda se tako zove) i pitao me novi javni menadžment i državne upravne organizacije. Na pismenom sam imala 15 bodova i znala sam oba dva pitanja na usmenom i dobila sam 2. iskreno nisam baš zadovoljna jer sam učila jako puno ali ne ganjam prosjek pa nema veze.glavno da je prolaz i da se prebacujem na drugu temu.

sretno svima...:laughing:

martlor

Bok..imam pitanje,kod kojeg profesora se može ići na uvid ispita iz državne uprave.. (osim Pavića)...unaprijed hvala... :)

Može se ići i kod prof. Anamarije Musa. Za prof. Đulabića nisam sigurna.

martlor

zanima me koliko vama treba da naucite npr.ona 70pitanja?na koji nacin.samo procitate ili ponavljate s gledanjem. na koji nacin ucite.?ja ovako spremam se za 4mj. ali bi isla i na eup.jos cu vidit.ucim po 4sata dnevno ali vrlo malo prodem.ja ucim iz knjiga, skriptu samo citam. nije mi toliko bitna...dajte savjet...pomagajte
Ja sam učila po skriptama iz skriptarnice (pitanja i odgovori i ona druga skripta), naravno da sam neke stvari i nadopunjavala zakonima i knjigom.
Učila sam tri tjedna, s tim da radim pa sam zapravo kvalitetno učila nekih desetak dana dok sam bila na godišnjem odmoru (te dane sam učila nekih 7-8 sati dnevno). Lakše mi je bilo učiti dio po dio, znači u jednom danu prođem 10 stranica pa ih drugi dan ponovim i krećem s novih 10. Bilo je dana kad nisam mogla zapamtiti niti 3 stranice, ali ne smiješ se predati niti odustati, nego hrabro naprijed i ponavljati, ponavljati. Sretno!

mala_zvjerka

Ljudi da li netko TOCNO zna sto treba nauciti iz Uredbe o nacelima za unutarnje ustrojstvo tijela drzavne uprave i Uredba o unutarnjem ustrojstvu ureda srtavne uprave u zupanijama , znane kao mala i velika uredba!!! :)
HVALA!!!
To pročitaj ako imaš vremena, ja sam položila državnu upravu kod Pavića i na pismenom kao i na usmenom spomena o uredbama!!
Sretno!! :):cool:

Tihana I.

mislim da je ok ta skripta sa 70 pitanja,pročitaj si zakone ali uglavnom ti se ta pitanja vrte.

Tihana I.

opet ja,javljam ti da sam ja kombinirala tvoje varijante skripti podbrojem 1 i 2.S tim da sam skriptu pod 2 pročitala a držala sam se pitanja jer ako odeš previše u širinu nećeš znati prepoznati od šume drvo pa će ti upravo u tome pomoći to 71.pitanje da se usmjeriš u bit a uglavnom su ti takva ispitna pitanja.sretno!

Jadranka15

Da, te uredbe pita asistent Đulabić, a prije godinu dana isto je pitala i uredbe asistent mr.sc. Musa, jedino što znam da te uredbe ne pita prof.Pavić, ali pita što je enumeracija, opća klauzula itd.

MAJALENA

Imam par nejasnoća , pa lijepo molim nekog pametnijeg da mi objasni :
1. Koji su ciljevi reforme? Ne, ona tri cilja , nego općenito

2.Tko je kopmpetentan na čelu ustanove ? ravnatelj ilil upravno vijeće ? Fakat to ne kužim

3.Tko je na čelu unutarnjih upravnih organa, kojoj grupi dužnosnika pripada prema kvalifikaciji, tko ga bira i kome je odgovoran ?

zasad toliko, i hvala !

još nešto. koji su poslovi ureda državne uprave, koliko takvih ureda ima u RH?

Jadranka15

Odgovor za MAJALENU,
Općenito o reformama,
Imaš upravne reforme, a to su:
Tradicionalne, Modernizacijske, Tržišne i Minimizirajuće , sve to imaš na strani 347-391 Javna uprava: nastavni materijali, zatim imaš: Razvoj javne uprave u Hrvatskoj u razdoblju od 1990-2004, to su reforme u Hrvatskoj 1990-2001, Reforme 2000/01, zatim Reformska nastojanja i iskustva između ideala i realnosti, onda imaš Okvir za upravnu reformu tu Ti spada: Doktrina javne uprave (SAD -1960-1970); imaš i predstavnike, Dokrina NJM tu ti ide ona tabela sa predavanja Mjere i učinci menadžerskih reformi javne
uprave koje se mogu klasificirati na: strukturne, funkcionalne i personalne, a učinci su: strukturni efekti, učinci za upravno osoblje, učinci za metode upravnog djelovanja, zaitm imaš dobru upravu (good governance), a imaš i slajdove na web stranici Upravne reforme od prof.Koprića. Onda imam Područja, pretpostavke i mjere za reformu javne uprave u Hrvatskoj (imaš iz 4), imaš glavne preporuke za modernizaciju uprave u RH (njih imaš 7), onda Glavni prijedlozi za reformu javne uprave imaš ih 3, i mjere reformi državne urpave mogu biti (imaš 2: na kraći rok i na duži rok). O reformama (promjenama) imaš toliko toga u knjizi Javna uprava: nastavni materijali.

Ustanovom upravlja upravno vijeće ili drugi kolegijalni organ ako posebnim zakonom nije drugačije odrđeno.(čl.35 stavak 1. Zakona o ustanovama.
Sastav, način imenovanja odnosno izbora članova i trajanje mandata upravnog vijeća i način donošenja odluka utvrđuju se zakonom, odnosno aktom o osnivanju i statutom ustanove. (čl.35. stavak 2.Zakon o ustanovama)

Voditelj ustanove je ravnatelj, kojega imenuje i razrješava upravno vijeće. (vidi čl.38.st.1. istog Zakon).

Poslovi državne uprave su: neposredno primjenjujući zakone i druge propise, rješavaju u upravnim stvarima, vode propisane očevidnike, izdaju uvjerenja i druge potvrde te obavljaju i druge upravne i stručne poslove (čl.16. Zakona o sustavu državne uprave)

ovo treće pitanje se sigurno odnosi na organizaciju i poslovi državne uprave prema Zakonu o sustavu državne uprave, to ti je Tabela koju je napravila asistentica mr.sc.A.Musa i koju imaš na webu.

andrea

Ljudi molim pomoc...
1.Koja je razlika izmedu drž. upravnih organizacija i upravnih org. koje se osnivaju u sastavu ministarstva???
2.Tko osniva drž. upravne org. , kojim aktima??? (Vlada, uredbom???)

Hvala!!! :)

jsoka15

Državne upravne organizacije osniva Vlada Uredbom o unutarnjem ustrojstvu. Odgovor na ovo pitanje sam pronašla u skripti od 70 pitanja.

ineska

Da li ministar može donijeti pravilnik ako vidi da ima nekih nepravilnosti u zakonu ili ako ga želi pojasniti,koje je ograničenje?jel zna itko odg.na ovo pitanje?.

andrea

Da li ministar može donijeti pravilnik ako vidi da ima nekih nepravilnosti u zakonu ili ako ga želi pojasniti,koje je ograničenje?jel zna itko odg.na ovo pitanje?.
Moje krhko znanje mi govori da moze jer se pravilnici i donose da bi se potanje objasnile odredbe zakona, ali ministar ga moze donijeti jedino ako je na to zakonom izrijekom ovlasten

mogu samo reći sretno sutra svima na ispitu! Imam osjećaj da što više proučavam da sve manje kužim !!!
znam kako ti je... :)

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks