AdBlock Detected

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks some useful and important features of our website. For the best possible site experience please take a moment to disable your AdBlocker.

• Važna obavijest 30.11.2024.
    Forumom upravlja novi team studenata

Postojeće registracije se odobrene.
    Nove registracije su OMOGUĆENE
    Nova adresa za slanje skripti je [email protected]

Svoje skripte ili skripte koje ste dobili u razmjeni s ostalim kolegama, a kojih nema u našoj bogatoj Skriptarnici foruma pošaljite nam na gornju e-adresu.

Ne zaboravite se aktivno uključiti u razmjenu iskustava i zanja na forumu.

Državna uprava

nelija

Mladi član foruma kojeg zanima uprava
Sukladno odredbama Zakona o sustavu drž. uprave rukovodeći službenici su tajnici ministarstva, ravnatelji u ministarstvu, zamjenik tajnika vlade, predstojnici ureda Vlade, predstojnici Ureda drž. uprave u županijama, zamjenik državnog tajnika središnjeg državnog ureda, zamjenik i pomoćnik ravnatelja državne upravne organizacije.

jsoka15

Ne znam da li je to točno, ali ja imam u jednoj od skripta nešto o tome:
"Uloga centra vlade je pojačana kod onih vlada koje počivaju na političkoj koaliciji. Profesionalni upravni karakter centra bit će prednost, je će izvanstranački stručnjaci težiti prema primjeni kriterija trajnog javnog interesa, a ne momentalnog stranačkog, a rješenja će znati formulirati dovoljno općenitim izrazima da ga svi političari u koaliciji mogu tumačiti svaki na svoj način i prihvatiti kao kompromis."

chuchi

Znam ponešto o upravi. Umjerno aktivan član.
Centar Vlade je specifična upravna organizacija koja će tehnički unaprijediti koordinaciju čitavog upravno-političkog sistema, te na taj način olakšati političku integraciju. (mislim da bi to odmah bila i uloga). točno je da je ona izraženija u zemljama koje počivaju na političkoj koaliciji...i sve ostalo što je gore navedeno!

prošla :D kod prof. Pavića
pitanja u mojoj grupi na usmenom:
- globalizacija
- odnos uprave i građana
- razlika ministarstava i drž. upr organizacija
- prestanak ustanove
- ovlasti predsjednika
- tko osniva drž. upr. organizacije...
nemogu se dalje sjetiti, evo nadam se da sam nekome pomogla! sretno svima! idemo dalje! :)

maja5

Mene je pitao globalizaciju i odnos građana i uprave

Ja sam isto na ispitu napisala da Centar Vlade označava specifičnu upravnu organizaciju koja će tehnički unaprijediti kordinaciju čitavog političkog-upravnog sistema i tako neizravno olakšati njegovu političku integraciju - i to je bilo dobro!

Andreja

evo i ja sam danas prošla kod profesora Pavića, pitao me paternalizam i kako prestaje ustanova... :)

Slavica

Sta treba napisati pod pitanjem Nabroji reforme i objasni ih
gdje se to uopce nalazi u knjigama, znam da bi trebalo biti u Nastavnim materijalima, ali gdje tocno, nigdje nisam vidjela takav naslov..

Nela

gdje se to uopce nalazi u knjigama, znam da bi trebalo biti u Nastavnim materijalima, ali gdje tocno, nigdje nisam vidjela takav naslov..
to su ti tradicionalne, modernizacijske, tržišne i minimizirajuće
uz to pitanje je bilo o novom javnom menadžmentu pa tamo negdje u tom dijelu knjige

chuchi

imaš tradicionalne reforme , su usmjerene na upravu prema weberijanskom modelu, modernizacijske reforme, usmerene na novi javi menadžment, minimizirajuće reforme, one su usmjerene na smanjenje uprave, i tržišne koje se usmjeravaju na upravu prema tržišnim načelima. to sam ja napisala u ispitu i dobikla dva boda na tom pitanju! :) nadam se da sam pomogla!

Andreja

da, u nastavnim materijalima se to nalazi na stranici 348. :happy:

Slavica

Imam par pitanja, za koja nisam sigurna jesu li mi odgovori tocni, pa molim nekog tko zna da odgovori:
1. Koje funkcionare imenuje vlada, koje imenuje po političkim kriterijima
2. Koje tijelo državne uprave je prvostupanjsko
3. koje dužnosnike imenuje vlada na području SDU

Unaprijed zahvalna! :)

andrea

Imam par pitanja, za koja nisam sigurna jesu li mi odgovori tocni, pa molim nekog tko zna da odgovori:
1. Koje funkcionare imenuje vlada, koje imenuje po političkim kriterijima
2. Koje tijelo državne uprave je prvostupanjsko
3. koje dužnosnike imenuje vlada na području SDU

Unaprijed zahvalna! :)
Prvostupanjska tijela DU su ministarstva, državne upr. organizacije i središnji državni uredi, a ako se ne varam odg. na pitanje broj tri su državni tajnici i zamjenici državnih tajnika...

Nicole

Magistar foruma, a i uprave. Aktivan član.
Prvostupanjska tijela DU su ministarstva, državne upr. organizacije i središnji državni uredi, a ako se ne varam odg. na pitanje broj tri su državni tajnici i zamjenici državnih tajnika...
kaj nije prvostupanjsko tijelo d.u.
ured državne uprave u županiji?

andrea

kaj nije prvostupanjsko tijelo d.u.
ured državne uprave u županiji?

Je, sorry... to sam mislila, a krivo napisala... :)

Članak 3
Tijela državne uprave su ministarstva, državne upravne organizacije i uredi državne uprave.
Ministarstva i državne upravne organizacije su središnja tijela državne uprave, a uredi državne uprave se osnivaju kao prvostupanjski uredi državne uprave u jedinicama područne (regionalne) samouprave.

marina2

ej ljudi mogu li ja svojim rjecima pisati odgovore?nego mislim da skripta sa neta ima vaznije greske kod poslova drz.uprave.npr koja su tijela drz.uprave.pise ministarstva,sredisnji dr.uredi idr.uprav organ. i uredi drz uprave u zupanijama.a u zakonu je bez sredisnji drz ured jer je to ist kao i ministarstva.mozda sam u krivu.ispravite me. duznosnici rh su ministri i ravnatelji pomocnici i zamjenici ( u zakonu) ! gdje je u zakonu odgovor za drzavne sluzbenike, to nisam nasla.valjda vas nisam sad zbunila sve :(

kiji se model od klasifikacija poslova uprave koristi u rh i koje su dvije doktrine vazne za provodenje upravnih reformi

Nela

ej ljudi mogu li ja svojim rjecima pisati odgovore?nego mislim da skripta sa neta ima vaznije greske kod poslova drz.uprave.npr koja su tijela drz.uprave.pise ministarstva,sredisnji dr.uredi idr.uprav organ. i uredi drz uprave u zupanijama.a u zakonu je bez sredisnji drz ured jer je to ist kao i ministarstva.mozda sam u krivu.ispravite me. duznosnici rh su ministri i ravnatelji pomocnici i zamjenici ( u zakonu) ! gdje je u zakonu odgovor za drzavne sluzbenike, to nisam nasla.valjda vas nisam sad zbunila sve :(

kiji se model od klasifikacija poslova uprave koristi u rh i koje su dvije doktrine vazne za provodenje upravnih reformi
klasifikacija upravnih poslova kod nas je po oblicima, odnosno djelatnosti
dvije doktrine važne za provođenje reformi su novi javni menadžment i dobra uprava

dobra je skripta, ali ovaj dio gdje su zakoni pogledajte si malo u zakonima jer se zakon mijenjao

Andreja

naravno da možeš pisati svojim riječima, nemoraš učiti iz knjige sve baš od riječi do riječi, bar će tak vidjeti da si razumijela gradivo...:happy:

Slavica

Molim vas, da li strukturne, personalne i funkcionalne aspekte treba znati samo nabrojati ili treba znati nesto o njima reci..

Domagoj83

Molim vas, da li strukturne, personalne i funkcionalne aspekte treba znati samo nabrojati ili treba znati nesto o njima reci..

ovisi kako pitanje postave, ako je samo nabrojati onda ih nabrojis ali ako treba nes o njima i objasnit onda nes i objasnis...

Na vrh

AdBlock Detected

We get it, advertisements are annoying!

Sure, ad-blocking software does a great job at blocking ads, but it also blocks useful features of our website. For the best site experience please disable your AdBlocker.

I've Disabled AdBlock
No Thanks